درباره نوید کرمانی
سعیده میرصدری
نوید کرمانی نویسنده، روزنامهنگار، پژوهشگر مطالعات خاورمیانه و فعّال حقوق بشر و یکی از چهرههای شناخته شده در جامعه علمی و غیرعلمی آلمان است. وی در سال 1967 در زیگن[1] آلمان در یک خانواده ایرانی به دنیا آمد.
به جز این جایزه صلح، وی چندین جایزه ادبی مهم دیگر را نیز از آن خود کرده است[5]. در سال 2014، به مناسبت شصت و پنجمین سالگرد تأسیس قانون اساسی[6] آلمان، کرمانی به عنوان سخنران برگزیده در پارلمان آلمان[7] سخنرانی ایراد کرد که به عنوان «سخنرانی سال»[8] از طرف دانشگاه توبینگن[9] برگزیده شد.
نوید کرمانی عضو رسمیِ «آکادمیِ علوم در زمینه شعر و زبان» در هامبورگ[10] و «آکادمیِ علوم و هنر» در نٌوردراین-وستفالن[11] است.
وی در سالهای اخیر، پس از حملات تروریستی یازده سپتامبر در امریکا و کشتار تروریستی در شارلی ابدو[12]، تمامی تلاش خود را در صحنه اجتماعی – با برپاییِ راهپیماییهای خودجوش و مردمی و سخنرانیها و مقالهنویسی در روزنامهها – و در محیط آکادمیک – با انتشار کتاب و مقاله – وقف تبرئه کردن اسلام از اتهام خشونت و تروریسم کرده است. در جریان پناهندگان سوری نیز تمامی تلاش خود را وقف احقاق حقوق آنها در جامعه آلمان و حمایت از آنها کرده است.
کرمانی قریب به بیست اثر دارد که از آن میان شش کتاب زیر شناختهتر شده است:
1. خدا زیباست؛ تجربه زیبایی شناختی قرآن[1] (1999)؛ رساله دکترای وی که در آن تلاش میکند تجربه زیباییشناختی مخاطبانِ قرآن از صدر اسلام تاکنون را بررسی کند. وی با بررسی منابع اسلامی متنوع در زمینههای کلامی، تاریخی، فلسفی، ادبی و عرفانی، تلاش میکند تا پتانسیلهای زیبایی شناختی قرآن – از لحاظ ساختار زبانشناسی و محتوا – را تصویر کند.
2. دینامیتِ روح؛ شهادت، اسلام و نهلیسم[2] (2002): درباره حملات تروریستی یازده سپتامبر و ریشهیابی چنین پدیدهای است. وی معتقد است پاسخ این پرسش را باید در آثار نهیلیستی نیچه یافت، نه در قرآن کریم.
3. ما که هستیم؟ آلمان و مسلمانانش[3] (2009).
4. حیرتِ باورناکردنی؛ در باب مسیحیّت[4] (2015).
5. هجوم واقعیت؛ درباره سفر دور و دراز پناهجویان از طریق اروپا[5] (2016).
6. خوف الهی؛ عطّار، ایّوب و شورش متافیزیکی[6]
این کتاب در سال 2005 به آلمانی چاپ شد و مدّت زمان بسیار کمی بعد در سال 2011 توسط انتشارات پالیتی در کمبریج به انگلیسی ترجمه شد. این اوّلین اثر کرمانی بود که به زبان دیگری ترجمه میشد، حتّی زودتر از خدا زیباست که معروفترین و اوّلین اثر جدّیِ وی محسوب میشود. به نظر میرسد توجّه و رغبتی که به این اثر کرمانی در جامعه اروپایی نشان داده شده است بیش از سایر آثار اوست، چرا که وی در اینجا نوعی الهیات رادیکال را معرفی میکند: الهیّات اعتراض – آنچه وی آن را «الهیّات ضد» میخواند و در سنت عرفانی اسلامی نزد عطار نیشابوری و مولانای رومی نیز سابقه دارد.
Ernst Bloch Prize (2000), Annual Award of the Helga and Edzard Reuter Foundation (2003), European Prize of the Heinz Schwarzkopf Foundation for Scientific and Journalistic Work (2004), Hessian Culture Award (2009), Hannah Arendt Prize for Political Thought (2011), Buber Rosenzweig Medal (2011), Heinrich von Kleist Prize (2012), Cologne Culture Prize (2012), Cicero Speacker’s Prize (2012), Gerty Spies Literature Prize (2014) and the Joseph Breitbach Prize (2014).