آیا نهادهای مذهبی از قدرت جذابیت موسیقی اسلامی آگاهند؟
شرق در شماره امروز از جذابیت موسیقی اسلامی سخن گفته و با اشاره به عدم صدور فتوای کتبی درخصوص حرمت به تصویر کشیدن حضرت اباالفضل(ع)، به گفتگو پیرامون عدالت جنسیتی در اسلام پرداخته است.
روزنامه شرق در صفحه ۱ یادداشت «موسیقی اسلامی» به قلم «مجتبی صدریا» را به چاپ رسانده و با اشاره به مجذوب شدن دوستی آلمانی خود به صدای اذان مؤذنزادهاردبیلی از قول او نوشته است: «دوستم با معرفی سبک موسیقی Requiem و آواز کلاسیک دنیای مسیحیت به من گفت: «موسیقی مذهبی شما، این آوازی که مقابل مسجد پخش میشد، خیلی غنیتر از موسیقی مذهبی ماست. تمام آنچه ما مجبوریم در صحنه ارائه موسیقی در کلیسا اضافه کنیم، شما قادرید تنها با صدای مؤذنتان تداعی کنید و نه احتیاج به «کُر» دارید، نه «ارگ» و نه ارکستر سمفونیک «همراهی کننده».
نگارنده در ادامه با اشاره به بحث چند ساعته با دوست آلمانی اش دراین باره، این موارد را به عنوان پرسش های بی پاسخ دوست خود ذکر کرده است: «آیا در ایران کار پژوهشی موسیقیشناسی درباره ملودیهای اذان انجام گرفته است؟ آیا بر پایه این ملودیها قطعات موسیقی جدیدی ساخته شده است؟ آیا نهادهای مذهبی شما از قدرت جذابیت موسیقی اسلامی آگاه هستند؟»
اعتراف سران عربستان: آنچه برای مبارزه با نهضت تشیع تدارک شده بود، علیه ما شده است
شرق در صفحه ۱ یادداشت فریدون مجلسی، تحلیلگر روابط بینالملل زیر عنوان «بنبست عربستان از ۲ دیدگاه آمریکایی» را منتشر ساخته و با اشاره به انتشار ترجمه کتاب «عربستان سعودی؛ مردم، گذشته، مذهب، فاصله طبقاتی و آینده»، اثر «کارِن الیوتهاوس»، از مدیران پیشین والاستریتژورنال و برنده جایزه مهم پولیتزر ۱۹۸۴، آن را واجد اطلاعات و تحلیلهای منطقی درخور توجه دانسته و از قول آن، عربستان را واجد هویتی مبتنی بر دیدگاه واپسگرایانه، محدود و ستیزهجویانه وهابی دانسته است.
نگارنده در ادامه از توجه مشروح نویسنده این کتاب به تحولات تاریخی منجر به سلطه جزماندیشانه وهابی و تأثیر آن بر زندگی روزمره مردم عربستان نوشته و آورده است: «به نوشته خانم هاوس مشکل مهم این است که گرچه آموزش توسعه یافته، اما تشکیلات مذهبی آموزشوپرورش را تحت نفوذ شدید خود دارد و… بخش عمده آموزش را مطالب مذهبی تشکیل میدهد و کیفیت آموزش حتی در سطح دانشگاهی پایین است و نمیتوان آن را با سایر نقاط جهان مقایسه کرد.»
فریدون مجلسی همچنین با اشاره به گزارش «زَلمای خلیلزاد»، دیپلمات افغانیتبار آمریکایی از سفر اخیرش به عربستان، آورده است: «او در گزارش اخیر خود به جلسهای با حضور ملک سلمان، ولیعهد نایف، و معاون ولیعهد – شاهزاده محمد- و به اعتراف آنان اشاره میکند درباره مطلبی که تاکنون انکار میکردهاند، یعنی اینکه در واقع منابع مالی افراطیون را تأمین میکردهاند. آنان میپذیرند که «ما شما را گمراه کردیم» و میگویند آن حمایت در واقع از دهه ۱۹۶۰ و در مقابله با سوسیالیسم ناصری و شوروی بوده است که در ماجرای افغانستان نیز ادامه یافت و بعدا برای مبارزه با نهضت تشیع مورد حمایت ایران از آن استفاده شد. اکنون معتقدند آن جریان طی زمان علیه خودشان حرکت کرده است و اینکه گروه النصره در سوریه هنوز از سعودی پول میگیرد.»
وزیر ارشاد: مراجع عظام تقلید هنوز نظر کتبی خود را ارائه ننموده اند
این روزنامه در صفحه ۱۴ گفتگوی خبرنگار خود با علی جنتی، وزیر ارشاد در باره بلامانع اعلام شدن سوال برانگیز فیلم رستاخیز را به چاپ رسانده و از قول او به این نکات اشاره نموده است:
– مسئولان فیلم به دیوان عدالت اداری از وزارت ارشاد شکایت کردند. دادگاه در رأی بدوی خود اشاره کرد کارگردان متحمل خسارت شده و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید جبران خسارت کند. ما تقاضای تجدیدنظر دادیم و در این مدت از برخی مراجع عظام تقلید که چنین فتوایی داده بودند، درخواست کردیم نظر فقهی خود را به صورت کتبی بنویسند تا ما به عنوان مدرک در دادگاه بتوانیم آن را ارائه کنیم که تا این لحظه هیچ یک از این بزرگواران چنین نکردهاند.
– حالا با توجه به اینکه درآستانه ماه محرم هستیم و این ماه به حضرت سیدالشهدا(ع) تعلق دارد، فرصت مناسبی است فیلمی که متعلق به آن امام همام است، به نمایش درآید. بههمیندلیل رسما اعلام کردیم اکران فیلم مشکلی ندارد؛ اما عملیشدن اکران فیلم به دستاندرکاران «رستاخیز» مربوط میشود تا این قضیه را پیگیری کنند.
فاضلمیبدی: در هیچ کجای دین نابرابری در بین زنان و مردان دیده نمیشود
شرق در صفحه ۱۷ گفتگو با «حجتالاسلام فاضلمیبدی» درباره عدالت جنسیتی را به چاپ رسانده و در مقدمه ای زیر عنوان «عدالت جنسیتی لازمه جامعه اسلامی است» نوشته است: «برخی معتقد بودند ورود به موضوع عدالت جنسیتی، کار دشواری است؛ چراکه نگاه ایدئولوژیک و علمی در این زمینه اهمیت زیادی دارد که باید به این دیدگاهها بهطور دقیق پرداخت. این در حالی است که عدالت جنسیتی زیرمجموعه عدالت اجتماعی است.»
نکات منتخب مطرح شده توسط فاضلمیبدی به این شرح است:
– درباره مسئله زنان، موارد متعددی وجود دارد که براساس زمان و موقعیت جامعه، رفتارها متفاوت بوده است؛ همچون تغییرات در حق طلاق، ازدواج کودکان، ارث و قضاوت.
– اینگونه نیست که اسلام حقی را از زنان منع کرده باشد، بلکه در بستر زمان و جامعه ممکن است یک قانون قدرت اجراشدن نداشته باشد؛ اما همان قانون سالها بعد در همان جامعه اجرائی شود.
– در مسئله تفکیک جنسیتی در مشاغل و ادارات و آموزشگاهها (که بنده بهشدت مخالفم) و مسائلی از این دست نباید سلیقهای عمل کنیم، نباید نظرات شخصی را به نام اسلام ارائه دهیم؛ البته آنچه در اسلام حرام است، مفاسد اخلاقی و اجتماعی است که نباید در جامعه رخ دهد اما نمیتوانیم بگوییم زن و مرد در تمام محیطهای اجتماعی با نگاه جنسیتی در کنار هم رفتار میکنند.
– در مسئله عدالت جنسیتی باید روحیه لطیف زن در نظر گرفته شود و در مشاغل دشوار قرار نگیرد اما نباید جلوتر از دین و شریعت، زن را محدود کرد و محدودیتها باید بر اساس اسلام تبیین شوند نه بیشتر از آن. مثلا در هیچ جای قرآن یا اسلام نیامده است که دیه زن نصف مرد است و اصلاح آن لازم است، بااینحال هیچ بخشی نداریم که بگوییم حق زنان صد درصد پایمال شده بلکه این نادیدهگرفتن حقوق زن نیز نسبی بوده و در حال اصلاح است؛ بنابراین در هیچ کجای دین نابرابری در بین زنان و مردان دیده نمیشود و تمامی این تفاسیر ناشی از تفسیر نادرست ماست.
دیگر عناوین برگزیده «شرق» امروز:
رئیسجمهوری: یکی از شرایط لازم، وجود فرهنگ لازم برای جذب گردشگر است و گردشگر زمانی وارد کشوری میشود که با چهره گشاده مردم روبهرو شود و در آن جامعه تحمل فرهنگی بالا باشد و اخلاق بهعنوان یک اصل اساسی مورد توجه قرار گیرد./ ملت ایران، ملت بزرگی است که در طول تاریخ، مذاهب، ادیان و اقوام مختلف را تحمل کرده و احترام گذاشته و نوع زبان، رفتار و آداب و رسوم آنها مورد احترام ملت ایران بوده است؛ بنابراین مسئله فرهنگی یک اصل اساسی برای جذب گردشگر است.
پاییز امسال، صالح نجفی در مؤسسه پرسش با سؤالات مختلفی درباره سورن کیرکگور رابطه این فیلسوف را با الاهیاتی که از سوی دیگر اندیشمندان پس از او مطرح شده، بررسی خواهد کرد. عنوان این دوره «انقلاب خاموش در فلسفه» است.