نگاهی به شرایط مسلمانان آلمان در یک دهه اخیر
۱۰ سال پیش رئیسجمهور وقت آلمان اعلام کرد که اسلام به این کشور تعلق دارد. این در حالی است که از آن زمان، نژادپرستی علیه مسلمانان افزایش یافته و حملات به مساجد و مراکز اسلامی بیشتر شده است.
به نقل از رایزن فرهنگی ایران، یک ده پیش، کریستین وولف، رئیسجمهور وقت آلمان اعلام کرد که اسلام به این کشور تعلق دارد.
این در حالی است که از آن زمان تاکنون، نژادپرستی علیه مسلمانان افزایش یافته و حملات به مساجد و مراکز اسلامی بیشتر شده است. ریم اشپیلهاوس، اسلامشناس آلمانی گزارشی انتقادی از وضعیت یک دهه اخیر مسلمانان در آلمان نوشته است.
او در این گزارش، تاکید کرده که در این سالها، علیرغم تلاشهای انجامشده، بسیاری از انجمنها و سازمانهای اسلامی به رسمیت شناخته نشدهاند و با وجود پروپاگاندای رسانهای مبنی بر اسلامیشدن آلمان، نیروی انسانی و منابع مالی جوامع اسلامی با دو کلیسای بزرگ مسیحی قابل مقایسه نیست.
ریم اشپیلهاوس در ابتدای گزارش خود آورده است: «در ۱۰ سال گذشته، اقدامات مثبتی در سطح ایالتها و حتی فدرال انجام شده است، اما متأسفانه روند مذاکرات و اقدامات از سال ۲۰۱۶ راکد مانده و در برخی موارد حتی عقبگرد داشتهایم.»
او در بخش دیگری از گزارش، اسلامهراسی موجود در جامعه آلمان را دلیل بسیاری از مشکلات عنوان کرده است: «در آلمان، اسلامهراسی و دشمنی با مسلمانان به طرز قابل توجهی افزایش یافته است.
این احساسات در روند همکاری میان سازمانهای اسلامی و دولتهای ایالتی و فدرال، مشکل ایجاد کرده است. همچنین حملات نژادپرستانه و رفتارهای افراطی نیز موجب شده که اعضای سازمانهای اسلامی نسبت به دولت و جامعه آلمان بدبین شوند.»
او در ادامه از هامبورگ و برمن به عنوان شهرهای پیشرو در همکاری با مسلمانان نام برده است: «دولتهای هامبورگ و برمن در سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳، همکاری خود را با انجمنهای اسلامی آغاز کردند. این همکاریها در حالی صورت گرفت که انجمنهای اسلامی در این دو شهر به عنوان جوامع مذهبی شناخته نشده بودند.
بر اساس قوانین آلمان، دولتها موظفند تا با انجمنهایی که به عنوان جوامع مذهبی شناخته شوند، همکاری کنند. این در حالی است که تنها تعداد معدودی از انجمنهای اسلامی تاکنون توانستهاند نام خود را به عنوان جوامع مذهبی ثبت کنند.
با این اوصاف، همانطور که اشاره کردم، دولتهای هامبورگ و برمن از سالها پیش با جوامع اسلامی همکاری میکنند. آنها از همان ابتدا در زمینه آموزش مذهبی و همکاری در امور بینمذهبی با جوامع اسلامی قرارداد امضا کردند. بعدها دولتهای نیدرزاکسن و راینلاند-فالتس نیز تصمیم گرفتند که از این روش پیروی کنند، اما مذاکرات آنها در سالهای اخیر متوقف شده است.»
اشپیلهاوس در بخش دیگری از گزارش خود آورده است: «همچنین در ارتباط با تعطیلات مربوط به مسلمانان و نمازهای جمعه نیز، ایالتهایی مانند هامبورگ، برمن، برلین و بادن-وورتمبرگ اجازه مرخصی مسلمانان از کار و تحصیل را میدهند.
این در حالی است که در سایر ایالتهای فدرال، تعطیلات مسلمانان به رسمیت شناخته نمیشود و کارمندان مسلمان مجبورند از مرخصی بدون حقوق استفاده کنند.»
این اسلامشناس اهل گوتینگن همچنین به مسئله تدفین اسلامی اشاره کرده است: «در حوزه تدفین اسلامی، وضعیت در بسیاری از شهرها بهبود یافته است. در سالهای اخیر، مسئولان قبرستانها در بسیاری از شهرهای آلمان، مجوز تدفین اسلامی را صادر میکنند.
در این قبرستانها، تدفین مسلمانان بر اساس قوانین و آداب و رسوم اسلامی صورت میگیرد. بهطور مثال، در برلین، هسن و بادن-وورتمبرگ امکان تدفین مسلمانان بدون تابوت وجود دارد.
حتی در هامبورگ میان شهرداری و سازمانهای اسلامی، قراردادی برای تدفین مسلمانان امضا شده که بر اساس آن، تمام مراسم بر پایه قوانین اسلامی صورت گیرد.»