فردا روز رستاخیز «روز رستاخیز» است
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه « شرق » را مرور کرده است: «فردا روز رستاخیز «روز رستاخیز» است/ آیا رویارویی یک فیلم سینمایی با مراجع ختم به خیر می شود؟»، «آنان که قبل از انقلاب، مبارزه را «تلاش برای برافراشتن پرچم ضلالت» میدانستند، الان میداندار شدهاند» و «دیگر با هنرمندان و چهرههایی که در شبکههای مجازی خلاف شئون رسانه ملی، شرع و قانون ظاهر می شوند، همکاری نمی کنیم»
روزنامه شرق در صفحه نخست از «اعتراض دوباره مراجع به فیلم سینمایی روز رستاخیز» خبر داده و نوشته است:
« حواشی بر سر اکران عمومی «روز رستاخیز» بار دیگر آغاز شد. یک روز مانده به اکران عمومی این فیلم، واکنشها برای عدم نمایش آن دامن این فیلم را گرفته هرچند جدول اکران هنوز بدون تغییر مانده است اما مسئولان سینمایی کشور درحال مذاکره با مراجع قم هستند.
«روز رستاخیز» فیلمی تاریخی- مذهبی بهکارگردانی و نویسندگی احمدرضا درویش و محصول سال ۸۹ است که در سیودومین جشنواره فیلم فجر در ۱۱ بخش نامزد دریافت سیمرغ بلورین شد و درنهایت در هشت بخش از جمله بهترین فیلم و بهترین کارگردانی، سیمرغ گرفت.
این فیلم دوم دی ۹۲ در سینما فرهنگ با حضور برخی اعضای دولت اکران خصوصی شد و در ۱۶ بهمن ۹۲ در کاخ جشنواره فجر همزمان با برگزاری سیودومین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد که با تأیید برخی از مراجع قم توانست چهره حضرت ابوالفضل العباس(ع) را با بازی بهادر زمانی نشان دهد اما بعد از نمایش آن در جشنواره بود که حواشی نیز آغاز شد و با اعتراضهایی مبنیبر اکراننشدن آن بهدلیل نمایش تصویر حضرتابوالفضل(ع) بدون حجاب چهره، روبهرو شد.
این موضوع حواشی زیادی را برای فیلم به وجود آورد و معطوف به تأیید مراجع شد؛ تأییدی که باز هم نتوانست باعث اکران فیلم شود و اصرار درویش برای حذفنکردن صحنههای حضرت ابوالفضل(ع) فیلم را در محاق نگاه داشت تا اینکه در اردیبهشت سالجاری بود که شورای صنفی نمایش از اکران عمومی فیلم همزمان با عید سعید فطر (۲۴ تیر) در سرگروه سینما آزادی خبر داد. البته این اولینباری نبود که خبر نمایش فیلم منتشر شده بود. سال ۹۳ هم قرار بود، این فیلم از چندی پیش از آغاز محرم اکران شود اما حاشیههای بهوجودآمده بار دیگر جدول اکران را تغییر داد و در نهایت قرعه نمایش آن به تیر سالجاری افتاد. بااینحال واکنشها نسبت به اکران این فیلم هنوز تمام نشده است. این فیلم از فردا، چهارشنبه روی پرده سینماها میرود درحالیکه از چند روز قبل، اظهارنظرهایی برای جلوگیری از نمایش آن آغاز شده است.
در یکی از تازهترین واکنشها بهنقل از مشرق، حسینعلی حاجیدلیگانی، نماینده مردم شاهینشهر و میمه، در نشست علنی روز یکشنبه، ۲۱ تیر در مجلس گفت: «وزیر ارشاد قبل از اصلاح و رفع نگرانی مردم و مراجع بزرگوار تقلید از اکران فیلم روز رستاخیز ممانعت کند». خبرگزاری نسیم نیز از قول سیدمجید بنیفاطمه، مداح اهلبیت(ع)، نظر حضرات آیات علویگرگانی و مکارمشیرازی، از مراجع عظام تقلید، درخصوص فیلم «رستاخیز» را منتشر کرده است. آیتالله علویگرگانی عنوان کرده است: «شنیده شده که بعضی از مسئولان مجوز پخش و اکران فیلم رستاخیز را صادر کردهاند که این فیلم مشتمل بر بعضی اهانتها و هتکحرمتها و انتسابهای نابجا و بازی بعضی از افراد معلومالحال در نقش بعضی از بزرگان شهدا کربلا (است و) موجب هتک حرمت و اهانت خواهد بود و لذا قبلا هم نسبت به این فیلم موضعگیری کرده بودیم ولی توجهی نشد و لذا اکران این فیلم بهصلاح نیست و چهبسا توابع خوبی نداشته باشد و لذا این فیلم اکران نشود».
آیتالله مکارمشیرازی نیز در پاسخ به سؤالی درخصوص اعلام نظر موافق برای اکران این فیلم، چنین آورده است: «با نهایت معذرت چنین چیزی مطلقا واقعیت ندارد». این خبرگزاری همچنین یادداشت سیدمرتضی فاطمی، سردبیر هفتهنامه پنجره را که بعد از نمایش فیلم در جشنواره فجر نوشته بود، این روزها بازنشر داده است. فاطمی در این یادداشت گفته است: «جناب فیلمساز بینالمللی! در ازای اصرار بر نمایش شمایل عباسبنعلی (ع)، فرزندان آلالله، علیاکبر، قاسم (علیهمالسلام) و… چه سود تعریفشدهای در باور مردم نسبت به مقدسات حاصل شد؟ شما صاحب فن و هنرمندید. اگر همین زودیها جوانکی هوس کرد داستانی از این حماسه بسازد و به تأسی از جنابعالی و همقطارانتان این ذوات مقدس را ناشیانه تصویر کند، تکلیف چیست؟»
فضای مجازی نیز بیبهره از این موضوع نبوده است. به موازات خبرهایی که در برخی از خبرگزاریها منتشر میشود، پیامی نیز در فضای مجازی بهخصوص در تلگرام منتشر شده است. در این پیام آمده است: «دفتر آیتالله وحیدخراسانی ضمن ابراز ناراحتی از نشاندادن تمثال و تصاویر مربوط به چهره حضرت عباس(ع) و تکرار آن، دیدن این فیلم را توسط مقلدانشان جایز ندانست». دفتر آیتالله وحیدخراسانی از احتمال واکنش گسترده این مرجع تقلید در روزهای آینده به این فیلم سینمایی خبر داد.
اکران پابرجاست
این اظهارنظرها در صورتی برای دومینبار درباره روز رستاخیز شروع شده است که بهنظر میرسد شورای صنفی نمایش قصد تغییر در جدول نمایش را ندارد. غلامرضا فرجی، سخنگوی شورای صنفی نمایش و مدیر پخش حوزه هنری در مورد حاشیههای اکران «رستاخیز»، با تأکید بر اینکه اکران ۲۴ تیر این فیلم همچنان پابرجاست، به تسنیم گفت: «پروانه نمایشی که برای «رستاخیز» صادر شده، با مدتزمان ۱۲۷ دقیقه است و فیلم برای اکران در سینماها آماده است. کسانی که نقدهای قدیم را در فضای مجازی منتشر میکنند، بهتر است کمی صبور باشند و با دیدن نسخه جدید نسبت به آن انتقاد کنند. نسخه اولیه «رستاخیز» ۲۱۰ دقیقه بود که در جشنواره سی و دوم فیلم فجر اکران شد ولی در نسخه جدید برای نمایش در سینماها به مدتزمان ۱۲۷ دقیقه، اصلاح شده است».
از سوی دیگر، طبق پیگیریهای «شرق»، مسئولان سینمایی کشور درحال مذاکره با مراجع قم هستند تا بتوانند فضای مساعدتری را برای نمایش این اثر فراهم کنند.
آنان که قبل از انقلاب، مبارزه را «تلاش برای برافراشتن پرچم ضلالت» میدانستند، الان میداندار شدهاند
شرق در صفحه ۲ به سخنان آیتالله هاشمی رفسنجانی در دیدار رئیس، معاونان و جمعی از مدیران سازمان تأمین اجتماعی پرداخته و عنوان «بعضیها چشم را میبندند و دهان را باز میکنند» را برای آن برگزیده است. همچنین از قول ایشان نوشته است:
– اموال سازمان از مصادیق روشن حقالناس است و جای تعجب است که کسانی دست در جیب این سازمان کردند و از حق کارگران جامعه برداشتند.
– آسان نیست با بزرگان دیپلماسی شش کشور دنیا بحث کرد و خدا را شکر فرزندان ایران از مدتها قبل مشغول این کار هستند.
خیلی سخت نیست که بعضیها چشم خود را میبندند و دهان خود را باز میکنند و حرفهای تخریبی میزنند.
– در این شرایط شاهدیم انسانهایی که در زمان مبارزه، با بیان این جمله که جواب خونهای جوانان را چه کسی میدهد، مبارزه را تخطئه میکردند، الان آنچنان میداندار شدهاند که انگار از آسمان آمدهاند و ولایت دیگر آوردهاند، حال آنکه در زمان مبارزه، خود را ولایتیون و مبارزه را تلاش برای برافراشتن پرچم ضلالت میدانند.
دیگر با هنرمندان و چهرههایی که در شبکههای مجازی خلاف شئون رسانه ملی، شرع و قانون ظاهر می شوند، همکاری نمی کنیم
در صفحه ۱۴ شرق، عنوان «مصوبههای سختتری در راه است » برای پرداختن به «تصمیم شورای نظارت مبنی بر قطع همکاری با هنرمندان هنجارشکن در فضای اجتماعی» انتخاب شده و گفتگوی «سحر آزاد» با رمضان شجاعیکیاسری، یکی از اعضای شورای نظارت بر صداوسیما نیز چنین منعکس شده است:
«…. واکنشها به مصوبه شورای نظارت بر صداوسیما مبنی بر «قطع همکاری با هنرمندان هنجارشکن در فضای اجتماعی» آغاز شده است. سیدعلی طاهری، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس روز گذشته، ۲۲ تیر به ایسنا گفت که کمیسیون فرهنگی مجلس در نامهای به رئیس سازمان صداوسیما خواستار اجراییشدن مصوبه شورای نظارت بر این سازمان شده است. رسول نجفیان، بازیگر سینما و تلویزیون نیز در گفتوگو با همین خبرگزاری در مورد تصویب چنین مصوبهای گفته است هنرمندان را در شبکههای اجتماعی آزاد بگذارند. آنچه در مصوبه شورای نظارت برصداوسیما آمده است، بسیار کلی است و در مورد نوع و موارد هنجارشکنی جزئیات بیشتری ارائه نشده است. برای پیگیری این موضوع به سراغ رمضان شجاعیکیاسری، یکی از اعضای این شورا رفتیم. در این مصاحبه آمده است:
-صداوسیما موظف به قطع همکاری با هنرمندان هنجارشکن است اما در مورد هنجارشکنی و جزئیاتی که مشمول این مورد میشود، توضیحات بیشتری داده نشده است. هدف از تدوین این مصوبه چه بود و جزئیات آن چه مواردی را شامل میشود؟
رسانههای جمهوری اسلامی، در کارکرد خود تعریفی دارند. آنها که در رسانهها فعالیت میکنند، میتوانند به چهرههایی تبدیل شوند که در میان مردم و جامعه تاثیرگذار باشند و از این قابلیت برای اهداف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بهرهبرداری کنند. چهرهها در سراسر دنیا، محدودیتهایی دارند که در راستای منافع شخصی و گروهی اعمال شده تا منجر به بهرهبرداریهای سیاسی و اجتماعی از این موقعیت نشود. رسانه جمهوری اسلامی هم در این زمینه مستأصل نیست. تا به حال حساب و کتابی نداشتهایم تا بدانیم آنها که با رسانه جمهوری اسلامی همکاری میکنند، باید چگونه فعالیت کنند و… بنابراین هر چهرهای که به برکت رسانه جمهوری اسلامی به جایگاهی میرسید، میتوانست به راحتی موقعیت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بهدست بیاورد و نظارتی هم در این زمینه نبود. یکی از دلایل تصویب این مصوبه، همین مورد بود و مورد دوم اینکه رسانه جمهوری اسلامی، تعریفی دارد و مردم از این رسانه انتظار دارند؛ اما شاهد هستیم برخی از هنرمندان و چهرهها در شبکههای مجازی جوری ظاهر میشوند که خلاف شئون رسانه ملی، شرع و قانون است. این مصوبه تصویب شد تا افرادی که شئون و رفتار اجتماعی را رعایت نمیکنند، با رسانه ملی همکاری نکنند هرچند این مصوبه هیچ منافاتی با حضور هنرمندان و اشخاص در فضای مجازی ندارد. عکسها و فیلمهایی خلاف شئون و اظهارنظرهایی خلاف واقع، از سوی برخی هنرمندان در فضای مجازی مشاهده میشود و خیلی از آنها در شبکههای اجتماعی علیه رسانه ملی حرف زدهاند. متأسفانه در همین ایام، روابط عمومی صداوسیما تکذیبیهای صادر کرد و این درحالی است که در چنین جایگاهی قرار ندارد. این تکذیبیه نشان میدهد رئیس سازمان صداوسیما، اصل ۱۷۵ قانون اساسی را که در مورد شورای نظارت بر صداوسیماست، قبول ندارد و اگر به موقعیت شورا باور داشت، اجازه نمیداد روابط عمومی صداوسیما تکذیبیه بفرستد، این کار خلاف قانون است. ما اعتقاد داریم مصوبه شورا، جدی است و رئیس صداوسیما ملزم به اجرای آن است. اگر این مصوبه اجرا نشود، مصوبات سختتری تصویب میکنیم.
– با نمونه و مصداقی در مورد هنجارشکنی هنرمندان روبهرو بودهاید؟
بله. برخی از هنرمندانی که همین روزها در بسیاری از سریالهای ماه مبارک رمضان همکاری میکنند، عکسهایی خلاف شئونات در شبکههای مجازی منتشر کردهاند. حتی یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس در صحبتی که روز یکشنبه با او داشتم، به این موضوع اشاره کرد که در سایت صداوسیما هم نمونههایی از این عکسها موجود است.
– در روزهای اخیر حواشی زیادی برای صداوسیما ایجاد شده است که یکی از آنها مربوط به یکی از مهمانهای برنامه «ماه عسل» بود. تصویب این مصوبه میتواند در واکنش به چنین حواشی باشد؟
بله. اصلا این مصوبه در راستای حاشیههایی بود که در این برنامه اتفاق افتاد.
– شما گفتید در صورتی که صداوسیما، مصوبه شورای نظارت را اجرا نکند، مصوبههای سختتری تصویب میکنید. سختی مصوبههای بعدی شامل چه موضوعهایی خواهد شد؟
به هرحال اگر این مصوبه اجرا نشود، ما هم اقدامات لازم را انجام میدهیم و مصوبههای دیگری تصویب خواهیم کرد. همانطور که گفتم مصوبهها سختتر خواهند شد.
دیگر عناوین منتشر شده در روزنامه امروز، از این قرار است:
یادداشت «لیبی از دموکراسی تا جنگ»
یادداشت «آغاز فصلی جدید در مصر »
یادداشت «سایه مستدام داعش بر ترکیه» به قلم آزاد حاجیآقایی
«مانع داعش نشده بودیم، به خلیجفارس میرسید»؛ گفتگوی السفیر با «هادی العامری»، فرمانده نیروهای «حشد الشعبی»/ترجمه: علی ملکی
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه « شرق » را مرور کرده است: «فردا روز رستاخیز «روز رستاخیز» است/ آیا رویارویی یک فیلم سینمایی با مراجع ختم به خیر می شود؟»، «آنان که قبل از انقلاب، مبارزه را «تلاش برای برافراشتن پرچم ضلالت» میدانستند، الان میداندار شدهاند» و «دیگر با هنرمندان و چهرههایی که در شبکههای مجازی خلاف شئون رسانه ملی، شرع و قانون ظاهر می شوند، همکاری نمی کنیم»مرور مطبوعات/ سهشنبه ۲۳ تیر/ روزنامه شرق