دادستان کل کشور: ‌قمه‌زنی به اعتبار مکتب تشیع ضربه می زند

شرق در شماره امروز از هشدار دادستان کل کشور درباره قمه زنی نوشته و با انتقاد از میانبر زدن به دفتر مراجع در موضوعات علمی، به معرفی یک کتاب درباره نقش سنت‌ و مذهب در عربستان پرداخته است.

دادستان کل کشور: ‌قمه‌زنی به اعتبار مکتب تشیع ضربه می زند
روزنامه شرق در صفحه ۲ هشدار حجت‌الاسلام‌ منتظری، دادستان کل کشور در مورد هنجارشکنی‌ در ایام عزاداری محرم و اقداماتی از قبیل قمه‌زنی را بازتاب داده و مسئله قمه‌زنی را از جمله مسائلی دانسته که از آنها در جهت ضربه‌زدن به حیثیت و اعتبار مکتب تشیع استفاده می‌شود.
 
او با بیان اینکه عده‌ زیادی از دشمنان از این حرکت سوء‌استفاده می‌کنند، گفت: همه باید بدانند که امروز ‌قمه‌زنی مسئله‌ای است که موردتوجه شیعه انگلیسی و به نحوی دشمنان است و آنها می‌خواهند به این طریق چهره تشیع و عزاداران امام حسین (ع) را ملکوک کنند.»
 
دادستان کل کشور ادامه داده است: «از این جهت که قمه‌زنی امروز به یکی از ابزارهای سوءاستفاده دشمن برای ضرررساندن به نظام ولایی و تشیع موردتوجه قرار می‌گیرد، باید به این موضوع نگاه کرد و نباید این ابزارها را در اختیار دشمن قرار داد. وظیفه دادستان‌ها و نیروی انتظامی نیز این است که با رفتارهای ناهنجار و هنجارشکنی‌ها در ماه محرم برخورد کنند.»
 
راه میانبری از دفتر مراجع
شرق در صفحه ۱ یادداشت «صداوسیما و داوری‌های سلیقه‌ای» به قلم عبدالحسین طوطیایی، پژوهشگر کشاورزی را به چاپ رسانده و با اشاره به مخالفت‌های سلیقه‌ای با فراورده‌های کشاورزی بیوتکنولوژی یا محصولات تراریخته، صداوسیما را از قدم برداشتن در وادی یکسویه‌نگری برحذر داشته است.
 
نگارنده با اشاره به تدوین مجموعه‌ای تحلیلی در واحد پژوهش خبری صداوسیما در تداوم مخالفت‌های تا مرز اتهام به متخصصان بیوتکنولوژی گیاهی، بخش نخستین این گزارش ظاهرا بی‌طرفانه در امر استفتا از دفتر مراجع محترم را بررسی نموده است.
 
در بخشی از این گزارش می خوانیم: «آیا شایسته است برای دستیابی به اهداف سلیقه‌ای خود راه میانبر بزنیم؟ آیا از آن نگران نیستیم که از این پس اختلاف و تضارب آرا در مقوله‌های علمی از قبیل فیزیک، شیمی، جامعه‌شناسی و… . به‌جای موضوع بحث‌شدن میزگردهای علمی، به دفاتر مراجع محترم تقلید انتقال داده شود؟ پاسخ‌های هوشمندانه آیات عظام دراین‌باره بیشتر نشان داد که بررسی‌های علمی فقط باید در مدارهای تخصصی و علمی پی گرفته شود….»
 
 مناسبات بین افراد و جامعه، زخمی است
این روزنامه در صفحه ۷ یادداشت حمیدرضا خدایی‌راد، دکترای علوم سیاسی زیر عنوان «تعارض «امر فردی» و «امر اجتماعی» در جامعه ایران» را به چاپ رسانده و با اشاره به گلایه های گروه‌های مرجع، اندیشمندان و دست‌اندرکاران از کاهش التزام افراد به اصول اخلاقی، ارزش‌های اجتماعی و تعهدات جمعی بر آن شده تا یک نقطه را به ‌عنوان پیش‌فرضی برای شناخت مسئله براساس دوگانه «امر فردی» و «امر اجتماعی» پیشنهاد کند.

در بخشی از این یادداشت آمده است: «افراد براساس نیازهای مادی- ‌معنوی و انتظارات متقابل، جامعه را می‌سازند و جامعه نیز بستر برآوردن و تأمین نیازها و انتظارات افراد را فراهم می‌کند…. واقعیت جامعه ایران که با وقایع و روند جاری زندگی اجتماعی هم تأیید شده است، مؤید این حقیقت تلخ است که بین «امر فردی» و «امر اجتماعی» نه‌تنها «هم‌افزایی» کاهش چشمگیری داشته بلکه از گسترده‌شدن تعارض بین این دو باید سخن گفت؛ یک وضعیت «هم‌کاهشی» و «هم‌ساییدگی»
 
نگارنده، حجم بالای آسیب‌های اجتماعی، قانون‌گریزی، فساد اداری، بی‌اخلاقی، نحیف‌شدن سرمایه‌های اجتماعی و… را از جمله مسائلی برشمرده که نشان می‌دهد بر پیکر مهم‌ترین محور حیات جمعی ما یعنی مناسبات بین «افراد و جامعه» زخم‌های عمیقی ایجاد شده است.
  
وهابیت، یک تغییرشکل خطرناک از مذهب سنی
روزنامه شرق در صفحه 12 یادداشت «عربستان در تیررس» نوشته رابرت فیسک را به نقل از ایسنا بازنشر نموده و با یادآوری بیانیه ۲۰۰ روحانی سنی‌مذهب که در آن وهابیت را «یک تغییرشکل خطرناک از مذهب سنی اسلام» توصیف کردند، نوشته است:‌ «این بیانیه یک رویارویی شگفت‌انگیز علیه کشوری است که هرساله میلیون‌ها دلار پول صرف هزاران مسجد و مدرسه و روحانیون وهابی در سراسر جهان می‌کند. از نظر سنی‌هایی که در چچن نشست داشتند، خطرناک‌ترین انحراف وهابیت این بوده که اجازه به خشونت علیه هرکسی که به آن معتقد نیست، شامل مسلمان‌هایی که تفسیر وهابی را رد می‌کنند، داده است.»
 
او معتقد است عربستانی‌ها برای اولین‌بار، هم مورد هجمه رهبران سنی‌ها و هم رهبران شیعیان به طور هم‌زمان قرار گرفته‌اند. درعین‌حال حضور احمد الطیب، شیخ الازهر، از یک جهت دیگر نیز برای عربستانی‌ها ناراحت‌کننده است، چراکه آنها از زمان کودتای ژنرال السیسی در بیش از سه سال پیش در مصر، میلیون‌ها دلار را به اقتصاد این کشور تزریق کرده بودند.
 
نگاهی واضح به نقش سنت‌ و مذهب در عربستان
شرق در صفحه 12 به معرفی کتاب «درباره عربستان» نوشته «کارن الیوت هاوس»، خبرنگار «وال‌استریت‌ژورنال» پرداخته و خاطرنشان ساخته که نویسنده برای آشنایی دقیق‌تر با این کشور، پنج سال در عربستان زندگی کرده و با صدها نفر از مردمان محلی تا شخصیت‌های سیاسی و اثرگذار این کشور گفت‌وگو کرده است.

در این کتاب که به موضوع شیعیان و سایر اقلیت‌ها کمتر پرداخته شده، می خوانیم: «بسیاری از سعودی‌ها فکر می‌کنند که هدف ایران اشغال دو مکان مقدس اسلام و اعلام دولت شیعه در مناطق نفت‌خیز استان‌های شرقی عربستان سعودی است که هم‌جوار شیخِ‌نشین‌های امارات متحده عربی و بحرین هستند؛ جایی که اکثریت با شیعیان است. برای آل‌ سعود ازدست‌دادن نفت یا مشروعیت مذهبی به‌معنای شکستن طلسم سلطنت و سرنگونی پادشاهی است…؛ اما حقیقت این است تا زمانی که ایرانیان روابط تیره‌ای با ایالات متحده آمریکا دارند، در عربستان سعودی دلیلی برای ترس از ایران – حداقل در کوتاه‌مدت- وجود ندارد».

از ویژگی‌های مهم کتاب خلاصه‌نویسی و صراحت لحن آن است. یکی دیگر از ویژگی‌های مهم آن نگاه زنانه و به‌خصوص نگاهی از درون زنان عربستان به وضعیت این کشور است که اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد. زیرا نویسنده به‌دلیل ساده زن‌بودن توانسته است ارتباط خوب و نزدیکی با خانواده‌های فرودست و فرادست سعودی برقرار کند و از طریق آنان اعماق این جامعه معماگونه عربستان را به خواننده نشان دهد. در آنجاست که ما به‌وضوح به نقش سنت‌ها، مذهب، عادت‌های قبایلی، تضاد طبقاتی و تضاد شدید بین سنت و مدرنیته پی می‌بریم.
 
دیگر عناوین برگزیده «شرق» امروز:
 محسن غرویان: اگر قرار باشد در محافل مذهبی، موضوعات سیاسی را با بداخلاقی‌های سیاسی امروز مانند توهین و دروغ و افترا و… مطرح کنیم، باعث خواهد شد ارزش‌های اخلاقی موردنظر امام حسین (ع) نیز دستخوش تغییر قرار گیرد و قداست آن از بین برود.

حسن عباسی در واکنش به بازتاب سخنرانی اخیر خود: کشور آمریکا و انگلیس ۴۱ و ۴۹ درصد زنازاده است….. تو که نمی‌گذاری روشن شود که غرب چه کثافتی است، تو هستی که خدا را می‌گذاری و به سراغ کدخدا می‌روی؛ لذا گفته باشم به تمام خبرگزاری‌ها و رسانه‌های اصلاح‌طلب اگر در قضیه زنازادگی غربی‌ها یک بار دیگر مسخره کنید، به مردم می‌گوییم کسانی که تمسخر می‌کنند و آمار نهادهای بین‌المللی، بروند در اصل خود شک کنند.

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.