ملاهیبتالله، از افتاء تا رهبری طالبان
شرق در آخرین روز هفته از رهبر جدید طالبان نوشته و درکنار اشاره به افول مرجعیت دینی ریاض، از عدم نامگذاری کوچه ها و خیابان ها به نام زنان شهید انتقاد کرده است.
روزنامه شرق در صفحه 8 سه مطلب درباره انتخاب رهبر جدید طالبان به چاپ رسانده و انتخاب سریع رهبر جدید را تلاشی برای جلوگیری از شکاف بیشتر در صفوف این گروه دانسته است. این گزارش، «ملاهیبتالله» را در قیاس با رهبر پیشین، دارای اعتبار مذهبی دانسته و او را مسئول صدور فتواهای مورد نیاز طالبان برای عملیاتهای تروریستی و نظامی توصیف کرده است.
این روزنامه در گزارشی دیگر، از «رهبران در صف» در گروه طالبان نوشته و از نزدیک تر شدن «سراجالدین حقانی»، فرمانده عملیاتی گروه حقانی و «ملامحمد یعقوب»، فرزند ملاعمر به تصاحب قدرت روایت کرده است.
شرق در گزارشی دیگر به نقل از « الحیات»، قدرتگرفتن سراجالدین حقانی را به معنای تداوم جنگ طالبان ضد نیروهای آمریکایی و دولت افغانستان به صورت همزمان دانسته و نوشته است: «او با ملامنصور و دیگران تفاوتی جوهری دارد و اساسا روند صلح نمیتواند در قاموس او معنایی داشته باشد.»
مرجعیت دینی و مذهبی ریاض به شدت متزلزل شده است
شرق در صفحه 1 یادداشت سیدحسین موسوی، رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه با عنوان «عربستان در مسیر تقابل منطقهای» را منتشر ساخته و با اشاره به نظر برخی که تغییرات راهبردی اخیر سعودی را به دوره قبل از رویکارآمدن ملکسلمان ارجاع میدهند، نوشته است: «دلایل اصلی این امر، ناکامی پیاپی عربستان سعودی در سیاستهای منطقهای و رادیکالیزهشدن اوضاع اجتماعی در جهان عرب و قدرتگرفتن اسلامگرایی جهادی – تکفیری است.»
او با طرح مساله هراس بسیاری از کشورهای اسلامی از پرورش نسلی آکنده از نفرت به همنوعان در پهنه گیتی به نام اسلام و تمایل آنان به وداع با ایدههای ترویجی عربستان سعودی، آورده است: «امروزه اندیشه اسلام وهابی و تکفیری به یک پدیده ضدارزشی تبدیل شده است. اعزام دانشجویان جهان اسلام به دانشگاههای علوم اسلامی عربستان سعودی کاهش یافته و حتی دولتهای اسلامی بر سر اعزام دانشجویان علوم دینی به دانشگاههای این کشور محدودیتهای فراوانی ایجاد کردهاند.»
روا نیست تلمیذ اخلاق و دین، اتهاماتی بی پایه بزند
این روزنامه در صفحه 3 پاسخ مکتوب «دهدشتی»، نماینده آبادان در مجلس نهم به «رسایی»، نماینده تهران را منتشر ساخته و در بخشی از آن با اشاره به وارد ساختن اتهامات بیپایه و اساس به دیگران توسط رسایی، نوشته است: «جنابعالی که ملبس به لباس مقدس روحانیت هستید و در محضر استادان و بزرگان اخلاق و دین تلمذ کردهاید، چگونه اتهاماتی بیپایه و اساس و نادرست را به دیگران نسبت دادید؟»
او با اشاره به سیره عملی امیرمؤمنان، علی(ع) در برخورد با مخالفان سیاسی از قول آن حضرت نوشته است: «هرگز از بخشش و گذشت پشیمان و به کیفر شاد مباش و به خشمی که میتوانی مرتکب نشوی، شتاب نکن. مگو که من امر میکنم؛ پس باید فرمان مرا بپذیرند و این روش سبب فساد و خرابی دل و ضعف و سستی دین و تغییر و زوال نعمتها گردد و هرگاه سلطنت و حکومت برایت عظمت و بزرگی یا کبر و خودپسندی پدید آورد، به بزرگی و پادشاهی خدا که فوق تو است و به توانایی او نسبت به خود، به آنچه از جانب خویش بر آن توانا نیستی، بنگر که این نگریستن کبر و سرکشی تو را فرو مینشاند و تو را از سرفرازی باز میدارد». (نهجالبلاغه/ نامه ۵3)
زنان همدوش مردان جنگیدند
روزنامه شرق در صفحه 16 از چرایی عدم نامگذاری کوچه و خیابانها به نام «زنان شهید» پرسیده و دریادداشتی به قلم «فائزه توکلی»، کارشناس ارشد تاریخ پژوهشگاه علوم انسانی از فداکاری زنان در جنگ 8 ساله یاد کرده است.
او با نقل بخشی از خاطرات خواهر شهید حاج داود کریمی از فعالیت زنان پشت جبهه، از کم رنگ بودن روایت زنانه از جنگ انتقاد کرده و نوشته است: «تاریخ را مردانه نوشتهاند، اما چه کسی از زنانی که در جنگ بودهاند نوشته است؟»
دیگر عناوین برگزیده «شرق» امروز:
آیتالله مکارمشیرازی: برنامههای شوم شبکههای فاسد و گمراهکننده غوغا میکند. اکثر شبکههای اجتماعی غربی لجنزار است و دنیا را آلوده کرده است، باید از فرصت ماه رمضان استفاده و جوانان را بیمه کرد.
سیدعلی خمینی: افراطگری راه تمدنهای مغلوب است./ ما اگر قصد ایجاد تمدن اسلامی داریم، باید فقهی پاسخگو به نیازهای روز داشته باشیم تا بتوانیم بر اساس آن تمدن را برپایه اسلام به پیش ببریم.
مدیر کل حوزه ریاست سازمان پزشکی قانونی: استانهای تهران، البرز، اصفهان، لرستان و کرمانشاه بیشترین مصرف الکل را به خود اختصاص دادهاند.
شرق در آخرین روز هفته از رهبر جدید طالبان نوشته و درکنار اشاره به افول مرجعیت دینی ریاض، از عدم نامگذاری کوچه ها و خیابان ها به نام زنان شهید انتقاد کرده است.مرور مطبوعات/ پنجشنبه 6 خـرداد / روزنامه شرق