گردشگری مذهبی در گلستان

گلستان از نظر قابلیت و ظرفیت جاذبه های گردشگری طبیعی، تاریخی، فرهنگی و مذهبی بی نظیر است اما قطار گردشگری دینی این استان هنوز روی ریل قرار نگرفته است.

 

به گزارش خبرنگار مهر از گرگان، واقع شدن در مسیر زائران ثامن الحجج از یک سو و برخورداری از اماکن تاریخی و مذهبی فراوان، وجود اقوام و قومیتهای مختلف، آداب و سنن مختلف، همه و همه شرایط بسیار ایده آلی برای رونق گردشگری مذهبی در گلستان ایجاد کرده است.

 

درحال حاضر سهم ارزش افزوده بخش گردشگری در اقتصاد گلستان حدود یک درصد است که با بهره گیری از ظرفیتهای مختلف گردشگری از جمله توریسم مذهبی می توان این سهم را در اقتصاد ارتقا داد.

 

اجرای طرح میقات الرضا و تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی از جمله طرحهایی است که بصورت پایلوت در استان گلستان در حال اجراست.

 

به تاکید کارشناسان،، گردشگری دینی و فرهنگی باید به عنوان راهبرد و برنامه ای بلندمدت مورد توجه قرار گیرد و در عمق سیاست های راهبردی منطقه ای و جهانی جمهوری اسلامی جایگاهی خاص داشته باشد.

 

این درحالیست که جهانگردی دینی می تواند فرصتی باشد برای تبیین حقایق، انتقال ارزش ها و مفاهیم و رویکردی پیشبرنده در مقابله با جنگ نرم .امروزه  گردشگری مذهبی به زیرشاخه ای مهم از صنعت گردشگری تبدیل شده است.

 

کم توجهی به گردشگری مذهبی

مدیرکل تبلیغات اسلامی گلستان در این زمینه می گوید: کشور و استان ما از یک ظرفیت برای پذیرش توریست برخوردار است ولی به این صنعت در بخش مذهبی برای جذب توریست کمتر توجه شده است.

 

حجت الاسلام نورالله ولی نژاد در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: اماکن مذهبی کافی مانند امامزاده ها ، بقاع، مساجد و حسیینه ها در استان وجود دارد و از سوی دیگر برنامه های خوبی نیز در بخش مذهبی در مناسبتهای مختلف مذهبی در استان اجرا می شود که به عنوان یک ظرفیت برای جذب گردشگر به شمار می رود.

 

وی اظهار داشت: سنت های حسنه، آداب و روسوم خاصی که بین اقوام مختلف استان رایج است، می توانند یک سرمایه برای نسل های آینده  باشد.

 

مدیرکل تبلیغات اسلامی گلستان یادآورشد: باید برای رونق گردشگری بویژه در بخش مذهبی آن برنامه ریزی و نیازسنجی صورت گیرد تا شاهد استفاده بهینه از این بخش و معرفی آن به دیگر مناطق کشور باشیم.

 

برنامه های رونق گردشگری مذهبی

در عین حال مدیرکل میراث فرهنگی گلستان، رونق گردشگری مذهبی در استان را از مهمترین محورهای برنامه توسعه گردشگری برشمرد.

 

قربان عباسی بااشاره به ظرفیتهای استان در این بخش گفت: تلاش می کنیم با مرمت اماکن تاریخی و مذهی، گردشگری مذهبی را رونق بخشیم.

 

وی اظهار داشت: گلستان ظرفیتهای بالقوه ای در بخش توریسم مذهبی دارد و باید توجه به گردشگری مذهبی نیز اتفاق بیفتد.

 

مرمت مدارس مذهبی و تاریخی

وی وجود مناره 850 ساله مسجد جامع گرگان، اماکن مذهبی و تاریخی استان نظیر مدارس تاریخ و مذهبی را از جمله ظرفیتها برای رونق گردشگری مذهبی در استان بیان کرد.

 

عباسی یادآورشد: برای رونق گردشگری مذهبی مرمت بناهای تاریخی و مذهبی مانند مدارس تاریخی را در دستور کار قرار داده‌ایم و کار مرمت مدرسه تاریخی عمادیه گرگان رشد 85 درصدی دارد.

 

وی افزود: همچنین مرمت مدرسه تاریخی کریم ایشان به عنوان مصلی و مسجد در دستور کار این سازمان قرار دارد و 1.5 میلیارد تومان اعتبار برای مرمت مساجد و بناهای تاریخی اعتبار گذاشته شد.

 

عباسی یادآورشد: با توجه به اینکه استان در مسیر زائران بارگاه امام هشتم (ع) واقع شده است، فرصت خوبی برای جذب گردشگران مذهبی وجود دارد و در این راستان تلاش شده تا با افزایش زیرساختها و مراکز اقامتی، مدت اقامت مسافران را در استان افزایش دهیم.

 

به گزارش مهر، طرح میقات الرضا از جمله طرحهایی است که در راستای توسعه گردشگری مذهبی در گلستان در حال اجراست و این طرح با محدودیتهای مالی مواجه شده است.

 

توقف طرح میقات الرضا(ع)

مدیرکل اوقاف وامور خیریه گلستان گفت: طرح میقات الرضا که در استان اجرا شد به دلیل کمبود اعتبار به سرانجام نرسید و فعلا متوقف است.

 

حجت‌الاسلام سید جواد رئوف سیدنژاد اظهار داشت: در امام زاده آق امام طرح میقات تا آماده شدن سوئیت هایش پیش رفته است و در امام زاده یحیی بن زید نیز زیر ساخت هایش آماده شده است اما به علت عدم اعتبار متوقف مانده است.

 

وی اظهارداشت: در امام زاده عبدالله گرگان نیز به دلیل اینکه ادارات دولتی همکاری کمرنگی داشتند کار متوقف مانده است وامیدوارهستیم با همکاری بیشتر شهرداری زائر سراها هر چه زودتر آماده شود چرا که بقاع متبرکه معتبرترین مکان برای ترویج فرهنگ اسلامی است.

 

وی در خصوص مکان هایی که موقوفه بوده و هنوز در دست مردم است اظهارداشت: روستاهایی چون اوجابن و کریم آباد با سندهای رسمی که وجود دارد موقوفه است اما متاسفانه مردم دراین خصوص زیر بار نمی روند و کار در سیستم قضایی در حال پیگیری است.

 

متاسفانه به رغم امکانات بی بدیل و ظرفیت های ارزشمند گردشگری مذهبی ، عزم و اراده جدی در این زمینه مشاهده نمی شود و ساختار سازمانی و مطالعاتی قوی و برنامه ریز در این بخش ایجاد نشده است.

 

صاحبنظران صنعت گردشگری بر این باورند که به لحاظ موقعیت فرهنگی- مذهبیِ خاص گلستان در بین استانهای دیگر، توریسم مذهبی جای رشد و توسعه بسیار دارد.

 

بدون شک توسعه گردشگری دینی و جذب این نوع گردشگر نیازمند تبلیغ و معرفی پتانسیل های گلستان است و بدون تبلیغات مناسب نمی توان انتظار داشت پتانسیل های عظیم استان در زمینه گردشگری دینی به درستی مورد بهره برداری قرار گیرد. البته ناگفته پیداست که تبلیغات، بدون ایجاد زیرساخت های موردنیاز توسعه صنعت گردشگری چندان موفق نخواهد بود.

 

 

گلستان از نظر قابلیت و ظرفیت جاذبه های گردشگری طبیعی، تاریخی، فرهنگی و مذهبی بی نظیر است اما قطار گردشگری دینی این استان هنوز روی ریل قرار نگرفته است.

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.