برنامهریزیهای مقطعی و زودگذر نمیتواند بازدهی مطلوبی در ترویج دین داشته باشد
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه « فرهیختگان » را مرور کرده است: «تقوای جامعه در مسائل اقتصادی، اقتصاد مقاومتی است»، «روحانی از وعده های سه گانه «تعامل با دنیا، رونق اقتصادی و احیای اخلاق» عدول نخواهد کرد»، «یادداشتی در حُسن شادابی جامعه با یادی از «مدیریت جهانی»/ایرانی می تواند ام القرای جهان اسلام و نماد مردمسالاری دینی باشد که جامعه را شاداب و شادیآفرین هدفگذاری کند»، «برنامهریزیهای مقطعی و زودگذر نمیتواند بازدهی مطلوبی در ترویج دین داشته باشد» و «تحلیلگران مد می پرسند؛ آیا روند تولید پوشاک برای توریست های مسلمان ریشه در خانههای مد پاریس دارد، یا تحت تاثیر گرایشهای دینی است»
روزنامه فرهیختگان که همانند اکثر روزنامه های امروز به سخنان روز گذشته رهبری در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام پرداخته، صفحه اول خود را به این موضوع اختصاص داده است.
فرهیختگان برای عنوان این گزارش، عبارت «تیم مذاکرهکننده ایران امین، غیور، شجاع و متدین هستند» را برگزیده و سخنان مقدماتی رهبری را با اشاره به این نکات منتشر ساخته است:
به گزارش پایگاه مقام معظم رهبری، رهبر معظم انقلاب اسلامی در ابتدا با اشاره به ماه مبارک رمضان که ماه تقوا است، به تبیین دو نوع تقوای شخصی و اجتماعی پرداختند و گفتند: تقوای شخصی در واقع آن حالت و مراقبت دائمی است که انسان را از ضربههای مهلک معنوی در امان نگه میدارد و البته در امور دنیوی او نیز تاثیرات بسیار مهمی دارد.
حضرت آیتالله خامنهای تقوای جامعه را قابل تعمیم به مسائل اجتماعی و اقتصادی دانستند و تاکید کردند: تقوای جامعه در مسائل اقتصادی، همان اقتصاد مقاومتی است که کشور را در مقابل تکانههای ناشی از حوادث جهانی یا در مقابل تیرهای زهرآگین سیاستهای معارض جهانی حفظ میکند.
روحانی از وعدههای سهگانه «تعامل با دنیا، رونق اقتصادی و احیای اخلاق» عدول نخواهد کرد
این روزنامه در خبر کوتاهی در صفحه ۲، از قول اکبر ترکان، مشاور عالی رئیسجمهوری عنوان ساخته که: «روحانی از وعدههای خود عدول نمیکند» و در ادامه آورده است:
– رئیسجمهوری با داد و فریاد یا بیادبی برخیها از وعدههایی که به مردم داده است، عدول نخواهد کرد.
– بازندگان انتخابات نباید اصرار داشته باشند که رئیسجمهوری از محورهای اصلی و وعدههای خود به مردم عقبنشینی کند و به سمت مسیر بازندگان انتخابات برود.
– تعامل با دنیا، رونق اقتصادی و احیای اخلاق؛ سه محور اصلی وعدههای دکتر روحانی به مردم بود و این سه محور همچنان اساس کار برنامههای رئیسجمهوری است و بیتردید دکتر روحانی از این وعدهها عدول نخواهد کرد.
یادداشتی در حُسن شادابی جامعه با یادی از «مدیریت جهانی»/ایرانی می تواند ام القرای جهان اسلام و نماد مردمسالاری دینی باشد که جامعه را شاداب و شادیآفرین هدفگذاری کند
یادداشت «نظریهپردازی شادی» که به قلم عیسی کشاورز، کارشناس فرهنگی در صفحه «اندیشه» به چاپ رسیده، راهکارهای شادابی جامعه را بررسی کرده و از مضرات فقدان شادی سخن گفته است. در بخش هایی از این یادداشت آمده است:
«شادی قطعا نعمت رحمانی و هدیه آسمانی خداوند به انسان است و همواره در طول تاریخ انسان براساس همین حکمت و گرایش زیستی فطرتی خود از رنج، تاریکی، غم و اندوه، فقر و دلمردگی انزجار داشته و به سوی شادابی، نشاط، نور، مهربانی، شادی و لذت گرایش و کشش داشته و دارد.لازمه ایجاد جامعه شاداب ترویج و پذیرفتن فرهنگ تعادل و اعتدال در زندگی فردی و اجتماعی است. اگر انسانها از نظر روحی و روانی و در تعاملات با خودشان، با دیگران، با طبیعت و با عالم هستی و خداوند تبارک و تعالی در تعادل و در نقطه اعتدال قرار گیرند و دارای روان سالم و مثبت باشند آن وقت در مناسبات اجتماعی رفتار سخاوتمندانه، عادلانه و از سر رحمت و مغفرت با همنوعان خود خواهند داشت. از این منظر لازمه داشتن جامعه شاداب، انسانهای شاداب، ایثارگر، دیگرخواه و نوعدوست است. انسان شاد و شاداب دارای انگیزشها، هیجانات، امید به زندگی، مسئولیت اجتماعی، امنیت روحی و روانی بیشتر و بهتر بوده و بیشترین آمادگی و همراهی را با دولتها در مسیر شکوفایی و توسعه ملی از خود نشان خواهد داد.
جامعه شاداب محصول انسانهای شاد و شادابی است که از انرژی لازم در تولید و کیفیت بیشتر و بهتر، نظم و انضباط اجتماعی، ارزشافزوده در سرمایه اجتماعی، خلاقیت و نوآوری برخوردار بوده و از این منظر شادابی لازمه و بسترساز اقتصاد مقاومتی است. بیشک توسعه راهکارهای شادی و شادابی نیازمند راهکارها و حمایتهای ملی در مدیریت فرهنگی کشور است. لبخند زدن و خنده یک ظرفیت بزرگ فرهنگی است و ترسیم چهره رحمانی و انسانی از دین و حکومت دینی نشانه رحماء بینهم در جامعه اسلامی است.
اگر قرار است جمهوری اسلامی بهعنوان امالقرای جهان اسلام و نماد عینی و مسلم مردمسالاری دینی در جهان اسلام ابعاد و ظرفیتهای بزرگ فکری و فلسفی خود را در مدیریت جهانی نشان بدهد چارهای جزء اینکه یک جامعه شاداب و شادیآفرین را هدفگذاری کند، در پیش نخواهد داشت. برای توسعه نشاط اجتماعی و شادابی انسانهای معنوی و دوستدار بشریت و سفیران صلح، رحمت و مودت به بشریت الزاما باید دبیرخانه دائمی تولید و مصرف کالاهای شادیآفرین و مرکز رصد و پایش طرحها و پژوهشهای نشاط اجتماعی و شادابی جامعه اسلامی راهاندازی شود.
بخشی از آسیبهای اجتماعی، طلاق، اعتیاد، کاهش اعتماد اجتماعی، خشونتهای خانوادگی و خیابانی و… میتوانند با مدیریت احساسات و عواطف شادیآفرین در جامعه فروکش کنند. تولید شادی و شادابی الزاما با رشد و پیشرفت اقتصادی همیشه و به موازات هم رابطه مستقیم ندارد. به این معنی که نداشتن پول و امکانات مادی ممکن است باعث نارضایتی اجتماعی و غمگینی در جامعه شود اما داشتن امکانات و پول باعث شادابی و نشاط نمیشود. مثلا یکی از کشورهایی که در رنکینگ جوامع شاداب مطرح میشود هند است. در این کشور انسانهایی شاداب و شاد زندگی میکنند که شاید حدود یک دلار در روز درآمد دارند اما خودشان را خوشبخت و شاد میدانند ولی در جامعه ایران شادنبودن و افسردگی تقریبا در تمام اقشار مرفه و متوسط و فقیر جامعه و خصوصا جوانان دیده میشود. این افراد غمگین قطعا در آینده با آسیبهای اجتماعی روحی و روانی روبهرو میشوند، افراد غمگین نمیتوانند در اقتصاد مقاومتی، در دهه پیشرفت و عدالت مولد و پیشرو باشند مگر اینکه به نیروهای شاداب و پرنشاط و امیدوار به آینده و زندگی تبدیل شوند. متاسفانه آیندهگریزی و مسئولیتگریزی به بخشی از رفتارهای نهادینهشده در جوانان تبدیل شده است. توجه موثر به صنعت اوقات فراغت، ایجاد اماکن تفریحی سالم و خانوادگی، برنامهریزی عمیق و دقیق در برنامههای درسی دانشآموزان، دانشجویان و رسانه ملی و رسانههای اجتماعی و فرهنگسراها و… باید به رسالتی ملی در دبیرخانه دائمی تولید و مصرف کالاهای شادیآفرین تبدیل شود و همواره مدنظر مدیران فرهنگی قرار گیرد. ضرورت ایجاد گفتمان ملی در ترویج و توسعه فرهنگ شادیآفرین و شادابی جامعه و ترسیم قدرالسهم فرهنگ و آداب و رسوم اقوام ایرانی در قالب کرسیهای نظریهپردازی میتواند پشتوانه علمی، دینی و فرهنگی این رسالت مهم را فراهم کند.»
برنامهریزیهای مقطعی و زودگذر نمیتواند بازدهی مطلوبی در ترویج دین داشته باشد
دومین مطلب صفحه «اندیشه» به پاسخهای حسین صفدری استادیار معارف دانشگاه شهید بهشتی به پرسشهای فرهیختگان اختصاص دارد. زهرا سلیمانیاقدم ذیل عنوان «مبلغ اسلامی باید حقگو باشد» آورده است:
مبلغ مذهبی به چه کسانی میگویند؟ و برای اینکه بتوان مبلغ بود باید چه نشانهها و ویژگیهایی داشت؟
مبلغان مذاهب، سفیران بلامنازع اندیشه و فرهنگ جامعه خویش هستند. یک مبلغ مذهبی باید بتواند با بهکارگیری ابزارهای ارتباطی روز، بیشترین تاثیر را بر مخاطب خود بگذارد و تصویری شفاف و زلال از آنچه میخواهد منتقل کند، ارائه دهد. مبلغان مذهبی یک سری ویژگیهای عام دارند و یکسری ویژگیهای خاص.
بنابراین هر کسی که فقط دارای این شرایط باشد، میتواند در امر تبلیغ وارد شود؟
نه اینطور نیست. شاید بتوان تاثیر کوچکی گذاشت اما از آنجایی که دین و اعتقاد به منبع هستی، ازجمله مواردی است که انسان در همه حال در جستوجوی آن است، پرواضح است که برخوردها و برنامهریزیهای مقطعی و زودگذر نمیتواند بازدهی مطلوبی داشته باشد. در همین راستا اجرای برنامهها و فعالیتهای قرآنی یکی از مواردی است که به ایجاد بسترهای مناسب فکری و اعتقادی در جامعه هدفمند کمک میکند. مبلغان قرآنی نماینده اسلام و ارزشهای آن به شمار میروند. اخلاق و خصوصیات شخصیتی و رفتاری و همچنین داشتن قابلیتهای علمی ازجمله ویژگیهایی است که در نحوه انتخاب مبلغان قرآنی باید به آنها دقت داشت.
نخستین وظیفه یک مبلغ مذهبی چیست؟
نخستین وظیفه یک مبلغ دین اسلام، رساندن پیامهای الهی است. مبلغ باید قرآن را صحیح و بیغلط بخواند و همچنین مطالبی از نهجالبلاغه را حفظ کند. دومین وظیفه یک مبلغ اسلامی، عدالت و خداترسی است. وقتی سخن برای خدا گفته شود، این انگیزه الهی، هم در نحوه گفتن و هم در میزان تاثیرگذاری نقش عجیبی دارد. ترس از خدا همان عدالت است.
برخی از مبلغان بنا به برخی دلایل از گفتن بعضی حقایق اجتناب میکنند و دلیل میآورند که صلاح در این است.
مبلغ باید شرایط را در نظر بگیرد، آگاه باشد و طبق شرایط سخن بگوید. البته معنی این جمله این نیست که نان به نرخ روز بخورد؛ بلکه معنی این جمله این است که عاقلانه وارد میدان شود تا به نتیجه برسد.
تحلیلگران مد می پرسند آیا روند تولید پوشاک برای توریست های مسلمان ریشه در خانههای مد پاریس دارد، یا تحت تاثیر گرایشهای دینی است
در خبری با عنوان «ماه رمضان و گردشگری در بریتانیا» به همزمانی فصل خرید تابستانی در اروپا و ماه رمضان اشاره شده و آمده است که فروشگاه ها و تولیدکنندگان پوشاک، تمهیدات و کالاهایی را برای عرضه به این گروه از مسلمانان مرفه آماده ساخته اند.
در این خبر می خوانیم:
«با توجه به اینکه ماه رمضان براساس تقویم قمری در هر سال متغیر است، در چند سال گذشته فصل خرید تابستان با ماه رمضان همزمان شده است. ماه رمضان و بهخصوص عید فطر زمانی است که گردشگران خاورمیانه بهطور فزایندهای در انگلستان خرید میکنند. هر تابستان حدود ۵۰ هزار گردشگر از گرمای کشورهای خلیجفارس به خنکی نسبی لندن پناه میآورند و در این بین به فروشگاههای معتبر پوشاک سر میزنند. به گزارش هنرآنلاین این همزمانی برای مراکز خرید باعث خوششانسی بوده است، آنها ساعت کاری خود را با توجه به زمان مناسب برای روزهداران گسترش داده و در مراکز خرید نمازخانه تدارک دیدهاند، فروشندگانی عربزبان مشغول به کار شدهاند و کارتهای هدیه خاص برای روز عید ارائه میدهند. در اوایل این ماه، مانگو (mango) مجموعهای ویژه ماه رمضان ارائه داد که شامل لباسهای گشاد و بلند و شلوارهای گشاد بود. ماه آینده هم آرمانی یک جعبه شکلات ویژه ماه رمضان تولید خواهد کرد. تحلیلگران مد هنوز در حال بررسی هستند که آیا این روند ریشه در خانههای مد پاریس دارد، یا تحت تاثیر گرایشهای دینی انجام شده است.
در صفحه «اندیشه» به این اخبار کوتاه نیز پرداخته شده است:
جایگاه کاربردی علوم انسانی و حوزههای میانرشتهای
دانشگاه آزاد اسلامی واحد رباطکریم با همکاری انجمن جامعهشناسی ایران و سایر نهادها همایش «جایگاه کاربردی علوم انسانی و حوزههای میانرشتهای در توسعه شرکتهای دانشبنیان» را برگزار میکند. این همایش در تاریخ ۲۷ و ۲۸ آبان ۱۳۹۴ در محل سینما فرهنگ رباطکریم واقع درشهرستان رباطکریم سینما فرهنگ برگزار میشود. علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانند به سایت این همایش به نشانی http://forum.bpj.ir/robatkarim-hsi/index.aspx مراجعه کنند.
کتاب «فلسفه نفس» منتشر شد
کتاب «فلسفه نفس» ترجمه پنج مقاله از مقالات گردآمده از مجموعه Blackwell companion to philosophy است که از سوی انتشارات سروش منتشر شده است. مقالاتی که مترجم برای ترجمه به زبان فارسی برگزیده است به آن دسته از مسائل فلسفه نفس میپردازد که ارتباط میان ویژگیهای ذهنی و فیزیکی را بررسی میکنند.
تربیت مربی فلسفه برای کودکان
گروه فلسفه و فکرپروری برای کودکان و نوجوانان (فبک) پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی دوره تربیت مربی سال ۱۳۹۴خود را توسط استادان مبرز این حوزه و در سه دوره مقدماتی، تکمیلی و عملی برگزار میکند. هدف از این دوره، تربیت مربیانی است که ضمن آشنایی کافی با اصول و مفاهیم نظری برنامههای فلسفه برای کودکان، توانایی مربیگری در کلاس درس را داشته باشند. از استادان این دوره میتوان به مراد یاریدهنوی عضو هیاتعلمی دانشگاه شهید باهنر کرمان، مهرنوش هدایتی عضو هیاتعلمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سعید ضرغامی عضو هیاتعلمی دانشگاه خوارزمی و سعید ناجی عضو هیاتعلمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی اشاره کرد.
فرهیختگان در شماره امروز، این عناوین را نیز منتشر ساخته است:
تهران و حمایت ازگروههای سنی ضدداعش
آموزش معارضان سوری به بهانه سرکوب داعش؛ پنتاگون: ماهانه ۲۵۰ تا ۴۰۰ دلار میدهیم
میهمانی افطار کاخ سفید با حضور باراک اوباما
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه « فرهیختگان » را مرور کرده است: «تقوای جامعه در مسائل اقتصادی، اقتصاد مقاومتی است»، «روحانی از وعده های سه گانه «تعامل با دنیا، رونق اقتصادی و احیای اخلاق» عدول نخواهد کرد»، «یادداشتی در حُسن شادابی جامعه با یادی از «مدیریت جهانی»/ایرانی می تواند ام القرای جهان اسلام و نماد مردمسالاری دینی باشد که جامعه را شاداب و شادیآفرین هدفگذاری کند»، «برنامهریزیهای مقطعی و زودگذر نمیتواند بازدهی مطلوبی در ترویج دین داشته باشد» و «تحلیلگران مد می پرسند؛ آیا روند تولید پوشاک برای توریست های مسلمان ریشه در خانههای مد پاریس دارد، یا تحت تاثیر گرایشهای دینی است»مرور مطبوعات/ چهارشنبه ۳ تیر/ روزنامه فرهیختگان