سخنگوی مستعفی شورای نگهبان: بنا به سلیقه‌ شورای نگهبان، اصلاح‌طلبان التزام کافی به نظام جمهوری اسلامی ندارند

شرق در این شماره به گفتگو با یکی از حقوقدانان شورای نگهبان پرداخته و در کنار انعکاس حضور آیت الله صافی در بیت سیدحسن خمینی، به بررسی افزایش بودجه پیشنهادی سازمان های فرهنگی و دینی پرداخته است.

سخنگوی مستعفی شورای نگهبان: بنا به سلیقه‌ شورای نگهبان، اصلاح‌طلبان التزام کافی به نظام جمهوری اسلامی ندارند

روزنامه شرق در صفحه 6 روایت «نجات الله ابراهیمیان»، سخنگوی مستعفی شورای نگهبان از قانون انتخابات را زیر عنوان «سخنگویی یعنی بوق» منتشر ساخته و به این اعتراف او اشاره کرده که «به پرونده یک‌سری از آدم‌ها به خوبی رسیدگی نشد و تعدادی از آنان برای همین رد صلاحیت شدند. اگر این پرونده‌ها نبود، من فرصت می‌کردم به پرونده کسی که گفته بود به خاطر نوشتن فلان مقاله با ولایت فقیه مخالفت کرده است، بیشتر رسیدگی کنم. خیلی جاها این کار را کردم…. من به آن فرد زنگ زدم به من گفت اصلا روحم خبردار نیست….»
 
او با تاکید بر اینکه اعلام غیرملتزم بودن افراد به اسلام برای آنها خیلی‌گران تمام می‌شود، می گوید: «برچسب‌هایی که به مردم می‌زنیم چیز کوچکی نیست؛ این برای یک مسلمان ایرانی خیلی سنگین تمام می‌شود. برای کسانی که برای انقلاب زحمت کشیده‌اند، شنیدن این حرف که شما به نظام التزام ندارید پذیرفتنی نیست.»
 
این حقوقدان شورای نگهبان با معیوب دانستن بخش هایی از قانون انتخابات، التزام به اسلام را به معنای عمل به احکام اسلام دانسته و معتقد است: «کمی مغالطه و بی‌دقتی است که وقتی به کسی گفته می‌شود تو ملتزم نیستی، یعنی هیچ حکمی از احکام اسلامی را رعایت نکرده‌ای. ما به درجه‌ای نیاز داریم که که از منظر عرف بگویند او مناسب قانون‌گذاری برای مجلس است.»
 
او در پاسخ به سوال گزارشگر درباره آمار بالای رد صلاحیت اصلاح‌طلبان به عنوان عدم التزام عملی به اسلام می گوید:  یک اشتباهی رخ داده است و آن اینکه بند یک ماده ۲۸ چند شرط دارد؛ اعتقاد به اسلام. نظام جمهوری اسلامی ایران و التزام عملی به اسلام. خیلی از گروه‌های سیاسی به‌دلیل مواضع مختلفی که گرفته بودند، با توجه به سلیقه‌ای که فعلا این هیأت داوران شورای نگهبان دارد التزام کافی را به نظام جمهوری اسلامی نداشته‌اند.»
 
 

ابراهیمیان در ادامه به این نکات منتخب نیز اشاره نموده است:
 – شورای نگهبان نمایندگانی در استان‌ها دارد که آنها زیرنظر دبیر شورای نگهبان فعالیت می‌کنند و ما اطلاعی از کم و کیف فعالیت آن نداریم…. اما چون شورای نگهبان باید کار نظارتی انجام دهد، باید امکان نظارت و استیضاح برای همه اعضای شورای نگهبان در مقررات داخلی پیش‌بینی شود که چنین چیزی را نداریم.
 
– در پرونده برخی خانم‌ها یا آقایان از «فیس‌بوک»شان عکس‌های خانوادگی‌شان که حجاب اسلامی نداشتند، وجود داشت. تا جایی که به من مربوط بود، من عادت داشتم از آنها سؤال کنم که آیا این عکس را خودتان گذاشتید یا شاید کسی توطئه کرده و آن عکس را گذاشته است؟
 
– اگر به من بگویند کسی که به مقام‌های عالی کشور نامه‌های عتاب‌آمیز می‌نویسد و از آنها انتقاد می‌کند آیا خلاف نظام اسلامی عمل کرده است، من می‌گویم نه، عین نظام اسلامی عمل کرده است. حکومتی که می‌خواهد به سمت نظام اسلامی برود، باید به سمتی برود که مردم بتوانند حاکم را موردخطاب قرار دهند و از او انتقاد کنند ولو اینکه اشتباه کرده باشند. حاکم باید تاجایی‌که می‌تواند او را ببخشد و مردم هم از اشتباه حاکمان خود صرف‌نظر کنند تا زندگی پیش رود. شاید فرد دیگری این مقدار از وسعت نظری که من نسبت به نظام دارم، نداشته باشد ولی من راجع به بقیه حرف نزنم، بهتر است.

‌ – در تجربه بشری که البته در ادیان هم موردپذیرش قرار گرفته است، سعی می‌شود با اعمال موازین قضائی، آیین رسیدگی و ادب داوری، تأثیرگذاری خواست‌های شخصی به حداقل رسانده شود.

 
آیت‌الله صافی گلپایگانی: جای خالی امام همچنان در جامعه حس می‌شود
شرق در صفحه 1 و 19 گزارشی از حضور آیت‌الله صافی گلپایگانی در بیت یادگار امام  به چاپ رسانده و از قول ایشان، این عنوان را برگزیده است: «مقامات اشخاص محفوظ است، نمی‌توان آن را کم کرد»
 
این روزنامه در گزارش سخنان آیت‌الله صافی گلپایگانی به این موارد اشاره کرده است:
– بیت امام معمور و آباد است و در آینده بیش از این هم معمور و آباد خواهد بود.
 
– ارادت ما خیلی قدیمی است و شاید کسی مثل ما چنین سابقه ارادتی را به بیت شما نداشته باشد.
 
– مردم شما را می‌شناسند، مسائل را می‌دانند و همه جهات در ذهن آنها محفوظ است و چیزی باعث تقلیل آن جهات نخواهد شد.

– خالی بودن جای امام همچنان در جامعه حس می‌شود.
 
سیدحسن خمینی نیز در این دیدار با تشکر از تشریف‌فرمایی آیت‌الله صافی گلپایگانی گفته است: «پشت‌گرمی به اعتماد بزرگانی از قبیل حضرت‌عالی که استوانه قدرتمند حوزه‌های علمیه و مظهر تقوای الهی هستید، همواره هم استقامت را در ما افزوده و هم باعث شده وظیفه سنگین‌تری را نسبت به حفظ ارزش‌های دینی بر دوش خویش احساس کنیم. همه ما محتاج دعای شما هستیم تا چنانکه فرمودید بتوانیم توکل به خدا و اعتماد به او را در خود بیشتر و بیشتر کنیم و از بدی‌ها نرنجیم و از خوبی‌ها مغرور نشویم.»
 
 
 
شکل‌گیری مجلس دهم حاصل رویکرد اخلاقی اصلاح‌طلبان است
این روزنامه در سرمقاله امروز خود به قلم «محمدعلی سبحانی»، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه، به ضرورت «اخلاق‌مداری در روزهای پرتنش» پرداخته و این موضوع را در انتخابات اخیر در دو زمینه بررسی کرده است؛
نخست، «رفتار اصلاح‌طلبان درون خود تا رسیدن به فهرست مشترک.»
و دوم، «عملکرد اخلاقی این جریان سیاسی و رهبران آن حین و پس از انتخابات»
 

نگارنده توجه گروه های سیاسی به حفظ مصالح عمومی را پیروزی اخلاق ‌نامیده و نوشته است: «نمایندگان فراموش نکنند که شکل‌گیری مجلس دهم حاصل رویکردهای اخلاقی اصلاح‌طلبان بوده است.»
 
او در پایان با تصریح بر اهمیت آشتی ملی، رفتارهای تند برخی جریان‌ها در ماه‌های اخیر را نشان دهنده وضعیت غیرعادی سیاست داخلی دانسته است.
 
 
 
«مرکز خدمات حوزه‌های علمیه» دارای بیشترین ردیف بودجه‌ای فرهنگی پیشنهادی سال آینده است
روزنامه شرق در صفحه 5 گزارش «سعیده شفیعی»، پژوهشگر اقتصادی درباره افزایش ۱۲درصدی بودجه فرهنگی در لایحه سال آینده را به چاپ رسانده و همچنین خبر از بودجه ۱۹۴‌‌میلیارد‌تومانی حمایت از نشر کتاب و مطبوعات داده است.
 
در این گزارش با اشاره به اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مهم‌ترین سیاست‌گذار و مجری امور فرهنگی کشور است، به بررسی بودجه سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان حج و زیارت، خبرگزاری جمهوری اسلامی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، ستاد عالی کانون‌های فرهنگی- هنری مساجد، حوزه هنری، هیأت امنای کتابخانه‌های عمومی کشور و پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات به عنوان مراکز تابعه این دستگاه پرداخته شده است.
 

درباره بودجه برخی از بخش های دینی و فرهنگی می خوانیم:
 
– بیشترین ردیف بودجه‌ای پیشنهادی سال آینده به «مرکز خدمات حوزه‌های علمیه» با پنج‌هزارو ۸۲۵‌ میلیارد ریال (۱۶,۶ درصد از کل بودجه دستگاه) اختصاص یافته است.

– «سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی» نهادهایی مانند مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، مجمع جهانی اهل‌بیت، دانشگاه اهل‌بیت، دانشگاه مذاهب اسلامی و بنیاد سعدی را زیر نظر خود دارد که بودجه پیشنهادی آن با ۵,۶ درصد رشد به دو‌هزارو ۳۰۱‌ میلیارد ریال در لایحه پیشنهادی رسیده است.
 
– «سازمان تبلیغات اسلامی» سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی، هدایت، سازماندهی، پشتیبانی و نظارت بر تبلیغات دینی- مردمی را بر عهده دارد. ردیف بودجه‌ای این سازمان با اندکی رشد از سه‌هزارو ۴۰‌ میلیارد ریال در قانون بودجه سال ۱۳۹۴ به سه‌هزارو ۱۴۱‌ میلیارد ریال افزایش یافته است. گفتنی است مؤسسه پژوهشی و فرهنگی انقلاب اسلامی، بنیاد دایره‌المعارف اسلامی، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه، مرکز رسیدگی به امور مساجد، ستاد اقامه نماز، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، مؤسسه دایره‌المعارف فقه اسلامی، حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی و مرکز الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، زیر نظر این سازمان مشغول به فعالیت هستند.
 

– ردیف بودجه‌ای مصوب «سازمان اوقاف و امور خیریه» و «سازمان حج و زیارت» در بودجه سال جاری به ترتیب هزارو ۴۸ و ۳۳‌ میلیارد ریال است که به هزارو ۱۴۹ و ۴۰‌ میلیارد ریال در لایحه پیشنهادی سال آینده افزایش یافته است.
 
– «جامعه المصطفی‌العالمیه» یا «دانشگاه بین‌المللی‌ المصطفی» نهادی آموزشی، پژوهشی در علوم اسلامی و انسانی مختص متقاضیان غیرایرانی است. ردیف بودجه‌ای این دانشگاه از دو‌هزارو ۲۸۵‌ میلیارد ریال در قانون بودجه سال جاری با ۴,۷ درصد رشد به دو‌هزارو ۳۹۲‌ میلیارد ریال در لایحه پیشنهادی افزایش یافته است.
 

 
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه: درحال‌حاضر نوجوانان را اعدام نمی کنیم
شرق در صفحه 6 از قول محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه، خبر از «تلاش ایران برای تغییر قانون اعدام» داده و
با ابراز ناخشنودی از اعدام‌ها در ایران به دلیل قاچاق مواد مخدر، می‌گوید «تلاش می‌کنیم قوانینی را که با قاچاق مواد مخدر در ارتباط است، تغییر دهیم.»

محمدجواد لاریجانی که با کریستین امانپور از «سی‌ان‌ان» گفت‌وگو می‌کرد، در پاسخ به سؤالی درباره خواست مردم ایران برای افزایش آزادی‌های مدنی بیان کرد: «من فکر می‌کنم این چیزی است که تمام ملت‌ها خواهان ‌آن هستند… ما از آن استقبال می‌کنیم.»

او همچنین در پاسخ به سؤالی درباره حذف تغییرات بنیانگذاشته شده توسط محمد خاتمی، رئیس‌جمهور پیشین ایران در زمینه آزادی‌های سیاسی و مدنی در ایران گفت: «من فکر می‌کنم خدماتی که رئیس‌جمهور خاتمی به ایران کرد هیچ‌گاه از صحنه سیاسی پاک نمی‌شود و وی برای توسعه زندگی اجتماعی و مدنی مردم ایران به‌طور جدی همکاری کرده است.»

لاریجانی در ادامه درباره شمار اعدام‌ها در ایران، اعدام نوجوانان و اعدام برای جرایم مواد مخدر، گفت: «متأسفانه ۹۰ درصد اعدام‌ها در ایران به دلیل جرایم مرتبط با قاچاق مواد مخدر است و ما برای تغییر این قانون تلاش می‌کنیم. درباره اعدام نوجوانان نیز باید بگویم که ما درحال‌حاضر چنین کاری انجام نمی‌دهیم.»

 

شرق در این شماره به گفتگو با یکی از حقوقدانان شورای نگهبان پرداخته و در کنار انعکاس حضور آیت الله صافی در بیت سیدحسن خمینی، به بررسی افزایش بودجه پیشنهادی سازمان های فرهنگی و دینی پرداخته است.مرور مطبوعات/ ‌چهار‌شنبه‌ 12 اسفند/ روزنامه شرق

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.