شماره ششم دیدهبان اندیشه منتشر شد
به همت موسسه فرهنگی رسانهای شناخت جدیدترین شماره از «دیدهبان اندیشه»، نشریه تخصصی رصد اندیشهای منتشر شد.
خردادماه همواره یادآور اتفاقات مهم و وقایع سرنوشتسازی در تاریخ ایران است. شیوع رسانههای برخط و فضای مجازی، امروزه با بُرد بیشتری این وقایع را در اذهان عمومی منعکس میکند.
خرداد ۹۹ و مخصوصاً نیمه دوم آن، علاوه بر دربرداشتن سالروز وقایع تاریخساز، اتفاقات مهمی را در حوزه اجتماعی و سیاسی به خود دیده است.
سالروز وفات دکتر شریعتی را بهعنوان یکی از رویداد تاریخی این بُرهه محسوب میشود. شریعتی بهعنوان یک جامعهشناس و روشنفکر دینی در تاریخ این کشور زنده مانده و به دلیل فعالیتهایش در حوزه بیدارگری اجتماعی نسبت به امپریالیسم و راستگرایی، تاکنون شهرت دارد.
چهلوسه سال است که یادبودهای مختلفی به مناسبت سالروز وفات این روشنفکر، در داخل و خارج کشور برگزارشده و یادداشتها و مصاحبههای زیادی حول اندیشه و منظومه فکری وی نشر داده میشود. علاوه بر این رویداد تاریخی، دو اتفاق جدید نیز این روزها اذهان اساتید و متفکران را به خود مشغول کرده و موجب شده است که دراینباره قلمفرسایی کنند. اولین اتفاق، کشتهشدن دختری نوجوان بهدست پدرش است که بیش از عالم واقع، در فضای مجازی سر و صدا به پا کرده است. دومین اتفاق نیز قتل یک سیاهپوست در آمریکا و گسترش اعتراضات علیه نژادپرستی در این کشور است. دو موضوع مهم دیگر نیز همچون ماههای قبل، سمع و نظر بسیاری از اندیشمندان و روشنفکران را به خود جلب کرده است.
کرونا بهعنوان یکی از این موضوعات، نزدیک به پنج ماه است که مهمان مجامع فکری بوده و نظرات مختلفی دراینباره مطرح شده است. از طرف دیگر، اصلاحطلبان نیز به تکاپو افتاده و به دنبال بازاندیشی در مبانی سیاسی جریان خود هستند.
این شماره از دیدهبان به پروندهٔ ویژهای در حوزه آرای شریعتی پرداخته است و به پرسشی در باب نژادپرستی و علت اعتراضات اخیر آمریکا پاسخ میدهد. از سوی دیگر با پرداختن به مساله قتل رومینا، چالشهای موجود در جامعه را تحلیل میکند. در بخش دیگری از این شماره، مسأله نقد درون گفتمانی اصلاحات مورد بررسی قرار گرفته است.
کرونا و اندیشه دینی نیز به رسم سابق، در این شماره جدید نیز مطرح شده است. دیدهبان، این سعی را دارد تا مسائل و حوادث را با عینک اندیشه، عمیقتر ببیند و با تضارب آرا متفکران و نقد عالمانه و منصفانه، دریچهای بر حقیقت بگشاید. سعی ما بر این است تا محفلی برای تبادل اندیشهها باشیم و قدمی برای رشد و ارتقا بینش نخبگان و علوم انسانی برداریم.