شماره جدید نشریۀ اطلاعات حکمت و معرفت منتشر شد
شماره ۱۵۷ نشریۀ اطلاعات حکمت و معرفت با عنوان «فلسفه میانفرهنگی» ویژۀ زمستان ۱۳۹۹ منتشر شد.
شماره ۱۵۷ نشریۀ اطلاعات حکمت و معرفت با عنوان «فلسفه میانفرهنگی» به دبیری محمدحسن یعقوبیان ویژۀ زمستان ۱۳۹۹ منتشر شد.
از آنجا که در شماره ۱۵۴ این نشریه با عنوان فلسفه تطبیقی نکاتی از نسبت سنجی آن با فلسفه میان فرهنگی نیز مطرح شد، این شماره به فلسفه میان فرهنگی اختصاص یافته است. در بخشی از سخن دبیر چنین آمده است: «در این باب، اگرچه گاه این دو به اشتباه، یکسان پنداشته شدهاند اما در نسبت میان آنها، برخی به طرح کالتوریزم تطبیقی و میانفرهنگی ذیل فلسفه تطبیقی، هنگامی که در واقع، فلسفه تطبیقی به پارادایم فرهنگ رسیده است، توجه نمودهاند و مباحث دیوید هال با رویکرد پراگماتیک را آغاز این بحثها در توجه به فرهنگ اندیشی دانسته اند. در مقابل، اندیشمندان میان فرهنگی به تفکیک و مرزبندی فلسفه میانفرهنگی از فلسفه تطبیقی نظر دادهاند.» در این ویژهنامه ضمن پرسشها و گفتوگوهایی که در مصاحبهها شکل گرفته و یا مقالاتی که ارائه شده است، به ماهیت فلسفه میانفرهنگی چه هستی و چه نیستی آن، خاستگاه اولیه و پیدایش فلسفه میانفرهنگی، غرض، روش شناسی و رویکردهای متنوع هرمنوتیکی و پدیدار شناختی، ابعاد و لوازم آن در نظام آموزشی مانند رویکرد میان فرهنگی در علوم انسانی و تاریخنگاری نوین فلسفه، پرداخته شده است. همچنین، به انتقادات فلسفه میانفرهنگی به فلسفه تطبیقی نیز، توجه شده است تا نقاط خلاف و وفاق واقعی میان آن دو، فرصت طرح برای مباحث جدیتر را بیابند.
این دفتر شامل ۹ نوشتار است. چهار نوشتار نخست گفتوگوهای دبیر دفتر با چهار نفر از صاحبنظران این حوزه است که به ترتیب عبارتند از: «فلسفه آینده، میان فرهنگی است» گفتوگو با علی اصغر مصلح، «فلسفۀ میان فرهنگی و اندیشیدنی فراخور زمان» گفتوگو با سید محمد رضا حسینی بهشتی، «از بینش میان فرهنگی تا جامعه میان فرهنگی» گفت و گو با رضا دهقانی، «تاملی جامعه شناختی بر رهیافت «میان فرهنگی» با تاکید بر مسئله ایران»، گفت و گو با مقصود فراستخواه.
جهت آشنایی بیشتر با شخصیتهای برجسته جهانی در رویکرد هرمنوتیکی، دو مقاله از رام ادهر مال و پروفسور فرانتس مارتین ویمر، در روش شناسی و مسائل فلسفه میان فرهنگی ارائه شده است که عناوینشان به این شرح است: «ملاحظات روشی در باب هرمنوتیک فلسفه میان فرهنگی» رام ادهر مال، ترجمه رضا دهقانی، «فلسفه میان فرهنگی، مسائل و چشم اندازها» فرانتز مارتین ویمر، ترجمه علیرضا رضایت.
هفتمین نوشتار با عنوان «فلاطوری و دیالوگ دینی – فرهنگی» به قلم محمد حسن یعقوبیان است. به موازات تلاشهای رام ادهر مال، پروفسور عبدالجواد فلاطوری نیز-که با رام ادهر مال هم، آشنا بوده و گفت و گوهایی داشته است- به عنوان یکی از اولین اساتید ایرانیتبار در آلمان که به دیالوگ بین فرهنگی و بین الادیانی پرداخته است، در اینجا مورد توجه قرار گرفته و به عنوان یک گفتو گو گر فرهنگی در مقیاس جهانی، به تصویر کشیده شده است.
هشتمین نوشتار «توهم هویت در ترجمۀ میان فرهنگی» به قلم ریوزوکه اهاشی است که الهام حسینی بهشتی به فارسی ترجمه کرده است.
همچنین برای بررسی این موضوع با رویکرد پدیدارشناختی نیز، مقالهای از پروفسور گئورگ اشتنگر، استاد کرسی فلسفه جهانی گلوبال و صاحب کرسیِ فلسفه میان فرهنگی دانشگاه وین، با عنوان «تمایز: تفاوت گذاری ها، تمایزگذاری ها، ابعاد» گئورگ اشتنگر، ترجمه رضا دهقانی آمده است. آخرین نوشتار بخش ویژهنامه معرفی انجمن فلسفه میان فرهنگی ایران است.
بخش دوم نشریه «اندیشه و نظر» نام دارد و مشتمل بر دو نوشتار است. نخستین نوشتار با عنوان «فلسفه اخلاق کانت (بخش دوم) به قلم انشاءالله رحمتی است و نوشتار دوم با عنوان «پیشینۀ پیوندهای ایران و ژاپن» به قلم فربود شکوهی است.
بخش چهارم با عنوان «گزارش» نیز مشتمل بر دو مطلب است که عبارتند از: «آشنایی با ادیان شرقی» به قلم خلیل قنبری و «آشنایی با ادیان ایران باستان» محمد شکری فومشی که تنظیم و ویرایش هر دو را فاطمه محمد به عهده داشته است.
بخش آخر نشریه با عنوان «کتاب» به دبیری منیره پنجتنی مشتمل بر چهار نوشتار است. نخستین مقاله با عنوان «جهان خفتۀ خط» به قلم دبیر این بخش با طرح مسئله دربارۀ جایگاه و اهمیت هنر طراحی ایرانی آغاز میشود و در ادامه علاوه بر طرح سوال دربارۀ استقلال هنر طراحی ایرانی از نگارگری به بررسی کتاب تازهمنتشر شدۀ محمد خزایی با عنوان هنر طراحی ایرانی (سمت-۱۳۹۹)میپردازد.
دومین نوشتار با عنوان «رموز خط» گفتوگوی دبیر بخش کتاب با محمد خزایی دربارۀ کتاب دربارۀ کتاب هنر طراحی ایرانی است. همچنین در بخش پایانی این نشریه دو کتاب زبانِ آلمانی ترسناک (نشر حکمت کلمه- ۱۳۹۹) و کتاب زیباییشناسی و جامعهشناسی هنر (فرهنگستان هنر) معرفی شده است.
شمارۀ ۱۵۷ نشریۀ اطلاعات حکمت و معرفت به سردبیری و مدیر مسئولی انشاءالله رحمتی ویژۀ زمستان ۱۳۹۹ در اختیار علاقمندان قرار گرفته است.
منبع: خبرگزاری مهر