روابط ایران و عربستان، تیرهتر؛ خاورمیانه عربی، خونین تر
شرق امروز به اعدام سه تن از اتباع ایران توسط عربستان سعودی و بیان مختصری از تاریخچه روابط کج دار و مریض دو کشور پرداخته و در یادداشتی دیگر به ناامنی آسمان خاورمیانه عربی پس از سقوط هواپیمای روسیه اشاره نموده و ادامه پرخاشجویی بیحاصل کشورهای مسلمان را تسریع کننده کاشتن باد و دروکردن توفانی مهیب دانسته است.
روزنامه شرق در صفحه 19 به خبر اعدام ۳ ایرانی در عربستان پرداخته و از قول وزارت کشور عربستان، اتهام آنان را قاچاق مواد مخدر اعلام نموده است. این در حالی است که هیچ اطلاعی از تشکیل دادگاه برای آنها در دست نبوده و اساسا مشخص نیست که چه مدت در بازداشت بودهاند و چه موادی قاچاق کردهاند.
شرق که در این گزارش، به سابقه قاچاق مواد مخدر در میان شاهزادگان سعودی اشاره دارد، در پایان این خبر به مرور وقایعی که رابطه دو کشور را تا این حد تیره ساخته اشاره کرده و نوشته است: « در سالهای بعد از پیروزی انقلاب و با درنظرگرفتن شرایط ژئوپولیتیک و استراتژیک ایران و عربستان، روابط این دو کشور همراه با اوج و حضیضهای فراوانی بودهاست که گاهی باعث تخاصماتی بین دو کشور شده است.
امروز رابطه ایران و عربستان سعودی در یکی از بدترین شرایط خود قرار دارد. بحران سوریه و تلاش سعودی برای ساقطکردن اسد و حمله مداخلهجویانه عربستان از اصلیترین رویاروییهای ایران و عربستان در چند سال اخیر بوده است. یکی دیگر از اتفاقاتی که روابط ایران و عربستان را پرتنشتر کرد، اتفاقی بود که در فرودگاه جده هنگام بازگشت زائران ایرانی در هفته دوم تعطیلات نوروز ۹۴ رخ داد؛ تعرض به دو نوجوان پسر ایرانی.
بعد از این اتفاق که پای احساسات مردمی نیز به میان آمد عدهای از مردم تهران تجمعی خودجوش مقابل سفارت عربستان برگزار کردند. به دنبال این ماجراها، وزیر ارشاد دستور توقف حج{!} عمره را صادر کرد. از سرگیری حج{!} عمره از سوی ایران، منوط به مجازات خاطیان فرودگاه جده شده است؛ موضوعی که به نظر میرسد از سوی طرف عربستانی هیچ تعجیلی در آن وجود ندارد.
فاجعه منا اتفاق دیگری بود که بر وخامت اوضاع روابط فیمابین دو کشور افزود. ایران در این حادثه حدود ۵۰۰ کشته داد و وضعیت مفقودان باقیمانده کماکان در انتظار آزمایش دیانای است. به گفته معاون عربی وزیر امور خارجه، برای مشخصشدن وضعیت ۲۵ مفقود ایرانی باید منتظر نتیجه آزمایش دیانای، حداکثر تا یک هفته یا ۱۰ روز آینده باشیم.»
کشورهای مسلمان باید از کاشتن باد و دروکردن توفانی مهیب فاصله گیرند
سیدعلی موجانی، رئیس کتابخانه وزارت امور خارجه، در یادداشتی با عنوان «سقوط هواپیمای روسی؛ آغاز ترس بیشتر از داعش» به تلاطم آسمان خاورمیانه عربی در کنار تلاطم زمینی آن اشاره نموده و اتفاق پیشآمده برای هواپیمای روسی در مسیر شرمالشیخ به سنپترزبورگ را آغاز روند فاجعهآمیز در مسیر یافتن یک فرمول سیاسی برای حل مناقشات دانسته و این اقدام احتمالی یکی از گروههای معتقد به اندیشه خلافت اسلامی داعش را حاوی پیام آشکاری برای مسکو دانسته است.
نگارنده بر این عقیده است که در تحلیل حادثه سقوط ایرباس شرمالشیخ – سنپترزبورگ میتوان به تبعات حوادثی که منجر به هدف قراردادن ایرباس ایرانایر در مسیر بندرعباس به سمت دوبی، در سالهای دور شد، اشاره کرد؛ عملیاتی که آمریکا به آن مبادرت ورزید تا پیام دهد برای تضعیف جمهوری اسلامی ایران از دستیازیدن به غیرانسانیترین اعمال و عنیفترین رویههای ممکن، همچون کشتار انسانهای بیگناه نیز اجتناب نخواهد کرد.
وی خاطرنشان می سازد که سرنوشت جمعی کشورهای مسلمان منطقه حکم میکند خویشتندارانه و بهدور از تعصب، گامهای تازهای برداشته شود و همچنین اظهار امیدواری می کند که حکومتهای سنتی و دولتهای منطقه از تداوم فقدان اعتماد درونمنطقهای میان کشورهای مسلمان و پرخاشجویی بیحاصل، کاشتن باد و دروکردن توفان مهیب فاصله گیرند.
دیگر عناوین برگزیده «شرق» امروز:
آیتالله سیستانی با العبادی دیدار نکرد
شرق امروز به اعدام سه تن از اتباع ایران توسط عربستان سعودی و بیان مختصری از تاریخچه روابط کج دار و مریض دو کشور پرداخته و در یادداشتی دیگر به ناامنی آسمان خاورمیانه عربی پس از سقوط هواپیمای روسیه اشاره نموده و ادامه پرخاشجویی بیحاصل کشورهای مسلمان را تسریع کننده کاشتن باد و دروکردن توفانی مهیب دانسته است.مرور مطبوعات/ دوشنبه 18 آبان/ روزنامه شرق