انتقاد جنتی از برخی به خاطر تکرار کردن سخن رهبری درباره تأکید بر حق الناس

دین آنلاین، روزنامه های «فرهیختگان» و «شرق» را با این عناوین اقتباسی مرور کرده است: «هیچ تفکر سیاسی و جناحی در کشور به دلیل داشتن ریشه‌های دینی، فکری، اعتقادی قابل حذف نیست/به مردم دروغ نگوییم زیرا دروغ‌ها دیر یا زود آشکار خواهند شد/چرا عده‌ای از لبخند مردم می‌ترسند؟»، «داستان فرهنگستان هنر؛ از پیرمرد نقاش تا شاعری پیر/ فرهنگستانی برای همکاری با حوزه‌های علمیه و علمای دینی در شناخت زمینه‌های مبانی فقهی هنر»، «کاهش کارهای پژوهشی در ایران، مجالی برای بحث درباره کمی یا کیفی بودن آن نگذارده است»، «کار اطلاعاتی هم باید در چارچوب شرع و حلال و حرام باشد/امنیت گورستانی مردم را به جایی نمی‌برد/دشمن در تهدیدی جهانی به‌دنبال ایجاد فضای دوقطبی شیعه و سنی است/در پرونده فردی ۱۳ مورد درج شده بود اما بعدها در بررسی مجدد، عدم صحت هر ۱۳ مورد تأیید شد»، «استاندار قم: تجمع داخل فیضیه مجاز است اما اگر به بیرون کشیده شود، با آنها برخورد خواهد شد»، «متاسفانه بعضی از گروه‌های سیاسی توهین، تهمت و غیبت را به‌دروغ، آیین و شجاعت و غیرت می‌دانند»، «غفلتی که به فاجعه خواهد انجامید»، «انتقاد جنتی از تکرار سخن رهبری درباره تأکید بر حق الناس»

هیچ تفکر سیاسی و جناحی در کشور به دلیل داشتن ریشه‌های دینی، فکری، اعتقادی قابل حذف نیست/به مردم دروغ نگوییم زیرا دروغ‌ها دیر یا زود آشکار خواهند شد/چرا عده‌ای از لبخند مردم می‌ترسند؟
روزنامه فرهیختگان سخن اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص کمیته انتخاب روسای دانشگاه‌ها را با عبارت «انتخاب فراجناحی» به عنوان تیتر یک انتخاب کرده و عکس صفحه اول را به حضور ئیس‌جمهوری در همایش فرمانداران سراسر کشور اختصاص داده و عنوان «به فال‌گیر و جن‌گیر اعتقادی نداریم» را برای گزارش مهتاب اسفندیاری انتخاب نموده است.
در بخش هایی از سخنرانی دکتر روحانی آمده است:
– دولت اکنون با ماراتن پرونده هسته‌ای دست به گریبان است. در این عرصه از سویی با شش قدرت جهانی برای امتیاز‌گیری بیشتر به مذاکره مشغول است و از سوی دیگر با مخالفان داخلی و زخم‌زبان‌هایشان مواجه است.
– چرا در زمینه هسته‌ای دولت این همه تلاش کرده و گاهی زخم‌زبان‌های زشت را تحمل می‌کند، چون نتیجه مذاکرات در زندگی مردم، توفیق اقتصادی و ثبات بازار و حفظ ارزش پول مردم تاثیرگذار است و ما باید همه چیز را در نظر بگیریم.
– امروز همه متخصص حقوق، امنیت و مسائل ملی شدند و مدام درباره این مسائل سخنرانی می‌کنند، اما نکته مهم آن است که به مردم دروغ نگوییم زیرا دروغ‌ها دیر یا زود آشکار خواهند شد.
– چه کسی حق دارد با لحن بی‌ادبانه نسبت به سردار جبهه دیپلماسی کشور، حرف بزند؟ این بی‌ادبی از کجا نازل شده است؟ این زبان زشت، بد و تندحرف زدن و بی‌احترامی کردن از کجا نشأت می‌گیرد؟
– بگذارید به حول و قوه الهی این مذاکرات با موفقیت به پایان برسد، بعد برای مردم شرح خواهیم داد که مذاکره‌کنندگان کشورمان چه کشیدند و چه سختی‌هایی تحمل کردند، خیلی از شما و بنده افتخار حضور در جبهه و مذاکرات سیاسی را داشته‌ایم، اما مذاکرات فعلی سخت‌تر، پیچیده‌تر و دلهره‌آورتر نسبت به شب‌های عملیات در میدان جنگ است، چراکه در آنجا شهادت یا زنده ماندن افتخار بود اما اگر در مذاکرات شکست بخوریم، ندامت و پشیمانی بزرگ تاریخی در انتظار ماست و اگر پیروز شویم عده‌ای زخم‌زبان می‌زنند و با حیثیت ما بازی می‌کنند.
– چرا عده‌ای تا می‌بینند دولت با تدبیر مذاکرات هسته‌ای را پیش می‌برد، ناخرسند می‌شوند و می‌خواهند کام مردم شیرین نباشد، مگر آنها از لبخند مردم می‌ترسند؟
– رای مردم بسیار مهم است و در اسلام نیز بر آن تاکید شده است و استانداران و فرمانداران در برابر هیچ حزب و فشاری نباید مرعوب شوند.
– هیچ تفکر سیاسی و جناحی در کشور به دلیل داشتن ریشه‌های دینی، فکری، اعتقادی و علمی قابل حذف نیست. البته انتخابات نیز بدون رقابت امکان‌پذیر نیست. در جامعه ما افکار متفاوت وجود دارد و همه در بیان نظر و افکار خود آزادند، بنابراین در این جامعه جناح‌ها و به نوعی احزاب حضور دارند.
– درست است که دولت باید پایش را از رقابت‌های سیاسی بیرون بکشد، اما نباید این‌گونه باشد که قوای دیگر و شبه‌دولتی‌ها و سایر جمع‌های قدرتمند حق داشته باشند، به‌عنوان حامی جریان‌های سیاسی وارد انتخابات شوند.»
– مبادا در هیچ‌کجا به گوش کسی این حرف بخورد که دولت، سپاه، ارتش، صدا و سیما، استاندار و فرماندار یا دفتر امام‌جمعه، طرفدار نامزد خاصی است، زیرا این حرف برای انتخابات سم است.
مسیری که دولت انتخاب کرده، مسیر درستی است. ما دارای عصمت نیستیم، خواب هم متاسفانه نمی‌بینیم و به فال و جن‌گیر هم معتقد نیستیم. مبنای هر اقدام دولت، مشورت با صاحب‌نظران بوده و هست.

داستان فرهنگستان هنر؛ از پیرمرد نقاش تا شاعری پیر/ فرهنگستانی برای همکاری با حوزه‌های علمیه و علمای دینی در شناخت زمینه‌های مبانی فقهی هنر
فرهیختگان در صفحه ۷ ذیل عنوان «دروازه بهشت در برزخ»، گزارش پیوند نیک‌پی از فعالیت‌های فرهنگستان هنر را منتشر ساخته که در بخش هایی از آن آمده است:
– فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران، با مصوبه جلسه چهارصد و سی و نهم شورای عالی انقلاب فرهنگی در اسفند ۱۳۷۷ تشکیل شد. این فرهنگستان با طرح رئیس‌جمهور دوره اصلاحات و با ریاست میرحسین موسوی فعالیت خود را آغاز کرد. فرهنگستان هنر موسسه‌ای است با شخصیت حقوقی مستقل که به نهاد ریاست‌جمهوری وابسته است.
– هدف این فرهنگستان از ابتدای شروع به کار، پیشنهاد سیاستگذاری برای حفظ و توسعه هنر اسلامی، ملی و محلی، همکاری با حوزه‌های علمیه و علمای دینی در شناخت زمینه‌های مبانی فقهی هنر، مطالعه و بهره‌گیری از نظریه‌های جدید هنر با تکیه بر مبانی ملی و اسلامی، حمایت و تشویق پژوهش‌های بنیادی و پیگیری مطالعات و طرح‌های هنری در سطح ملی، پیشنهاد سیاستگذاری در زمینه ارتباط جوامع هنری، پیشنهاد سیاستگذاری جهت گسترش نقد هنری و مباحث زیباشناختی و پیشنهاد تعیین شاخص‌های توسعه هنری بوده است که مهم‌ترین آنها ارزیابی سالانه شاخص‌های هنری در کشور است که گروه‌های تخصصی برای این منظور در این نهاد در حال فعالیت هستند.
– گروه هنرهای سنتی فرهنگستان هنر در رشته‌های خوشنویسی، هنرهای صنعتی، نگارگری و فرش فعالیت می‌کند. گروه هنرهای تجسمی با هدف پیشنهاد سیاستگذاری در قلمروی پژوهش و گسترش هنرهای تجسمی معاصر ایران و پیشنهاد سیاستگذاری برای شناخت، حفظ و توسعه هنرهای تجسمی با تکیه بر هویت دینی، معنوی و ملی فعالیت خود را آغاز کرد.
– سال ۱۳۸۸ و اتفاقاتی که در آن سال پیش آمد باعث شد که سکان هدایت فرهنگستان هنر به محمدعلی معلم‌دامغانی سپرده شود. او که از دانش‌آموختگان دانشگاه تهران است در زمینه شعر یکی از سردمداران به‌شمار می‌آید.

– معلم‌دامغانی رئیس بی‌حاشیه‌ای نبود بلکه می‌توان گفت این دوره از ریاست فرهنگستان با اعتراضات و خبرهای ناخوشایند زیادی از داخل مجموعه و خارج از آن همراه بود، چراکه انگار ریاست فرهنگستان هنر هیچ انتقادی را برنمی‌تابد و حتی نقد رسانه‌های خارجی هم عرصه را بر او تنگ نمی‌کند. کافی است سری به پورتال این فرهنگستان بزنید تا ببینید مهم‌ترین و پربازدید‌ترین اخبار این مجموعه بیشتر به یادداشت‌ها و جوابیه‌های ریاست مجموعه اختصاص پیدا کرده است؛ جوابیه‌هایی که زبان تند معلم‌دامغانی در آن خیلی‌ها را از فرهنگستان هنر ناراحت و دل‌آزرده کرده است.
– سه سال بعد از ریاست علی معلم‌دامغانی، اعضای فرهنگستان از رخوت، افسردگی و از آن شرم‌آور‌تر باندبازی‌های پی‌درپی، جابه‌جایی‌های نابجا و سوءمدیریت گلایه کردند که بر فضای فرهنگستان چیره شده بود. آنها از عدم‌استفاده از لیاقت و توانایی مدیران و مسئولانی که فعالیت‌شان در این مجموعه درخششی را به دنبال داشته است که هنوز هم فرهنگستان هنر به آنها می‌بالند گلایه داشتند. تعدادی از این افراد که دیگر سمتی در این مجموعه ندارند بهمن نامورمطلق، حسن بلخاری، عبدالمجید شریف‌زاده، هادی سعیدی‌کیاسری، ، مجید کیانی و حسن رضایی هستند که بدون سر و صدا و حاشیه این مجموعه را ترک کردند در حالی که همگی روسای کارگروه‌های این فرهنگستان بودند.

کاهش کارهای پژوهشی در ایران، مجالی برای بحث درباره کمی یا کیفی بودن آن نگذارده است
روزنامه فرهیختگان در صفحه اندیشه، یادداشت «پوزیتیویست‏ها جشن نخواهند گرفت» را به قلم بامداد لاجوردی به چاپ رسانده است که در آن در باره آگوست کنت موسس جامعه‌شناسی کلاسیک می خوانیم:
«اگر آگوست کنت در پنجم سپتامبر ۱۸۷۵ نمرده بود این روزها باید تولد ۲۱۷ سالگی او را جشن می‏گرفتیم. اما این مرد فیلسوف و جامعه‏شناس فرانسوی در ۵۹ سالگی مرد. هرچند که هنوز هم علم پزشکی نمی‏تواند عمر بشر را تا این حد زیاد کند که انتظار داشته باشیم او می ماند و امروز را می دید، اما اهمیت تولد دویست ‏و اندی سالگی کنت در پیوند نامرئی تولد او با معرفی جامعه‏شناسی به‌عنوان یک علم به محافل دانشگاهی بوده است و وی به‌عنوان بنیانگذار جامعه‌‏شناسی شناخته می‏شود. ولی به عقیده بسیاری کنت یگانه بانی علم جامعه‏‌شناسی نبوده است. نام آگوست کنت در جامعه‏شناسی بیشتر با «اثبات‏گرایی» گره خورده است. رویکردی در جامعه‏‌شناسی که تا سالیان درازی به‌عنوان تنها روش پژوهشی شناخته می‏‌شد و شکل‏‌گیری و ورود آن هم ناشی از تاثیر کنت از علوم طبیعی و تجربی بود. به عقیده او رفتارها و پدیده‏‌های اجتماعی را، مشابه مسائل مورد مطالعه در علوم تجربی، می‏توان مورد بررسی قرار داد، آنها را اندازه‏‌گیری و با یکدیگر مقایسه کرد. سایه قوی علوم طبیعی در تلاش‌های کنت در نامگذاری این رشته نیز هویداست. او ابتدا تحت‌تاثیر قدرت بی‏بدیل علوم طبیعی در آن روزها قرار گرفت و نام آنچه امروز جامعه‏‌شناسی خوانده می‏شود را «فیزیک اجتماعی» گذاشت.

جایگاه روش کنت و ادبیات نظری او در امروز
کنت ایده اثبات‌گرایی را احتمالا از هیوم، کانت، گال و روانشناسی فیزیولوژیک قرض گرفته است. همین‌طور ایده مراحل سه‌گانه در تطور عقلانیت بشر را از تورگو، کندرسه و سن سیمون وام گرفته است. کنت به روش اثبات‌گرایی معتقد است. اعتقاد به این روش محقق را به روش‌های علمی اثباتی مانند مشاهده، ‌آزمایش و مقایسه متکی می‏کند. کنت معتقد بود همان‌طور که این روش‌ها در فیزیک و شیمی جواب می‏دهد در بررسی مسائل جامعه نیز کارآمد خواهد بود. کنت به علم اجتماعی به‌عنوان علمی که در پی تبیین روابط پایدار است، می‌پردازد. شاید بتوان گفت در انتهای روش فکری و پژوهشی کنت، پژوهشگر علوم اجتماعی باید جامعه را همانند مواد آزمایشگاهی در نظر بگیرد یا نسبت به یک فرضیه جامعه‏‌شناسی همان احساسی را داشته باشد که مثلا یک شیمیدان به محلول آزمایشگاهی خودش دارد.

مدشدگی روش
برخی بر روش‌های کمی نقد اخلاقی دارند و برخی هم بنا به دلایل خودشان منتقد آن هستند. این گروه در عوض پیگیری همبستگی بین دو متغیر تلاش می‏کنند ذهنیات و باورهای جامعه را تشریح کنند و علل وقایع را بشکافند و تعبیری برای جامعه ‏خود داشته باشند. اما حمیدرضا جلایی‏پور، استادیار جامعه‏‌شناسی دانشگاه تهران در همین باره می‌گوید: ‌«در دنیا دعوایی بر سر به‌‏‎کارگیری روش‌های جامعه‏شناسی نیست و تنشی که در ایران در این‌باره وجود دارد، مخدوش و جعلی است.» به عقیده این استاد دانشگاه گرایش شدید دانشجویان جامعه‏‌شناسی به روش‌های کیفی می‏تواند ناشی از بی‏‎اطلاعی آنها از روش‌های کمی باشد. جلایی‏پور ضمن مجعول دانستن تنش‏های امروز دانشگاه درباره بحث‏های روش‌های کمی یا کیفی، می‌گوید:‌ «نباید این تصور ایجاد شود که روش‌های کیفی بدون ضابطه و قاعده هستند؛ ‌اگر بنا بود روش‌های کیفی بدون ضابطه باشند نیازی به تاسیس دانشگاه و تدریس جامعه‏‌شناسی نبود و هرکس می‏توانست باورها و اعتقادات خود را بنویسد و منتشر کند.» با این حال برخی این چرخش روشی در پژوهش‌های علوم اجتماعی را نوعی اعاده‌حیثیت از علم جامعه‏‌شناسی می‏دانند، چراکه در سالیان گذشته از این روش به صورت غیرحرفه‏‌ای استفاده شده است. جلایی‏‌پور در همین باره می‌گوید:‌ «ما زمانی می‏توانیم از روش کیفی استفاده کنیم که به این نتیجه رسیده باشیم که نظریات پیشین نمی‏توانند پاسخی راهگشا برای موضوع مورد مطالعه ما داشته باشد. مثلا ممکن است نظریاتی درباره حرکت جامعه مدنی و ‌جنبش اجتماعی وجود داشته باشد اما نتواند مسائل ایران را بازگو کند بنابراین به سراغ تئوری‏های زمینه‏‌ای می‏رویم تا به نظریه‏‌ای مختص به ایران دست پیدا کنیم.» جلایی‏‎پور سپس به تعبیری از آنتونی گیدنز اشاره کرد و گفت: «مرز تحقیق زمان‏مند و مکان‏مند است.» به عقیده او ما باید ویژگی‏های زمانی و مکانی پژوهش را در نظر بگیریم.

مشکلی به اسم کمبود پژوهش
اما به عقیده برخی اشتیاق مدیران و دولتی‏ها به عدد و رقم است و مدیران عدد و رقم را نسبت به مفاهیم انتزاعی بهتر می‏فهمند اما جلایی‏ پور نقد جالب‌توجهی را به مساله پژوهش در سازمان‏های ایران یادآور می‏شود. وی در ادامه می‌گوید: ‌«مشکل اصلی ایران کمبود پژوهش است، امروز به قدری کارهای پژوهشی کم شده است که دیگر مجال برای بحث درباره کمی یا کیفی بودن آن، ‌خالی از فایده است.» وی سپس به مساله ناکارآمد و بی‏نتیجه بودن اندک پژوهش‌ها اشاره کرد و گفت: ‌«حتی اندک پژوهشی هم که انجام می‏شود به آرشیو ادارات و مراکز دولتی می‏رود، در حالی که محقق باید از راهکار و نتایج خود دفاع کند و درباره نحوه اتخاذ تصمیم نسبت به اجرای نتایج پژوهش برنامه‏‌ریزی شود.»

در صفحه «اندیشه» فرهیختگان همچنین این عناوین به چشم می‌خورد:
تحلیل شیعه‌شناسی غرب
گروه تاریخ و تمدن غرب پژوهشکده غرب‌شناسی و علم‌پژوهی در نظر دارد کارگاه آموزشی یک روزه‌ای با عنوان «تحلیل شیعه‌شناسی غرب (درباره اصول عقاید شیعه دوازده امامی)» برگزار کند. این کارگاه توسط مریم صانع‌پور مولف کتاب «شیعه‌شناسان غربی و اصول اعتقادات شیعه دوازده امامی» تشکیل خواهد شد. این کارگاه یک روزه، دوشنبه ۲۵ خرداد از ساعت ۹ صبح در محل سالن اندیشه پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار خواهد شد.

کاوشی نو در فقه اسلامی
شماره جدید فصلنامه «کاوشی نو در فقه اسلامی؛ فقه» با مقالاتی از اعضای هیات‌علمی و محققان پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شد. مطلوبیت افزایش جمعیت مسلمین از نگاه فقهی، درآمدی بر فقه و سبک زندگی، رعایت عدالت در تعدد زوجات، دعوت شبانه و مسئولیت کیفری دعوت‌کننده و مذاق شرع در کیفیت و اعتبار عناوین برخی از مقالات شماره ۷۸ این فصلنامه هستند.

فلسفه و علوم انسانی
به همت موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران نخستین پیش همایش فلسفه و علوم انسانی با دبیری علمی مالک شجاعی جشوقانی یکشنبه ۱۰ خرداد از ساعت ۱۴ در این موسسه برگزار می‌شود. در این نشست غلامعلی حدادعادل با موضوع «از فلسفه به علوم انسانی»، عبدالحسین خسروپناه با موضوع «کاربست حکمت متعالیه در علوم اجتماعی»، سیدحمید طالب‌زاده با موضوع «طرح مساله علوم انسانی از افق حکمت اسلامی»، محمدامین قانعی‌راد با موضوع «سازه‌ها و ناسازه‌ها در رابطه فلسفه و علوم انسانی» و سیدمحمدتقی موحدابطحی سخنرانی خواهند داشت. موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در خیابان ولیعصر(عج)، خیابان نوفل لوشاتو، خیابان شهید آراکلیان، پلاک ۶ واقع است.

در این شماره روزنامه فرهیختگان همچنین این مطالب منتشر شده است:
هاشم‌زاده‌هریسی: هیچ‌کس برنامه‌ای برای تضعیف خـبرگان ندارد
حدادعادل: بترسید از آنکه زمانی مجلسی تند داشته باشیم
«صالح متهم می‌کند»؛ افشای بخش‌هایی از توافقات بر سر یمن
«نژادپرستی نهادینه‌شده در رفتار پلیس‌ها»، دیدگاه آنتونی گیدنز درباره نژادپرستی در آمریکا و انگلیس
ممیزی روی موسیقی بی‌کلام نداریم
افزایش آمار زنان باردار و کودکان میان کارتن‌‌خواب‌ها

کار اطلاعاتی هم باید در چارچوب شرع و حلال و حرام باشد/امنیت گورستانی مردم را به جایی نمی‌برد/دشمن در تهدیدی جهانی به‌دنبال ایجاد فضای دوقطبی شیعه و سنی است/در پرونده فردی ۱۳ مورد درج شده بود اما بعدها در بررسی مجدد، عدم صحت هر ۱۳ مورد تأیید شد
روزنامه شرق که در تیتر نخست خود خبر از «تلاش برای تغییر وزیراطلاعات» داده، سخنان حجت الاسلام علوی، وزیر اطلاعات را در همایش فرمانداران سراسر کشور با این نکات منعکس ساخته است:
– برخی مجموعه‌ها که دستی در انتخابات دارند، از هم‌اکنون جهت‌گیری کرده و از همین حالا برای جایگزینی من در وزارت اطلاعات تلاش می‌کنند.
– ما انقلاب کردیم تا آبروی مردم حفظ شود، ما رضای خدا را ملاک قرار داده و اجازه نمی‌دهیم به‌خاطر جهت‌گیری‌های سیاسی، آبروی کسی به بازی گرفته شود.
– بولتن‌هایی درست می‌شود و در آنها دروغ گفته می‌شود؛ افترا بسته می‌شود، اخبار بی‌اساس می‌نویسند تا مسئولی که خوششان نمی‌آید را از چشم‌ها بیندازند تا فضا تاریک شود که اینها با شرع اسلام جور درنمی‌آید».
– خطا در رأی مردم قابل گذشت نیست.
– ما در وزارت اطلاعات صرفا به پرونده گذشته افراد اکتفا نمی‌کنیم. اکنون یک شورای تعیین صلاحیت تشکیل داده و یک روحانی غیرخطی را مسئول آن کرده‌ایم و به او گفته‌ایم که جواب در قیامت با خود او است. ما حتی افراد را برای توضیح درباره عملکرد گذشته‌شان دعوت می‌کنیم. ما با آبروی افراد بازی نمی‌کنیم.
– در نظام اسلامی باید در چارچوب شرع اسلام عمل کنیم، کار اطلاعاتی هم باید در چارچوب شرع و حلال و حرام باشد. توهین و دروغ برای وزارت اطلاعات و سایر مسئولان هم حرام است.
– ما نمی‌توانیم به بهانه کار اطلاعاتی یا حفظ و حراست و پاسداری از انقلاب وارد حریم خلاف شرع شویم و این خوداجتهادی حجت شرعی برای ما درست نمی‌کند. نباید بولتن‌هایی ایجاد شود و در آنها اخبار نادرست را بنویسیم. به این دلیل که از مسئولی خوشمان نمی‌آید و می‌خواهیم او را از صحنه بیرون کنیم. از راه معصیت نمی‌توان نظام ر ا حفظ کرد.
– امنیت گورستانی مردم را به جایی نمی‌برد و آنجایی ایمان جامعه بالا می‌رود که امنیت همراه با آرامش باشد، کار اطلاعاتی باید در چارچوب حلال و حرام صورت گیرد و اساسا آن چیزی که برای همه حرام است، برای یک اطلاعاتی نیز حرام است، بازی با حیثیت انسان‌ها برای یک اطلاعاتی حرام است.
– برای خدمت به جمهوری اسلامی ایران از راه خلاف شرع نمی‌توان استفاده کرد، کار مدیریت باید در چارچوب احکام شرع و اخلاق باشد و رعات اخلاق از ضرورت‌ها برای پیشرفت امور است.
– ما با دو تهدید جهانی و داخلی مواجه هستیم. در تهدید جهانی دشمن به‌دنبال ایجاد فضای دوقطبی شیعه و سنی است و درون جامعه نیز تلاش می‌کند دوقطبی هسته‌ای درست کند و با موضوع مذاکرات هسته‌ای و هر عناوین دیگری تحصن، سخنرانی و حرکت اعتراضی علیه روند مذاکرات ایجاد کند. البته هیچ‌کس با برنامه‌های معقول و منطقی که حیثیت و حرمت‌ها حفظ شود و در یک فضای آرام نقص‌ها مطرح شود، مخالف نیست.
– مسئولان باید با مدیریت هوشمندانه در برابر دشمن با ایجاد فضای دوقطبی در کشور مقابله کنند.
– بنده به‌عنوان وزیر اطلاعات به همه همکاران عزیز خود عرض کردم آنچه که در پرونده است را ببینند اما به آن اکتفا نکنند؛ چراکه موارد آن پرونده نمی‌تواند صددرصد آن موضوع را اثبات کند.
– در پرونده فردی ۱۳ مورد عامل درج شده بود. بعدها آن پرونده را بررسی کردند و عدم صحت هر ۱۳ مورد تأیید شد. بنده این مطلب را به آقای حجازی در دفتر مقام‌معظم‌رهبری رساندم و ایشان گفتند که این مورد چقدر نظیر دارد.

استاندار قم: تجمع داخل فیضیه مجاز است اما اگر به بیرون کشیده شود، با آنها برخورد خواهد شد
شرق در صفحه یک خبر از ادامه تحصن و تجمع علیه تیم هسته‌ای داده و نوشته است: «روز گذشته مسجد اعظم اهواز و مدرسه فیضیه در قم شاهد حضور طلبه‌های دلواپس مذاکرات هسته‌ای بودند. قمی‌ها با عنوان «ما هم اجازه نمی‌دهیم» و اهوازی‌ها هم با شعار «هیهات من‌الذله»، یکی در مدرسه و دیگری در مسجد جمع شدند و برای چگونگی ادامه مذاکرات خط‌ونشان کشیدند. این طلبه‌ها در حالی دورهم جمع شدند و شعار دادند که وزیر کشور همان روز گذشته در همایش فرمانداران گفته بود که به تجمعات هسته‌ای مجوز نمی‌دهد….
بااین‌حال، پایداری‌های قم تجمع در مدرسه فیضیه را آغاز کردند. آنها روز جمعه هفته گذشته هم تجمعی را در مقابل سایت فردو ترتیب داده بودند که مرتضی آقا‌تهرانی، دبیرکل جبهه پایداری، در آن مراسم سخنرانی کرده و البته سیمای قم هم این تجمع را پخش کرده بود.

تلاش برای جلب حمایت مراجع
در این تجمع‌ها که روز گذشته با عنوان «ما اجازه نمی‌دهیم» در مدرسه فیضیه برگزار شد، آیت‌الله مصباح در سخنرانی تازه خود اعضای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای را فرزندان ملت عنوان کرده و آنها را از اتهام خیانت مبرا دانسته بود، اما فرزند او یعنی مجتبی مصباح‌یزدی روز جمعه به همراه تعدادی از طلاب همسو به بیوت مراجع رفتند تا بتوانند اقدامات خود در تجمعات را تحت حمایت مراجع نشان دهند. قاسم روانبخش، از اعضای شاخه پایداری در قم هم در کنار فرزند آیت‌الله مصباح حضور داشت. روانبخش تا همین اندازه حضور روز گذشته خود را در گفت‌وگو با «شرق» تأیید کرد، اما از پاسخ به بقیه سؤالات خودداری کرد. یکی از بیوتی که روانبخش و فرزند آیت‌الله‌مصباح دق‌الباب زده‌اند!، بیت آیت‌الله نوری‌همدانی بوده است که به گزارش ایلنا، ظاهرا با مخالفت هم روبه‌رو شده‌اند. باوجود این مخالفت اما آنها در مدرسه فیضیه جمع شدند و شعار دادند. خبرگزاری رسا، این تجمع را تجمع باشکوه هسته‌ای عنوان کرد. شعارهای «لبیک یا امام»، «ما ذوالفقار حیدریم، فدائیان رهبریم»،« نه تعلیق نه تخفیف؛ لغو یکجای تحریم» و «توسعه هسته‌ای، حق مسلم ماست» هم از سوی شرکت‌کنندگان سر داده شد. جالب است که این تجمع صرفا در مدرسه فیضیه نبوده و به گزارش رسا، عده زیادی از طلاب، استادان و مدیران مدارس علمیه و نیز مراکز و مؤسسات تخصصی حوزوی به‌سوی مدرسه علمیه فیضیه راهپیمایی کرده و بعد در تجمع یادشده حاضر شده‌اند. اگرچه معلوم نیست این راهپیمایی مصداق بیرون‌کشیدن تجمع از محیط سربسته می‌شود یا خیر. در لحظات ابتدایی این تجمع حاج مهدی سلحشور، از مداحان اهل‌بیت(ع) نیز مداحی کرد. به گزارش رسا، در بیرون از مدرسه فیضیه و جلو در ورودی، جمعی از بانوان قمی هم حضور داشتند. شماری از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، نمایندگان خبرگان رهبری، معاونان مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه، مسئولان حوزوی و دیگر شخصیت‌های سیاسی در این تجمع حاضر شده‌اند.

سخنرانی حداد عادل
غلامعلی حدادعادل، رئیس فراکسیون اصولگرایان مجلس هم یکی از سخنرانان این مراسم بود. دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی، آیت‌الله اراکی هم سخنرانی کرد و گفت که سخن این اجتماع با دشمنانی است که می‌خواهند ملت ایران را از راهی ۳۶ساله بازدارند؛ آنها سال‌های متمادی نتوانستند با توطئه‌های سیاسی و نظامی ما را از راهمان دور کنند و اگر امروز بخواهند با فریب چنین کاری انجام دهند، بدانند که چنین آرزویی را به گور خواهند برد. ما اعلام می‌کنیم به تیم مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی اعتماد داریم و پشتیبان این تیم و دولت هستیم و به‌هیچ‌وجه مخالفتی با مذاکره با گروه ۱+۵ نداریم، اما این مذاکرات باید در چارچوب‌هایی باشد که رهبر معظم انقلاب اعلام فرمودند. پایداری‌های قم تجمع خود را به پایان رساندند، بی‌آنکه بخواهند مجوزی دریافت کنند. درهمین‌باره هم صالحی‌منش، استاندار قم اگرچه به خبر آنلاین گفته است وزیر کشور رسما و طی ابلاغیه‌ای هر نوع تجمع له یا علیه مذاکرات هسته‌ای را ممنوع اعلام کرده و ما نیز برهمین‌اساس مجوزی به این‌گونه تجمعات نمی‌دهیم، اما در توجیه تجمع قم در مدرسه فیضیه گفته است این تجمع در داخل فیضیه برگزار می‌شود و از آنجا که حوزه‌های علمیه مانند دانشگاه هستند برگزاری تجمعات در محوطه داخلی آنها نیازی به مجوز ندارد. او گفته است چنانچه تجمع به بیرون کشیده شود، با آنها برخورد خواهد شد. اما هم‌زمان با مدرسه فیضیه، اهوازی‌ها هم در مسجد اعظم این شهر گرد هم آمدند و امام جمعه این شهر، یعنی حجت‌الاسلام میراحمدرضا حاجتی در جمع آنان سخنرانی کرد….

متاسفانه بعضی از گروه‌های سیاسی توهین، تهمت و غیبت را به‌دروغ، آیین و شجاعت و غیرت می‌دانند
شرق در صفحه ۲ پیام آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی به پانزدهمین یادواره سرداران و ۱۱۷ شهید والامقام بخش نوق را با عنوان «بعضی فقط نام مردم را مصادره می‌کنند » را منتشر ساخته که در بخشی از آن آمده است: « …. در گرماگرم اوضاع آشفته مسلمانان منطقه که منابع کشورهای اسلامی را به غرب می‌دهند و اسلحه می‌خرند و با آن برادرکشی می‌کنند!! و در اوج بی‌صفایی سیاسی داخلی که بعضی از گروه‌ها فقط نام مردم را مصادره می‌کنند و توهین، تهمت و غیبت را به‌دروغ، آیین و شجاعت و غیرت می‌دانند، برگزاری یادواره شهدای نوق و به‌ویژه بهرمان، به این می‌ماند که در زمهریر زمین و زمان، گل‌هایی بشکفند و مردم با تمام حقیقت خویش به گرد آنان بنشینند و با یادآوری صداقت آنان، دورنمای سعادت فرهنگی جامعه را برای امروز و آینده ترسیم کنند. شهدایی که عزیزترین سرمایه وجودی خویش، یعنی جان را می‌دادند تا به شهرت گمنامی برسند. شهیدان فراتر از مخاطبان آیه شریفه «یوثِرُونَ عَلَی أنْفُسِهِمْ وَلَوْ کانَ بِهِمْ خَصاصَه» هستند که جان خود را بر طبق اخلاص گرفتند و در اوج همراهی شرق، غرب و ارتجاع با ارتش بعث، به‌سوی جبهه‌های جنوب و غرب رفتند تا بی‌نظیری انقلاب اسلامی در تاریخ کهن ایران ثبت شود که حتی یک وجب از خاک ایران عزیز در دست اشغالگران نماند و سرانجام پیروزی سیاسی در بین‌المللی‌ترین سازمان جهان، مکمل همه پیروزی‌های نظامی در طول هشت سال دفاع مقدس شود. با همه تکدرخاطری که به‌خاطر فقدان حضوری شهدا در ذهن و ضمیرم دارم، خوشحال می‌شوم، وقتی می‌شنوم در اقصی‌نقاط کشور و در اقشار مختلف یادواره‌های شهدا برگزار می‌گردد. مخصوصا در زادگاهم که علاوه بر روابط نسبی و سببی، با بسیاری از شهدا و خانواده‌های آنان، یک ارتباط عاطفی عمیقی به‌عنوان فرمانده جنگ دارم و می‌دانم که چه کار بزرگی کرده‌اند»

غفلتی که به فاجعه خواهد انجامید
روزنامه شرق همچنین سخنان آیت‌الله موحدی‌کرمانی در نشست جبهه متحد زنان اصولگرا و کارآمد را در صفحه ۲ منعکس ساخته و عنوان «غفلت کنیم، باز هم فاجعه می‌شود» را برای آن برگزیده است.
در این خبر آمده است:
– در کشور ما جمع فراوانی هستند که تابع اصول‌اند و آنها را اصولگرا می‌نامند؛ اصولگرایان، ‌اسلام، امام، رهبر گران‌قدر و ارزش‌های انقلاب اسلامی را قبول دارند البته در کنار اینها افرادی هستند در جامعه که احیانا به صورت گروهی کار می‌کنند، اما این ابعاد را ندارند و می‌توانیم بگوییم که نسبت به ولی‌فقیه وفادار نیستند. فکر می‌کنم آنها آرزویشان آن است که مجلس خبرگانی شکل بگیرد که مانند خبرگان فعلی وفادار به ولی‌فقیه نباشد. البته تا زمانی که شخص مقام‌معظم‌رهبری هستند و خداوند به ایشان طول عمر عنایت فرماید و زندگی ایشان را متصل به ظهور حضرت‌مهدی(ع) کند، نگران نیستیم. اما اگر خدای‌ناکرده بعد از ایشان اتفاقی افتد و خبرگان مانند خبرگان فعلی وفادار نباشند، معلوم نیست وضعیت ولی‌فقیه و ولایت‌فقیه چه خواهد بود. در مورد مجلس شورای اسلامی هم همین وضعیت است؛ چراکه این مجلس است که قانون وضع می‌کند و قانون کشور را اداره می‌کند. همچنین مجلس است که به وزرا رأی‌اعتماد می‌دهد. اگر در رابطه با مجلس شورای اسلامی غفلتی ایجاد شود، باز هم فاجعه خواهد بود.

انتقاد جنتی از برخی به خاطر تکرار کردن سخن رهبری درباره تأکید بر حق الناس
شرق در بخشی از صفحه ۲، گزیده سخنان آیت‌الله جنتی در همایش فرمانداران سراسر کشور را اینگونه بازتاب داده است:
– یک رئیس‌جمهور، یک شب در کاخ ریاست‌جمهوری است و فردا صبح با یک کودتا در بازداشتگاه؛ مانند محمد مرسی، رئیس‌جمهوری مصر. او با آن حرف‌های نامربوطی که در ایران زد و غروری که او را فراگرفته بود، فکر می‌کرد همچنان زنده است و می‌تواند رفتارش را ادامه دهد، ولی با یک کودتا از قدرت کنار رفت.
– برخی به این سخنان رهبری چسبیده‌اند، چون به‌نفعشان است مدام تکرار می‌کنند و می‌گویند حق‌الناس است. البته حق فرد باید داده شود چون حق‌الناس است، اما حق مردم و ملت بیشتر است.
– ما حتی‌الامکان سعی کردیم درست اقدام کنیم؛ البته گاهی اشتباه می‌کنیم و برای این اشتباهات از خداوند مکرر عذر می‌خواهیم.
– وقتی مقام بالایی خودش گرایشی دارد و به مقام پایین‌تر دستور می‌دهد که فلان کار را انجام دهیم و اگر آن مقام پایین‌دست این را به – مصلحت نداند و انجام ندهد، حتی ممکن است کنارش بزنند، ولی باید مصلحت را در نظر داشته باشد.
– یکی از مسئولان چند وقت پیش اعلام کرد اگر مجلس را گرفتیم، می‌توانیم در این جایگاه بمانیم و اگر نگرفتیم، نمی‌توانیم بمانیم. این حرف خیلی معنای بدی دارد و به‌معنای دخالت در امر انتخابات است.
– هنوز به جایی نرسیده‌ایم، می‌خواهند از قدرت نظامی ما مطلع شده و آن را بازرسی کنند که مبادا با استفاده از این قدرت نظامی، اسرائیل را بزنیم.
– آیا شما باورتان می‌شود این مسئول که می‌گوید عضو فلان حزب است، در انتخابات به‌نفع آن حزب کمک نکند؟ آیا این باورپذیر است؟
اگر ناحق تأیید یا رد شوند به آنها و همچنین به حق ملت و مجلس ظلم شده است.
در دوره‌های گذشته گاهی وزارت کشور رسما مقابل شورای نگهبان ایستاده است، تا جایی که حتی اعلام کردند شما در نقاط مختلف کشور نباید دفتر داشته باشید و دفترهای شما قانونی نیست.

در روزنامه شرق، این عناوین نیز به خوانندگان تقدیم شده است:
مرثیه‌ای بر مرگ سرمایه اجتماعی
بنی‌اعتماد مقابل دوربین هفت: امیدوارم هیچ فیلمی در کمد باقی نماند»
هشدار یک فوق‌تخصص بیماری‌های عفونی: مسافران تایلند، آنتالیا و… بیشتر برای آزمایش تشخیص ایدز مراجعه می‌کنند
برگزاری «سومین کنفرانس ملی جامعه‌شناسی » در ۲۸ خرداد، در سالن همایش‌های تلاش تهران
«مرثیه‌ای بر مرگ سرمایه اجتماعی»، نقدی دوباره بر ترجمه سرمایه در قرن بیست‌و یکم به قلم قاسم مؤمنی
یادداشت « بدیل بازتوزیع»، در رابطه با انتشار ترجمه کتاب «سرمایه در قرن بیست‌ویکم»
نقدی دوباره بر ترجمه سرمایه در قرن بیست‌و یکم
«روایت‌هایی از تاریخ ایران بعد از انقلاب»، تازه‌های نشر «امید فردا»
یادداشت «اقتصاد هرگز از سپهر اجتماعی جدا نیست» به قلم جواد لگزیان
«ضربه‌گیر یا ضربه‌زن؟»، در رابطه با انتشار ترجمه کتاب «سرمایه در قرن بیست‌ویکم»
یادداشت «سفر؛ ابژه مبهم میل»، به بهانه انتشار کتاب «ابن‌بطوطه» نوشته محمدعلی موحد، به قلم رضا باقرزاده مقدم

دین آنلاین، روزنامه های «فرهیختگان» و «شرق» را با این عناوین اقتباسی مرور کرده است: «هیچ تفکر سیاسی و جناحی در کشور به دلیل داشتن ریشه‌های دینی، فکری، اعتقادی قابل حذف نیست/به مردم دروغ نگوییم زیرا دروغ‌ها دیر یا زود آشکار خواهند شد/چرا عده‌ای از لبخند مردم می‌ترسند؟»، «داستان فرهنگستان هنر؛ از پیرمرد نقاش تا شاعری پیر/ فرهنگستانی برای همکاری با حوزه‌های علمیه و علمای دینی در شناخت زمینه‌های مبانی فقهی هنر»، «کاهش کارهای پژوهشی در ایران، مجالی برای بحث درباره کمی یا کیفی بودن آن نگذارده است»، «کار اطلاعاتی هم باید در چارچوب شرع و حلال و حرام باشد/امنیت گورستانی مردم را به جایی نمی‌برد/دشمن در تهدیدی جهانی به‌دنبال ایجاد فضای دوقطبی شیعه و سنی است/در پرونده فردی ۱۳ مورد درج شده بود اما بعدها در بررسی مجدد، عدم صحت هر ۱۳ مورد تأیید شد»، «استاندار قم: تجمع داخل فیضیه مجاز است اما اگر به بیرون کشیده شود، با آنها برخورد خواهد شد»، «متاسفانه بعضی از گروه‌های سیاسی توهین، تهمت و غیبت را به‌دروغ، آیین و شجاعت و غیرت می‌دانند»، «غفلتی که به فاجعه خواهد انجامید»، «انتقاد جنتی از تکرار سخن رهبری درباره تأکید بر حق الناس»بررسی مطبوعات/ ‌یک‌شنبه‌ ۱۰ خرداد (۱)

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.