آیت‌الله مکارم شیرازی: کاهش شرکت کنندگان کلاس ۷۰نفره حوزه به ۲۵نفر دردناک است

اعتماد در آخرین شماره هفته به سخنان آیت الله مکارم در مورد اعدام شیخ نمر و سیستم آموزشی حوزه پرداخته و با انتشار مطالبی در خصوص حمله به سفارت عربستان، سخنان پروفسور اشتاوت، اندیشمند معاصر آلمانی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران را منعکس ساخته است.

آیت‌الله مکارم شیرازی: ریشه همه مشکلات منطقه وهابیت است/ تقلیل کلاس 70نفره حوزه به 25نفر دردناک است
روزنامه اعتماد در ادامه اخبار و گزارش‌هایی درمورد اعدام شیخ نمر و حمله به سفارت عربستان در تهران، به انعکاس سخنان آیت‌الله مکارم شیرازی در جلسه درس خارج فقه پرداخته و از قول ایشان ادامه رابطه‌ با برخی از کشورها را عیب و قطع آن را رفع عیب دانسته است.
 
این مرجع تقلید افزوده است:
– زمانی که همه دنیا به واسطه کشتن یک عالم بی‌گناه در عربستان که مسلح به سلاح نبوده و قیامی بر ضد حکومت نکرده است، عربستان سعودی را محکوم کردند، این دولت کاری کرد که آثار محکومیت‌ها برچیده شود و اقدام به قطع رابطه با ایران کرد و برخی افراد نادان نیز برخی مرکزهای آنها را تخریب کردند و به سعودی‌ها بهانه دادند.
 
– ریشه همه مشکلات منطقه به وهابیت برمی‌گردد و در سوریه، عراق و یمن و در خود عربستان تا اعتقاد به وهابیت رها نشود و افراد به صف مسلمانان برنگردند مشکل وجود خواهد داشت و این در حالی است که دشمنان مسلمانان به این مسائل دامن می‌زنند تا جنگ داخلی میان آنها شعله‌ور شود.
 
این مرجع تقلید در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به تفاوت نظام آموزشی حوزه با نظام‌های آموزشی دیگر گفت:
 
– انگیزه ما برای درس خواندن انگیزه‌ای الهی است و در مراکز آموزشی دیگر حضور و غیاب و امتحان است و اگر اینها نباشد آن مراکز دچار مشکل می‌شوند.
 
– انگیزه الهی افراد را در حوزه‌ها وادار به مباحثه و مطالعه و بی‌نیاز از امتحان می‌کند و این انگیزه‌های الهی نباید در حوزه‌ها از بین برود.
 
– برای ما دردناک است که بشنویم درسی در ابتدای سال تحصیلی حوزه با ۷۰ نفر آغاز می‌شود ولی در پایان سال ۲۵ نفر در آن شرکت می‌کنند.
 
– طلبه‌ها با انگیزه الهی باید احساس مسوولیت کنند که بر سر سفره امام زمان(عج) نشسته‌اند و حوزه بهترین سرمایه پیشرفت محسوب می‌شود و طلبه‌ها باید مطالعه و حضور در کلاس را جزو ضرورت‌ها بدانند.
 
 
ظریف:  تمام جهان اسلام با خطر مشترکی مواجه است
اعتماد در گزارشی از نشست خبری محمد جواد ظریف و ابراهیم الجعفری، وزیر خارجه عراق، از قول وی به احترام ایران برای جهان عرب به عنوان جزء مهمی از جهان اسلام اشاره کرده و خواستار اتحاد در برابر خطر افراط، تروریسم، فرقه گرایی و ترویج طایفه‌گری شده است.
 
وزیر خارجه در ادامه افزوده است:
– ما براساس دستور قرآنی تعاونوا علی‌البر و التقوی ولا تعاونوا علی‌الاثم والعدوان معتقدیم در جهان اسلام همه ما باید برای مبارزه با مظاهر مغایر اسلام که تکفیر، ارهاب و افراط است در یک جا جمع شویم نه اینکه علیه یکدیگر اقدام به ائتلاف کنیم.
 
 – ایران معتقد است که چنین روشی علیه جهان اسلام مفید نیست و اعتقاد داریم که تمام جهان اسلام با خطر مشترکی مواجه است که نیاز به اقدامات مشترک دارد و هرچه سریع‌تر کسانی که آن را درک نکردند یا شریک آن بوده‌اند به خود بیایند که این خطر بیش از همه دامن خودشان را خواهد گرفت.
 
 
 
پول عربستان صرف خطرناک نشان دادن ایران و شیعه شد
اعتماد در صفحه 1 یادداشت مدیرمسئول خود با عنوان «راه تکرار را بر خطر ببندیم» را منتشر ساخته و با تصریح بر اینکه «قدرت‌های سیاسی دنیا و اغلب رسانه‌ها با ریاض‌نشینان مماشات می‌کنند و خطاها و ندانم‌کاری‌ها و تعصبات جاهلی آنها را به روی خود نمی‌آورند»، نوشته است: «اخیرا یکی از روزنامه‌نگاران معروف دنیا در فاکس نیوز به‌‌رغم میل گرداننده، لو داد که عربستان به رسانه‌‌ها و خبرنگاران رشوه می‌دهد تا ایران و شیعه را خطرناک نشان دهند. تعداد زیادی از این رشوه‌گیرها را من و شما هم می‌شناسیم که تا همین یک ماه پیش در شبکه‌های ماهواره‌ای، عین اسپند بر آتش بالا و پایین می‌پریدند تا ثابت کنند جمهوری اسلامی بمب اتم دارد و برای صلح و امنیت منطقه خطرناک است،
 
الیاس حضرتی با اشاره به اینکه «اغلب این جوانان عِرق دینی و ملی دارند و برای مظلومان جهان دل می‌سوزانند شکی نیست» نوشته است: «راه نشان دادن انزجار، حمله به سفارتخانه نیست.»
 
 
 
فتح حجاب، مساوی فرو ریختن ارزش‌های اصیل انسانی
این روزنامه با انتشار یادداشتی با عنوان «سنگر حجاب» به قلم محمد کوکب، سالروز کشف حجاب را یادآور شده و با بیان اینکه رضاخان با برداشتن حجاب از سر زنان و گذاشتن کلاه فرنگی بر سر مردان، بر سر همه مردان و زنان ایرانی کلاه گشاد فرهنگی گذاشت، نوشته است: «حجاب یک نشانه و نماد است؛ نشانه خودآگاهی و احساس مسوولیت‌ در برابر یورش فرهنگ تسلیم و خودباختگی و نماد مقاومت در مقابل سیل ویرانگر ابتذال و فرنگی‌مآبی»

وی پافشاری اسلام بر حجاب زنان را حصن مستحکم و دژ استواری توصیف کرده که با فتح و تسخیر آن، ارزش‌های اصیل انسانی فرو می ریزد.
 
 
 
آیا اسلام قادر است تجلی خاص خودش را داشته باشد؟
اعتماد در صفحه 7  به گزارش سخنان پروفسور «گئورگ اشتاوت»، اندیشمند معاصر آلمانی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران پرداخته است؛ سخنانی درباره نظریه عصرمحور: وبر، یاسپرس و فوکو.
 
محسن آزموده در بخشی از مقدمه این گزارش آورده است: «رخدادهای سیاسی و اجتماعی در عرصه بین‌المللی نه فقط در خاورمیانه که در سراسر دنیا، شاهدی بر انذار متفکرانی است که معتقد بودند نباید و نمی‌توان دیانت و دینداری را از عرصه عمومی حذف کرد و نادیده گرفتن آن از حیات جمعی بشر تنها پاک کردن صورت‌مساله است.»
 
در این نشست،« ابراهیم توفیق»، استاد جامعه‌شناسی تاریخی به معرفی پروفسور اشتاوت پرداخت و او را پایه‌گذار کتاب سال جامعه‌شناسی اسلام در آلمان معرفی کرد. «توفیق» در ادامه به معرفی پروژه معرفتی اشتاوت پرداخت و گفت: «اشتاوت پروژه خود را جامعه‌شناسی اسلام معرفی می‌کند یا من آن را تاملی در شرایط امکان یک جامعه‌شناسی انتقادی اسلام معرفی می‌کنم.»
 
او در خاتمه یادآور شده: «پروژه پروفسور اشتاوت این است که ما چگونه بتوانیم از دیگری‌سازی در بگذریم تا بتوانیم یک تاریخ موثر و ایجابی از اسلام ارایه کنیم و به خصوص کارکردهایش در لحظه‌های حال را ارایه کنیم.»
 
 

در ادامه پروفسور اشتاوت به بیان سخنانی درباره خود پرداخت و بحث را با یاسپرس و مفهوم عصرمحوری ادامه داد و گفت: همچون بسیاری از متفکران هم‌عصر، وبر و یاسپرس دغدغه‌های مشابهی در قبال مباحث نیچه درباره مسیحیت و اخلاق پروتستانی داشتند. اما پاسخ هر یک به تبارشناسی اخلاق نیچه از وجهی متفاوت و در بازه‌های زمانی مختلفی شکل می‌گیرد….

….عصر محوری در واقع اشاره به نقش‌آفرینی دوسویه قدرت‌های این دنیایی و ورادنیایی و رخداد جهانی فرآیند مدام نهادینه شدن گسست مفهومی میان یک امر مقدس و جهان است و مذهب هم در اینجا به عنوان ایده معنوی فارغ از قدرت‌های این‌جهانی باید راهگشا و جهانشمول شود.
 
در یک نگاه کلی عصرمحوری برای یاسپرس ابتدایی‌ترین خط ممیز تاریخی است که به وسیله تک‌خدایی و تجلی شکل گرفته است و راه را به سوی مدرنیته باز می‌کند. اسلام از دید یاسپرس در این میان مسلما از ادیان صاحب کتاب است. پرسش یاسپرس این است که آیا اسلام قادر است تجلی خاص خودش را داشته باشد؟ آیا الگوی نظریه عصرمحوری را می‌توان بر ذات اسلام منطق کرد یا خیر؟
 
 
 
کتابی برای مباحث اساسی‌ فلاسفه در زمینه معرفت‌شناسی
این روزنامه در صفحه 7 یادداشتی با عنوان «مبنای معرفت ما کجاست» منتشر ساخته و با اشاره به آشنایی مناسب علاقمندان به فلسفه تحلیلی در 10 سال گذشته و انتشار کتاب‌هایی در سطوح متفاوت درباره شاخه‌های این فلسفه چون فلسفه ذهن، فلسفه زبان، فلسفه دین، فلسفه اخلاق، منطق جدید، فلسفه علم، به معرفی کتاب «معرفت‌شناسی» نوشته رابرت‌ام. مارتین پرداخته که به مباحث اساسی‌ای می‌پردازد که فلاسفه در زمینه معرفت‌شناسی مطرح کرده‌اند.
 

وی نوشته است: «این کتاب می‌کوشد مباحث اساسی معرفت‌شناسی را با زبانی ساده و روان بیان کند…. و از ۹ فصل تشکیل شده است. این کتاب تا اندازه‌ای چیزی را در اختیار خواننده قرار می‌دهد که در مقدمه بسیاری از رشته‌های دیگر به چشم نمی‌خورد. نویسنده در این کتاب کوشیده مباحث دشوار معرفت‌شناسی را با زبانی تا حد امکان قابل فهم و ساده ارایه کند.»
 
 
 
دیگر عناوین برگزیده «اعتماد» امروز:
 
«شرایط موسیقی از همه هنرها بدتر است»؛ گفتگو با حسین علیزاده پس از استعفا از خانه موسیقی / باید به ارتقای موسیقی فکر کنیم و بحث‌های جدی با دولت و متولیان داشته باشیم. چرا ما می‌ترسیم با مسوولان حرف بزنیم؟ اگر موسیقی بد است رسما اعلام کنند اگر هم نیست پس دیگر این رفتارها چه معنایی دارد؟!
 
رئیس جمهوری: از دولت عربستان می‌خواهیم که خطاها و اشتباهات گذشته را جبران کرده و از این مسیر اشتباه و بی‌نتیجه دست بردارد. ثبات، امنیت، مبارزه واقعی با تروریسم، دوستی و برادری با همه کشورهای منطقه خواست اصلی جمهوری اسلامی ایران است.
 
آیت‌الله مصطفی محقق داماد: نظر برادرم در خصوص اجتهاد سیدحسن خمینی را تایید می‌کنم.
 
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی: اعدام یک عالم دینی که خواستار تقریب مذاهب اسلامی و توجه به مطالبات مردمی توسط حاکمیت سعودی بود تاسف‌بار و غیرقابل قبول و برخاسته از سیاست‌های فرقه‌گرایانه است./ بی‌توجهی حاکمان بی‌تجربه عربستان به منافع مسلمانان و کشورهای اسلامی و به‌کارگیری ظرفیت‌های خود به عنوان بخشی از جهان اسلام در مسیر تخریب و کشتار مسلمانان رویکردی شگفت‌آور و غیرقابل پذیرش است.
 
حسین صادقی، سفیر ایران در عربستان سعودی: واکنش مردم به شهادت آیت‌الله نمر طبیعی بود. این روحانی برجسته مورد اعتماد همه مردم بود و وقتی پادشاهی عربستان این شخصیت را در کنار تروریست‌های تکفیری که همه‌چیز را مورد تجاوز قرار می‌دهند اعدام می‌کند طبیعی است که مردم واکنش نشان دهند.
 
یادداشت «اعدام حیثیتی شیخ نستوه عربستان» به قلم علی سلیمانی، کارشناس ارشد روابط بین‌الملل از دانشگاه علامه طباطبایی
 
«عربستان شکست در منطقه را با تنش‌آفرینی جبران می‌کند»، گفتگو با احمد دستمالچیان، سفیر سابق ایران در اردن و لبنان و کاردار اسبق ایران در عربستان

اعتماد در آخرین شماره هفته به سخنان آیت الله مکارم در مورد اعدام شیخ نمر و سیستم آموزشی حوزه پرداخته و با انتشار مطالبی در خصوص حمله به سفارت عربستان، سخنان پروفسور اشتاوت، اندیشمند معاصر آلمانی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران را منعکس ساخته است.مرور مطبوعات/ ‌پنج‌شنبه 17دی / روزنامه اعتماد

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.