دغدغههای فیزیکدان نویسنده “علم سکولار تا علمی دینی” برای زبان فارسی
دین آنلاین، روزنامه های «شهروند»، «ایران»، «آفتاب یزد» و «وطن امروز» را با این عناوین اقتباسی مرور کرده است: «تازه کاران سعودیِ غرق در دلار، مسائل سیاسی منطقه و جهان را نمیفهمند»، دیدار مدیران استانی با پر سابقه ترین انقلابی کشور، خط قرمز احمدی نژاد بود»، «با دیگران میگوییم، میاندیشیم و گفتوگو میکنیم اما سر تخاصم نداریم/کشوری که فهم درستی از زندگی داشته باشد، از سر جنگ با انسانها و جوامع سخن نمیگوید»، «افسوس بر فقدان خودسازی و تحمل نظرات طرف مقابل» و «دغدغههای فیزیکدان نویسنده “علم سکولار تا علمی دینی” برای زبان فارسی»
تازه کاران سعودیِ غرق در دلار، مسائل سیاسی منطقه و جهان را نمیفهمند
در روزنامه شهروند که تیتر یک «سعودیها دچار خطایی بزرگ شدند» را برای پوشش سخنان رئیسجمهوری در همایش «انسان مهربان، دنیای آرام» انتخاب کرده، این نکته های شاخص از سخنان دکتر روحانی به چشم می آید:
– اگر در جادهای تصادف شود، شما اول نمیپرسید که طرف ایرانی یا غیرایرانی است؛ بلکه یک انسان است و انسان جایگاهی والا دارد، اسلام در این موضع یک قدم پا را فراتر گذاشته، حتی برای حیوانات نیز ارزش قایل شده است. این موضوع در ادبیات ما نیز جایگاه ویژهای داشته است.
– در اسلام و در منطق انبیا، حیوانات هم جایگاه دارند و حتی بالاتر از آن گیاهان و درختان نیز جایگاه دارند و پیامبر به سپاه و رزمندگانش توصیه میکند که اگر وارد شهری شدید درختها را از بین نبرید و قطع نکنید و اولین توصیه بحث محیطزیست و حفظ درخت و حیوانات است و بعد از آن وارد این مباحث میشود که با پیرمردان، کودکان و زنان کاری نداشته باشید.
– جنگی که امروز با حمله ناجوانمردانه به یک کشور در جریان است، با استفاده از هواپیماهای اهدایی و حتی بعضا با بهرهگیری از خلبانان دیگر کشورهاست.
– حکومتی که مسائل سیاسی منطقه و جهان را نمیفهمد و بسیار تازهکار است، بعد از سالیان طولانی، نخستین بار میخواهد خود را نشان دهد.
– کشوری که همیشه با دلار خود را نشان داده است، اکنون میخواهد فرمان را عوض کند و به جای دلار، بمب را انتخاب کرده است و فکر میکند که میتواند در منطقه موثر و تاثیرگذار باشد، اما این خطایی راهبردی و بزرگ است.
دیدار مدیران استانی با پر سابقه ترین انقلابی کشور، خط قرمز احمدی نژاد بود
ایران سخنان محمدهاشمی رفسنجانی در خصوص تضییقات دولت احمدی نژاد برای دیدار شخصیت ها با آیت الله هاشمی رفسنجانی را اینگونه منتشر ساخته است: «محمد هاشمی در مصاحبه با باشگاه خبرنگاران درباره ممانعت دولت احمدینژاد از دیدار مقامات داخلی و خارجی با رئیس مجمع تشخیص گفت: در دوره احمدینژاد قدری وی مانع ایجاد میکرد. مثلا اگر وزیر یا استانداری به دیدار آیتالله میآمد، به واسطه این دیدار عزل میشد. نمونه دیگر تیمهای خارجی بودند که پس از سفر به ایران خواستار ملاقات با هاشمی بودند و پس از ارایه این درخواست به دفتر ریاستجمهوری عنوان میشد آیتالله وقت ندارند. بعد سفیر آن کشور با دفتر آقای هاشمی تماس میگرفت و عنوان میکرد مسئولان کشورمان خواستار ملاقات با شما بودند که ظاهرا آیتالله وقت نداشتند. حتی بشار اسد رئیسجمهوری سوریه زمانی که برای دیدار با آیتالله با این موانع روبهرو شد، گفته بود آیتالله هاشمی مانند پدر من است و من میخواهم حتما با وی ملاقات داشته باشم اما پاسخی که به او ارایه شد، کماکان این بود که آیتالله وقت ندارند.»
با دیگران میگوییم، میاندیشیم و گفتوگو میکنیم اما سر تخاصم نداریم/کشوری که فهم درستی از زندگی داشته باشد، از سر جنگ با انسانها و جوامع سخن نمیگوید
شهروند در صفحه «طرح نو» یادداشت «اندیشهورزی و گفتگو در جهانی بهتر» به قلم قاسم پورحسن را منتشر ساخته و با تقسیم نوع نگاه به دنیا به دو بخش "آرمان شهری" و "واقعگرایانه"، دل بستن به نظریات آرمانشهری را مردود دانسته و می نویسد: «….ما با ارزش گذاشتن به علم و فرهنگ که زندگی هر روزه ما را میسازند، میتوانیم تلاش کنیم به جهانی که مدنظرمان است، برسیم….ذات انسان سنخیتی با جنگ ندارد اما در طول تاریخ همیشه یک فهم اشتباه جنگها را به وجود آورده است. ما آثار این تفکر اشتباه را هنوز هم شاهدیم. بهعنوان مثال عربستان با تفکر اشتباه خود برای کسب قدرت دست به کشتار هزاران انسان زده است یا غرب این تفکر اشتباه را دنبال میکند که اساس سودآوری اقتصادی در این است که وسایل و تجهیزات جنگی تولید کند و آنها را به هر بهانهای بفروشد. در این هنگام است که انسان مقهور علم میشود….کشورهایی که فهم درستی از زندگی دارند، از سر جنگ با انسانها و جوامع سخن نمیگویند، چون به این حقیقت دست یافتهاند که اساس حیات و زندگی بهتر در صلح است. به همین دلیل است که ما در اندیشه ایرانی میگوییم فرزانه با کسی سر جنگ ندارد، در حکمت ایرانی و خسروانی میگوییم حکیم با کسی در تنازع نیست؛ با دیگران میگوید، میاندیشد و گفتوگو میکند اما سر تخاصم ندارد…. با فرهنگ است که میتوانیم افقهایی را برای گفتوگو بگشاییم و در سایه آن برای ساختن جهان بهتر تلاش کنیم.»
در این شماره روزنامه شهروند همچنین این مطالب منتشر شده است:
آیتالله هاشمیشاهرودی: جنایات آلسعود باعث تغییر شرایط منطقه خواهد شد
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: ایران به برقراری آتشبس در یمن کمک کند
هلال شیعی دستپخت تبلیغاتی صهیونیستها و امریکاییها است/اختلاف افکنی بین اقوام و مذاهب اسلامی، بخاطر وحشت از وحدت و بیداری مسلمانان است
روزنامه ایران در صفحه ۲۱ به توضیحات رمضان شریف در پی سخنان سردار سرلشکر محمد علی جعفری در اجلاسیه نهایی کنگره بزرگداشت ۳۰۰۰ شهید استان سمنان در پنجشنبه گذشته و انتساب جمله «هلال شیعی در حال شکلگیری است» به ایشان نوشته است: «طرح تشکیل هلال شیعی، سناریوی تبلیغاتی شکست خورده صهیونیستها و امریکاییها علیه انقلاب اسلامی و ملت ایران است. انتساب این جمله به سخنان فرمانده کل سپاه یک برداشت ناقص و تحریف همراه با شیطنت از تحلیل ایشان از وضعیت و تحولات منطقه و اهداف و نقشههای امریکا و قدرتهای استکباری علیه انقلاب اسلامی و امت اسلامی بوده است. علت اصلی تلاش امریکا و صهیونیستها در ترویج موضوع هلال شیعی، اختلاف افکنی بین اقوام و مذاهب اسلامی و نیز وحشت آنان از وحدت و بیداری آحاد مسلمانان است که جمهوری اسلامی و ملت ایران همواره پرچمدار آن بوده و هستند.»
افسوس بر فقدان خودسازی و تحمل نظرات طرف مقابل
روزنامه آفتاب یزد که یکی از عناوین اصلی خود را به جمله «احمدینژاد چه گلی بر سر ملت زده که مردم او را به مجلس بفرستند؟!» از قول حجت الاسلام موسوی لاری اختصاص داده است، در بخش دیگری از شماره امروز خود به سخنرانی محمد رضا عارف در جمع دانشجویان دانشگاه های خراسان جنوبی پرداخته که نکات مهم آن در پی می آید:
– ممکن است صدایی در جایی خفه شود، اما باید منتظر بود صداهای بیشتری از جاهای دیگر شنیده شود
– نگاه خاص به دانشگاه هیچ سنخیتی با ارزشهای انقلاب ندارد.
– متاسفانه در فضای پرآشوبی بسر میبریم که برخی دولتها درصددند استقلال کشورهای منطقه را به هم ریخته و حتی برخی کشورها را تجزیه کنند، اما با درک صحیح از شرایط موجود و درایت مسئولان نظام، ما در امنیت کامل بسر میبریم.
– جای تعجب است وقتی نگاه مسئولان به مسائل منطقه(خارجی) و نیز مسائل داخلی این قدر دقیق و دلسوزانه است، پس چرا هنوز احساس خودسازی و ایجاد فضایی برای شنیدن نظرات طرف مقابل و از همه مهمتر اعتماد به دانشجویان در فضای داخلی کشور شکل نگرفته است؟
– هر چند انقلاب ما انقلاب ارزشها بود، اما متاسفانه خیلیها تا امروز به بهانه حفظ ارزشها یکدیگر را حذف کردند، منافع باندی و شخصی را جایگزین منافع ملی کردند و نتیجه این حرکت ها، ایجاد یک حس بدبینی در دانشجویان ما بوده است.
دغدغههای فیزیکدان مولف "علم سکولار تا علمی دینی" برای زبان فارسی
روزنامه وطن امروز که در شماره امروز خود، چند خبر و یادداشت در ارتباط با حمله عربستان به یمن را منعکس ساخته، گفتگو با دکتر مهدی گلشنی را با عنوان «ماجرای دیوان حافظ پروفسور عبدالسلام در سخنرانی آقا» در حالی منتشر ساخته که با رجوع به متن گفتگو، مطلب خاصی مشاهده نمی شود و احتمال می رود هدف روزنامه، تیتر سازی و خبرسازی مصنوعی از رهبری است.
مونا امیرمحمدی در مقدمه این گفتگو نوشته است: «رئیس گروه فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف میگوید متأسفانه آن اندازه که فرهنگ غربی در ایران مورد توجه و استقبال قرار میگیرد، دیگر مسائل از جمله هویت ملی و زبانمان به فراموشی سپرده میشود. باید این نکته را مدنظر داشته باشیم که زبان پارسی از دبستان تا دبیرستان و سطوح عالی دانشگاهی به عنوان زبان اصلی ما تلقی میشود و بر آموزش آن باید اهتمام جدی صورت گیرد….استاد دکتر مهدی گلشنی، فیزیکدان و نظریهپرداز ایرانی، پژوهشگر، مترجم، استاد دانشگاه صنعتی شریف، عضو پیشین شورایعالی انقلاب فرهنگی و عضو آکادمی علوم جهان اسلام، آثاری چون «فیزیک»، «قرآن و علوم طبیعت»، «تحلیلی از دیدگاههای فلسفی فیزیکدانان معاصر» و «علم سکولار تا علمی دینی» را تألیف و ترجمه کرده است و اعتقاد دارد زبان فارسی باید به عنوان زبان اصلی در مدارس و سایر مراکز آموزشی ما مدنظر قرار بگیرد و در کنار این زبان است که دیگر مباحث باید به صورت حاشیهای، نه اصل مطرح شود.»
نکات مهم این گفتگو از این قرار است:
– بخش وسیعی از فرهنگ فارسی در زبانمان متجلی است. همه در محیطهای آموزشی و غیر آن در کشورمان، عربی نمیدانند، همه آذری نمیدانند، اما همه زبان فارسی را در مدارس آموزش میبینند. بسیاری از معارف اسلامی از طریق همین دروس زبان فارسی در مدارس و سایر محیطهای آموزشی به افراد یاد داده میشود. اخلاق و پند و اندرز و نصایح باستانی در نوشتههای سعدی و دیگر شعرا و حکمای ما موجود است، بنابراین افراد از کودکی با زبان فارسی در ایران مأنوس میشوند.
– اوایل انقلاب بیهمتیهایی نسبت به زبان پارسی صورت گرفت که البته آن هم بهدلیل شرایط خاص کشور بود.
– بیرودربایستی باید بگویم رایزنیهای فرهنگی ما در اوایل انقلاب فعال نبودند. باید افرادی در رایزنیها انتخاب میشدند که دغدغه این کار را میداشتند و از ظرافتهای سیاسی آگاه میبودند، چرا که ما فعالیتهای سیاسی را نمیتوانیم مستقیما انجام دهیم و دولتهای مختلف از اسلامی گرفته تا غربی نسبت به فعالیتهای سیاسی ما حساس هستند. اما این امر نسبت به زبان کمتر است و تاریخ نشان داده زبان فارسی به راحتی در کشورهای مختلف از جمله مصر، پاکستان و هندوستان تدریس شده و این زبان وسیلهای بوده که ما فرهنگ فارسی را منتشر کنیم و باعث تأسف است که این تلاشها تضعیف شده است.
– متأسفانه یکی از مشکلات ما امروز عقده حقارت نسبت به غرب است. همانطور که رهبر حکیم انقلاب چند سال پیش در صحبتهایشان اشاره داشتند، ما عقده حقارت نسبت به غرب داریم، این عقده تا نشکند، ما موفق نمیشویم. من نمیگویم چیزهای خوب غرب را استفاده نکنیم و از اینترنت و پنکه و تکنولوژیشان بیبهره شویم؛ چرا که چنین کاری عقلانی نیست. اما نکته اینجاست که استفاده هم باید در راستای پیشرفت خودمان صورت گیرد و من این اهتمام را خیلی جاها نمیبینم. نفوذ فرهنگ غرب نباید به تنبلی ما بینجامد چرا که غرب کار خود را میکند.
دین آنلاین، روزنامه های «شهروند»، «ایران»، «آفتاب یزد» و «وطن امروز» را با این عناوین اقتباسی مرور کرده است: «تازه کاران سعودیِ غرق در دلار، مسائل سیاسی منطقه و جهان را نمیفهمند»، دیدار مدیران استانی با پر سابقه ترین انقلابی کشور، خط قرمز احمدی نژاد بود»، «با دیگران میگوییم، میاندیشیم و گفتوگو میکنیم اما سر تخاصم نداریم/کشوری که فهم درستی از زندگی داشته باشد، از سر جنگ با انسانها و جوامع سخن نمیگوید»، «افسوس بر فقدان خودسازی و تحمل نظرات طرف مقابل» و «دغدغههای فیزیکدان نویسنده “علم سکولار تا علمی دینی” برای زبان فارسی»بررسی مطبوعات/ یکشنبه ۲۰ اردیبهشت (۱)