سیدجواد طباطبایی: پشت شعار اسلام اردوغان ماهیت دیگری نهفته است
اعتماد در شماره امروز، یادداشتی از نماینده ارامنه شمال در مجلس به چاپ رسانده و در کنار گزارشی از سخنرانی سید جواد طباطبایی، استاد فلسفه در سمپوزیوم مناسبات ایران- قفقاز، گفتگو با رییس اداره اول خاورمیانه وزارت امور خارجه را منتشر ساخته است.
اعتماد که در صفحه نخست، عناوین «ایتالیا در خاطر روحانی ماند» و «سیدحسن خمینی احراز صلاحیت نشد/ یادگار امام: با مردم حرفمیزنم» را به چاپ رسانده، یادداشتی از کارن خانلری، نماینده ارامنه شمال ایران در مجلس شورای اسلامی با عنوان «ائتلاف با موحدین جهان علیه تروریسم» را در همان صفحه منتشر نموده و با اشاره به دیدار رییسجمهوری با پاپ فرانسیس، واتیکان و رهبر آن را دارای نفوذ و جایگاهی کم نظیر در حوزههای اجتماعی، سیاسی و البته دینی دانسته است.
این نماینده مجلس در ادامه آورده است:
– در دنیای کنونی همه ادیان توحیدی دچار طاعون «تروریسم» شدهاند و درمان این طاعون میسر نخواهد بود جز با گفتوگو و تعامل بیشتر بین این ادیان.
– ریشهدوانی تروریسم در قلب خاورمیانه، نه از مبنایی دینی و مذهبی بلکه از بستری سیاسی برخوردار است که توسط قدرتهای استکباری تقویت میشود.
– دو الزام مهم پیش روی کشوری چون ایران وجود دارد؛ اول آنکه بتواند در دنیا سیاست دینی اما خشونتگریز و تعاملگر خود را به بهترین نحو ممکن معرفی کند و دیگر هم اینکه بتواند با موحدین سراسر دنیا گفتوگویی را آغاز کند که زمینه ایجاد یک ائتلاف جهانی و واقعی را علیه این خشونتطلبیها ایجاد کند.
– تروریسم فعلی را نمیتوان در قالب یک جنگ فرقهای، مذهبی یا دینی تعریف کرد؛ این جنگی است با هدف تسلط بر منابع طبیعی منطقه و به هم ریختن معادلات انسانی علیه تمام موحدین دنیا.
– تروریستهای فعلی با پرچم دینداری از سر بریدن همکیشان خود نیز نه تنها ابا ندارند که آن را به عنوان افتخار خود نیز تبلیغ میکنند و چنین موقعیتی را نمیتوان در چارچوب تنازعات مذهبی و فرقهای تفسیر و محدود کرد.
سیدجواد طباطبایی: پشت شعار اسلام اردوغان ماهیت دیگری نهفته است
اعتماد در صفحه 7، گزارش محسن آزموده و علی ورامینی از سخنرانی سید جواد طباطبایی، استاد فلسفه و اندیشههای سیاسی در دومین سمپوزیوم مناسبات ایران- قفقاز را منتشر ساخته است. در مقدمه این گزارش می خوانیم: «طباطبایی اخیرا در واکنش به رشد سلفیگری و افراطگرایی در منطقه خاورمیانه، دامن ایران را از این امور منزه دانسته و بر اندیشه ایرانشهری و وحدت ملی فرهنگی ایرانیان در طول تاریخ تاکید کرده بود.»
این استاد دانشگاه که دشمنان ایران در مرزهای غرب و شرق را «قسم خورده» توصیف کرده، معتقد است که در دهههای اخیر، نتوانسته ایم کجایی ریشه این اتفاقات و میزان خطرناکی آن برای ایران را به دست آوریم.
او در ادامه به این نکات پرداخته است:
– در نتیجه انقلاب اسلامی ابتدا فهم ما از مسائل استراتژیک منطقه، واحد امت بوده است و تصور ما این بود که برای کثرتهای این منطقه یک واحدی به اسم امت هست، اما در یکی دو دهه گذشته به خصوص بعد از جنگ به تدریج متوجه شدیم که در منطقه اتفاقات دیگری میافتد….
– کشوری مثل قطر با پولهایی که نمیداند چه کار کند، هم دشمنان خودش را مسلح میکند، هم در ائتلافی ظاهر شده است که میخواهد علیه همان کسانی که خودش ایجاد کرده و خودش بسیج کرده، جنگ کند. این نشاندهنده یک سردرگمی عجیبی است که این شیوخ دارند.
– ترکیهای که در یک زمانی متوجه شده بود زمان خلافت برای همیشه گذشت و خلافت را فسخ کرده بود، امروز به صورت دیگری و به مناسبتهای دیگری کوشش میکند همان را تجدید کند.
– کاری که اردوغان در حال انجام دادن است و از طرف ملی در حال موفقیت است و از طرف دیگری (به لحاظ دینی) در حال شکست خوردن است، این است که یک منطقه بزرگ ترکی ایجاد کند. بنابراین جاهایی که میتواند با شعار اسلام جلو برود، با شعار اسلام جلو میرود، اما ماهیت آن چیز دیگری است.
– نه القاعده ماندنی است و نه داعش. عربستان هم به این صورت نخواهد ماند. بحرانهای عربستان حتی زودتر این کشور را متزلزل خواهد کرد و شاید باعث شد که فکری دگر کنند.
تاملات روشنفکری ادامه دارد
این روزنامه در صفحه 7، بخشی دیگر از سلسله یادداشت های «مبانی روشنفکریپژوهی» به قلم موسی اکرمی را منتشر ساخته است. نگارنده که در بخشهای پیشین این نوشتار، به 33 بند از این مبانی اشاره نموده بود، در این بخش به بندهای زیر اشاره کرده و توضیحاتی را ارائه نموده است:
«لزوم برخورداری روشنفکریپژوهان از احساس همدلی با روشنفکران»، «نیاز به نگرش سیستمی در روشنفکریپژوهی»، « لزوم نفی هرگونه گزینشگری جزء نگرانه در روشنفکریپژوهی»، «لزوم توجه روشنفکریپژوهان به روشنفکری ویژه هر جامعه»
یک مقام وزارت خارجه: از ائتلافسازیهای عربستان در داخل جهان اسلام استقبال نمیکنیم
روزنامه اعتماد در صفحه 10، گفتگوی تفصیلی و اختصاصی خبرنگار خود با حمیدرضا دهقانی پوده، رییس اداره اول خاورمیانه و شمال آفریقای وزارت امور خارجه در خصوص رابطه ایران و عربستان و جایگاه این دو کشور در جهان اسلام را منتشر ساخته است.
او با تاکید بر عدم استقبال کشورمان از اجلاس های اخیر کشورهای منطقه که با هدف تشدید اختلاف کشورهای اسلامی برگزار میشود، افزوده است: از پس از پیروزی انقلاب اسلامی همواره اعلام کردهایم که اهداف، شعارها و مواضع ما به مواضع ملتهای مسلمان نزدیکتر است. این به معنای این نیست که ما توجهی به دولتها نداریم یا توان ما در ائتلافسازی کم است اما ادعای ایران همواره متوجه خواست ملتها بوده است.
این عضو وزارت خارجه در ادامه به این نکات اشاره نموده است:
– ما از ائتلافسازیهای عربستان در داخل جهان اسلام استقبال نمیکنیم و علاقهمند هستیم که امت اسلامی عوامل واگرایی را به حاشیه رانده و برای همگرایی بیشتر جهان اسلام همکاری کند. به نفع نیست و دود این ائتلافسازی ها به چشم اهداف مشترک در جهان اسلام خواهد رفت.
– امت اسلامی مساوی با جهان عرب نیست. جهان اسلام اعم از جهان عرب است. رابطه بین جهان اسلام و جهان عرب رابطهای مطلق است. همه دولتهای عربی مسلمان هستند ولی همه مسلمانان عرب نیستند. بلکه اکثریت مسلمانان غیرعرب هستند.
– از ابتدای انقلاب اسلامی سیاستمحوری جمهوری اسلامی و سیاستی که امام خمینی پایهگذار آن بودهاند بر حرکت بر مدار اسلام و وحدت اسلامی متمرکز بوده است. حتی امام خمینی به اینکه عدهای نقد بر شاه را به دلیل شیعه بودن وی به صلاح نمیدانستند، انتقاد داشتند. ایشان به این نگاه نقد داشتند که اگر فردی مستبد است به دلیل شیعه بودن وی باید از مبارزه با او دست برداشته شود و به این مساله اعتقاد نداشتند که مذهب میتواند عملکرد نادرست را پوشش دهد و اساسا دیکتاتوری نشان میدهد که این فرد به تشیع اعتقاد نداشته است.
اعتماد در شماره امروز، یادداشتی از نماینده ارامنه شمال در مجلس به چاپ رسانده و در کنار گزارشی از سخنرانی سید جواد طباطبایی، استاد فلسفه در سمپوزیوم مناسبات ایران- قفقاز، گفتگو با رییس اداره اول خاورمیانه وزارت امور خارجه را منتشر ساخته است.مرور مطبوعات/ چهارشنبه 7 بهمن / روزنامه اعتماد