عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی مهندسین: تبلیغ اسلام روشنفکری سبب جذب جوانان به انجمن میشد
شرق در این شماره به گفتگو با رئیس شورای مرکزی انجمن اسلامی مهندسین و دوتن از اعضای شورای مرکزی آن پرداخته و درکنار انعکاس سخنان آیت الله جوادی آملی درباره انقلاب اسلامی، بخشی از سخنان دیروز آیت الله هاشمی رفسنجانی را منتشر ساخته است.
شرق در صفحه 6 در گفتگو با «ابوالفضل بازرگان»، رئیس شورای مرکزی انجمن اسلامی مهندسین، «علیرضا هندی»، عضو شورای مرکزی و رئیس هیأت اجرائی و«حسین حریری»، عضو شورای مرکزی، به مرور تاریخچه این انجمن پرداخته است.
علی ایوبی در مقدمه این گفتگو که زیر عنوان «حکایت کلاه دوم بازرگان» منتشر شده، هدف این انجمن 58 ساله را «اجماع و ارتباط بین مهندسان مسلمان» و «تقویت ایمان و کسب معرفت و شعائر اسلامی» عنوان کرده است.
*«ابوالفضل بازرگان» فرزند مرحوم مهندس بازرگان و رئیس شورای مرکزی انجمن اسلامی مهندسین در بخش هایی از این گفتگو می گوید:
– انگیزه اصلی بنیانگذاران انجمن، که در رأس آنها مرحوم مهندس مهدی بازرگان قرار داشت، مقابله با هجوم افکار غربی به ایران بود که بخشی از آن را افکار سوسیالیستی و مارکسیستی و طبعا ضد دینی، تشکیل میداد و یک بخش دیگر هم افکار مدرنیستی بود که آن هم از منظری ضد دینی یا لااقل غیردینی محسوب میشد.
– ساختار حکومت(قبل از انقلاب) دینی نبود و علاقهای هم به ترویج دین نداشت، حتی ترجیح میداد نوعی دین بیخطر و بدون مقابله و مبارزه میان مردم وجود داشته باشد.
– تأسیس انجمن در آن زمان(1336) یک کار شجاعانه بود. چهار سال از کودتای ۲۸ مرداد ۳۲ گذشته بود و هنوز دولت کودتا مسلط بود…. رژیم شاه هم علاقهای برای پدیدآمدن یک دین سیاسی و محرک نداشت؛ بنابراین، تشکیل (اینگونه گروه ها) یک نوع مقابله محسوب میشد.
– هدف اصلی این بود که انجمن منسجم باشد. در «کانون مهندسان» تا وقتی که بحثها مهندسی بود، امکان داشت که هیچ اختلافی به وجود نیاید، اما اگر میخواستند یک کار اجتماعی انجام دهند، قطعا دچار مشکل میشدند. این تجربه در جبهه ملی ایران وجود داشت. مثلا، اگر میخواستند اعلامیهای بدهند و بالای آن نام خدا را بنویسند، ممکن بود که عدهای از اعضا اعتراض کنند که جبهه ملی یک سازمان دینی نیست و آن عده که دیندار بودند این رفتار برایشان سنگین میآمد. مؤسسان «انجمن انجمن اسلامی مهندسین» نیز عمدا عنوان اسلامی را بر آن نهادند تا اعضای انجمن منسجم باشند، در یک مسیر مشترک حرکت کنند و اختلاف زیادی پیدا نکنند.
**«علیرضا هندی»، عضو شورای مرکزی و رئیس هیأت اجرائی نیز به این موارد پرداخته است:
– اعضای انجمن ما باید دو ویژگی داشته باشند: یکی اینکه مهندس و کارشناس باشند و دیگر اینکه مسلمان و مقید به آداب شرعی باشند. در انجمن، اعضایی جذب میشوند که اندیشه و تفکر اسلامی داشته باشند، اما در جلسات عمومی انجمن، هر فردی میتواند حضور یابد و سؤالی از او درباره اعتقاداتش نمیشود.
– در انجمن، در یک محیط آزاد، یک اسلام روشنفکری تبلیغ میشد؛ ازهمینرو، خیلی از جوانان به سمت ما جذب میشدند.
– مجموعه تفکرات انجمن و نوع رفتار ما اینگونه نبود که معاند و دشمن ایجاد کند. ما حتی سعی میکردیم مخالفان را هم جذب کنیم؛ چون ریشه تفکرات ما در آزاداندیشی است.
– با توجه به باسوادشدن جامعه و اینکه نمیشود دین را به صورت سنتی ارائه کرد، برای معرفی دین در شرایط فعلی جامعه، برنامههای خاصی داریم. در حال کار روی طرحی هستیم با عنوان «تحول در اندیشهها» و بحث دینباوری متناسب با پیشرفت زمان و تبلیغ دین در زمان فعلی در جامعه ایران و دنیا.
آیتالله جوادیآملی: دینداری برای ملت گرسنه مشکل است
روزنامه شرق در صفحه 2 به انعکاس سخنان آیتالله جوادیآملی در دیدار با وزیر ارتباطات و فناوری پرداخته و از قول ایشان درباره موفقیت برجام نوشته است: «اگر قدرت در برابر بیگانه به دستاوردهای خوبی رسیده، بهخاطر این بوده که این قدرت وابسته به دین و مردم بوده است، بنابراین نباید آن را غصب کرد.»
ایشان در ادامه به این نکات اشاره کرده اند:
– کسی که ۲۵سال قطعنخاع شده و اینهمه درد و رنج را تحمل میکند، این کار کمی نیست؛ اینها بهخاطر دین دچار اینهمه مشکلات شدند.
– چطور میشود از یک طرف چفیه بگذاریم و از طرفی بدترین رفتار را با مردم داشته باشیم؟!
– ملتی که گرسنه است، دینداری برای آن مشکل است، بنابراین باید شب و روز برای خدمت به مردم و پیشرفت جامعه اسلامی و اقتدار انقلاب و نظام تلاش کرد.
– قدرت را از آنِ دین و مردم بدانیم و برای خدمترسانی به دین و ملت با عُرضه رفتار کنیم.
شرق همه حرف های هاشمی را منعکس نکرد
این روزنامه در صفحه 7 به روایت سخنان آیتالله هاشمیرفسنجانی در آیین یادبود بازگشت امام(ره) پرداخته اما بخش هایی از سخنان وی در خصوص ردصلاحیت ها را مناسب چاپ تشخیص نداده است.
او با تاکید بر اینکه «اگر زمانی تفرقهها عمیق شود، نباید انتظار دوام انقلاب و حتی ایران را داشته باشیم» تصریح کرده است: «متأسفانه در ده، دوازده سال گذشته دچار تفرقه شدیم و حتی برخی از روحانیونی که دستی در انقلاب نداشتند، در بهوجودآمدن این تفرقهها نقش داشتند.»
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اعتراض به رد صلاحیت سیدحسن خمینی توسط شورای نگهبان گفته است: «چرا شورای نگهبان صلاحیت شخصیتی را که اشبه به جدش امامخمینی است، قبول نمیکند؟ باید بگذاریم مردم خود انتخاب کنند، افکار عمومی کمتر از ما اشتباه میکنند و چنانچه اشتباه هم کنند خود بهزودی میفهمند و جبران میکنند.»
دیگر عناوین برگزیده «شرق» امروز:
رئیس قوه قضائیه: بسیاری از نظریهپردازان غرب قائل به اضمحلال دین و تسلط سکولاریسم بودند اما اکنون برخی از همین نظریهپردازان و جامعهشناسان اعتراف میکنند که دنیا به سمت ارزشهای دینی بازمیگردد و در این میان جمهوری اسلامی ایران الگویی برای بسیاری از کشورهای مسلمان است./ جمهوری اسلامی ایران با طرح نظام سیاسی مردمسالاری دینی و تلفیق دو رکن اساسی مردمسالاری و ارزشهای دینی با یکدیگر در مقابل تفکر سکولار غربی ایستاد.
شرق در این شماره به گفتگو با رئیس شورای مرکزی انجمن اسلامی مهندسین و دوتن از اعضای شورای مرکزی آن پرداخته و درکنار انعکاس سخنان آیت الله جوادی آملی درباره انقلاب اسلامی، بخشی از سخنان دیروز آیت الله هاشمی رفسنجانی را منتشر ساخته است.مرور مطبوعات/ سهشنبه 13 بهمن/ روزنامه شرق