امام، پیشوای سیاسی و الگوی ایمانی؟»؛ نقد و نگاهی به مقاله‌ جنجالی روزنامه بهار(۲)

حالا یک هفته از انتشار مقاله جنجالی روزنامه‌ بهار می‌گذرد. روزنامه بهار یک روز قبل از عید غدیر مقاله‌ای را منتشر کرد که احساسات اعتقادی و سیاسی بسیاری را برانگیخت. این مقاله با عنوان «امام، پیشوای سیاسی و الگوی ایمانی؟» و به قلم علی اصغر غروی منتشر شد. در این یک هفته که گذشت پرسش از سوابق سیاسی نویسنده مقاله را معمول کسانی مطرح کردند که ناخوانده مقاله را می‌خواستند داوری کنند. علی اصغر غروی در روزنامه‌ای مقاله خود را منتشر کرده بود که به اصلاح‌طلبان متعلق است. همین انتساب برای برخی دیگر از سیاسی‌ها بهانه‌ای شد که انتشار این مقاله را با برخی مقالات جنجالی دوره اصلاحات این همانی کنند.

 

مقاله که منتشر شد و هنوز کسی متعرض بدان نشده بود پیش از هرکس انگاری مدیر مسئول روزنامه به صرافت افتاد که با آن برخورد کند. انتشار مقاله‌ای در نقد آن و سپس اقدام به خود توقیفی! از آن پس اعتراضات به انتشار مقاله خیلی زودتر از آنکه بسیاری فرصت کنند تا مقاله را بخوانند بالا گرفت و برخی هم که از آنان انتظار نمی‌رفت زودتر از حریفان معرکه، کفن‌پوشان را فراخواندند و چنان شد سرانجام کار که هیئت نظارت بر مطبوعات رأی به توقیف روزنامه‌ای داد که خود، خود را توقیف کرده بود.

سایت خبری تحلیلی دین‌آنلاین به دلیل مخاطبان خاصی که دارد اصل مقاله منتشر شده را در اختیار گذاشت تا رفته‌رفته پس از فروکش شدن تب و تاب‌های حاشیه‌ای در ذیل ستون آزاداندیشی این نوشته جنجالی را به نقد منصفان بنهد. از این رو، پیشاپیش گزارشی از مهم‌ترین واکنش‌های فعالان عرصه فرهنگ و سیاست را به مخاطبان ارائه می‌کند تا در نوبتی دیگر چندین نقد از کارشناسان حوزه مطالعات تشیع دراین‌باره را در اختیار علاقه‌مندان بگذارد.

 

اعلام آمادگی حجت‌الاسلام سید محمود نبویان نماینده تهران برای مناظره با غروی

عضو فراکسیون روحانیون مجلس در پی یادداشت اخیر روزنامه بهار گفت: نویسنده این مقاله سواد آنچنانی ندارد و آماده مناظره با وی و افراد با سوادتر از او هستم.

حجت‌الاسلام سید محمود نبویان نماینده تهران در واکنش به یادداشت اخیر روزنامه بهار به باشگاه خبرنگاران گفت: ما از این موضوع تعجب می‌کنیم و در همین راستا طرح سوالی از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را آماده کردیم که به امضای ۵۰ نفر از نمایندگان رسیده و باید وزیر فرهنگ با حضور در مجلس پاسخ دهد.

 

وی در ادامه با بیان اینکه معنای آزادی، آزادی مطبوعات و آزادی اندیشه این نیست، گفت: آزادی باید در مدار قانون اساسی باشد و قانون اساسی می‌گوید آزادی در صورتی است که مخل به مبانی دینی نباشد. عضو فراکسیون روحانیون مجلس تصریح کرد: مقاله اخیر روزنامه بهار، اصل تشیع را زیر سوال برده و به هیچ وجه قابل توجیه نیست. وی افزود: من آقای غروی (نویسنده مقاله) را می‌شناسم، از اعضای نهضت آزادی است، یک بار هم با او مناظره کردم، به استدلال‌ها نگاه کنیم، سواد درست و حسابی هم ندارد.

 

حجت الاسلام محمد تقی رهبر: محتوای مقاله روزنامه بهار به افکار وهابیت نزدیک است/ وزارت اطلاعات پیگیری کند

امام جمعه موقت اصفهان مقاله روزنامه بهار را مشکوک خواند و گفت: محتوای مقاله روزنامه بهار به افکار وهابیت نزدیک است و از آنجا که در مبانی دینی و ولایی شبهه ایجاد کرده است وزارت اطلاعات باید وارد عمل شده تا انگیزه عوامل انتشار این مقاله مشخص شود.

حجت الاسلام محمد تقی رهبر در گفتگو با خبرنگار مهر، در واکنش به مقاله روزنامه بهار به مناسبت عید غدیر خم گفت: این قبیل کارها در شرایط فعلی کشور مشکوک است.

وی با اشاره به بخشی از مقاله چهارشنبه روزنامه بهار گفت: وقتی که کسی رهبری سیاسی شیعیان را رهبری معنوی معرفی کند و بعد بگوید حکومت، امامت و ولایت یک امر معنوی است و ربطی به سیاست ندارد ایجاد شبهه در دین مبین اسلام است و این شبهات با یک عذرخواهی قابل گذشت و اغماض نیست.

نماینده ولی فقیه در اصفهان با بیان اینکه انتشار چنین مقاله ای در روزنامه رسمی کشوری که ام القرای جهان تشیع است جای تاسف و تعجب دارد، گفت: من معتقدم کسانیکه در انتشار این مقاله دست داشته اند یا خیلی جاهل و نادان هستند و یا مزدبگیر و عمله بیگانه که می خواهند آرامش کشور را بر هم بزنند.

رهبر با تاکید براینکه وزارت اطلاعات باید این موضوع را پیگیری کند، گفت:  وقتیکه در نظام جمهوری اسلامی، در ایران، در تهران و در شب عید غدیر مطلبی چاپ شود و  امام امت را رهبر معنوی معرفی کند و بگوید که به کار سیاسی نباید کار داشته باشد و یک تفسیر غلطی از نهج‌البلاغه که توجیه عقلی و تاریخی ندارد و به افکار وهابیت نزدیک است ارائه دهد وزارت اطلاعات باید وارد عمل شود چراکه این اقدام قطعا سهوی نیست.

 

دکتر علی مطهری: این مقاله تنها رهبری سیاسی امامان را نفی کرده است

علی مطهری عضو هیات نظارت بر مطبوعات با اشاره به توقیف روزنامه بهار گفت: «قطعا عذرخواهی روزنامه بهار و عدم انتشار این روزنامه به صورت داوطلبانه در حکم هیات نظارت بر مطبوعات موثر بوده است، چون نظر برخی اعضا لغو امتیاز این روزنامه بود، اما با اقدامات داوطلبانه مدیران این روزنامه حکم به توقیف و ارجاع روزنامه به دادگاه تنزل پیدا کند.»

به گزارش خانه ملت نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مدت زمان توقیف روزنامه بهار از سوی دادگاه مشخص می‌شود، افزود: «هیات نظارت بر مطبوعات وضعیت روزنامه بهار را رسیدگی کرد و برای تعیین تکلیف نهایی آن را به دادگاه ارجاع داد.»

مطهری با تاکید بر اینکه مقاله منتشر شده در روزنامه بهار تحت عنوان «امام پیشوای سیاسی یا الگوی ایمانی؟» اصل امامت را نقض کرده است، تصریح کرد: «در این مقاله امامت صرفا به معنای ولایت و هدایت معنوی گرفته شده و حکومت و رهبری سیاسی ائمه نفی شده است.»

مطهری با بیان اینکه این مقاله وجود نصوص قرآنی و روایی درباره امامت و جانشینی بلافصل علی علیه السلام برای پیامبر اسلام را نیز رد کرده است، اظهار داشت: کلمه «مولا» در حدیث غدیر را به معنی دوست گرفته است و حکومت بعد از پیامبر (ص) را انتخابی دانسته نه انتصابی ،یعنی همان نظریه اهل سنت.

این نماینده مردم تهران در مجلس با تاکید بر اینکه این مقاله در مجموع مقاله خوبی نبود، آن هم به شکل سرمقاله، افزود: یک وقت هست که این مباحث همراه پاسخ آن در یک نشریه تخصصی مطرح می‌شود که این اشکالی ندارد چون بحث علمی برای اهل فن است اما در روزنامه آن هم صفحه اول و دوم این‌گونه مطالب را درج کردن کار صحیحی نیست.

 

وزیر ارشاد: مقاله روز چهارشنبه تحریف تاریخ بود و مقاله روز شنبه اختلاف افکن

علی جنتی” وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این سوال که روزنامه بهار با نظر هیات نظارت بر مطبوعات  توقیف شده گفت: روز چهارشنبه هفته گذشته مقاله‌ای درج شد علاوه بر اینکه نوعی تحریف به تاریخ اسلام محسوب می‌شد بر ایجاد اختلاف مذهبی کشور نقش مهمی را داشته است.

وی افزود: نه تنها آن مقاله بلکه مقاله‌ای که روز شنبه مبنی بر جبران خطای روز گذشته آنها نوشته شده بود نسبت به برادران اهل سنت ما تعریض‌هایی وجود داشت  که طبق قانون هر نوع مطلبی قید شود که بخواهد مسائل مذهبی و اختلافات قومی را دامن بزند براساس آن قانون باید با آن روزنامه برخورد شود.

جنتی تصریح کرد: روزنامه بهار طی یک سال گذشته چندین تذکر گرفته بود ولی متاسفانه به آنان توجه نکرد و لذا هیات نظارت رای بر توقیف آن داده و آن را به دادگاه فرستاد.

 

حجت‌الاسلام پناهیان: مقاله روزنامه بهار هدف تخریبی دارد نه تقریبی/ روش و ادبیات منافقانه لیبرالها در این مقاله کاملا مشهود است

حجت الاسلام پناهیان در مورد مقاله روزنامه بهار با تأکید بر اینکه کاملا معلوم است که مقاله هدف تخریبی دارد نه تقریبی، گفت: این مقاله براساس کار سیاسی منطبق با روش منافقانه لیبرالها و ادبیات آنها برای ترویج و تبلیغ اندیشه ای غیرعالمانه تنظیم شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام علیرضا پناهیان از فضلای حوزه علمیه قم و خطیب مشهور هیات های مذهبی تهران است. سخنرانی های او در باب روش سیاسی اسلام و تاکید وی بر امتزاج عینی سیاست و دیانت در سلسله سخنرانی های او در مناسبت های مذهبی ما را بر آن داشت تا به بهانه درج مقاله جنجالی و پرانتقاد روزنامه بهار با عنوان “امام، پیشوای سیاسی و الگوی ایمانی؟”به سراغ وی برویم. مقاله ای که به دلیل نگاه خاص و پرابهامش به واقعه غدیر و انکار خلافت سیاسی ائمه معصومین(ع) و هم‌چنین توهین به جامعه شیعیان مورد انتقاد شدید علما، گروه‌های مذهبی و سیاسی شده است. پناهیان در این گفتگو مقاله موهن را فاقد حداقل‌های علمی و اندیشه‌ای و سرشار از تناقض ارزیابی می‌کند که آن مطلبی ترویجی با «اهداف و برنامه مشخص» ارزیابی می‌‌کند.

خطیب مشهور هیات‌های مذهبی هم‌چنین با اشاره به حساسیت بنیانگذار کبیر انقلاب به نفوذ و فعالیت «لیبرال‌ها» در جامعه انقلابی، مطالب این مقاله را از جنس مقالات و بیانیه‌های گروهک‌های لیبرال ابتدای انقلاب ارزیابی کرده و معتقد است مقاله نویس بدون نام بردن از حضرت امام(ره) تمام تلاش خود را برای زیر سوال بردن فلسفه و انگیزه نهضت امام خمینی(ره) و هم‌چنین توهین به ایشان مصروف داشته است.

پناهیان معتقد است با توجه به سیاق ضدعلمی مقاله، نیازی به پاسخگویی علمی و مذهبی به این مقاله نیست به خصوص که شبهات مطرح شده در این مقاله در صدها جلد کتب و تالیفات علمای شیعه پاسخ داده شده است و نویسنده تعمدا همه میراث علمی، کلامی و فقاهتی شیعه را نادیده گرفته است؛ و برای مقابله با چنین مطالب ترویجی باید تکنیک‌ها و فریب های جنگ روانی به کار رفته در آن را برای مردم افشا کرد.

 

بیانیه 30 نماینده روحانی مجلس در محکومیت انتشار مطلبی در روزنامه بهار

30 نماینده روحانی مجلس با انتشار بیانیه‌ای اقدام روزنامه بهار در انتشار مطلبی تحت عنوان ” امام پیشوای سیاسی یا الگوی ایمانی؟” را محکوم کردند.

به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا، در این بیانیه آمده است:

یا ایها الرسول بلغ ما انزل الیک من ربک و ان لم تفعل مما بلغت رسالت والله یعصمک من الناس ان الله لایهدی القوم الکافرین

ما امضاکنندگان ذیل مطلع شدیم که روز چهارشنبه مورخ 1 /8/ 92 در روزنامه بهار مقاله‌ای به مناسبت خجسته عیدسعید غدیر عید امامت، تحت عنوان ” امام، پیشوای سیاسی با الگوی ایمانی” به قلم علی اصغر غروی منتسب به نهضت آزادی به ایراد تشکیک در امامت اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام پرداخته است.

در این مقابله با تکیه بر آیات قرآن و براساس اندیشه انحرافی تفسیر به رای شده است.

به استنباط ما از محتوای این مقاله، نویسنده با استفاده از الفاظ زشت و توهین آمیز در راستای جریان سیاسی وهابیت درون شیعی عمل کرده ودر حقیقت با عقاید شعیه و سنی دشمنی کرده است‌،و با تحریف ترجمه آیات قرآنی و کج فهمی یا عدم فهم صحیح آن مطالبی را نگاشته است.

در شرایط کنونی که استکبار و سلطه جهانی تلاش می‌کند به اختلافات مذهبی دامن زند و با طراحی دشمنی‌ها را تقویت کند و حکومت کند، شبهه افکنی، آن هم در ایام مبارک هفته ولایت جای بسی تامل و تاسف است.

این حرکت یک مغالطه ساده اندیشانه و عدم آشنایی با مبانی دینی است،‌ما این حرکت زشت عناصر و جریانات سیاسی مسئله‌دار شدیدا محکوم می‌نماییم و از هیات نظارت بر مطبوعات کشور و سایر دستگاه‌ها می‌خواهیم اقدام عاجلی انجام دهند و بدانند که در صورت کوتاهی مجلس شورای اسلامی به وظایف نظارتی و قانونی خود عمل می‌کند.

حالا یک هفته از انتشار مقاله جنجالی روزنامه‌ بهار می‌گذرد. روزنامه بهار یک روز قبل از عید غدیر مقاله‌ای را منتشر کرد که احساسات اعتقادی و سیاسی بسیاری را برانگیخت. این مقاله با عنوان «امام، پیشوای سیاسی و الگوی ایمانی؟» و به قلم علی اصغر غروی منتشر شد. در این یک هفته که گذشت پرسش از سوابق سیاسی نویسنده مقاله را معمول کسانی مطرح کردند که ناخوانده مقاله را می‌خواستند داوری کنند. علی اصغر غروی در روزنامه‌ای مقاله خود را منتشر کرده بود که به اصلاح‌طلبان متعلق است. همین انتساب برای برخی دیگر از سیاسی‌ها بهانه‌ای شد که انتشار این مقاله را با برخی مقالات جنجالی دوره اصلاحات این همانی کنند.

مطالب مرتبط
منتشرشده: 10
  1. محمودی

    پیداست که منتقدان این مقاله هنوز فرصت نکرده اند تا آن را بخوانند.

  2. نوراللهی

    واقعا برای آقای زائری باید متاسف باشیم که این قدر تند رفتار کرد؛

  3. مهدی

    مقاله روزنامه بهار را خواندم. نکات اجمالی چندی در این باره: 1) استدلال های نویسنده است و شواهد کافی برای مدعای خویش ارائه نمی کند.2) به نظر می رسد ادعای نویسنده متأثر از گرایش سیاسی او است و تلاش می کند ثابت کند اسلام حکومت ندارد. در این راه از روشی نادرست پیروی کرده است و می کوشد مفاهیم امروزی مانند آزادی را بر مفاهیم صدر اسلام تطبیق دهد که از منظر روش شناختی مردود است. 3) مقاله به حدی ضعیف است که حتی نمی توان آن را قابل توجه دانست. جوسازی های ایجاد شده از سوی مخالفان بیش از هر چیز جنبه ای سیاسی دارد و به نظر می رسد بهانه ای باشد برای کوبیدن جناح مخالف.

  4. مجید

    آقای مهدی و دیگر منتقداننویسنده مقاله تنها از قرآن و نهج البلاغه برای اثبات مدعای خود استفاده کرده.آیا قرآن دلیل کافی نیست؟!!!!!!!!!!!

  5. فاطمه

    به نظر من باید از جار و جنجال و تهمت به این و آن بپرهیزیم،به نظر من شما که به هر فرد دگر اندیش تهمت وهابیت و … را می زنید،اگر پیامبر اسلام زنده بودند شما را قطعا خارج از دین می خواندند،چطور اسم خود را روحانی گذاشته اید و هتاکی می کنید؟آیا قرآن گفته که فحاش باشید.بیایید با طرف مناظره کنید به جای این کارها.حتی آقا امام زمان هم از این فحاشی شما روحانیون منزجرند

  6. حسن

    یک جایی را به ما نشان بدهید تا جوابیه مقاله را بخانیم

  7. زهرا

    سلام وخدا قوت. در پاسخ به شخصی که ادعا کرده نویسنده از قرآن وسنت در تبیین نظرات خویش استفاده کرده این که: خواهشا به وبلاگ آقای رائفی پور وپست آوای خواراو رجوع کنید.

  8. مهیمن

    به امید روزی نه جندان دور که فهم صحیح از فرمایشات دانشمند گرامی استاد غروی را شاهد باشیم آنان که ازقبل دین نان می خورند نمی توانند این حرفهای صحیح را درک کنند

  9. وهابی درون شیعی

    الفاظ زشت وتوهین آمیز و وهابیت درون شیعی الحق که جواب تمام مقاله یک دانشمند را 30 روحانی برجسته ودرون مجلس پاسخ شایته ای دادند که هم ضعف خود را نمایان تر کردند هم قوت ایمان و دانش نویسنده مقاله را ؟!!!!!!!!!!!

  10. حسن

    نویسنده مقاله خیلی منطقی بحث را مطرح کرده استبرخورد تمامی مخالفان سیاسی بوده و فقط انگ و تهمت به نویسنده زده اند که این نشانه ناتوانی فکری و ضعف اندیشه مخالفان استاگر راست می گویند به جای زندان و بگیر و ببند وارد مناظره علمی شوند و یا پاسخ علمی به مقاله را منتشر سازند.اسلام سیاسی بدعتی است که سید قطب و سپس رهبران ایران گذاشتند و اکنون بن بست اسلام سیاسی را در همان نقطه آغاز آن یعنی مصر شاهد هستیم و کمی با تاخیر در کشورهای دیگر شاهد حذف اسلام سیاسی خواهیم بود.

درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.