آیا حزب حاکم فرانسه به راست مایل شده است؟

در جریان حمله روز ۲۵ مهر، ساموئل پاتی، معلم تاریخ به دلیل نشان دادن کاریکاتورهای پیامبر اسلام به دست یک تروریست جوان مسلمان به قتل رسید و سرش بریده شد. دولت فرانسه بعد از حمله تروریستی «کونفلان سنت اونورین» آغاز برنامه‌های سختگیرانه‌ای را علیه برخی مساجد و کانون‌های بنیادگرایی اسلامی در کشور اعلام کرده بود. حال برخی تحلیل‌گران از تمایل جریان حاکم در فرانسه به راست‌گرایی خبر می‌دهند.

وزیر آموزش ملی فرانسه که سخنان سه روز پیش او درباره نقش «مخرب» چپ‌ها و اسلام‌گرایان در دانشگاه‌های این کشور جنجال بر پا کرده بود، در مصاحبه‌ای که روز یکشنبه ۲۵ اکتبر در روزنامه «ژورنال دو دیمانش» چاپ پاریس منتشر شد، از اظهارات خود دفاع کرد و گفت که حاضر است با هر که مخالف اوست مناظره کند. او روز پنجشنبه در مصاحبه‌ای که از شبکه «اروپ ۱» پخش شد، گفته بود: «آنچه جریان چپ-اسلامگرا نامیده می‌شود، در دانشگاه ویرانی به بار می‌آورد.»

ژان میشل بلانکر آن سخنان را در حالی ایراد کرد که دولت فرانسه بعد از حمله تروریستی «کونفلان سنت اونورین» آغاز برنامه‌های سختگیرانه‌ای را علیه برخی مساجد و کانون‌های بنیادگرایی اسلامی در کشور اعلام کرده بود.

در جریان آن حمله در روز ۱۶ اکتبر (۲۵ مهر)، ساموئل پاتی، معلم تاریخ به دلیل نشان دادن کاریکاتورهای پیامبر اسلام به دست یک تروریست جوان مسلمان به قتل رسید و سرش بریده شد.

وزیر آموزش ملی فرانسه در مصاحبه روز یکشنبه در پاسخ این پرسش که منظورش از جریان «چپ-اسلام‌گرا» چه کسانی بوده، گفت: «ما باید با برخی مفاهیم روشنفکرانه که از دانشگاه‌های آمریکایی و دیدگاه‌های درهم‌تنیده آمده و مبتنی بر امت‌گرایی و هویت‌گرایی است، مبارزه کنیم و به الگوی خودمان که جمهوری مبتنی بر برابری بدون در نظر گرفتن تبار، جنسیت و مذهب است، برگردیم.»

«درهم‌تنیدگی» یا اینترسکشنالیتی که وزیر فرانسوی از آن سخن می‌گوید، چارچوبی تحلیلی برای شناسایی نظامات درهم‌تنیده قدرت در برابر طبقات به حاشیه رانده شده جامعه است.

نمونه بارز اینترسکشنالیتی نظریه فمینیست‌هایی است که می‌گویند یک زن سیاهپوست هم به دلیل زن بودن و هم به خاطر سیاهپوست بودن مورد اجحاف و تبعیض دوگانه قرار می‌گیرد و بنابراین فمینیسم سفیدپوستان را به عنوان نماینده فمینیسم به رسمیت نمی‌شناسند.

ژان میشل بلانکر درباره رویکرد چپگرایانه مبتنی بر درهم‌تنیدگی در فرانسه گفت: «این رویکرد همان است که باعث چند دستگی در جامعه ما شده و با گونه‌ای جهان‌بینی اسلام‌گرایانه همگرایی دارد؛ واقعیتی که بخشی از رویکرد جامعه‌شناسانه ما را از بین برده است، گرچه من هرگز فکر نمی‌کنم این مسئله در تمام دانشگاه‌های ما اتفاق افتاده باشد.»

به جز راست افراطی که «جمهوری به پیش»، حزب حاکم فرانسه را به مدارا با مهاجران و اسلام‌گرایان متهم می‌کند، دو گروه عمده دیگر از منتقدان این حزب، یعنی چپ‌ها و مسلمانان از گرایش تدریجی حزب متبوع ژان میشل بلانکر و امانوئل ماکرون به راست ناخرسندند.

«جمهوری به پیش» که از آغاز پیدایی، در شعارهای خود گفته بود که نه به چپ و نه راست سنتی تعلق دارد، در ماه‌های اخیر و به ویژه پس از ماجرای سر بریدن ساموئل پاتی، رویکردی سختگیرانه را علیه بخشی از جامعه مسلمان این کشور به نام مبارزه با بنیادگرایی آغاز کرده است.

رئیس جمهوری فرانسه پیش از حمله کونفلان نیز از تعابیری استفاده کرده بود که شائبه غلتیدن او به راست را تقویت می‌کرد.

امروز منتقدان چپگرای ماکرون، او را به دلیل کاربرد گزاره‌هایی چون «جدایی‌طلبی اسلامی» هدف حملات تند خود قرار می‌دهند، اما او پیش از این در مراسم سالگرد ۱۵۰ سالگی جمهوری سوم فرانسه در روز ۴ سپتامبر (۱۴ شهریور) نیز از لزوم «مبارزه با جدایی‌طلبی» سخن گفته بود.

برخی تحلیل‌گران فرانسه سخنرانی ماکرون در آن روز را به عنوان نقطه عطفی در رویکرد حزب حاکم فرانسه می‌دانند؛ زیرا او با تأکید بر «ارزش‌های جمهوری» برای نخستین بار تعبیر «وطن‌پرستی جمهوری‌خواهانه» را به کار برد؛ تعبیری که بیش از پیش دوری او از باورهای چپگرایانه و تمایلش به ارزش‌های راست و گُلیستی را برملا کرد.

 

منبع:‌یورونیوز

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.