شهر بدون مسجد آتن، تقابل یونان و ترکیه

تنها 90 سال از استقلال یونان از امپراتوری عثمانی می‌گذرد. بعد از این که یونان به استقلال دست یافت، غالب نمادها و آثار اسلامی را از این سرزمین از میان برد. به‌گونه‌ای که هم‌اکنون حتی یک مسجد در شهر آتن برای استفاده 200 هزار مسلمانان این شهر وجود ندارد.

 

گذشته از مسجد، مسلمانان آتن از نبود گورستانی ویژه مسلمانان در زحمت هستند.

 

ماجرای شهر بدون مسجد آتن تبدیل به یک تقابل میان یونان و ترکیه شده است. از سویی یونان از ترکیه می‌خواهد تا به وضعیت ارتدکس‌های ترکیه که اصالتی یونانی دارند، رسیدگی کند، مستقلات وقفی آن‌ها را باز گرداند و مدرسه رهبانی جزیره هیبه‌لی آدا، جزیره‌ای که کلیسای ارتدکس‌های یونان در آن قرار دارد، دوباره راه‌اندازی کند. از سوی دیگر ترکیه خواهان ساخت مسجد در شهر آتن، و احقاق حقوق مسلمانان این کشور است.

 

البته اقداماتی از سوی ترکیه انجام شده است اما هنوز از سوی یونان اقدام مؤثری صورت نگرفته است. مانند اجازه برپایی آیین‌های دینی ارتدکس‌ها در مجموعه کلیسای تاریخی سوملا در یکی از روستاهای ترابزون. 

 

یونانی‌ها که سال‌ها سایه سنگین امپراتوری عثمانی را بر سر خود حس کرده‌اند، نمی‌خواهند پا بر سر احساسات ملی‌گرایانه خود بنهند و در برابر هر اقدامی به نفع مسلمانان از خود مقاومت نشان می‌دهند. آنان حتی به انجمن‌هایی که واژه «ترک» را در نام خود دارند، مجوز فعالیت نمی‌دهند.

 

چندی پیش گروهی از مردم شهر آتن پایتخت یونان علیه ساخت مسجد در این شهر دست به تظاهرات زدند. این عده که خود را «شهروندان مستقل» نامیده بودند با در دست داشتن پرچم یونان در برابر زمینی که برای ساخت مسجد در این شهر اختصاص یافته تجمع کردند و شعار دادند. 

 

در بیانیه‌ای که از سوی این گروه قرائت شد آمده است: آیا مدارس و بیمارستان‌ها را تعطیل می‌کنید و مسجد می‌سازید؟ ما در آتن مسجد نمی‌خواهیم. به مدارس بودجه بدهید نه به مساجد.

 

این در حالی است که برای پنجمین بار مناقصه ساخت مسجد در آتن ملغی شد. هنوز هیچ شرکتی حاضر به ساخت این مسجد نشده است. بودجه‌ای 946 هزار یورویی برای اجرای این پروژه در نظر گرفته شده است. این مسجد قرار است به جای انباری متعلق به نیروهای دریایی یونان در حومه آتن ساخته شود. امام جماعت این مسجد برای دو سال و از سوی وزیر آموزش یونان تعیین می‌گردد. امام جماعت باید تابعیت یونان داشته باشد. مسجد بدون مناره و بر اساس معماری اروپایی و نه عثمانی ساخته خواهد شد. همه این‌ها در حالی است که این مسجد تنها گنجایش 350 نمازگزار را خواهد داشت. حال آن که دو مسجد تاریخی در آتن وجود دارند که نیاز به بازسازی و تعمیر دارند و هم‌اکنون متروکه مانده‌اند.

 
تنها 90 سال از استقلال یونان از امپراتوری عثمانی می‌گذرد. بعد از این که یونان به استقلال دست یافت، غالب نمادها و آثار اسلامی را از این سرزمین از میان برد. به‌گونه‌ای که هم‌اکنون حتی یک مسجد در شهر آتن برای استفاده 200 هزار مسلمانان این شهر وجود ندارد.

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.