قصه نوسان «موسیقی» بین حلال و حرام و «کنسرت» بین ممنوع و مجاز
دین آنلاین، روزنامه های «جمهوری اسلامی»، «سیاست روز» و «مردمسالاری» را با این عناوین اقتباسی مرور کرده است: «سلفیهای تندرو عامل رویگردانی مردم مصر از اخوان المسلمین»، «رکورد خادم الحرمین جدید در بیاخلاقی اسلامی و عربی»، «مسیحی، قبطی، ارتودوکس یا پروتستان بودن هیچ تفاوتی ندارد؛ خون همه آنها یکی است» و «اسلام برای سرکوب اسلام»
روزنامه های امروز کشور، عموما به انعکاس «کش و قوس آتش بس در یمن»، «تایید و تکذیب قطع یارانه دهک های پردرآمد»، «انتخابات مجلس» و «حکم دادگاه محمد مرسی» پرداخته اند.
سلفیهای تندرو عامل رویگردانی مردم مصر از اخوان المسلمین
روزنامه جمهوری اسلامی عبارت «جناحهای سیاسی برای اعتلای کشور برنامهریزی کنند» را برای تیتر یک انتخاب کرده و به نقل از آیتالله هاشمی رفسنجانی در دیدار اعضای حزب وحدت و همکاری ملی آورده است: «در انقلابهای اخیر، به خاطر نبود احزاب فراگیر و قدرتمند، مردم ثمره مبارزات را نچشیدند و به خاطر ناامنیهای ناشی از میدانداری گروههای افراطی، کم کم از انقلاب خود پشیمان شده و اوضاع آنها دوباره به همان شرایط استبدادی که استعمارگران میخواهند، برگشته است. همکاری مثلث استعمار، استبداد و گروههای افراطی از پدیدههای اجتماعی سالهای اخیر است و بدیهیترین نتیجه این همکاری، گسترش جنگهای داخلی و تقویت اختلافات قومی و مذهبی است.»
این روزنامه با انعکاس اشاره رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به تاریخ، دین و تمدن مصر و توصیف جایگاه آن کشور در مقاطع مختلف تاریخ اسلام، آورده است: «سلفیهای تندرو کار را به جایی رساندهاند که مردم از یک گروه ریشهدار، یعنی اخوان المسلمین برگشتند و دوباره یک نظامی به عنوان رئیسجمهور انتخاب شد.»
رکورد خادم الحرمین جدید در بیاخلاقی اسلامی و عربی
جمهوری اسلامی همچنین در صفحه اول، با چاپ عکسی دلخراش از کشته شدگان حملات عربستان در یمن به همراه عنوان «تشدید کشتار مردم یمن با دستور جدید شاه سعودی»، از صدور دستور مشارکت نیروهای گارد ملی سعودی ها در تجاوز به یمن از سوی سلمان بن عبدالعزیز خبر داده و از قول یک مقام نظامی یمن آورده است: «عربستان و دیگر کشورهای ائتلاف عربی علیه یمن، از موشکها و بمبهای هوشمند و ممنوعه برای کشتار مردم بیگناه این کشور استفاده میکنند.»
این روزنامه در ادامه به نقل از محمد عبدالسلام سخنگوی انصارالله نوشته: «حمله به مناطق مسکونی، از وحشیانهترین و شدیدترین تجاوزهای عربستان است و نشانگر عمق بغض و کینه عربستان و ائتلاف صهیونیستی – آمریکایی آن نسبت به مردم یمن میباشد که نه تنها با هیچ اخلاق جنگی سنخیت ندارد، بلکه از اخلاق اسلامی و عربی هم بویی نبرده است.»
روزنامه جمهوری اسلامی در صفحه «قرآن»، به پوشش همایش اساتید تفسیرقرآن پرداخته و عناوین ذیل را برای مطالب این صفحه انتخاب کرده است:
آیتالله مکارم شیرازی: قرآن باید همچون فقه واصول جزو متون درسی حوزه قرار گیرد
آیتالله جوادی آملی: راز توفیق علامه طباطبایی زندگی قرآنی بود
بیانات حضرت آیتالله یزدی در همایش اساتید تفسیردر دارالقرآن علامه طباطبایی
تقدیر از مفسران برتر قرآن کریم حوزه در دارالقرآن علامه طباطبایی
نجفی قدسی خبر داد: بیت شهید مدرس دارالقرآن و حوزه علمیه میشود
برگزاری ۴۰۵ درس تفسیر ترتیبی و موضوعی در حوزه علمیه قم
مسیحی، قبطی، ارتودوکس یا پروتستان بودن هیچ تفاوتی ندارد؛ خون همه آنها یکی است
در صفحه ۱۳ این روزنامه، به اعتراض پاپ علیه جنایات داعش اشاره شده و آمده است: «رهبر کاتولیکهای جهان در واکنش به جنایت اخیر داعش در قتل ۲۸ مسیحی اهل اتیوپی در لیبی، خواستار اقدام مسئولان جامعه بینالمللی در راستای فریادرسی قربانیان شد. به گزالرش انتخاب و به نوشته روزنامه فرانسوی فیگارو، پاپ طی پیامی خطاب به «آبونا ماتیاس» اسقف اعظم کلیسای ارتودکس اتیوپی اعلام کرد: اخبار جدیدی از اعمال خشونتهای شوکهکننده علیه شماری از مسیحیان بیگناه در لیبی که تنها به دلیل ایمان به خداوند و عیسی مسیح کشته شدهاند، به گوش من رسیده است. مسیحی، قبطی، ارتودوکس یا پروتستان بودن هیچ تفاوتی ندارد. خون همه آنها یکی است. فریاد خواهران و برادران مسیحی ما که کشته شدهاند باید به گوش همگان به ویژه آنهایی که سرنوشت مردم را در دست دارند، برسد.
گروه تروریستی داعش اخیرا فیلم ویدئویی را منتشر کرد و طی آن ضمن پخش تصاویر کشتن ۲۸ مسیحی اهل اتیوپی، مسیحیان را مورد تهدید قرار داد.»
در این شماره روزنامه جمهوری اسلامی همچنین این مطالب منتشر شده است:
یادداشت « میراث فرهنگی ابن الرّضا(ع)» به قلم سیدرضا اکرمی
یادداشت « مدرسه مروی، فیضیه تهران» به قلم احمد محسنی گرکانی، تولیت مدرسه مروی
یادداشت « ضربه مرگبار علیه شبکه بعثی داعشی»
یادداشت « چرا اعراب در قبال ویرانسازی یرموک توسط داعش سکوت کردند؟»
«بهار؛ بهترین فصل حجامت»
معرفی معاون اماکن متبرکه و امور زائرین آستان قدس رضوی
هادیترین ستاره
اسلام برای سرکوب اسلام
روزنامه سیاست روز که تیتر یک خود را به «سرگیجه سعودی ها» اختصاص داده است، در ستون «یادداشت یک»، نوشته مهدی عزیزی با عنوان «آنچه عربستان را نگران کرده است» را منتشر ساخته که در بخشی از آن آمده است: «….آنچه که وجه اشتراک تلآویو، واشنگتن و ریاض را تشکیل میدهد. به طور کلی میتوان انگیزههای اصلی تحرکات اخیر ریاض در تقویت گروههای تروریستی در منطقه و رفتارهای جنونآمیز در یمن را در برخی موارد زیر خلاصه کرد:
۱ـ تلاش برای احیای نقش گذشته و پدرخواندگی اعراب با تاثیرگذاری بر تحولات منطقه به منظور امتیازگیری سیاسی از غرب.
۲ـ ارتباط عمیق عقیدتی سعودی و جریان تکفیری، و داعش، به گونهای که امروز آبشخور فکری جریانهای تکفیری، القاعده همگی از آموزههای عقیدتی سعودیها (وهابیت) تغذیه میشود.
۳ـ دور ماندن از توفان انقلابهای عربی با القای تاثیرگذاری بر متغیرات منطقه.
۴ـ توجیه سرکوبهای داخلی جنبشهای مردمی در داخل.
۵ـ ایجاد فضای امنیتی در داخل کشور برای سرکوب جنبشهای آزادیخواه و نیز مخالفان با استفاده از عاملی به نام «تهدید خارجی»
۶ـ تقویت محور و جریان در برابر اردوگاه مقاومت (کمک تسلیحاتی عربستان به ارتش لبنان نیز در همین راستا ارزیابی میشود)
۷ـ مقابله با جریان مقاومت اسلامی و اندیشه «اسلام سیاسی» و ارائه یک الگوی جدید و خشن از اسلام توسط گروههای القاعده و داعش تا با استفاده از آن زمینه بروز نوعی تفکر سازشطلبانه و به اصطلاح آنان اردوگاه میانهرو بدون آموزههای اصیل اسلامی و اصولگرایانه، ایجاد شود. تفکری که غرب به دنبال آن است.
۸ـ زمینهای فراهم شود تا با حمایت رسانهای سعودیها، اسلام برای سرکوب اسلام اجرایی شود به عبارتی تقویت چهره و ماهیت آنچه که اسلام داعش خوانده میشود تا با همین وسیله بروز ایجاد یک اسلام میانهرو و خالی از مبارزه و متمایل به غرب شود.
۹ـ نگرانی از نفوذ معنوی ایران در منطقه و آنچه که وزیر خارجه سعودی، آن را خطر صدور انقلاب ایران خوانده بود.»
در شماره امروز این روزنامه همچنین این مطالب منتشر شده است:
یادداشت « فروش قبر زیر ذرهبین تعزیرات میرود» به قلم مائده شیرپور
نصب بنر رهبری جلوی چشم سعودی ها
نخستین دوره «کتاب سال عاشورا» برگزار می شود
«دکورهای مختارنامه» دارند خراب می شوند
قصه نوسان «موسیقی» بین حلال و حرام و «کنسرت» بین ممنوع و مجاز
روزنامه مردمسالاری، « بهارستان به دنبال استانی شدن انتخابات مجلس» را برای تیتر اصلی خود برگزیده و در صفحه «فرهنگی» گزارشی درباره لغو کنسرتها در سال ۹۳ منتشر ساخته با این عنوان: «چرا خوانندگی در کنسرت حرام و در تلویزیون حلال است؟ »
در بخشی از این گزارش آمده است: «….بهانهها هم مختلف و متعدد بود، از توهین به قداست حرم امامرضا(ع) و اهانت به مؤمنان و متدینان شهر گرفته تا رعایت نکردن تفکیک جنسیتی در فروش بلیت. پخش کلیپهای ویدئویی در ماهواره هم یکی از دلایل مطرح شده بود. برخی هم معتقد بودند اعتراض اصلی این افراد به عملکرد وزارت ارشاد در حوزه موسیقی به ویژه در مورد خوانندگی زنان و همچنین عدم تعطیلی آموزشگاههای موسیقی است که حالا در قالب لغو کنسرتها تجلی پیدا کردهاست. در ابتدا اجرای بانوان بر سر صحنه مشکلساز بود و اعلام کردند روی صحنه رفتن زنان در ۱۲ شهر ممنوع است، بعد هم معترضان پس از جلوگیری از کنسرتهای خوانندگان پاپ، دایره اعتراض خود را تا شعاع خوانندگان سنتی گسترش دادند.
تا آن زمان، ماجرا درهالهای از ابهام قرار داشت. هیچ جا بازگو نمیشد که مخالفان اصلی با برگزاری کنسرتها چه کسانی هستند و از چه ساز و کاری برای مجاب کردن مسئولان امنیتی به منظور لغو کنسرتها استفاده میکنند، اما لغو کنسرت علیرضا قربانی در شهرستان چناران ورق را برگرداند. آیتالله علم الهدی امام جمعه شهر مشهد در سخنرانیای که پس از اعتراضات مطرح شده به لغو کنسرت علیرضا قربانی انجام داد، برگزاری کنسرت موسیقی را مطربی خواند و گفت: چون تمام شهر مشهد حرم امامرضا(ع) است لذا برگزاری کنسرت در مشهد، مطرب بازی در حرم آن حضرت است.
این در حالی است که صداوسیمای جمهوری اسلامی از پخش و اجرای موسیقی و آواز همین خوانندگان منع نشده است، دلسردی جمعی از اهالی فرهنگ نسبت به وضعیت حاکم بر موسیقی در سالی که گذشت این پرسش را مطرح میکند که چرا آخرین اعتراض به پخش موسیقی از تلویزیون به سالهای ابتدایی بعد از انقلاب باز میگردد؟ آنها که دغدغه دارند، آیا چشم خود را به روی همکاری بسیاری از خوانندگانی که کنسرت آنها در سال ۹۳ لغو شده با صداوسیمای جمهوری اسلامی بسته اند؟ این در حالی است که نقل قولهای موثقی از امامخمینی(ره) از جمله نقل قول رییس وقت سازمان صداوسیما نشان می دهد که حضرت امام پخش این موسیقیها از صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران را بلااشکال می دانستند.
پیگیری خبرهای موجود درباره دلایل لغو کنسرتها نشان میدهد که اساس اعتراضها، ابهامات فقهی موجود درباره موسیقی بوده است. جدیدترین خبر منتشر شده درباره رخدادهای سال ۹۳ نیز مهر تأییدی بر این ادعاست؛ پیروز ارجمند مدیر کل دفتر موسیقی وزارت ارشاد، در گفتوگویی که جمعه ۲۱ فروردین منتشر شده، با اشاره به دیدارهای خود با مراجع گفت: «باید به سمتی حرکت کنیم که هم دغدغه این بزرگان رفع شود و هم جامعه به موسیقی مورد نیاز خود دست پیدا کند، یعنی ما نیاز جامعه جوان را به مراجع نشان دهیم و با مشورت و نظر آنها، موسیقی ای را تولید کنیم که هم دغدغه بزرگان و مراجع حل شود و هم نسل جوان به نیازهای خود دست پیدا کند.»
با این حال موج لغو کنسرتها، علیالخصوص در مورد خوانندگانی که پیش از این برای اخذ مجوز از هیچ دولتی دچار مشکل نمیشدند، نشان میدهد که ابهام موجود درباره برگزار کردن یا نکردن کنسرت تنها ریشه فقهی ندارد. ذکر یک نمونه درباره استفاده نادرست برخی دستاندر کاران امور امنیتی و سیاسی از اظهارنظرهای روحانیون، بی ضرر است. پس از سخنرانی آیتالله علم الهدی و ریشهیابی فقهی حرام بودنِ اجرای کنسرت در مشهد، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان چناران که دستور لغو کنسرت علیرضا قربانی را صادر کرده بود در گفتوگویی اعلام کرد: «موضوع برگزاری این قبیل برنامهها فعلا در این استان به طور کل منتفی است.»
برخوردهایی از این قبیل شائبه سیاسی بودنِ مخالفتها را پررنگ تر میکند و این پرسش جدید را ایجاد میکند که چرا صداوسیمای جمهوری اسلامی به عنوان نهادی که مستقیم زیر نظر مقام معظم رهبری اداره میشود، معیارِ معترضان به برگزاری کنسرت در شهرستانها قرار نمیگیرد؟….»
دین آنلاین، روزنامه های «جمهوری اسلامی»، «سیاست روز» و «مردمسالاری» را با این عناوین اقتباسی مرور کرده است: «سلفیهای تندرو عامل رویگردانی مردم مصر از اخوان المسلمین»، «رکورد خادم الحرمین جدید در بیاخلاقی اسلامی و عربی»، «مسیحی، قبطی، ارتودوکس یا پروتستان بودن هیچ تفاوتی ندارد؛ خون همه آنها یکی است» و «اسلام برای سرکوب اسلام»بررسی مطبوعات/ چهارشنبه ۲ اردیبهشت (۱)