فلسفه ورزی سرد و گرم دارد
اعتماد در اولین روز هفته به تقسیم بندی انواع فلسفه ورزی پرداخته و در کنار یادداشت مدیر مسئول «اعتماد» درباره آنان که به تیرگیهای دنیا آلوده نشدند، به معرفی دو کتاب پرداخته است.
روزنامه اعتماد در صفحه 16 و در ادامه یادداشت های «محسن آزموده» با عنوان «فلسفه در خیابان» به دو گروهی اشاره کرده است که در عرف به آنان فیلسوف گفته می شود، کسانی که «زیاد مته به خشخاش میگذارند و مدام بر بحثهای خردورزی و منش عقلانی تاکید میکنند» و کسانی که «بر عکس گروه اول، شوریدهسرند و دربند لباس و طعام نیستند»
نگارنده تقسیم بندی فوق را ناشی از تفاوتی اساسی در طریق یا روش فلسفهورزی دانسته و این دو نوع را با عناوین «فلسفهورزی سرد و فلسفهورزی گرم» تفکیک نموده است.
او با اشاره به لحاظ شدن این دو تیپ افراد در تقسیمبندی فلسفه ورزی در تابلوی معروف رافائل نوشته است: «در این اثر، افلاطون استاد، پیرمردی شوریده سر مینماید و پابرهنه است و نقطه مقابل افلاطون، شاگرد بزرگش ارسطو موسس منطق است که هر دو پایش پوشیده در صندلی یونانی است و چهره او متفکری معقول و سنجیده را به خاطر میآورد….»
آزموده، فلسفه ورزی افلاطون، فلوطین، آگوستین، پاسکال، هگل، شوپنهاور، مارکس، کی یرکگارد، نیچه، هایدگر، فوکو، دلوز و بهطورکلی فیلسوفان قارهای یا اروپایی (continental)را گرم و فلسفه ورزی ارسطو، آکویناس، دکارت، لاک، هابز، هیوم، کانت، جان استوارت میل، راسل، مور، کواین و بهطور عام فیلسوفان تحلیلی یا آنگلوآمریکن را سرد توصیف نموده است.
خدا به آبروی شهدا مقدمات آدم شدنمان را فراهم کند
روزنامه اعتماد در صفحه 1 یادداشت الیاسحضرتی، مدیر مسئول خود را منتشر ساخته و بر این نکته تاکید کرده که رقابتهای انتخاباتی، او و یارانش را از اصل دور نکرده و حرفهای جدید، عهدهای قدیم را از یادشان نبرده است.
او که در انتخابات هفتم اسفند نامزد راهیابی به مجلس شورای اسلامی است، در وصف یاران شهیدش نوشته است: «آنها هنوز به تیرگیهای دنیا و مادیات آلوده نشده بودند و حب دنیا در دلشان ریشه نکرده بود. آنها یک تکلیف بیشتر برای خود قایل نبودند؛ آدم شدن. همین بود که امام ما از قول استاد خودش این ضربالمثل متداول را تغییر داده بود و میگفت عالم شدن چه مشکل آدمشدن محال است. این رامیگفت تا به شاگردان خودش تذکر دهد که راه آدم شدن آسان نیست و شیطان از هر سو راهزنی میکند….خدا به آبروی آنها ما را نیز در این مسیر قرار دهد و مقدمات آدم شدنمان را فراهم کند.»
معرفی دو کتاب در حوزه اندیشه
این روزنامه در صفحه 7 به معرفی دو کتاب «تنهایی دم مرگ» و «ادبیات و مرگ» پرداخته که توسط نشر گام نو منتشر شده اند.
مردن، غریبانهتر شده است
در معرفی کتاب «تنهایی دم مرگ» اثر «نوربرت الیاس» می خوانیم:
مولف این کتاب را جزو حلقه فکری میشناسند که به مکتب فرانکفورت اشتهار دارد. مکتب فرانکفورت؛ جایگاه اندیشههای منتقدانهای از فرهنگ مدرن بود که در خود باب انتقاد از کوچکترین نشانه و تصویرهای مدرن را گشود و سنگ بنای تفکر پسامدرن را گذارد. از بین کتب و اندیشههای متکثر این نحله، در ایران، نوربرت الیاس از ناشناختهترین آنهاست.
او در کتاب «غربت محتضران یا تنهایی دممرگ» به بیان و رونمایی از فرآیند سرکوب و واپس راندن مرگ از آگاهی عمومی و صحنههای حیات اجتماعی میپردازد، فرآیندی که از قضا همپای روند پردهبرداری از جنسیت و روابط جنسی در قرن اخیر صورت گرفته بود.
رابطه تمدن و تن یا همان فرآیند ضبط تن و ساخته شدن نفس، مضمونی ست که الیاس همچون فوکو از آن میگوید. چنان که چون فوکو از روند سلطه بر تن در قالب گفتارها، متن جامعه و لاجرم نهادهای مختلف را دنبال میکند و نحوه شکلگیری هنجارها و الزامات فرهنگی را پی میگیرد….»
مرگ، امکان و عدم امکان
در معرفی کتاب «ادبیات و مرگ» می خوانیم:
«این کتاب دربردارنده هفت مقاله از «موریس بلانشو» فرانسوی درباره ادبیات و مرگ است که رودولف گشه و پل دیمان آنها را نقد کردهاند. این فیلسوف فرانسوی در این کتاب به ارتباط میان مفاهیم ادبی و مرگ پرداخته است. مرگ یکی از موضوعاتی است که در تمام آثار بلانشو حضور دارد و تاملات او را در باب زبان، ادبیات و فلسفه سامان میدهد.
مرگ از همان آغاز برای فلاسفه مساله بوده است… نادیده گرفتن یا انکار، پذیرش یا تایید هم درگیری با مرگ است؛ مرگ هماره در برابر ماست. نمیتوان مرگ را نادیده گرفت، به ویژه اگر با فلسفه نیز سروکار داشته باشیم. مساله مرگ در نظر بلانشو ربط وثیقی به تحلیلی که لویناس از این مفهوم به دست میدهد دارد. هم برای لویناس و هم بلانشو مرگ شکل برتر غیریت است….
به عقیده بلانشو، مرگ هم امکان است و هم عدم امکان و این امر مبهم است و این ابهام، آفریننده ابهام ادبیات به شمار میآید. شاید تنها حقیقت، حقیقت و ویرانی باشد که از طریق آن انسان خود را خلق میکند و هر بار خود و دیگران را به دنیای میآورد و میآفریند.»
دیگر عناوین برگزیده «اعتماد» امروز:
صادق زیباکلام: اتفاقاتی که ظرف دو سال گذشته در رابطه با داعش و گروههای سنی مذهب تندرو به وجود آمده، باعث شده غرب، واشنگتن و لندن متوجه شوند که تفکر نئومحافظهکاران که ایران خطر اصلی در منطقه است، تفکر اشتباهی بوده…. این موضوع در کنار سایر دلایل توافق وین را رقم زد.
صدیقی، خطیب موقت نماز جمعه تهران: حضور پر شور مردم پای صندوقهای رای و حضور روح انقلاب و جام جان ما یعنی مقام معظم رهبری و دیدبانی دقیق ایشان و تشخیص مواضع و روزنههای خطر و هشدارهای به موقع ایشان نشانه استحکام دینی انقلاب است.
دفاع جان کری از اخوانالمسلمین، یک روز پس از موافقت کمیته امور قضایی کنگره آمریکا با پیشنویس قانونی مبنی بر تروریستی خواندن آن گروه/ دولت امریکا در دسامبر ۲۰۱۴ نیز با درخواست مشابهی که از سوی برخی چهرههای حامی دولت قاهره مطرح شده بود، مخالفت کرد.
اعتماد در اولین روز هفته به تقسیم بندی انواع فلسفه ورزی پرداخته و در کنار یادداشت مدیر مسئول «اعتماد» درباره آنان که به تیرگیهای دنیا آلوده نشدند، به معرفی دو کتاب پرداخته است.مرور مطبوعات/ شنبه 8 اسفند / روزنامه اعتماد