کلیسای انگلستان: شاید دیگر لزومی به برگزاری مراسم روز یکشنبه نباشد
با افت جمعیت کلیساروندگان، کلیسای انگلستان تحقیقات خود را دربارۀ لغو قانونی که کلیساها را ملزم به برگزاری مراسم مذهبی روز یکشنبه میسازد، آغاز کرده است.
اسقفِ ویلسدن نوشته است: "این کارگروه در حال بررسی تغییراتی در احکام شرعی ب11 و ب14 است تا الزام برگزاری مراسم عبادی در کلیساهایی که دارای جمعیت و درآمد اندکی هستند لغو شود."
حکم شرعی ب11 که در سال 1975 تنظیم شده، از این قرار است: "نیایشهای صبحگاهی و عصرگاهی باید دستکم در روزهای یکشنبه، اعیاد مهم، چهارشنبۀ خاکستر (اولین روز چلۀ روزه مسیحیان کاتولیک که ۴۶ روز قبل از عید پاک رخ میدهد و مردم در آن روزه میگیرند) و همینطور آدینۀ نیک در هر کلیسا خوانده شود. نیایشها باید به طور علنی، با کمال احترام و با ندایی رسا خوانده شود."
حکم شرعی ب14 نیز در سال 1994 مورد توافق قرار گرفته است. این حکم نیز به این شرح است: "آیین عشای ربّانی باید حداقل در روزهای یکشنبه، اعیاد مهم و در چهارشنبۀ خاکستر و پنجشنبۀ پیش از عید پاک در تمام کلیساها بزرگداشت شود. این مراسم باید بهنحوی علنی، محترمانه و با صدایی رسا برگزار شود."
این قوانین بر مبنای نخستین نسخۀ قوانین کلیسای انگلستان شکل گرفتهاند که در سال 1604 در زمان حکومت جیمز اول به ثبت رسیده بود. قوانین شامل مقرّراتی هستند که براساس آنها مسیحیان باید چه در خلوت خود، چه در جمع، «سبت»(یکشنبه) را با گوش سپردن و آموختن کلام الهی سپری کنند و هر یک از نائبان پاپ نیز موظّند در روزهای یکشنبه خطبهای قرائت کنند.
این تغییرات در حالی برنامهریزیشده که تعداد کلیساروندگان در بریتانیا همچنان رو به کاهش است.
با این که 59درصد جمعیت این کشور خود را مسیحی معرّفی میکنند، اما کمتر از دو درصد آنها هر هفته در مراسم عبادی کلیسا شرکت میکنند. سال گذشته حضور متدیّنین در مراسمِ روزهای یکشنبه به 760 هزار نفر کاهش یافت، حال آن که این رقم در دهۀ 1960 سه برابر بود!
یکی از سخنگویان کلیسای انگلستان در پاسخ به «نشریۀ اندیپندنت» گفت: "در بعضی از نواحی تحت قلمرو کلیسای انگلستان، کلیساهای بسیار زیادی وجود دارد. محال است که نمایندگان پاپ بتوانند یکشنبهها به تمام این کلیساها سر بزنند و لذا عملاً این قانون نقض میشود. لذا هدف کارگروه آن است که به این بینظمیها سامان ببخشد. کارگروه نمیخواهد برگزاری مراسم یکشنبهها را در نواحی تحت قلمرو کلیسا لغو کند، بلکه این مراسم دیگر در یکایک کلیساها برگزار نخواهد شد."
این سخنگو منکر آن شد که دلیل حذف برنامۀ یکشنبۀ بعضی کلیساها، کاهش اقبال مردم به کلیسا است و اظهار داشت که دلیل این اقدام آن است که در هر ناحیه تعداد بسیار زیادی کلیسا وجود دارد و برگزاری مراسم در تکتک آنها بیدلیل است.
شورای اسقف اعظم نیز که مسئول تدابیر و برنامهریزیهای کلیساست، این تغییرات را مورد تأیید قرار داده است.