می‌خواهیم بین دین و زندگی مردم پل ارتباطی ایجاد کنیم

دکترعباس صالحی دلایل تاسیس پایگاه اینترنتی تخصصی «دین آنلاین» را تشریح کرد.

متن مصاحبه موسس سایت «دین آنلاین» با خبرگزاری خبرآنلاین را می‌خوانید:

فکر ایجاد و تاسیس سایت تخصصی در حوزه دین چگونه شکل گرفت و چه اهدافی را دنبال می‌کند؟
دین‌آنلاین پی‌گیر ارتباط و پیوند مستحکم‌تر دین و عینیت اجتماعی است. این که در این فضا و ساحت، پرسش‌های عصری به دین عرضه شوند و دین در عرصه‌ی دغدغه‌های اصلی زندگی فردی و اجتماعی حضور به موقع و کارآمد پیدا کند. زیرا به وضوح شاهد گسستِ جدی میانِ حوزه‌های دین‌پژوهی آکادمیک و حوزوی با عرصه‌های عینی زندگی هستیم؛ مشاهده می‌کنیم که عمدتاً تحقیقات بنیادی و یا حتی کاربردی در سطحِ دیالوگ درونى دین‌پژوهان عرضه می‌شود و جدیت کم‌تری است که این مباحثات نخبگی، لایه‌های عمومی‌تری را در برگیرد. سایت دین‌آنلاین، می‌کوشد که در رفع این فاصله، پل‌های ارتباطی ایجاد کند.

آیا مخاطبان خود را فقط در میان نخبگان جست‌وجو می‌کنید؟
مخاطبان دین‌آنلاین، صرفاً نخبگانِ فکری – معرفتی نیستند. هر چند آنان هم در لایه‌های غیر تخصصی‌شان می‌توانند مخاطبِ آن باشند. گرچه مخاطبِ عام را هم مخاطب خویش قرار نداده است بلکه تمامی کسانی که از یک‌سو دغدغه‌های فکری – معرفتی دارند و از سوی دیگر به دنبالِ نسبت آن‌ با دین هستند و نوعِ نگرش دینی را به مساله‌های زندگی جست‌وجو می‌کنند، مخاطب این سایت می‌توانند باشند.

برای رسیدن به این هدف از فکر و قلم چه کسانی استفاده می‌کنید؟
نویسندگان سایت کسانی هستند که هم دغدغه‌ی دین‌شناسی و دین‌داری دارند و هم به گونه‌ای جدی می‌کوشند که دین را نه در کنجِ کتاب‌خانه‌ها و پستو‌های ذهنی بلکه در عینیت و واقعیت زندگی اجتماعی پی‌گیری کنند. طبعاً تمامی دین‌پژوهان دانشگاهی و حوزوی که این دو دغدغه را با هم دارند، همکاران علمی بالفعل و یا بالقوه‌ی ما هستند. اما این به معنای آن نیست که تنها یک پارادایم و رویکرد دراین مسیر تعقیب می‌شود، بلکه ممکن است مبانی و یا نگرش‌های گوناگونی در این نوشته‌ها و یا گفت‌وگو‌ها ارائه‌ شود که البته آشنایی مخاطبان با این تنوع رویکرد‌ها نیز می‌تواند مفید و راه‌گشا باشد.

قرار است همه مطالب در قالب مقاله ارائه شود؟
سایت رویکرد اندیشگی – معرفتی دارد، اما قالب‌های ظهور و بروزِ آن، صرفاً در قالبِ مقالات و یادداشت‌ها نیست بلکه اخبار و گزارش‌های آن نیز با همین تلقی تهیه و عرضه می‌شوند.

رابطه‌تان را با مسائل سیاسی روز چگونه تعریف می‌کنید؟
سایت دین‌آنلاین گرچه به مسائل عینی و اجتماعی ناظر است اما سیاست‌زده و سیاست‌پیشه نیست. از این رو، گرچه به مسئولان و جناح‌های سیاسی حرمت می‌گذارد، اما خود را در چهارچوب‌های متعارف، بسته و صلبِ سیاسی قرار نمی‌دهد.

می‌خواهید ارتباط تان یک‌سویه و اصطلاحا به صورت مونولوگ باشد یا روش دیگری در ذهن‌تان هست؟
برای سایتِ دین آنلاین چند نکته مهم است. اولاً فرصت‌دهی و فرصت‌سازی برای ایده‌های تازه و نو صورت می‌گیرد. ثانیاً کوشش خواهدشد تا دیدگاه‌های متفاوت اندیش‌ورانه در کنار یکدیگر قرار گیرند تا زمینه‌ی ارتقای داوری فراهم شود و ثالثاً به گونه‌ای جدی از نقدِ ایجابی که با رعایتِ ادب، انصاف و حرمت نهادن به آراءِ مخالفان باشد استقبال می‌کند و برای نقد‌های تخریبی که عملاً بابِ تضاربِ افکار را می‌بندد، مجال‌سازی نخواهد کرد و تلاش می‌کند که از حاشیه‌سازی‌های معرفت‌نمایانه فاصله بگیرد.

برای این کار توان علمی کافی تدارک کرده‌اید؟
سایت دین‌آنلاین به اهتمام چند تن از دین‌پژوهان آغاز به کار کرده است و از همین آغازِ کار، از حمایت فکری – معنوی جمعی از نخبگانِ دانشگاه و حوزه برخوردار است. امیدواریم که با آغازِ رسمی فعالیت، دامنه و گستره‌ی پشتیبانان و همکاران علمی آن افزایش یابد.
این سایت، با یک دغدغه‌ی دینی – معرفتی متولدشده است و تنها در صورتی می‌تواند دوام و تکامل پیدا کند که اولاً دین‌شناسان دغدغه‌مند عرصه‌ی دین و زندگی، به یاری بیایند با نگاشته‌های خود (که در قالبِ رسانه‌ی مجازی باید حتی المقدور کوتاه و مختصر باشد و با حذفِ تکثیر ادله صورت گیرد) همراهِ این جمع شوند و ثانیاً، هزاران جوان تحصیل‌کرده و خوش‌اندیشِ کشور، به این باشگاهِ فکری یاری رسانند. آن‌ها می‌توانند با ارائه‌ی ایده‌ها و سو‌ژه‌های مورد نیاز و  ارائه‌ی دیدگاه‌ها و یادداشت‌ها (که در ستون‌هایی چون «انعکاس»، «تریبون هفته» و … پیش‌بینی شده است) در کنارِ ما باشند و  یا با ارسالِ اخبار و گزارش‌هایی از عرصه‌های دین‌پژوهی و دین‌اندیشی در داخل وخارج از کشور، غنای این سایتِ معرفتی را بیشتر نمایند.

مطالب مرتبط
منتشرشده: 4
  1. مهیار موسوی

    سلام
    صمیمانه تبریک میگویم
    موفق باشید

  2. sharif

    با سلام و درود
    ورودتان به این عرصه را تبریک گفته و موفقیت و تأثیرگذاری تان در جامعه را آرزو می کنم.

  3. عطاران

    باسلام وادبایده بلند واهداف ارزشمندی را هدف گیری نمودیدانشاءالله مبارک باشید و موفقبی تردید یکی از نیازهای امروز انسان غربی وشرقی ارائه ترجمه ای قابل درک ازدین در عرصه زندگی است وهمت بلند طراحان و بنیان گذاران این سایت کاش تدبیری نیز برای ارائه این حرکت مبارک به سایر زبانهای روز دنیا اندیشیده باشد.بامید موفقیت روز افزون شما.

درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.