تروریسم؛ یک حادثه هنری یا عمل غیراخلاقی

شرق در شماره روز سه شنبه، دو یادداشت درباره داعش و افراطی‌گری منتشر ساخته و ضمن تقبیح خصومت‌های مذهبی و فرقه‌ای، آن گروه تروریستی را خلاصه مدرنیسم دانسته است. این روزنامه در یادداشتی دیگر، به برخی موارد افزوده شده به تعزیه به بهانه نوآوری انتقاد نموده است.

یک کارشناس حقوق‌بشر: خصومت‌های مذهبی و فرقه‌ای کشورهای خاورمیانه، آتش افراطی‌گری را گسترش می دهد/افراطی‌گرایی مذهبی به نژادپرستی در دو جنگ جهانی اول و دوم در اروپا شباهت دارد
روزنامه شرق در صفحه 8 یادداشتی از محمد مقیمی، وکیل دادگستری و کارشناس ارشد حقوق‌بشر با عنوان «افراطی‌گری مذهبی، نژادپرستی قرن بیست‌ویکم» به چاپ رسانده و دستیابی به صلح پایدار را تنها در پرتو ارتقای حقوق‌بشر در سراسر جهان میسر دانسته است.
 
وی که معتقد است پدیده افراطی‌گرایی مذهبی یکی از پدیده‌هایی است که از ویژگی جهان‌شمولی برخوردار بوده و جامعه بشری را با چالش مواجه کرده، نقش آن را بسیار شبیه به نقش نژادپرستی در دو جنگ جهانی اول و دوم در اروپا توصیف نموده است.
 
مقیمی چنین نتیجه گیری کرده که «از آنجایی که پدیده‎های جهانی از سه ویژگی جهانی‌بودن، تفکیک‌ناپذیری و وابستگی متقابل برخوردارند، بنابراین حل این معضلات نیز در پرتو همبستگی بین‌المللی و جهانی امکان‌پذیر است و مادامی که کشورهای خاورمیانه به خصومت‌های مذهبی و فرقه‌ای بپردازند…. نه‌تنها آتش برافروخته ناشی از پدیده افراطی‌گری مذهبی خاموش نمی‌شود، بلکه شعله آن به سوی خود آنها نیز زبانه خواهد کشید.»
 
 
 
تقلید از ابراهیم تاتلیس و سفیدجامگی نماد شر، نوآوری در تعزیه نیست
روزنامه شرق در صفحه 9 یادداشت «طرح یک مسئله» به قلم اصغر شیرمحمدی، کارشناس مردم‌شناسی را منتشر ساخته و طی آن به «نکاتی درباره لزوم نوزایی در تعزیه» اشاره نموده است.
 
نگارنده در این یادداشت به انتقاد از برخی اجراهای تعزیه پرداخته که عنوان «نوآوری» را با خود به یدک می کشند. او به عنوان نمونه از مداحی با ملودی یکی از ترانه‌های «ابراهیم تاتلیس» ترکیه‌ای در «فقره قطع دست»، بازخوانی تصنیف «از خون جوانان وطن لاله دمیده…» در «فقره سَر بُری» یکی از ۷۲ نفر و ترانه مرحوم ایرج بسطامی (من مانده‌ام تنهای تنها) در فقره «غریبی مسلم» و همچنین سفیدجامگی نماد شر (تغییر رنگ لباس شمر و ابن‌سعد از قرمز به سفید) یاد کرده است.
 

شیرمحمدی پیگیری برنامه نوزایی در تعزیه را راه‌حل خردمندانه‌ای دانسته و پیشنهاد کرده با سرایش اشعار جدید در چارچوب برداشت‌های نوین از نهضت عاشورا و ترویج دیدگاه سیستمی و ساختاری به اجرای تعزیه، نوآوری‌های نادرست برطرف گردد.
 
 
 
داعش خلاصه مدرنیسم است
«تروریسم؛ یک حادثه هنری یا عمل غیراخلاقی» عنوان یادداشت حسام محمدی است که در صفحه 12 شرق منتشر شده است. نگارنده در آغاز این نوشتار با نقل قولی از بودریار(جامعه‌شناس و فیلسوف) در خصوص حوادث یازده سپتامبر، نوشته است: «تروریسم غیراخلاقی است، اما واکنشی است به جهانی‌سازی که خود آن‌هم غیراخلاقی است، ازاین‌رو تروریسم یک واکنش غیراخلاقی در مقابل یک عمل غیراخلاقی محسوب می‌شود.»

محمدی در بخش دیگری از یادداشت آورده است: «اسلاوی ژیژک (فیلسوف و نظریه‌پرداز) حادثه حمله به برج‌های تجارت جهانی را یک اثر هنری تمام‌عیار قلمداد می‌کند که خلق آن جهانیان را به وجد می‌آورد…. به‌گمان که ژیژک درست می‌گوید؛ هیچ اثر هنری بزرگی نمی‌توانست این‌چنین جهانیان را در بهت فرو برد.»
 
 

نگارنده معتقد است «داعش هرگز محصول سنت نبوده بلکه تنها از دل مدرنیسم است که می‌توان چنین دهشتی در جهان به راه انداخت. نظام سرمایه‌داری امروز مادر تروریسم است و تروریسم از دل تمنیات همین نظام بیرون زده است. داعش خلاصه مدرنیسم است؛ خلاصه جاه‌طلبی‌ها و همان فرهنگ مصرفی که بودریار هشدارش را داده بود.»
 
 
 
دیگر عناوین برگزیده «شرق» امروز:
 
یادداشت «موج دوم مبارزه با داعش» /  بیش از ۲۰ مؤسسه مالی سوری در مناطق تحت کنترل داعش فعال هستند.
 
رئیس پلیس فتا: تعدادی از سایت‌ها و پروفایل‌های منتسب به گروه‌های تروریستی و داعش را در کشور شناسایی کرده ایم.
 
رئیس قوه قضاییه: قوه محرکه گروه‌های تکفیری و تروریستی، گرایش‌های افراطی وهابی است که به دست استعمار ساخته و پرداخته شده است/ امکان ندارد اسلام واقعی مولد زباله‌هایی مثل داعش باشد.
 
محمدرضا خاتمی در دانشگاه شهید بهشتی: امام صادق(ع) درس حریت و آزادی‌خواهی می‌داد و انقلاب اسلامی برآمده از همان آموزه‌های اسلام اصیل است.
 

شرق در شماره روز سه شنبه، دو یادداشت درباره داعش و افراطی‌گری منتشر ساخته و ضمن تقبیح خصومت‌های مذهبی و فرقه‌ای، آن گروه تروریستی را خلاصه مدرنیسم دانسته است. این روزنامه در یادداشتی دیگر، به برخی موارد افزوده شده به تعزیه به بهانه نوآوری انتقاد نموده است.مرور مطبوعات/ ‌سه‌شنبه‌ 17 آذر/ روزنامه شرق

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.