عیدی خادم الحرمین به مسلمانان یمن توسط خلبانان جنگنده توزیع شد
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «شرق» را مرور کرده است: «فقط «برجام» می تواند نیکی کریمی، عزتالله انتظامی، مسعود کیمیایی، شیخ علی سلمان و بشاراسد را یکی کند»، «توزیع عیدی خادم الحرمین توسط خلبانان جنگنده»، «سرکوب فرهنگی و مذهبی اقلیتهای منطقه سینکیانگ»، «حکایت ایران و داعش و کشورهای مخالف و همسو، از توافق هسته ای جداست» و «روایتی از رونمایی«رستاخیز» وقفه ۳۰ دقیقهایاش/حراست باغموزه اجازه نزدیکشدن خبرنگاران به سردار را نمیداد»
روزنامه شرق در این شماره که چهار صفحه ویژه در خصوص توافق هسته ای به صفحات آن اضافه شده، عکس بزرگی از دست دادن ظریف و جان کری را با عنوان «پیروزی بدون جنگ» منتشر ساخته است. در روزنامه امروز، «قدردانی رهبری از مجاهدات تیم هستهای» و سخن رئیس جمهوری که گفته است: «اجازه نمیدهم کسی با دروغ به امید مردم صدمه بزند» نیز منعکس گردیده است.
در همین رابطه می خوانیم:
شادی خیابانی پس از توافق «وین»؛ پیروزی بدون جنگ
اوباما: مصوبه مانع توافق را وتو میکنم
هراس از توافق هستهای به جان سعودیها افتاد
امارات «توافق هستهای تاریخی» را تبریک گفت
بیانیه مشترک ظریف – موگرینی: این تنها یک توافق نیست، یک توافق خوب است
هر چند کثرت مطالب مربوط به توافق هسته ای، در روزنامه های سیاسی و اجتماعی جایی برای پرداختن به موضوعات دیگر نگذاشته، این موضوع به صفحه نخست اکثر روزنامه های اقتصادی، شهرستانی و حتی ورزشی نیز کشیده شده است. با این حال، در مطالب مربوط به توافق هسته ای نیز می توان موارد جالب توجهی دید. از یادداشت نیکی کریمی درباره توافق هسته ای، تا سخن عزتالله انتظامی و مسعود کیمیایی.
در کنار یادداشتهای متعدد و گفتگوهای فراوان شماره امروز شرق، یک تبریک ویژه در صفحه ۶ نیز منتشر شده است. تبریک شیخ علی سلمان دبیر کل جمعیت الوفاق بحرین که در زندان به سر میبرد.
در این خبر که به نقل از تسنیم منتشر شده است، می خوانیم: «دبیر کل جمعیت الوفاق بحرین که در زندان به سر میبرد درخصوص بیانیه مشترک ایران و ۱+۵ گفت: این دستاورد بزرگ در موفقیت مذاکرات هستهای را به جهان و ملت ایران تبرک میگویم. به گزارش رسانههای بحرین، دبیر کل جمعیت الوفاق بحرین که در زندان به سر میبرد درخصوص بیانیه مشترک ایران و ۱+۵ گفت: این دستآورد بزرگ در موفقیت مذاکرات هستهای را به جهان و ملت ایران تبرک میگویم. همچنین بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه نیز با ارسال پیامی به مقاممعظمرهبری و رئیسجمهوری ایران، رسیدن به توافق نهایی هستهای بین ایران و ۱+۵ را به ایشان تبریک گفت.»
توزیع عیدی خادم الحرمین توسط خلبانان جنگنده
شرق در صفحه «جهان» به «کشتهشدن غیرنظامیان در حملات عربستان به صنعا» پرداخته و نوشته است:
«جنگندههای ائتلاف منطقهای به رهبری عربستان سعودی دوشنبه مواضع شبهنظامیان حوثی را در جنوب یمن بمباران کردند و حملات به صنعا باعث کشتهشدن دستکم ۱۰ غیرنظامی شده است. به گزارش بیبیسی، «بان کی مون»، دبیرکل سازمانملل متحد، با اعلام ناخرسندی از نقض مکرر توافق آتشبس، ابراز امیدواری کرده فرصت توقف درگیریها همچنان فراهم شود. با این حال، به گزارش خبرگزاری رسمی یمن (سبا)، ۲۵ نفر در این حملات کشته و نزدیک به ۵۰ نفر زخمی شدهاند. به گفته منابع پزشکی در پایتخت، زنان و کودکان ازجمله قربانیان این حملات هستند.»
سرکوب فرهنگی و مذهبی اقلیتهای منطقه سینکیانگ
در صفحه «جهان» همچنین به مشکلات مسلمانان اویغور چین پرداخته شده و آمده است:
«پلیس چین میگوید سه شبهنظامی اویغور را که به چاقو مسلح بودند، به ضرب گلوله کشته و یک نفر دیگر را زخمی کرده است. به گزارش بیبیسی، این تیراندازی در حمله پلیس به یک خانه در شهر شنیانگ رخ داده است. به گفته پلیس، این افراد که یک زن میان آنها بوده، از منطقه سینکیانگ بودهاند. دولت چین از بازجویی از یکی از مقامات ارشد اقلیت اویغور به اتهام فساد مالی خبر داده بود. بنا بر اعلام «کمیته مرکزی بازرسی انضباطی» چین، «عالمجان مایمایتیمینگ»، دبیرکل ۵۵ ساله دولت محلی «خودمختار اویغور سینکیانگ»، بهعلت «تخلفات شدید انضباطی» بازجویی شد. پکن این ناآرامیها را به جداییطلبان منطقه که آنها را تروریست میخواند، نسبت میدهد اما فعالان حقوق بشر، دولت چین را به سرکوب فرهنگی و مذهبی اقلیتهای این استان که با آسیای مرکزی هممرز است، متهم میکنند.»
حکایت ایران و داعش و کشورهای مخالف و همسو، از توافق هسته ای جداست
در صفحه ۲۴، یادداشتی با عنوان «فرجامِ «بَرجام»؛ همکاری مشترک علیه داعش؟» منتشر شده و سیدعلی موجانی، پژوهشگر تاریخ معاصر عراق به میزان تاثیر توافق هسته ای بر جبهه ضد داعش پرداخته و تاکید کرده است ایران تمایلی ندارد پیادهنظام دیگران تصور شده و توافق هسته ای به مباحث منطقه ای تعمیم یابد. در بخش هایی از این یادداشت آمده است:
«آیا فرجامِ «بَرجام» به همکاری منطقهای ایران و غرب بر ضد داعش منجر خواهد شد؟ هنگامیکه در ذهن خود با این سؤال روبهرو میشویم، باید بتوانیم به تحلیلی جامع، در دو سطح نسبت به متن تنظیمشده توافقی، که از آن با نام «برجام» یاد میشود، برسیم.
بهنظر میرسد برای سطح اول؛ در تمام مسیر مذاکراتیِ چند ماهه اخیر، تمرکز بر وجه تکنیکی مباحث مرتبط با پرونده هستهای بود که درباره آن بحث و گفتوگو شده است…. آنچه تأیید میکند این پیامهای درگوشی و «ترغیب ورود به گفتوگو در ترازی دیگر»، تبادل یافته است، همانا یادآوریهای مقاممعظمرهبری مبنیبر ضرورت محدودنگاهداشتن دامنه گفتوگو به بحث هستهای بود که در برخی مقاطع بیان شده است.
…. در سطح دوم؛ باید توجه داشت اصولا بر هر مذاکره و هر نگارشی روحی حاکم است که فقط با تحلیل عمیق کلیت متن، درک آن حاصل میشود و نه یک بخش و جزء خاص از آن. بدیهی است درک روح این توافق، دقت در متن را برای هر محققی ناگزیر میکند تا با وقوف بر آن دریابند چنین تفاهمی حتی از فحوای این دست اشارات تهی است. صرفِنظر از این نکته، به یک دلیل منطقی دیگر هم باید توجه شود، به این معنا که اصولا دو طرف از مفهوم تروریسم، دو تلقی جوهری متمایز و گاه متضاد دارند.
ایران رویکرد مداخلهجویانه غرب در منطقه را موجد بیثباتی و تروریسم میداند و ازهمینرو مسئولیت ظهور داعش را نیز متوجه قدرتهای فرامنطقهای و حامیان آنها ارزیابی میکند. این تمایز ذاتی در درک موضوع، خود مانع اصلی یافتن افقی راهبردی برای همکاریهای دوجانبه یا چندجانبه در آینده است.
یک مقوله دیگر نیز رفتار دوگانه و پیشبینیناپذیر غربیها با مصادیقی از آنچه تروریسم نامیدند و نخست با آن به مبارزه برخاستند، اما سرانجام به گفتوگو نیز توجه نشان دادند، همچون طالبان، است. این رفتارها هم بر دامنه بیاعتمادی و فقدان ثبات رویه طرفهای غربی نزد کارآگاهان سیاسی در ایران افزوده است بنابراین اگر نیک بنگریم، دو سوی این معادله از منظر اصول راهبردی، با وجود توافق در اجرای «برجام»، در موضوع «داعش» با یکدیگر «همسود» نیستند.
…. امروز تعمیمبخشیدن به دامنه توافق «برجام» در حوزه مباحث منطقهای بهیقین برخلاف مصلحت ملی و در تضاد آشکار با نیات، اهداف و مفاد روند پیگرفتهشده مذاکراتی در ماههای اخیر است؛ ازهمینرو هشیارانه باید توجه کرد این تصور بیپایه رواج پیدا نکند، که اگر چنین شود سرمایهای گرانسنگ نابود خواهد شد. از سوی دیگر، رویههای بهکاربستهشده و تعیین خطوط قرمز اعلامشده جمهوری اسلامی ایران نسبت به پیشرویهای داعش هم مؤید آن است که طرف ایرانی در حفظ منافع ملی و حاکمیتی خود، خاصه مبارزه با تروریسم، از اصول ملی خویش پیروی میکند و تمایلی ندارد پیادهنظام دیگران تصور شود.»
روایتی از رونمایی«رستاخیز» و وقفه ۳۰ دقیقهایاش/حراست باغموزه اجازه نزدیکشدن خبرنگاران به سردار را نمیداد
شرق در گزارشی از اولین نمایش فیلم «رستاخیز»، به شامگاه دوشنبه و سالن نمایش باغموزه دفاع مقدس اشاره کرده و نوشته است: «نمایش فیلم بهموقع آغاز شد، اما پس از دقایقی، ناگهان پخش آن متوقف شد و حدود ۳۰ دقیقه زمان برد تا فیلم دوباره از ابتدا به نمایش دربیاید. آنطور که «تسنیم» گزارش داده، کمتر از ۱۵ دقیقه از اکران فیلم نگذشته بود که نمایش فیلم متوقف شد. همه سالن ساکت شده بود و منتظر رفع نقصفنی نمایش. اما زمزمههای توقف عمدی نمایش، تعدادی از اهالی رسانه را به بیرون از سالن کشید. پخش «رستاخیز» توسط مسئولان باغموزه دفاعمقدس متوقف شده بود. بیرون سالن، سردار جواد خضرایی، مدیرعامل باغموزه دفاعمقدس، در حال رایزنی با عوامل فیلم بود. حراست باغموزه اجازه نزدیکشدن خبرنگاران را به سردار نمیدادند. احمدرضا درویش، کارگردان و علی قائممقامی، مدیر تولید «رستاخیز» با خضرایی صحبت میکردند. درویش کاغذها را از پوشه بیرون آورد و به خضرایی نشان داد. خضرایی عینک به چشم و موبایلبهدست به پوشهها را نگاه میکرد و اشارههایی هم به تلفنهمراهش میکرد. برخی میگفتند که هماهنگنبودن عوامل فیلم با مسئولان باغموزه دفاعمقدس باعث اعتراض خضرایی شده است. عدهای هم میگفتند که قطعشدن فیلم هم بهخاطر تهدید مسئولان باغموزه بوده است. حراست، مانع نزدیکشدن به حلقهای میشد که گوشه سالن لابی کرده بودند. محمد حمزهزاده، حبیب ایلبیگی، فرید فرخندهخویش و علیرضا تابش از جمله مسئولان سینمایی بودند که دورادور به درویش، قائممقامی و خضرایی نگاه میکردند. صحبتها به درازا کشید تا اینکه بعد از ۲۰ دقیقه توقف، نمایش فیلم از سرگرفته شد. فیلم «رستاخیز» به مدت ۱۲۷ دقیقه نمایش داده شد. پایان فیلم به بعد از افطار کشید و ساعت ۲۱:۱۵ شروع مراسم تجلیل از شش هنرمند فعال در زمینه روایت نهضت امامحسین(ع) برگزار شد.»
در جستوجوی روح جده / عکس AFP
شرق در صفحه «روزنامه» نوشته است: «جده میخواهد به روزهای تاریخیاش بازگردد. جده در پی روح روزگاران سپریشدهاش است. شهری که مدتها رنگوبوی تاریخی خود را فراموش کرده بود، به محض قرارگرفتن در فهرست میراث جهانی یونسکو به جنبوجوش افتاده است. ماه رمضان فرصت خوبی در اختیار ساکنان این شهر قدیمی قرار داده است. آیین مرسوم و البته فراموششده ساکنان جده در این ماه دوباره در خیابانها جان گرفته است. مردم شهر به محض دررفتن توپ افطار، با سینیهای پر از شیرینی به خیابان میآیند و جشن میگیرند و شبزندهداری میکنند.»
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «شرق» را مرور کرده است: «فقط «برجام» می تواند نیکی کریمی، عزتالله انتظامی، مسعود کیمیایی، شیخ علی سلمان و بشاراسد را یکی کند»، «توزیع عیدی خادم الحرمین توسط خلبانان جنگنده»، «سرکوب فرهنگی و مذهبی اقلیتهای منطقه سینکیانگ»، «حکایت ایران و داعش و کشورهای مخالف و همسو، از توافق هسته ای جداست» و «روایتی از رونمایی«رستاخیز» وقفه ۳۰ دقیقهایاش/حراست باغموزه اجازه نزدیکشدن خبرنگاران به سردار را نمیداد»مرور مطبوعات/ چهارشنبه ۲۴ تیر/ روزنامه شرق