همایش«جهان عاری از فلسفه»؛ از همگانی شدن فلسفه تا تلازم شریعت و عقلانیت
اعتماد در شماره امروز از همایش «جهان عاری از فلسفه» در روز بزرگداشت ملاصدرا نوشته و درکنار انعکاس نامه راشد الغنوشی به سازمان جهانی اخوان المسلمین، به سخنان رهبر انقلاب در دانشگاه امام حسین(ع) پرداخته است.
روزنامه اعتماد در صفحه 8 و زیر عنوان «دنیا بدون فلسفه» به انعکاس همایش «جهان عاری از فلسفه» در روز ملی بزرگداشت حکیم ملاصدرا پرداخته و بخشهایی از سخنرانیهای ایراد شده را به نقل از خبرگزاری «مهر» به چاپ رسانده است.
رضا داوری اردکانی با بیان اینکه بدون فلسفه، نظم و عقل و صلح و سلامت وجود ندارد، گفت: «من عقل را به دو دسته رحمانی و شیطانی تقسیم نمیکنم. عقل، رحمانی است و با عقل است که جامعه قوام پیدا میکند و فلسفه باید مظهر عقل باشد. عقل که باشد، صلاح وجود دارد.»
رییس فرهنگستان علوم در بیان نسبت ایران و فلسفه گفت: «تنها کشوری که بعد از تعطیلی مدارس فلسفه در یونان و آوارگی فلسفه، به فلسفه توجه کرد، ایران بود و هیچ کشور دیگری به فلسفه رو نکرد به جز ایران. فلسفه به جز ایران در هیچ جا قوام پیدا نکرد.»
سیدمصطفی محقق داماد، استاد دانشگاه شهید بهشتی نیز در این همایش با بیان اینکه علم شریعت یا دانش فقه با متن زندگی افراد و حیات اجتماعی جامعه دینی رابطهای ناگسستنی دارد و به هیچوجه در حاشیه زندگی نیست، افزود: «تاریخ نشان میدهد که در مقاطعی جامعه اسلامی دارای نشاط و شکوفایی و رشد بوده و وقتی بررسی دقیقتری میکنیم ریشه آن در یک تفکر فقهی عقلانی باز بوده است که قرن ۴ و ۵ شاهد ادعای بنده است. آثار به جا مانده نشان میدهد که عالمان شریعت در پیشرفت علوم مختلف نقش بسزایی داشتند.»
این استاد دانشگاه با اشاره به وجود دو مکتب «نظام فقهی متنگرای بدون تعقل» و «نظام عقلگرای استوار بر فهم تعقلی متون» در جهان اسلام، خاطرنشان ساخت: «اگر ما علم شریعت را از عقلانیت جدا کنیم، وضع ما از آنچه امروز در خاورمیانه شاهد هستیم، بدتر خواهد شد. اگر در قرآن و روایات استنباط نکنیم و به ظاهر لفظ تمسک کنیم نتیجه آن تشرع بدون تعقل است.»
کریم مجتهدی، استاد بازنشسته گروه فلسفه در دانشگاه تهران نیز در این همایش گفت: «فلسفه صدرا، سهروردی و میرداماد و… میتوانند آینده فرهنگ ما را تضمین کنند اما نباید از فلسفه غرب بیاطلاع بود.»
او با اشاره به قدمت علمالنفس در بین رشتههای علمی جهان و سخن از نفس لوامه، مطمئنه، اماره، راضیه در آن افزود: «همین مطالب را میتوان با مسامحه در جدیدترین نحلههای فلسفه غرب دید. یکی از این مسائل، پدیدارشناسی روح هگل است. فرق آن با آنچه در سنت ماست این است در سنت ما بین انواع نفس تفاوت قایل شدند و گفتند که به یکدیگر مبدل نمیشود ولی از نظر هگل، هر کدام از نفسها میتواند به دیگری تبدیل شود. مثلا مطمئنه ممکن است به اماره تبدیل شود.»
در ادامه این همایش، غلامرضا اعوانی، چهره ماندگار فلسفه؛ قاسم پورحسن، استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی و ابراهیمی دینانی نیز به سخنرانی پرداختند.
رهبر انقلاب: از قدیم با جنجال و بر هم زدن سخنرانی ها مخالف بودم
روزنامه اعتماد در صفحه 2 سخنان رهبر انقلاب در مراسم دانشآموختگی دانشجویان افسری و تربیت پاسداری دانشگاه امام حسین(ع) را منتشر ساخته و از قول ایشان، مهمترین وظیفه کنونی مراکز دانشگاهی و حوزوی را «اقدام سنجیده و هوشمندانه برای تبیین و روشنگری ژرفا و عمق شعارهای انقلاب» و «کادرسازی برای آینده» دانسته است.
حضرت آیتالله خامنهای با تاکید بر اینکه مردم بهخاطر مسلمان بودن حاضر به به تبعیت از استکبار نیستند، افزودند: «جهاد کبیر در عرصههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و هنری نیز تجلی و ظهور دارد. در همه این عرصهها، بهجای تبعیت از جبهه کافران و مشرکان، باید از برنامه کاری اسلام و قرآن تبعیت کرد.»
ایشان در ادامه از مخالفت خود با برهم زدن جلسات سخنرانی گفته و خاطرنشان ساختند: «گاهی برخی افراد و جوانهایی که ممکن است صالح و مومن هم باشند، به دلیل مخالفت با یک فرد یا یک جلسه سخنرانی، هیاهو و جنجال بهراه میاندازند و آن مجلس را بر هم میزنند؛ در حالی که من از قدیم با این کارها که هیچ فایدهای نیز ندارد، موافق نبوده و نیستم و معتقدم فایده در تبیین و کار درست و هوشمندانه است.»
راشد الغنوشی خطاب به سازمان جهانی اخوانالمسلمین: چشمانتان را به روی واقعیت بستهاید
روزنامه اعتماد در صفحه 11 گزارش میثم سلیمانی از خانه تکانی «راشد الغنوشی» در «النهضه» را منتشر ساخته و از قول این چهره سیاسی ۷۴ ساله، به اهمیت الهام بخشی به مسلمانان و حمایت از ارزش های مدرن اشاره کرده است.
گزارشگر با اشاره به پیروزی غنوشی بر رقیبش در کنگره سراسری حزب النهضه و اعلام تغییر مسیر حزب به سمت تبدیل شدن به حزبی سیاسی، ملی و مدنی با هستهای اسلامی، نوشته است: «النهضه علاقهمند است تا برچسب گروههای تروریستی مانند القاعده و بوکوحرام را از خود دور کند، اما بنا به گفته رهبران این حزب بنا نیست که به صورت کلی ارزشهای اسلامی از این حزب کنار گذاشته شود.»
سلیمانی با تصریح بر اینکه حزب النهضه برخلاف اخوان المسلمین، تبدیل به یک جریان و الگو در جهان اسلام شده، از جلوگیری قانون اساسی تنظیم شده در سال 2014 از هرگونه سکولاریسم افراطی و دین افراطی یاد کرده است.
این گزارش همچنین نامه خداحافظی غنوشی از سازمان جهانی اخوانالمسلمین را منتشر ساخته و دلیل این جدایی را رفتارهای افراطی اخوانالمسلمین دانسته است.
غنوشی در نامه خود آورده است: «من الان در برابر شما میگویم که تونسی بودن من بالاتر و مهمتر از هر چیزی برای من است، نمیخواهم تونس، لیبی همسایه یا عراق دور (از ما) باشد، میخواهم تونس کشوری باشد که بتواند از فرزندان خود با همه طیفها و رنگهای سیاسیاش حمایت کند، من الان با صدای رسا اعلام میکنم که راه شما اشتباه است و باعث ایجاد مشکلاتی برای کل منطقه میشود، شما چشمانتان را به روی واقعیت بستهاید و نشان دادهاید که آرزوها و توهماتی دارید و حساب ملت و ارزشهای آن را نادیده گرفتهاید.»
دیگر عناوین برگزیده «اعتماد» امروز:
آیتالله آملی لاریجانی: کشورهای جهان اسلام برای آزادسازی حج ابراهیمی از دست سعودیها راهی پیدا کنند.
محمدرضا رئوف شیبانی، سفیر ایران در سوریه در گفتوگو با «اعتماد»: به سوریه باید به عنوان یک کشور یکپارچه نگاه کرد. تقسیم سوریه در این بحران براساس ادیان، مذاهب و قومیتها، نه تنها مشکل را حل نخواهد کرد بلکه بر پیچیدگی بحران خواهد افزود.
اعتراض وکیل خانواده امام موسی صدر به تغییر قاضی پرونده ربایش او در لبنان/ وکیل خانواده امام صدر: انتقال دادرسی هانیبال قذافی از زاهر حماده به قاضیای دیگر، مخالف با تمامی اصول قانونی است.
اعتماد در شماره امروز از همایش «جهان عاری از فلسفه» در روز بزرگداشت ملاصدرا نوشته و درکنار انعکاس نامه راشد الغنوشی به سازمان جهانی اخوان المسلمین، به سخنان رهبر انقلاب در دانشگاه امام حسین(ع) پرداخته است.مرور مطبوعات/ سهشنبه 4 خـرداد / روزنامه اعتماد