وقف اولین قرآن چاپ سنگی ایران
نخستین کتاب چاپ سنگی ایران به قدمت چاپ ۱۲۴۹ قمری که یک جلد قرآن کریم است وقف کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی شد.
سیدمحمدرضا فاضل هاشمی مسئول امور ارزشیابی نسخ خطی آستان قدس رضوی گفت: استاد بازنشسته دانشگاه تبریز در سفر به مشهد مقدس، نخستین کتاب چاپ سنگی ایران به قدمت چاپ ۱۲۴۹ قمری که یک جلد قرآن کریم است وقف کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی کرد، این کتاب میراث خانوادگی این هموطن تبریزی و همسر وی است.
مسئول امور ارزشیابی نسخ خطی آستان قدس رضوی در ارتباط با این نسخه اظهار داشت: در ایران اولین کتابهای چاپ سربی در سال ۱۲۳۳ چاپ شده و نخستین کتاب چاپ سنگی نیز در سال ۱۲۴۹ قمری در تبریز به چاپ رسیده که همین قرآن است.
وی تصریح کرد: در انتهای این قرآن کتابت شده که در زمان فتحعلیشاه و ولایتعهدی عباسمیرزا، محمدصالح شیرازی به روسیه میرود و آنجا صنعت چاپ را میبیند و این صنعت را به تبریز منتقل میکند.
فاضل هاشمی به بخشی از این متن اشاره کرد و گفت: در این متن آمده است: «صنعت انطباع جدید را در آن ملک دیده، اسباب و اثاث آن را به دارالسلطنه تبریز حمل و نقل نمود، دارالانطباعی قرار داد، تیمناً و تبرکاً اول نسخهای که به تاریخ ۲۵ شهر رمضان ۱۲۴۹ از دارالانطباع بیرون آمد، کلامالله مجید ربانی است… .»، این نسخه به خط خوشنویس مشهور وقت، محمدحسینبن میرزا محمد تبریزی کتابت شده است.
مسئول امور ارزشیابی نسخ خطی آستان قدس رضوی ادامه داد: سرسورهها به سرخی و دستنویس کتابت شده و تمامی اوراق قرآن نیز به صورت دستی به رنگ سرخ و لاجورد جدولبندی شده است همچنین در حاشیۀ صفحات این قرآن، توضیحاتی راجع به آیات از نظر صرف و نحوی و بعضاً معنی نوشته شده است.
منبع: ایکنا