عقبه اینترنتی تروریستها برای جذب، رادیکال کردن و آموزش جوانها
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «فرهیختگان» را مرور کرده است: «جایگاه مداح، واعظ، امامجمعه و امام جماعت باید مشخص باشد»، « عقبه اینترنتی قدرتمند تروریستها، کار جذب، رادیکال کردن و آموزش جوانها و افراد مستعد را برعهده دارد»
روزنامه فرهیختگان که همچون اکثر روزنامه ها به حاشیه های دو ضیافت افطاری روزهای گذشته و نیز حملات تروریستی اخیر از جمله حمله انتحاری به مسجد امام صادق کویت پرداخته، در صفحه ۲، توصیههای سیدرضا اکرمی رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاستجمهوری به مداحان را منعکس ساخته و عنوان «جایگاه مداحی انتقاد از سران کشور نیست» را برای آن برگزیده است.
اکرمی در گفتوگو با ایسنا چنین گفته است:
– من نسبت به مداحان کشور احترام قائل هستم اما میخواهم صادقانه و دوستانه سه مطلب به آنها بگویم. اول اینکه بپذیرند یک روحانی محترم و باسواد بر کارهای آنها نظارت کرده و آنها را هدایت کند که اگر لغزش یا خطایی در سخن آنها پیش آمد، آن روحانی به آنها تذکر دهد و آنها درصدد اصلاح برآیند. من تشکلهایی دیدهام که یک روحانی متدین بالای سر آنها نبوده و آنها عاقبت بهخیر نشدند.
– دوم اینکه به منبریها و وعاظ توصیه میکنم قبل از اینکه مطلبی را بیان کنند درباره مطلب خود از چهار نفر کارشناس و اهل فن نظر بخواهند و بررسی کنند که آیا آن مطلب را باید آنها مطرح کنند یا بیان آن وظیفه فرد دیگری است.
– و سومین توصیه اینکه: باید جایگاه مداح، واعظ، امامجمعه و امام جماعت مشخص باشد. اصلا در جایگاه برخی مداحان نیست علیه سران مملکت که ما آنها را انقلابی دانسته و از خدمات آنها به انقلاب آگاهیم صحبت کنند.
عقبه اینترنتی قدرتمند تروریستها، کار جذب، رادیکال کردن و آموزش جوانها و افراد مستعد را برعهده دارد
این روزنامه در صفحه ۶، یادداشتی با عنوان «عصر اینترنت «گرگ تنها» ندارد» منتشر ساخته و به بهره برداری تروریستهای افراطی از وبسایتها، صفحههای فیسبوک و دیگر شبکههای اجتماعی برای آموزش افراد داوطلب اشاره کرده است. محمدرضا احمدینیا در این یادداشت نوشته است:
«مهاجمان به ظاهر تنها که طی ماههای اخیر حملات متعددی را در اروپا و آمریکا علیه اهداف مورد نظر تروریستهای تکفیری انجام دادهاند، موضوع روز بررسیهای اجتماعی و سیاسی هستند و دیروز نیز یکی دیگر از نمونههای این حمله در جنوب شرقی فرانسه اتفاق افتاد. خبرگزاری رویترز با هدف بررسی چیستی و چرایی این حملهها مقالهای به قلم گابریل ولمن منتشر کرده که در آن به واقعیت تنهایی یا گروهی بودن این حملات پرداخته است.
بدترین کابوس پلیس و نیروهای امنیتی هر کشوری، یافتن و کنترل کردن تروریستهایی است که خارج از گروههای متشکل، دست به اقدامات تروریستی میزنند. بهطور معمول پلیس از این تروریستها با عنوان کلی «گرگ تنها» یاد میکند که برگرفته از حملات وحشیانه و درندهخویی این جانور در طبیعت است؛ استعارهای که نه در طبیعت و نه در دنیای مجازی واقعیت ندارد، چرا که تمامی افرادی که دست به کشتارهای هدفمند میزنند، از پشتیبانی و هدایتهای پیدا و پنهان همفکران خود برخوردار هستند. از سوی دیگر در طبیعت نیز هیچ موردی از شکار یا زندگی گرگها بهصورت انفرادی نمیتوان یافت، زیرا گرگ اجتماعیترین عضو خانواده گوشتخواران شکارچی است و روابط بسیار مشخص و سلسله مراتب اجتماعی محکمی دارد که در زندگی و شکار در گله از آن پیروی میکند؛ پس این استعاره از ابتدا نیز نادرست است.
بهعنوان مثال، تعریفی که مقامات قانونی بوستون از اسامه عبدالله رحیم که نقشه سربریدن هر افسر پلیسی که بیابد را کشیده بود، ارائه دادند حاوی استعاره گرگ تنها بود و حتی تروریستهایی که به هفتهنامه شارلیابدو در فرانسه حمله کردند نیز با همین عنوان شناخته میشوند. این درحالی است که این افراد از روشها و ابزارهایی که بهطور معمول از سوی گروههای تروریستی افراطی به کار گرفته میشود، استفاده کردند. درواقع آنچه بهعنوان تروریست تنها در محافل خبری و گزارشهای پلیسی دیده میشود، همان قله کوه یخ است که از آب بیرون آمده است. با یک جستوجوی نسبتا سطحی در گزارشهای دقیق، میتوان دید که این افراد از عقبه اینترنتی قدرتمندی برخوردار هستند که کار جذب، رادیکال کردن و آموزش جوانها و افراد مستعد را برعهده دارد. تمامی موجی که اکنون در جوامع مختلف بهعنوان حملات موردی توسط افراد بدون گروه به راه افتاده است، با اتکا به پشتوانهای است که از راه وبسایتها، صفحههای فیسبوک و دیگر شبکههای اجتماعی که در کنترل تروریستهای افراطی است سازماندهی میشوند. این صفحات مجازی، حجم بسیار بالایی از اطلاعات و آموزههای لازم برای اعمال خشونتبار و اقدامات کشتار جمعی را در اختیار این افراد قرار میدهند.
یک نمونه از چنین هدایتهای اینترنتی را در حمله سال ۲۰۱۳ به مارتن بوستون در آمریکا میتوان دید. در آن حمله دو برادر به نامهای جوهر و تیمور سارنایف، با استفاده از بمبهایی که روش ساخت آن را از اینترنت آموخته بودند، به جمعیت حمله کردند و خسارات جانی جبران ناپذیری را بهبار آوردند. در تحقیقات افبیآی، پلیس فدرال آمریکا مشخص شد که تیمور بهعنوان برادر بزرگتر، حجم قابل توجهی از جزوات و مجموعههای آموزشی القاعده را از اینترنت دانلود کرده بود که در میان آنها کتابچهای درباره شناخت «کافران» با مقدمهای از انور الاوئلکی، یکی از تروریستهای افراطی شناخته شده نیز وجود داشت.
او حتی نخستین شماره از نشریه القاعده را نیز دانلود کرده بود که در آن آموزشهایی درباره ساخت بمب از مواد در دسترس و چگونگی تبدیل یک خوراکپز هوای فشرده به یک بمب اثرگذار، شرح داده شده بود. التون سیمپسون و نادر صوفی، دو تروریست دیگر نیز که در ماه مه (اردیبهشت) در تگزاس حملهای را علیه یک کاریکاتوریست تدارک دیدند، حتی تا دقایق قبل از این حمله نیز متنهایی را در توییتر منتشر کرده بودند که نشان میداد قصد انجام یک عملیات تروریستی در تگزاس را دارند. این دو بهطور خاص تحت تاثیر حسین البریتانی، تروریست تکفیری انگلیسی که در سوریه در جبهه داعش میجنگد بودند. داعش و طرفداران اینترنتی تروریستهای تکفیری، فعالیت گستردهای در فضای مجازی دارند که با هدف جذب افراد مستعد و تهییج و تندرو کردن آنها و سپس تحریک این افراد به انجام عملیات مستقل، فعال شدهاند. ردپای این گروهها را میتوان در اسناد و مدارکی که از تروریستهای دستگیر شده کشف شدهاند، یافت. درواقع این یک اصل است که این گرگهای به ظاهر تنها، عضو یک گله مجازی هستند که کارهای ایدئولوژیک و آموزش را که روزی تنها در ملاقاتهای حضوری ممکن بود، از هزاران کیلومتر آنطرفتر انجام میدهند.
حال به نظر میرسد راهحل مقابله با چنین فعالیت خطرناک مجازی که رسما تروریستهای بالقوه حاضر در اروپا، آمریکا و دیگر نقاط جهان را به اقدامات تروریستی فرامیخواند، کنترل و نظارت بر شبکههای اجتماعی و فعالیتهای تبلیغی در اینترنت است؛ اما این راهحل نیز مشکلات و مسائل خاص خود را دارد و حتی دولت آمریکا چنین نظارتهایی را اخیرا محدود ساخته است. اما شاید اقداماتی که شرکتهایی مانند فیس بوک و گوگل بهطور مستقل برای مبارزه با انتشار افکار افراطی در پیش گرفتهاند، مقداری از کارآمدی این ابزار برای گروههای تروریستی بکاهد.»
در صفحه «اندیشه»، این عناوین به چشم میخورد:
یادداشت «تراژدی مصلحان»؛ اصلاحات سیاسی و اجتماعی در ایران عصر قاجار در گفتوگو با صادق زیباکلام/با تنظیم: سجاد صداقت
یادداشت «اصلاحات با خون شاه»؛ درباره عباس میرزا اولین مصلح اجتماعی عصر قاجار
فرهیختگان در شماره امروز، این عناوین را نیز منتشر ساخته است:
غلامحسین محسنیاژهای معاون اول قوه قضائیه: حکم اعدام رئیس عرفان حلقه قطعی نیست
جنایت در چهارگوشه دنیا؛ داعش مسوولیت حملات تروریستی در کویت و فرانسه را بر عهده گرفت/در عملیاتهای مختلف تروریستی در کویت، تونس، سوریه و فرانسه ۱۹۲ تن کشته شدند
افطار با کودکان مظلوم و معلول بهزیستی
نمایشگاه قرآن
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «فرهیختگان» را مرور کرده است: «جایگاه مداح، واعظ، امامجمعه و امام جماعت باید مشخص باشد»، « عقبه اینترنتی قدرتمند تروریستها، کار جذب، رادیکال کردن و آموزش جوانها و افراد مستعد را برعهده دارد»مرور مطبوعات/ شنبه ۶ تیر/ روزنامه فرهیختگان