جان لاک و اعتقاد به دارایی های خدا
اعتماد در این شماره از بزرگترین فیلسوف عصر خرد انگلستان نوشته و در کنار انتشار نامه علی مطهری به پورمحمدی، از «دیدار فرستاده ویژه رئیس جمهور با مراجع قم» و ضبط کنسرتها به عنوان یکی از پیشنهادهای دادستانی تهران برای برقراری بدون مشکل آنها یاد کرده است.
این روزنامه در صفحه 7 و به مناسبت زادروز بزرگترین فیلسوف عصر خرد انگلستان، یادداشت ««اشکان زارع» زیر عنوان «جان لاک در محاق» را به چاپ رسانده است.
نگارنده با هدف واکاوی اندیشههای جان لاک و بررسی نسبت امروز انگلستان با اندیشهها و آموزههای او نوشته است: «در نظریه لاک وضعیت طبیعی در مقام شروعی اساسی برای نظریه تکاملی منشا حقیقی، گستره غایت حکومت مدنی توصیف میشود. منظور لاک از قانون طبیعی، فقط قانونی است که بر رفتار انسانی حاکم است و البته این قانون رفتار موجود افراد بشر را تشریح نمیکند، بلکه رفتاری را که باید داشته باشند، تشریح میکند….
لاک معتقد است که انسان معرفت فطری نداشته و در بدو تولد ذهن بسان لوح نانوشتهای است که به تدریج به آن شکل میدهد. لاک تصورات را علل مادی معرفت به شمار میآورد که این تصورات تماما از تجربه حاصل میشود….»
اشکان زارع با اشاره به دو اثر جان لاک درباره حکومت آورده است: «نخستین رساله درباره حکومت، اثری مجادلهآمیز است با هدف رد شرح پدرسالارانه «نظریه حقوق الهی پادشاهان» که توسط رابرت فیلمر ارایه شد. لاک این مجادله را که مردان طبیعتا آزاد نیستند به عنوان مساله کلیدی انتخاب میکند.
رساله دوم لاک درباره حکومت، نظریه اثباتی حکومت است. او آشکارا بر این نظر است که انسان نباید دچار این عقیده خطرناک شود که کل جهان، صرفا نتیجه زور و خشونت است….»
نگارنده با اشاره به اعتقاد لاک به اینکه انسان دارایی خدا محسوب میشود، افزوده است: «لاک انسان را آنقدر آزاد نمیداند که دست به قتل یا خودکشی و نابودی سایر مخلوقات زند، چرا که با انجام این کارها در نظر وی هدف الهی از سوی انسان نقض شده است…. او مالکیت خصوصی را با این مطلب که خداوند زمین را برای همه انسانها مشترک آفریده است، آغاز میکند. لاک دارایی خصوصی را نشات گرفته از عدم رضایت عمومی میداند. در این نظریه از سوی لاک میتوان تکامل وضع طبیعی را مشاهده کرد….»
علی مطهری: جمهوری اسلامی معصوم نیست
روزنامه اعتماد در صفحه 2 از درخواست کتبی علی مطهری از مصطفی پورمحمدی نوشته و از قول او خواهان «توضیح درباره سال ۶۷ به جای مغالطه» شده است.
این گزارش با اشاره به فایل صوتی منتسب به مرحوم آیتالله منتظری درباره وقایع تابستان 1367 می نویسد: «علی مطهری که خود زخم خورده منافقین بود، خطاب به مصطفی پورمحمدی دست به قلم شد. از موضع دو روز پیش او در مورد فایل صوتی انتقاد کرد و آن را «مغلطه» نامید و از این وزیر خواست که به جای مغالطه به عنوان یک مقام آگاه توضیحات لازم را بدهد.»
نایبرییس مجلس در نامهاش به وزیر دادگستری حسن روحانی یک سوال صریح از او میپرسد: «آیا شایعاتی که درباره اتفاق سال ۶۷ درباره نحوه اجرای حکم امام (ره) گفته میشود صحت دارد یا خیر؟ متاسفانه این، مشکل کشور ماست که مسوولان به جای توضیح یک مساله و پاسخ به سوالی که برای برخی اذهان ایجاد شده است به مغالطه میپردازند و از عواطف انسانی و دینی و انقلابی مردم بهرهبرداری میکنند و هیچگاه به سوال مورد نظر پاسخ نمیدهند….
جناب عالی که همراه آقایان رییسی، نیری و رازینی در متن این قضیه بودید، باید ضمن توضیح ماجرا، یا میفرمودید این شایعات به هیچوجه صحت ندارد یا میفرمودید ممکن است قصورهایی هم صورت گرفته باشد که در صورت اثبات از خانوادههای آنها عذرخواهی و جبران خسارت خواهد شد. این روش برخلاف تفکر رایج که کتمان خطاهای احتمالی را موجب تقویت نظام میداند و بلکه نوعی عصمت برای جمهوری اسلامی قائل است، موجب جلب اعتماد بیشتر مردم و استحکام افزونتر نظام اسلامی است.»
آیت الله مکارم شیرازی: شبکه ملی اطلاعات و نرم افزارهای بومی، راه کنترل شبکه های مجازی است
اعتماد در صفحه 3 گزارشی از سفر محمد نهاوندیان، فرستاده ویژه رییسجمهور به قم به چاپ رسانده و مسیر قم-تهران را محل رفت و آمد دولتمردان و حضور مردان کابینه در قم توصیف نموده است.
او در دیدار با تنی چند تن از مراجع، گزارشهایی با محوریت اقتصادی ارائه نمود و در نشست جامعه مدرسین به عنوان میهمان ویژه شرکت کرد و گزارش عملکرد دولت در زمینههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را ارایه نمود.
آیتالله غروی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه اعضای جامعه نظرات خود را درباره گزارش نهاوندیان مطرح کردند، افزود: «در زمینه بررسی مسائل فرهنگی به موضوع کنسرتها نیز اشاره شد.»
آیت الله مکارم شیرازی در این دیدار، سیاست های انقباضی و فیلتر کردن شبکه های مجازی را جهت کنترل آن کافی ندانسته و راهکار دوری از آسیب های آن را راه اندازی شبکه ملی اطلاعات و ساخت نرم افزارهای داخلی و بومی دانسته است.
آیت الله سبحانی نیز مساله تجرد جمعیت قابل توجهی از جوانان را مهم دانسته و دولت را به ایجاد بستر فرهنگی برای ترویج ازدواج آسانتر توصیه کرده است.
ضبط کنسرتها؛ پیشنهاد دادستانی تهران
روزنامه اعتماد در صفحه 13 به انعکاس دومین نشست دادستانی تهران در حوزه آسیبهای اجتماعی پرداخته و سخنان دادستان تهران درباره حجاب و کنسرتها را منتشر ساخته است.
او درباره «مبارزه با مظاهر و مصادیق بیعفتی و بیحجابی» گفت: «این مبارزه باید جدی، قاطع و همهجانبه باشد و به جای اینکه به سراغ افراد برویم باید روی مراکز تولید، توزیع و عرضه متمرکز شویم…. و هرجا که اتحادیههای پوشاک قادر نباشد، اقدامات پلیس توام با حمایت قضایی همراه خواهد بود.»
دادستان تهران از جمله اقدامات موثر در مقابله با بدحجابی را توقیف اتومبیلهایی که راننده یا سرنشین آن کشف حجاب کرده، دانست و با اعلام اینکه دادستانی به پلیس در این خصوص مجوز داده است، از پلیس خواست این دستور را اجرایی کند. او همچنین با تاکید بر ظرفیت فضای مجازی در تبلیغ «بیعفتی»، به دو معاون خود در دادسرای فرهنگ و رسانه و دادسرای جرایم رایانهای دستور داد که در این حوزه ورود جدی کنند و نسبت به سایتهایی که به تبلیغ یا فروش لباسهای مبتذل میپردازند اقدامات پیشگیرانه صورت گیرد.
به گزارش این روزنامه، عباس جعفری دولتآبادی در ادامه به طرح سه پیشنهاد درخصوص برگزاری کنسرت ها پرداخت. پیشنهادهایی با مضمون «تضمین و تامین امنیت مراسم از سوی استاندار یا فرماندار تهران»، «تضمین سلامت محتوای برنامه ارایه شده توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» و «ضبط رسمی کنسرتها از سوی پلیس».
دیگر عناوین برگزیده «اعتماد» امروز:
آیتالله علمالهدی: برخی از افراد، سخنان را در کسوت طلبگی تفسیر نمیکنند و از آدم یک چهره سیاسی میسازند و از آب خوردن هم تحلیل سیاسی بیان میکنند./ نماینده ولی فقیه در استان وظیفه نقد، توصیه، تحلیل و تشکر دارد و باید رهنمودها و راهبردهای ولی فقیه را در سطح استان مطالبه کند و اگر نماینده ولی فقیه این کار را انجام نداد یعنی به وظیفه خود عمل نکرده است.
یادداشت «قاتلان معصوم» به قلم زهرا چوپانکاره / 1500 پسر بچه در عراق و سوریه با داعش همکاری میکنند.