سازها را به مشهد راه ندادند، در قم کوک شدند
شرق در این شماره از برگزاری یک کنسرت در قم خبر داده و سفرنامه خبرنگار پارلمانی خود به یزد و عبادتگاه زرتشتیان چک چک را به چاپ رسانده است.
روزنامه شرق در صفحه ۱۴ گزارشی از برگزاری یک کنسرت در قم، «پایتخت مذهبی و قطب فرهنگی ایران» پس از گذشت ده سال از آخرین مورد آن را به چاپ رسانده و زیر عنوان «سازها در قم کوک شد» از میزبانی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی این شهر از گروه مهبد با وجود برخی مخالفتها خبر داده است.
این روزنامه که برگزاری کنسرت موسیقی در قم را اتفاق شایستهای دانسته که میتوان آن را الگویی سالم برای تداوم موسیقی در شهرهای مذهبی دانست، از قول حجتالاسلام عباس دانشی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم که پیش از این در دوره هشتساله احمدینژاد مدیرکل اداره ارشاد زاهدان بوده، نوشته است: «در حوزه موسیقی باید به فقه اسلامی، فقه شیعی و فتاوای امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری (مدظله) توجه ویژهای شود». دانشی با اشاره به سیاستهای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم در حوزه موسیقی، اضافه میکند: «در حوزه موسیقی، آنچه در دستور کار اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم قرار دارد، پرداختن به سرودهای انقلابی و موسیقی سنتی است. در حوزه موسیقی از هنرمندان قمی خواسته شده است تا برنامههای خود را برای تولید محتواهای فاخر ارائه دهند و اداره کل فرهنگ و ارشاد استان قم از این تولیدات حمایت میکند تا آلبوم موسیقی فاخری از هنرمندان استان قم تولید شود.»
شهر «قم» در حالی پذیرای یک گروه موسیقی شده که سه تن از استادان برجسته حوزه علمیه قم چندی پیش به انتقاد از مخالفان کنسرتها پرداختند. آیتالله محسن غرویان، استاد برجسته حوزه علمیه قم در گفتگو با ایرنا خاطرنشان ساخته است:
– اگر موسیقی بهصورت مطلق حرام باشد، باید در صداوسیما و رادیو را در نظام جمهوری اسلامی بست، چراکه این رسانه پر از موسیقی است.
– وقتی مصادیق موسیقی حرام و حلال را کارشناسان فقهی و علمی مشخص و تبدیل به قانون میکنند، همه باید تابع قانون باشند.
همچنین حجتالاسلام دکتر بهرام دلیر، استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم و رئیس گروه عرفان پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز در این باره به ایرنا گفته است:
– لغو خودسرانه کنسرتهای دارای مجوز قانونی، باعث آنارشیسم و هرجومرج فرهنگی در کشور خواهد شد و این به صلاح نظام نیست.
– در ایران، ما شهر غیرمذهبی نداریم، همه شهرهای کشور مذهبی است. شهروندی که دوست دارد در شهرهای مقدس کنسرت ببیند، چه گناهی کرده که ما مانع اجرای موسیقی حلال برای او شویم. شهروند مشهدی چه بدی کرده که خراسانی شده، آیا چیزهای حلال شرعی را نباید استفاده کند؟
حجتالاسلام سید ابوالفضل موسویان، عضو مجمع مدرسان و محققان حوزه علمیه قم نیز با اشاره به اینکه اختلاف بین فقها به معنای حرمت موسیقی نیست، گفته است: «برخی فقها موسیقی را حرام و برخی دیگر آن را حلال میدانند و این اختلاف فتوا به معنای حرمت نیست، بلکه امر بر مقلدان آنها دایر میشود و در کل جامعه نمیتوان چنین حکمی را صادر کرد».
اینجا همهچیز رنگ و بوی ماوراءالطبیعه دارد
شرق در صفحه ۱۶ سفرنامه مهدی قدیمی، خبرنگار پارلمانی خود به یزد را که در معیت دیگر خبرنگاران پارلمانی و به دعوت نماینده اردکان در مجلس انجام شده، به چاپ رسانده و در بخشی از آن، زیر عنوان «معبدی در میان کوهها» به روایت دیدار از «چک چک»، زیارتگاه زرتشتیان پرداخته و در قسمتی از آن نوشته است:
«اینجا «چکچک» است؛ زیارتگاه زرتشتیان. جایی زیر پای ما سنگ کوه است و بالای سرمان نیز سقفی از همان سنگ و همان کوه. غاری بوده که جوان راهنما میگوید در هنگام حمله اعراب به ایران یکی از دختران یزدگرد به نام مهربانو (خواهر شهربانو که بعد از اسارت و انتقال به عربستان، همسر امام سوم شیعیان شد) به اینجا پناه آورده است. بنا بر این روایت او در اینجا ناپدید شده و آبی که از سقف و دیوارهای این غار بزرگ و باصفا به زمین میچکد، از آن روز تاکنون همینطور قطرهقطره چکیده است.
آتشی به رسم آتشکدههای زرتشتیان در وسط غار روشن است و درختی که قدمتش را بیش از هزار سال تخمین میزنند، از کف غار روییده و از سردر غار بیرون رفته و شاخسارانش چتری شده بر درگاه ورودی. اینجا همهچیز رنگ و بوی ماوراءالطبیعه دارد. نهتنها این معبد و درونش که هر سال به مدت چهار روز در خردادماه، همه زرتشتیان جهان برای عبادت در آن جمع میشوند؛ بلکه پای این کوهها و در این فضا که معلوم نیست پست است یا مرتفع و آنقدر کوهها آن را در بر گرفتهاند که تشخیص شمال از جنوب نیز دشوار است. اینجا یک مغناطیس دوار و گنگ انسان را احاطه میکند. وقتی به پایین کوه و محل استقرار خودروها میرسیم، دیگر آفتاب در حال آخرین پرتوفشانیهای قبل از غروب است و راه بازگشت تا اردکان را در آغاز شب از دل این گوشه زیبا و اسرارآمیز کویر تا شهر میپیماییم.»
اقلیتهای ملی و مذهبی میخواهند با حفظ هویت ملی و مذهبی خود، همچنان پاسدار ایران باشند
روزنامه شرق در صفحه ۶ یادداشت انتقادی یکی از خوانندگان خود به دو یادداشت منتشر شده در شماره ۲۶۷۱ را زیر عنوان «حقوق اقلیتها تجلیبخش وحدت» منعکس ساخته و با اشاره به عدم وجود حتی یک حرکت واگرایی و ضد وحدت در طول ۱۴ قرن اخیر تاریخ ایران، نوشته است: «این در حالی است که اقوام، پیرو ادیان و مذاهب مختلف بوده و به زبانهای گوناگون تکلم میکردند و با این تکثر، فرهنگی مشترک را شکل بخشیدند و وحدت را متجلی کردند، چنان که همسایگان را هم تحتتأثیر قرار دادند.»
نگارمنده معتقد است «اقلیتهای ملی و مذهبی که امروز در ایران بهویژه نقاط مرزی زندگی میکنند، بازمانده ملتهایی هستند که به واسطه بیلیاقتی حکام و توطئههای دشمنان، اکثریت آنها از پیکره مام میهن بریده شدهاند؛ اما این اقلیتها با وجود همه ستمهای ملی و مذهبی که از سوی حکمرانان جبار و مستبد ایران در گذشته در حقشان روا شده، امروز با عشق و علاقه به دامن میهن چنگ یازیده و میخواهند با حفظ هویت ملی و مذهبی خود همچنان پاسدار ایران باشند.»
دیگر عناوین برگزیده «شرق» امروز:
آیتالله مکارمشیرازی: برخی شبکههای مجازی مردم را به بردگی کشیده و اطلاعات آنها را در اختیار سرویسهایی قرار میدهد. در فضاهای مجازی ترویج آموزههای دینی در دستور کار قرار گیرد. لازم است مشکلات فضای مجازی احصا و برای رفع آن تدابیری اندیشیده شود.