رئیس قوه قضائیه: موادی از طرح مجلس برای حمایت از آمران به معروف خلاف قانون اساسی است
آیتالله آملیلاریجانی گفت: غربیها و ضدانقلاب طبیعی است که جنایت اسیدپاشی را به امر معروف و نهی از منکر وصل کنند اما من برای برخی از رسانههای داخلی که چنین کاری می کنند متاسفم.
به نقل از فارس، آیتالله آملی لاریجانی رئیس دستگاه قضایی در همایش «قانون و امر به معروف و نهی از منکر» که صبح امروز در مجموعه فرهنگی شهید بهشتی برگزار شد در خصوص امر به معروف و نهی از منکر سخن گفت.
در زیر مشروح سخنان رئیس قوه قضاییه را میخوانید.
امر به معروف و نهی از منکر از ضروریات دین است/ انکارکنندگان از کافران هستند
آیتالله آملی لاریجانی اظهار داشت: در اصل ۸ قانون اساسی وظیفهای به عهده حکومت گذاشته شده و چنین آمده که در جمهوری اسلامی ایران دعوت به امر به معروف و نهی از منکر وظیفه همگانی است.
وی افزود: در بحث امر به معروف و نهی از منکر مردم نسبت به یکدیگر، دولت نسبت به مردم و مردم نسبت به مردم وظیفه دارند که حد و حدود آن را قانون معین میکند.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به اینکه در بحث امر به معروف و نهی از منکر نظام و حکومت وظیفه دارد و تردیدی در این مورد نیست، گفت: خوشبختانه مجلس در این زمینه تلاش خوبی داشته و کمیسیون قضایی خوب عمل کرده است و در حال حاضر طرحی در صحن علنی مجلس در حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر مطرح است، بنابراین اصل، تلاش برای این است که قانونی درست و مدون در این زمینه داشته باشیم که این یک امر روشن است.
آیتالله آملی لاریجانی تاکید کرد: اهمیت امر به معروف و نهی از منکر در اسلام و روایات روشن است و در آیات قرآنی نیز به آن اشاره شده است، در سوره آل عمران دو آیه به امر به معروف و نهی از منکر صراحت دارد.
وی افزود: بحث این است که امر به معروف و نهی از منکر یک واجب کفایی است یا خیر، در روایتی از امام صادق از آیات قرآنی استفاده شده و چنین بیان شده که بحث امر به معروف و نهی از منکر یک فریضه بزرگ الهی است.
رئیس قوه قضائیه همچنین با اشاره به اینکه امر به معروف و نهی از منکر طریق انبیاء است، گفت: اگر این فریضه را انجام دهیم مابقی فرایض هم اقامه میشود، درحالی که اگر شخصی به قلبش هم انکار منکر نکند، مردهای در میان زندگان است.
آملی لاریجانی با تاکید بر اینکه امر به معروف و نهی از منکر یکی از فرایض عظیم الهی است، گفت: یکی از مطالب روشن در دین ما همین است که کسی نمیتواند نسبت به آن تعبیری داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه امر به معروف و نهی از منکر از ضروریات دین است تصریح کرد: مقصود ما از این مطلب یعنی آنچه که دین بودنش بر هر کسی روشن است و اگر کسی امر به معروف و نهی از منکر را در دین انکار کند،از کافرین محسوب میشود.
ربط اسیدپاشی به امر به معروف و نهی از منکر جفای عظیمی است/برای برخی از رسانههای داخل متاسفم
رئیس قوه قضائیه در ادامه همایش ملی قانون امر به معرف و نهی از منکر گفت: بنا بر نظر بسیاری از علما و فقها در زمینه امر به معروف و نهی از منکر عقل استقلال دارد و حتی نیازی هم نبود که حکمی از سوی خدا در این زمینه صادر شود که البته صاحب جواهر یک ایرادی وارد میکند اما به اصل امر به معروف و نهی از منکر هیچ کس ایرادی ندارد.
وی افزود: این بر اساس حکم عقل امر به معروف و نهی از منکر را قبول دارد اما در یک فرهنگ دیگری که لیبرالی است امر به معروف و نهی از منکر را قبول نمیکند.
رئس قوه قضائیه اضافه کرد: زندگی در غرب همانگونه است که کسی به کسی کاری ندارد و اصول تفکر لیبرالی که فردگرایی است در آن حاکم است و یکی از معانیاش این است که هر انسانی مسیر زندگیاش را خودش تعیین میکند و ارزشها را انتخاب میکند.
وی اظهار داشت: در مغرب زمین تفکر فردگرایی لیبرالی حاکم است، که تحت نظر برخی از متفکرانشان غرب را کشاند به این سمت که آیات و راه زندگی را ما تعیین میکنیم در غرب یک فرهنگ رایج را پذیرفتند که افراد به هم کاری نداشته باشند.
آملی لاریجانی بیان داشت: این نحو نگاه به رابطه افراد با همدیگر یکی از ایراداتش این است که جامعه را از هم میپاشاند.
وی با اشاره به انتشار یک کتاب بر زمینه امر به معروف و نهی از منکر توسط یک فرد غربی نوشته شده است، گفت: در مقدمه آن نکته آورده که میگوید در پنجشنبه سپتامبر ۱۹۸۸ در یکی از شهرهای غرب زنی مورد تجاوز قرار گرفت همه آن را نگاه کردند و هیچکس پا پیش نگذاشت و منتظر بودند تا پلیس بیاید.
نویسنده میگوید من ماندم که چرا این جریان اینگونه شده است ولی دیدم که در اسلام مساله امر به معروف و نهی از منکر بسیار مورد تاکید واقع شده است.
آملی لاریجانی تصریح کرد: ما یک فرضیه نورانی داریم چرا از آن غفلت میکنیم و آن را زمین میگذاریم در مغرب زمین با تفکر لیبرالی این مسئله را برنمیتابند.
وی ادامه داد: در اسیدپاشی اخیر در کشورهای غربی سعی شد که این مساله را به امر معروف و نهی از منکر نسبت دهند که جفای عظیمی است و بدتر از آن شاهد بودیم که برخی از رسانههای داخلی این حرف را زدهاند.
رئیس قوه قضائیه گفت: بعید است که اگر انسانی بویی از اسلام برده باشد این عمل شنیع را انجام دهد.
وی افزود: غربیها و ضدانقلاب طبیعی است که این جنایت را به امر معروف و نهی از منکر وصل کنند اما من برای برخی از رسانههای داخلی چنین جنایتی را به امر به معروف و نهی از منکر وصل میکنند متاسفم.
وی اظهار داشت: البته این جنایت از سوی نظام پیگیری میشود و ما هم به دادگستری اصفهان دستور پیگیری را دادیم که فعالیتهای خوبی هم انجام گرفته است اما بحث دیگر این است که نباید فضا را آلوده کنند.
رئیس قوه قضائیه بیان داشت: این که میگویند امر به معروف و نهی از منکر عقلی است، به این دلیل است که این فریضه تقرب ما را به حق نزدیک میکند و هر چه که ما را به حق نزدیک کند، یک امر عقلی است.
آملی لاریجانی گفت: هم اکنون لایحهای برای امر به معروف و نهی از منکر در مجلس است که دوستان در این همایش هم به همراه نمایندگان مجلس برای این لایحه زحمات زیادی کشیدهاند و تلاشهای خوبی انجام دادهاند.
وی اعلام کردند بزرگان ما که امر به معروف و نهی از منکر را ذکر کردهاند مراتبش را هم ذکر کردهاند حتی امر به معروف و نهی از منکر زبانی را مرحله دوم میدانند و میگویند اگر میتوان با اخم کردن امر به معروف و نهی از منکر کرد نباید زبانی گفته شود و اگر زبانی می خواهید بگویید در ابتدا باید با زبان آرام مطرح شود.
وی گفت: ما نباید به اسم امر به معروف و نهی از منکر خودمان منکر دیگری را مرتکب شویم.
نباید فضای امر به معروف و نهی از منکر را سیاسی کرد/ تذکر و فرهنگسازی اثربخشتر است
آیتالله آملی لاریجانی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه نباید به اسم امر به معروف خودمان منکر دیگری را انجام دهیم گفت: برای مثال اگر خانمی حجاب درستی هم ندارد درست نیست که ناگهان بیاییم و به او به طرز بدی تذکر دهیم.
وی ادامه داد: گاهی باید در مقام قانون حتی مصلحتاً در برههای اجازه ضرب و جرح هم ندهیم.
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: برخی افراد راجع به جرح و قتل صحبت کردند اما شخص حق ندارد این کار را انجام دهد مگر حاکم اجازه دهد که حاکم هم اجازه نمیدهد. در بحث چه اشکالی دارد که آرام آرام امر به معروف و نهی از منکر را در جامعه نهادینه کنیم.
آملی لاریجانی به یکی از ویژگیهای مثبت این قانون اشاره کرد و گفت: در این قانون غیر از تذکر لسانی اجازه دیگری ندادند و به نظر من کار خوبی کردند ما در مقام نهادینه کردن اینگونه مقولهها باید با تذکر و فرهنگسازی و به نحوی شرعی جامعه را آماده کنیم و امر به معروف و نهی از منکر را انجام دهیم.
آملی لاریجانی با اشاره به طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر که هم اکنون در مجلس در حال بررسی است گفت: این طرحی را که اخیراً دیدهام به نظرم برخی نکات قابل طرح است، یک مسئله اینکه اول باید توجه داشت که تقنین نباید سیاسی باشد اگر بخواهیم فضای امر به معروف و نهی از منکر را سیاسی کنیم شاهد اجرای قانون خوبی نخواهیم بود.
وی با تأکید بر اینکه امر به معروف و نهی از منکر ظرایف زیادی دارد گفت: قانون نویسی باید به گونهای باشد که روشن و شفاف مطرح شود چرا که برای کل کشور است به همین جهت باید از به کار بردن الفاظ مجمل اجتناب کرد.
آملی لاریجانی در ادامه تأکید کرد: قانون باید چیزی باشد که برای همه پذیرفته باشد و نباید نظری بر نظر دیگر حاکم شود.
برخی ایرادات قانونی به شاکله طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر وارد است
آیتالله آملی لاریجانی در ادامه سخنان خود ضمن تقدیر از مجلی به جهت تهیه طرح امر به معروف و نهی از منکر گفت: البته برخی از نکات قابل تذکر است برای مثال در ماده ۱۷ این طرح تشکیل ستادی در نظر گرفته شده که کار آن اجرای این قانون و ترویج فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر در جامعه است.
وی افزود: صدور مجوز برای سازمانهای مردم نهاد یکی از برنامههای این ستاد است ضمن اینکه گفتهاند فردی از سوی قوه قضائیه به عنوان نماینده تامالاختیار در این ستاد حضور پیدا کند که من نمیدانم معنی آن یعنی چه همچنین حضور نمایندگانی از فرمانده ناجا و رئیس صدا و سیما نیز در این ستاد پیشبینی شده است.
آملی لاریجانی افزود: این شاکله از ستاد خلاف قانون اساسی است چرا که بر اساس قانون حق نداریم ستاد یا مجموعهایی را تشکیل دهیم و اختیاراتی را از جانب خودمان به آنها بدهیم.
رئیس قوه قضاییه با تاکید بر اینکه این امر مغایر قانون است گفت: دلیل مغایرت این است که وظایف دستگاهها را به این ستاد داد هاند و مکرر شورای نگهبان به این امر ایراد گرفته، یک زمانی در وزارت علوم شورایی راه انداخته بودند و برخی از وظایف مسئولان را به این شورا محول کرده بودن که ما گفتیم حق این کار را ندارند همچنین در لایحه پیشگیری از جرم همین پیشبینی وجود داشت در آنجا هم برای شورای عالی از پیشگیری راز وقوع جرم وظایفی را تعیین کرده بودند که برای دستگاههای مختلف بود البته امکان دارد که در بحث آمران به معروف و ناهیان از منکر این مشکل را برطرف کنند.
وی ادامه داد: ممکن است الزام به هماهنگی صورت گیرد که باز هم خلاف قانون است اما ممکن مصلحت این باشد در هر صورت باید شاکله این قانون که تشکیل ستاد است اصلاح شود.
رئیس قوه قضاییه در ادامه به مشکل دوم اشاره کرد و گفت: در ماده اول این طرح آوردهاند که معروف و منکر عبارتند از هر گونه فعل قول یا ترک قول و فعلی که در شرع مقدس مورد امر قرار گرفته یا نهی شده است .
آملی لاریجانی ادامه داد: یکی از شرایط امر به معروف و نهی از منکر این است که آن فاعل و آمر بداند که معروف به منکر است که در این جا به آن توجهی نکردهاند.آیتالله آملیلاریجانی گفت: غربیها و ضدانقلاب طبیعی است که جنایت اسیدپاشی را به امر معروف و نهی از منکر وصل کنند اما من برای برخی از رسانههای داخلی که چنین کاری می کنند متاسفم.انتقادات رئیس قوه قضائیه به طرح امر به معروف و نهی از منکر