اپرای عاشورا قربانی غرضورزی شده است
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «اعتماد» را مرور کرده است: «وزیر ارشاد: در زمینه تولیدات عاشورایی، اپرای عاشورا کار نویی به شمار میرود/انتشار فیلمی از تک خوانی زنان در جلسه تمرین این هنرمندان، غرض ورزی است»، «بایکوت مرقد امام در صداوسیما ادامه دارد» و «روایت شمس و مولانا بعد از شکست پروژه «جلالالدین»
اعتماد در صفحه ۱۲ به حواشی ایجاد شده در خصوص اپرای عاشورا پرداخته و از قول وزیر ارشاد، تکخوانی زن در این اثر را تکذیب کرده است. این در حالی است که کمیسیون فرهنگی مجلس، درخواست بازبینی فیلم اجرای اپرای عاشورا را مطرح نموده است.
در این زمینه آمده است:
«سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از بررسی حواشی مطروحه پیرامون اپرای عاشورا در جلسه امروز کمیسیون خبر داد و گفت که قرار است مجریان این اپرا فیلمهای اجرا از جلسات اول را در اختیار این کمیسیون قرار دهند.
«سیدعلی طاهری» در این باره به ایسنا گفته است: «در جلسه امروز کمیسیون فرهنگی و در بخش بررسی اخبار فرهنگی و هنری حواشی مطرح شده پیرامون اپرای عاشورا مطرح و تاکید شد که وزارت ارشاد باید نظارت لازم را داشته باشد تا ارزشها کمرنگ نشود و غرور متدینین جریحهدار نشود. قرار شد در اولین فرصت کمیسیون از معاونتهای مربوطه هنری و سینمایی ارشاد دعوت کند تا پیرامون ملاحظات صحبت کنیم و در آینده شاهد برنامهریزیهای درستی در این زمینه باشیم.»
سخنگوی کمیسیون فرهنگی همچنین به این مساله اشاره کرد که با توجه به اینکه برخی میگفتند تکخوانی زن در جلسات اول و دوم اجرای اپرای عاشورا وجود داشته و پس از اعتراض متدینین از اجرا حذف شده ما از برگزارکنندگان این اپرا تقاضا کردیم سیدی اجرا را از جلسه اول در اختیار ما قرار دهند.
این در حالی است که روز گذشته، «علی جنتی» – وزیر ارشاد- نیز در گفتوگو با اهالی رسانه، ضمن رد تکخوانی بانوان در حین اجرای «اپرای عاشورا» اعلام کرد بر اساس نظر فقهی مقام معظم رهبری و تعدادی از فقها، تکخوانی زن اگر مفسده نداشته باشد محل ایراد نیست: «این اپرای موسیقایی سرگذشت یاران امام حسین(ع) و ایشان را از مکه تا کربلا روایت میکند و با اشعار خوبی همراه است که پیش از این در تعزیهها آنها را شنیدهایم و حال موسیقی خوبی که یک گروه ۱۲۰ نفره آن را اجرا کردند بدان اضافه شده و به باور من در زمینه تولیدات عاشورایی کار نویی به شمار میرود. در ساخت این قطعات وقتی گروه در حال تمرین کردن هستند هم جمعی با هم میخوانند و هم برای هماهنگی از خوانندهها خواسته میشود تنها قطعاتی را اجرا کنند که کارگردان کار را در نهایت تایید کند. در این میان یک نفر آدم غرضورز از تمرین افراد فیلمی از یک تکخوانی گرفته؛ اجرایی که بدون تماشاگر بوده است.»
بایکوت مرقد امام در صداوسیما ادامه دارد
روزنامه اعتماد در صفحه ۳، انتقاد مجدد بیت امام از صداوسیما را با عنوان «حرم امام در برنامههای رسانه ملی جایی ندارد» منعکس ساخته و نوشته است:
«این چندمین بار است که بیت امام خمینی(ره) انتقاد خود را از صدا و سیما ابراز میکند. محمد سرافراز حضورش در صدا و سیما به یک سال نرسیده اما شاید به اندازه تمام دوران حضور ضرغامی در صدا و سیما از سوی بیت امام مورد انتقاد قرار گرفته است.
فروردین ماه بود که مراسمی برای بزرگداشت همسر امام خمینی(ره) برگزار شد؛ همایشی که با سخنرانی آیتالله هاشمیرفسنجانی همراه بود اما صدا و سیما ترجیح داد در زمانبندیهای برنامههای متنوعش این همایش را مورد توجه قرار ندهد که با واکنش نزدیکان سید حسن خمینی مواجه شد.
۱۴ خرداد ماه و در جریان برگزاری مراسم سالگرد امام خمینی(ره) بخشهایی از سخنان یادگار امام نیز از سوی صدا و سیما سانسور شد که انتقاد شدید و بیسابقه جماران را به همراه داشت. اما هیچ یک از اینها باعث نشد تا روند صدا وسیما در این مورد تغییر پیدا کند و ماجرا بار دیگر در شبهای قدر تکرار شد.
اما اینبار فقط سانسور بخشهایی از برنامههای مربوط به حرم امام نبود بلکه صدا و سیما در اقدامی بیسابقه نه تنها از پخش مستقیم برنامه شبهای قدر حرم مطهر امام خمینی(ره) ممانعت کرد بلکه هیچ زمانی از آنتن را نیز به پخش این برنامه در ساعتهای دیگر به این مراسم اختصاص نداد؛ مراسمی که در آن شخصیتهایی همچون ناطق نوری سخنرانی داشتند.
به نظر میرسد محمد سرافراز همچنان بر این سیاست خود ادامه میدهد چرا که در شبهای عزاداری سالار شهیدان و در عاشورا و تاسوعای حسینی نیز شاهد بودیم با وجود اینکه تقریبا بیشترین بخشهای برنامههای رسانه ملی مربوط به مراسمهای عزاداری و سخنرانیهای شخصیتها و چهرههای مذهبی و مسوولان کشور بود اما هیچ زمانی را به پخش برنامههای حرم اختصاص ندادند و همین امر باعث شد تا برای چندمین بار انتقاد جماران را برانگیزد.
جماران در واکنش به این اقدام صدا و سیما نوشته است: در دهه اول ماه محرم هر سال، هرچه به ایام تاسوعا و عاشورای حسینی نزدیکتر میشویم برنامههای صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران بیشتر رنگ و بوی عزاداری سرور و سالار شهیدان(ع) به خود میگیرد؛ تا جایی که میتوان گفت در این دو روز بیش از ۹۰ درصد برنامههای شش شبکه اصلی سیما محتوای عزاداری دارند. در این میان بخشی از آنتن صدا و سیما به پخش برخی سخنرانیهای مذهبی اختصاص دارد؛ سخنرانیهایی که در برخی هیاتها و مجالس تهران، قم و… ایراد میشود. یکی از اماکنی که شاهد برگزاری مراسم رسمی سخنرانی و عزاداری بود، حرم مطهر امام راحل بود؛ امامی که محرم و صفر را عامل زنده نگه داشتن اسلام میدانست و نهضتش در همین ایام اوج گرفته و با شتاب به سوی پیروزی رفت.
این حرم، امسال پس از چندین سال به مدت سه شب شاهد مراسم رسمی سخنرانی با حضور خیل مردم و با سخنرانی چند تن از روحانیون برجسته کشور بود که هر سه نفر از آنان مسوولان رسمی نظام جمهوری اسلامی ایران و یکی دیگر از آنان از اساتید محترم حوزه علمیه قم بوده است. اما آنچه بار دیگر رخ داد و کمکم به جای تعجب، باید بهطور جدی ریشههای آن را بررسی کرد، بایکوت این مراسم رسمی در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران است. گرچه این سیاست پیش از این در مورد مراسم شبهای احیای سالهای اخیر نیز رخ داده بود، آنچه مورد سوال است اینکه در میان خیل عظیم برنامهها و مراسم گوناگون که آنتن صدا و سیما سخاوتمندانه در اختیار آنان قرار میگیرد و برخیشان هم انصافا دارای بار معنوی و علمی است، یک مراسم رسمی در چنین مکان مهمی با سخنرانانی که ازمسوولان رسمی نظام هستند آیا جایی در رسانه ملی که از بودجه عمومی ارتزاق میکند و باید رسانه کل نظام و مردم باشد، ندارد؟
دلیل استمرار این سیاست چیست و چرا تاکنون مسوولان این سازمان در قبال رویه در پیش گرفته پاسخگو نیستند. سوال آنگاه جدیتر میشود که حتی معاونت خبر صدا و سیما و خبرگزاری صداوسیما هم این مجلس رسمی را نادیده گرفته و در حالی که بعضا برای پوشش خبری برخی مراسم و محافل کوچک تیم خبری اعزام میکنند، بیتفاوت از کنار سخنان سه مقام ارشد کشور(معاون رییسجمهور، نایبرییس اول مجلس و وزیر اطلاعات) عبور میکنند.»
عناوین صفحه «سیاستنامه»:
داوریاردکانی در سمینار علوم ریاضی و چالشها: فیلسوفان ناگزیر از گفتن هستند
یادداشت « عنصر فرهیختگی، موثرترین عامل در تقویت حافظه تاریخی یک ملت است » به قلم سید جواد میری، جامعهشناس و عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
دیگر عناوین منتشر شده در «اعتماد» امروز:
روایت شمس و مولانا بعد از شکست پروژه «جلالالدین»، شهرام اسدی: به دنبال یک تهیهکننده مسوول هستم
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «اعتماد» را مرور کرده است: «وزیر ارشاد: در زمینه تولیدات عاشورایی، اپرای عاشورا کار نویی به شمار میرود/انتشار فیلمی از تک خوانی زنان در جلسه تمرین این هنرمندان، غرض ورزی است»، «بایکوت مرقد امام در صداوسیما ادامه دارد» و «روایت شمس و مولانا بعد از شکست پروژه «جلالالدین»مرور مطبوعات/ چهارشنبه ۶ آبان / روزنامه اعتماد