اعتدال و حماسه

یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران یکی از درخشان‌ترین مظاهر مردم‌سالاری دینی بود که آثار فوق‌العاده گران‌بهایی برجای گذاشت و برکات زیادی به همراه داشت که جای شکر‌گزاری دارد. هم باید خداوند متعال را به خاطر این آثار شکر کرد و هم باید قدردان زحمات مسئولان، نامزدها و همکارانشان و در رأس همه مردم آگاه و فهیم ایران بود. در این نوشتار گوشه‌ای از این آثار را بر‌می‌شمرم.

 

* دکتر هادی صادقی

یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران یکی از درخشان‌ترین مظاهر مردم‌سالاری دینی بود که آثار فوق‌العاده گران‌بهایی برجای گذاشت و برکات زیادی به همراه داشت که جای شکر‌گزاری دارد. هم باید خداوند متعال را به خاطر این آثار شکر کرد و هم باید قدردان زحمات مسئولان، نامزدها و همکارانشان و در رأس همه مردم آگاه و فهیم ایران بود. در این نوشتار گوشه‌ای از این آثار را بر‌می‌شمرم.

1.    مشارکت حداکثری مردم در انتخابات ریاست‌جمهوری عامل تحقق شعار حماسه سیاسی است و با توجه به اینکه مقام معظم رهبری امسال را به سال حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی نام‌گذاری کردند، به یاری خداوند، مردم مسلمان، متدین و با اخلاق حماسه‌ساز شدند و این حماسه سیاسی با حضور گسترده 7/72 درصدی مردم تحقق پیدا کرد که قابل تقدیر و نیازمند شکرگزاری است.

2.    انتخابات دوره یازدهم ریاست‌جمهوری بسیار قاعده‌مند برگزار شد و همه افراد از مردم و نامزدها تا مسئولان، مجریان و ناظران به بهترین شکل حضوری فعال داشتند و انتخابات منطبق با ضوابط و با کمترین حاشیه ممکن برگزار شد.

3.    رهبر معظم انقلاب در حفظ و صیانت از آرای مردم تأکید فراوانی داشته، آرای مردم را امانت و حفظ و صیانت از آن را لازم می‌دانند. مسئولان نیز به‌خوبی انجام وظیفه کرده، امانت مردم را حفظ نمودند.

4.    نتایج انتخابات دوره یازدهم ریاست جمهوری نشان‌دهنده شکست تندروی و افراط‌گرایی و بی‌اخلاقی بود. این انتخابات نوید‌بخش بازگشت عقلانیت، اعتدال و اخلاق است. این سه ویژگی همان چیز‌هایی است که در بیانیه 42 نفر نویسندگان و فضلای حوزه مورد تأکید بود و مراجع عظام تقلید نیز بر آن پای فشردند و آن را ندای بدنه اصلی حوزه‌های علمیه دانستند و خواهان بلندتر کردن صدای عقلانیت، اعتدال و اخلاق بودند. خوشبختانه پس از انتخابات معلوم شد که دیگر بازار تندروی و تنگ‌نظری خریداری ندارد و همه باید از همکاری و اعتدال و رفاقت دم بزنند، حال هر کس و هر گروهی بنا بر اهداف و دیدگاه‌های خودش، اما نقطه مشترک همه حضور در صحنه همکاری و تعامل مثبت است. حتی کسانی که در دوره انتخابات عدم وحدت را تئوریزه می‌کردند، دیگر نمی‌توانند بر مواضع ناصواب گذشته پای‌بفشرند و با موجی که پدید آمده آن عزیزان نیز مجبور به تعدیل مواضع خود هستند.

5.    از همین جا به یک اثر مهم انتخابات ریاست جمهوری اخیر اشاره کنم و آن تغییر در نظام ارزش‌های سیاسی و اجتماعی است. با جابه‌جایی قدرت و نظام ارزش‌گذاری نیز جابه‌جا می‌شود. هنگامی دولت تندرو و انحصارگرا برسرکار می‌آید، فضای سیاسی و اجتماعی را تند و تیز (رادیکال) می‌کند. با آمدن دولت اعتدالی ارزش‌های اعتدالی نیز در مردم و گروه‌ها رونق می‌یابد. اینجاست که امید افزایش خردورزی و حاکمیت عقلانیت جمعی زیاد می‌شود. سعه صدر گروه‌ها و مردم فزونی می‌گیرد و نزاع‌ها کاستی می‌پذیرد. به دنبال این موضوع حواشی نیز کم می‌شود و مردم و مسئولان فرصت بیشتری پیدا می‌کنند که به مسائل اصلی و اصیل بپردازند و شبه‌مسئله‌ها و موضوعات ساختگی و جعلی جای مسائل اصلی را نگیرد. آشکار شدن تأثیرات یاد شده نیازمند زمانی بیشتر است، اما هم اینک نیز طلایه‌های آن آشکار شده است.

6.    انتخابات دوره یازدهم ریاست‌جمهوری، تبلیغات گسترده دشمنان و شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی بیگانه را باطل کرد؛ چراکه این شبکه‌ها معاندانه تبلیغ می‌کردند تا مردم در انتخابات شرکت نکنند، اما مردم با همه گرایش‌های مختلف در انتخابات شرکت کردند و نقشه‌های دشمنان را ناکام گذاشتند. این انتخابات موجب آشتی کسانی شد که به خطا گمان می‌کردند در انتخابات سال 88 تقلب شده است. اینک نوبت همکاری و فصل همدلی است. اینک نوبت بازگشت کسانی است که بیراهه رفتند. الحمدلله در بسیاری از تحلیل‌ها و نوشته‌ها مشاهده می‌شود که همه به دنبال برقراری فضای همدلی و همکاری برای ارتقای سرمایه‌های اجتماعی و افزایش کارآمدی دولت‌اند.

7.    شبکه‌های تلویزیونی و رادیویی بیگانه طوری تبلیغ می‌کردند تا وانمود کنند برخی نامزدها ممکن نیست انتخاب شوند. به لطف خدا، این تبلیغات نیز ابطال شد و همان کسی که آنها می‌گفتند پیروز اعلام نخواهد شد، از صندوق‌های رأی بیرون آمد.

8.    به رغم همه تبلیغات مسموم بیگانگان مردم‌سالاری دینی توانست، همچون گذشته، نصاب بالایی از مشارکت مردم و تأثیر نظر آنها در انتخاب مسئولان عالی نظام، دموکراتیک برگزار شدن انتخابات، فضای باز سیاسی و رقابت‌های تنگاتنگ انتخاباتی را به اثبات رساند و نظام جمهوری اسلامی را در دنیا به عنوان نظامی کاملاً مردم‌سالار نشان دهد. رقابتی بودن، وجود امنیت بالا، قانونی بودن و رعایت اخلاق انتخاباتی از جمله ویژگی‌هایی است که در این انتخابات چهره‌‌ای بسیار روشن از مردم‌سالاری دینی به دنیا عرضه داشت.

9.    رئیس‌جمهور منتخب در رقابت تنگاتنگ و با فاصله کم اکثریت آراء را بدست آورد و این نشان‌دهنده دقت و سلامت این انتخابات بود. به‌علاوه، این انتخابات نشان داد که منتخب مردم با فاصله اندکی از اکثریت نسبی توانست آراء را به خود اختصاص دهد و در صورت وجود اراده‌ای بر تقلب می‌توانستند به‌راحتی نسبت به این آراء دست ببرند و کسی هم تردید نمی‌کرد؛ زیرا نظرسنجی‌های معتبر نتایج دیگری را پیش‌بینی کرده بودند و با اطمینان زیادی از به دور دوم افتادن انتخابات سخن می‌راندند. حتی طرفداران آقای روحانی نیز احتمال پیروزی در دور اول را نمی‌دادند. اعلام نتایج این انتخابات تبلیغات 4 سال گذشته مخالفان نظام را مبنی بر تقلب در انتخابات سال 1388 ابطال کرد به طوری که بسیاری را به اعتراف به اشتباه خود در نسبت دادن تقلب در انتخابات واداشت.

10. انتخابات ریاست‌جمهوری اعتماد مردم را نسبت به نظام بیشتر کرد. مرز اعتماد عمومی در داخل کشور وسعت یافت و این سرمایه ارزشمندی برای نظام است.

11. برخلاف تبلیغات مسموم برخی از معاندین، رئیس‌جمهور منتخب شخصیتی است که در ذیل نظام جمهوری اسلامی و زیر خیمه ولایت مطلقه فقیه قرار می‌گیرد و کاملاً در حفظ ارزش‌های انقلاب اسلامی عمل خواهد کرد. وی سال‌های طولانی نماینده و امین رهبری در شورای عالی امنیت ملی است. همچنین عضو مجلس خبرگان رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است.

12. جناب آقای روحانی هم اسماً و هم رسماً روحانی‌اند. این موضوع نشان می‌دهد که مردم ایران برای تغییر و پیشرفت زندگی مادی و معنوی خود به روحانیت اعتماد می‌کند و این برگ برنده‌ای است که در دستان روحانیت شیعه قرار دارد و باید قدر آن را بداند و از این سرمایه اعتماد عمومی پاسداری کند. این کار تنها در صورتی اتفاق خواهد افتاد که مردم کارآمدی دین و نهاد روحانیت را در عرصه عمل ببینند.

13. آقای روحانی دارای روابط حسنه با بسیاری از جناح‌های سیاسی موجود در نظام است. رئیس‌جمهور منتخب از طرفی عضو جامعه روحانیت مبارز و ازسوی دیگر مورد حمایت گروه‌های سیاسی دیگر است و این امر کارایی ایشان را افزایش می‌دهد و انسجام‌بخش و باعث افزایش وحدت ملی می‌شود.

14. تشکیل ستاد پیشگیری از جرایم انتخابات با دستور رئیس محترم قوه قضائیه نیز باعث کاهش تخلفات انتخاباتی بود. این ستادها تأثیرگذار بودند و آموزش‌ها و هشدارهای به موقع این ستاد باعث شد که تخلفات کاهش چشمگیری یابد به طوری که تقریباً هیچ تخلف مشهودی صورت نگرفت.

15. رئیس‌جمهور منتخب فردی عالم و با تحصیلات بالا و آگاه به مسائل حقوقی و قضایی است و امیدواریم این امر موجب همدلی بیشتر قوه مجریه با قوه قضاییه شود و زمینه ارتقای زیرساختی قوه قضاییه را فراهم آورد. با توجه به حجم کاری قوه قضاییه امکانات موجود پاسخگوی تنها بخشی از نیازهای این قوه است و لازم است در بودجه، نیروی انسانی و سایر امکانات آن تجدید نظر جدی به عمل آید.

16.   قوای سه‌گانه و مردم نسبت به هم تکالیف و حقوقی دارند و در این رابطه رئیس‌جمهور منتخب باید از دستاوردهای انقلاب اسلامی پاسداری کند، اتحاد و انسجام ملی را افزایش دهد، همچنین قوای دیگر باید به دولت آینده کمک کنند و بین قوا همکاری و روحیه تعامل مثبت افزایش یابد. انتظار ما از ایشان این است که همان‌طور که در اعلام برنامه‌های خود بیان کرده‌اند، از معتدلین و عاقلین همه گروه‌ها استفاده کنند و مطلقاً افراد تندرو را به کار نگیرند.

 
یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران یکی از درخشان‌ترین مظاهر مردم‌سالاری دینی بود که آثار فوق‌العاده گران‌بهایی برجای گذاشت و برکات زیادی به همراه داشت که جای شکر‌گزاری دارد. هم باید خداوند متعال را به خاطر این آثار شکر کرد و هم باید قدردان زحمات مسئولان، نامزدها و همکارانشان و در رأس همه مردم آگاه و فهیم ایران بود. در این نوشتار گوشه‌ای از این آثار را بر‌می‌شمرم.

دکتر هادی صادقی

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.