هادی صادقی: جرم سیاسی را به رسمیت نمیشناسم/ دچار ایدز حقوقی شدهایم
شرق در این شماره به گفتگو با معاون فرهنگی قوه قضائیه پرداخته و در کنار اشاره به اجرای نمایش«مجلس ضربتزدن» در ماه رمضان، انتقاد از اقدامات شورای شهر مشهد و یادداشتی درباره محمدعلی کلی را به چاپ رسانده است.
روزنامه شرق در صفحه 6 نخستین بخش از گفتگوی اختصاصی خبرنگار خود با حجتالاسلام صادقی، معاون فرهنگی قوه قضائیه را زیر عنوان «دچار ایدز حقوقی شدهایم» گفته است: "چیزی به اسم جرم سیاسی را به رسمیت نمیشناسم".
حجتالاسلام و المسلمین هادی صادقی در گفتوگو با روزنامه شرق که امروز ۱۷ خرداد منتشر شده گفته: "مثلا فرد شبکهسازی میکند، ظاهرا کار سیاسی میکند، اما دستگاههای امنیتی متوجه میشوند در پشت پرده یک شبکه پیوند با دشمن و تیمی را درست میکند تا در مواقع لازم در اختیار دشمن قرار بگیرد. در اینصورت این جرم سیاسی نیست. بلکه امنیتی است. این مسئله درباره لایحه جرم سیاسی وجود دارد و من هم معتقدم نباید اینطور وارد آن شد."
به گفته معاون قوه قضائیه ایران، "لازم هم نیست که چیزی به اسم جرم سیاسی وجود داشته باشد".
صادقی با بیان ابتلای جامعه به ایدز حقوقی، آن را نتیجه عقبماندن حقوقدانها در وضع قوانین مربوط به رسانههای نوین و عدم پیشگیری از آسیب آنها دانسته و گفته است: «ایدز حقوقی یعنی طوری هستیم که در برابر امواج رسانه ای تسلیم میشویم و عقب مینشینیم. الان همه خودشان رسانه شدهاند، تولید و توزیع پیام میکند. قبلا از تکثر رسانه صحبت میکردیم، حالا دیگر اینطور نیست و فراکثرتگرایی اتفاق افتاده است.» او با اشاره به رواج سطحیگرایی و بیهودگی اطلاعاتی در کاربران شبکه های اجتماعی، از تذبذب و ناپایداری به عنوان دیگر آسیب آنها یاد کرده است.
او با عجیب و خطرناک خواندن رسانه های غیرقابل کنترل، چاره کار را در دو راه «کار فکری و نظریهپردازانه» و «کار عملی» دانسته و گفته است: «باید بدانیم کار اصلی تربیت است. ما ابزارها را باید سریع بشناسیم و برای استفاده از آن نظریه داشته باشیم و فورا جامعه را مدیریت کنیم. درحالحاضر این مسئله مدیریت نمیشود، یک گوشهای از دولت این موضوع را مدیریت میکند و گوشه دیگر آن را نقض میکند. تناقضگوییهایی در عمل داریم. این بدترین وضعیت ممکن برای مواجهه با این مسائل است.»
معاون فرهنگی قوه قضائیه با اشاره به لزوم داشتن تئوری در مواجهه با رسانه های مجازی گفته است: «من حاضرم با نظریهپردازان حوزه ارتباطات و حقوقدانها برای همین مسئله تیم تشکیل بدهم اما متأسفانه فضای علمی ما هم پیگیر این مسئله نیست؛ مثل همان مسئله صنعت و دانشگاه که همسو نیستند، در علوم انسانی هم همین است که دانشگاه از فضای عملی بهدور است.»
او در بخش دیگری از این گفتگو با ابراز تاسف از لغو کنسرت ها، این اتفاقات را شایسته جامعه ندانسته و گفته است: «بین دو بخش در نحوه برخورد با یک موضوع اتفاق نظر وجود ندارد که نتیجه آن چیزی است که میبینیم. یک طرف به اصل ماجرا نگاه میکند و دیگری به پیرامون آن. در کنسرتها، اصل ماجرا مشکلی ندارد و مجوز میگیرد؛ اما در مقام اجرا میبینند که مشکلات پیرامونی وجود دارد.»
میخواهیم صداوسیما به معنای واقعی کلمه دانشگاه باشد
شرق در صفحه 1 نامه سرگشاده سعید اللهبداشتی به دکتر علیعسگری، رئیس جدید صداوسیما را به چاپ رسانده و به بهانه حضور «یادگار امام» در تلویزیون از دلمشغولی های نسل خود سخن گفته است.
او در بخشی از این نامه، با سوال از تهدید بودن یا فرصت بودن حضور زنده سیدحسن خمینی در تلویزیون، نوشته است: «اگر پاسختان «فرصت» است، پس چرا اینقدر دیر! از شما میخواهیم که برای تداوم وفاداری نسل ما به انقلاب و به تعبیر رهبری «انقلابیماندنمان» این شیوه را ادامه دهید. مگر نه این است که هدف و راهبرد شما و سیاستگذاران فرهنگی کشور، تداوم پیوند نسلهای بعد از انقلاب با امام و رهبری و روحانیت شیعه است!؟ پس چه کسانی بهتر از «سیدحسن عزیز» و دیگر یاران و همراهان امام و انقلاب و رهبری که در بین این نسل محبوبیت دارند، میتوانند به این راهبرد کمک کنند!»
اللهبداشتی در فرازی از نامه، خود و دیگر جوانان را دلخوش به استفاده آن سازمان از دیگر چهرههای پرسابقه در راه انقلاب دانسته و نوشته است: «همین که مواجهه با پدر شهید جهانآرا یا امثال او و وابستگان شهدای عزیزمان که به رحمت الهی میپیوندند، مانند همسر معزز شهید بابایی که بحق به او پرداخته شد، پرداخته شود، برای ما بس است. در یک جمله خلاصه میگویم که نسل ما میخواهد صداوسیما به معنای واقعی کلمه «دانشگاه» باشد.»
محمد رحمانیان: وهابیت نمایش «مجلس ضربتزدن» بیضایی را نمی پسندد
این روزنامه در صفحه 14 از به روی صحنه رفتن تئاتر «مجلس ضربتزدن» نوشته بهرام بیضایی با کارگردانی محمد رحمانیان در ماه رمضان خبر داده و از قول رحمانیان، این نمایش را به مذاق وهابیون ناپسند دانسته است.
او در نشست خبری این نمایش، ویژگی بارز نمایشنامه «مجلس ضربتزدن» را ترسیم نخبهکشی دانسته که در چنین نمایشی به شکافتن فرق سر روشنفکری همچون علیبنابیطالب(ع) میرسد.
این نویسنده و کارگردان تئاتر با اشاره به داستان نمایش «مجلس ضربتزدن» که در دو مقطع زمانی به تجمع یک گروه برای قتل امامعلی(ع) و نیز وقایع دوران قتلهای زنجیرهای در اواخر دهه ۷۰ شمسی برمیگردد، گفته است: «بهرام بیضایی نه فردی مذهبی است و نه غیرمذهبی، اما وقتی نویسندهای مثل او که میدانیم چقدر با تاریخ مسئله دارد، اینطور به ستایش مردی به نام علیبنابیطالب(ع) زبان باز میکند، شرایط متفاوت میشود و باید منتظر همهچیز باشیم. البته هیچ کاری از بیضایی نیست که با مخالفت روبهرو نشود و من مطمئنم بخشی از فشارها برای اجرای این نمایش از طرف وهابیت خواهد بود که رسم نخبهکشی و شیعهکشی را در دستور کار دارند.»
سیدمحمد بهشتی: الگوگیری مشهد از مکه و مدینه نابجاست
روزنامه شرق در صفحه 17 انتقادات سیدمحمد بهشتی، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری درباره تخریب بناهای تاریخی مشهد را منعکس ساخته و از قول او در یک نشست خبری آورده است: «شورای شهر مشهد عزم در نابودی این شهر دارد و این راهی است که در دولت پیشین باز شده است.»
او با تلخ و ناگوار خواندن آنچه بر بافت تاریخی این شهر رفته، می گوید: «ظاهر امر اینگونه است که همه قصد دارند با نیت خیر نیازهای امروزی زوار در شهرهای زیارتی را به بهترین نحو پاسخ دهند اما در بعد نظری الگوی آنها شهرهای مکه و مدینه بوده و اینها چیزی را ارائه میکنند و در ازای آن چیزهایی را از بین میبرند همانگونه که در اطراف مکه و مدینه تمام آنچه دلالتهای تاریخی داشتهاند نظیر محله بنیهاشم و… از بین رفته است.»
بهشتی با بیان تعلق مشهد به جهان اسلام و بهویژه شیعیان ایران، خاطرنشان ساخته است: «وهابیت مخالف اعتبار قائلشدن برای شخصیتی است که در مکان زیارتی خاص قرار دارد، زیرا که از دید سلفیون هرچه بعد از آنها اتفاق افتاده، بیاعتبار است بهنحویکه معتقدم اگر وهابیون تحت فشار افکار جامعه اسلامی نبودند شاید مرقد حضرت رسول(ص) را هم نابود میکردند و جایش پاساژ میساختند.»
نودین ها و راز بوقوکرنای گرویدن
شرق در صفحه 20 یادداشت محمد قائد به مناسبت درگذشت محمدعلی کلی را به چاپ رسانده و با اشاره به اینکه شناخت ایرانی ها از او بیشتر به خاطر تغییر دین و گرویدن او به اسلام بوده، آورده است: «کسانی در مغربزمین از روی اعتقاد یا به هر دلیلی مسلمان میشوند اما وقتی نودین، گرویدنش را با بوقوکرنا اعلام میکند چهبسا قصدش آزردن دیگران باشد، مانند روژه گارودی فرانسوی یا ادواردو آنیـلی از خانواده صاحبان کمپانی فیات. محمدعلی هم پنهان نمیکرد مشتاق است از هر راهی که شده، به صورت سفید مسیحی آنگلوساکسون تف کند.»
او با اشاره به یک پانویس از کتاب خود با نام «ظلم، جهل و برزخیان زمین» و سخن از اسلامآوردن افرادی از قبیل مالکوم اکس، عالیجاه محمد و «کاسیوس (محمدعلی) کلی» گفته است: «در پاسخ به ایراد خوانندهای برایش توضیح دادم اسم جدید را همراه اسم قبلی آوردهام و این کار به نظرم اشتباه نیست؛ اشتباه این است که اسم جدید را برای پیش از تغییر آیینش هم به کار ببریم یا اسم قبلی را همچنان به او بچسبانیم.»
دیگر عناوین برگزیده «شرق» امروز:
آیتالله علویگرگانی: چرا باید وضعیت پوشش و حجاب امروز اینگونه باشد؟ برخی میگویند میخواهم بیحجاب باشم این مثل کسی است که در کشتی است و میگوید میخواهم قسمت مربوط به خودم را سوراخ کنم، این رفتار باعث غرقشدن کشتی میشود.
آیتالله هاشمیرفسنجانی: محمدعلی کلی اعجوبهای در تاریخ ورزش دنیا بود که قهرمانیاش او را نامدار و شخصیت انسانمدارش، او را محبوب دلها کرد. روزی از او پرسیدم، چگونه مسلمان شدید؟ او گفت: نکات مثبتی در اسلام دیدم که در ادیان دیگر ندیده بودم.
پیشنهاد نامگذاری معبری به نام «محمدعلی کلی»/ اقبال شاکری در دویستوشصتوچهارمین جلسه شورای شهر تهران: دیروز واقعه دردناکی اتفاق افتاد و آن درگذشت قهرمان اسطورهای جهان محمدعلی کلی؛ نماد ایستادگی برابر تبعیض نژادی و مقابله با سیاستهای امپریالیستی آمریکا در جنگ با ویتنام بود.