آیت‌الله هاشمی رفسنجانی: آنچه به ذهن منتقدین به اسم فرهنگ می‌آید، فرهنگ واقعی نیست

اعتماد در شماره امروز، گفتگو با آیت‌الله هاشمی رفسنجانی را به چاپ رسانده و نظر مرتضی جوادی‌آملی درباره وزیر پیشنهادی برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را منعکس ساخته است.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی: آنچه به ذهن منتقدین به اسم فرهنگ می‌آید، فرهنگ واقعی نیست
روزنامه اعتماد در صفحه ۶ گفتگوی سردبیر خود با آیت‌الله هاشمی رفسنجانی را به چاپ رسانده و در بخشی از مقدمه آن آورده است: «آیت الله حسرت می‌خورد که سید حسن خمینی از ورود به مجلس خبرگان بازماند. از ردصلاحیت‌ها یاد می‌کند و می‌گوید خبرگان آن چیزی که می‌خواست نشد اما بازهم این مجلس را مجلسی می‌داند که خوب می‌تواند وظیفه‌اش را اجرایی کند، وظیفه‌ای که دعا می‌کند هرچه دیرتر این مجلس به صرافت انجامش بیفتد….»
 
 آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی در پاسخ به این سوال که «چرا در چهارمین دهه از انقلاب، هنوز نتوانستیم وحدت و همدلی را بین نیروهای انقلاب فراهم و اخلاق اسلامی را در جامعه حکمفرما کنیم؟» گفته است: «مردم ایران همه مسلمان هستند و رشته محبت بین آنها هست و در این جهت همدلی عمومی وجود دارد…. بحث اخلاق خیلی وسیع‌تر از آن چیزی است که الان در ذهن بسیاری از مبلغان اخلاق وجود دارد و اصلا به آنها نمی‌پردازند…. به نظرم نقص جامعه ما اخلاق است. از بالا تا پایین این مشکل است و بیشتر اختلاف عمدتا از اینجا در کارها شروع می‌شود که باید جبران شوند…. ما از لحاظ اخلاقی عقب افتادیم. الان مشکلاتی در خانواده‌ها، زندگی‌های مشترک، بازار، رسانه‌ها و هر جا هست که باید با اخلاق اسلامی درست شود….»
 
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در این گفتگو به این نکات نیز اشاره داشته است:
– لازم بود در مجلس خبرگان،  تغییرات و تجدید قوایی متناسب با زمان بشود که نشد، والا خبرگان فعلی هم علمای صالحی هستند.

– دولت من، از لحاظ رهبری و از لحاظ مجلس بهترین پشتیبان را داشت. علمای قم، حوزه و روحانیت حمایت می‌کردند. من امام جمعه بودم، همه ائمه جمعه دنبال صحبت‌های من بودند. برادرم در صداوسیما بود و مشکلی با صداوسیما نداشتیم. اصلا تریبون مزاحم به آن معنا نداشتم. عرب‌های اطراف ما که برای کمک به عراق با ما می‌جنگیدند، در اختیار من درآمدند…. در شمال کشورهای تازه مستقل شده همه وابسته به من بودند…. اما آقای روحانی در همه زمینه‌ها با مشکل روبه‌رو است .

– خود وزرا از شنیدن این همه حرف‌های ناحق خسته می‌شوند. آقای جنتی دیروز رسما اطلاع داد و من امروز در روزنامه‌ها خواندم که نوشته بود در آن جلسه قم فقط چهار زن بدحجاب وجود داشتند که این همه هیاهو درست کردند. خود آقای جنتی اینها را توضیح داد. در دولت من هم وزیر فرهنگ را عوض کردند. فشار آوردند و تحمل آقای خاتمی تمام شد و کنار رفت، می‌گفت: «می‌ترسم دولت شما آسیب ببیند.» در دولت آقای خاتمی هم بر سر آقای مهاجرانی همین کار را کردند. در دولت احمدی‌نژاد هم وزیر فرهنگ نتوانست بماند که یا او تحمل نکرد یا آنها تحمل نکردند. الان این بخشی که به ذهن منتقدین به اسم فرهنگ می‌آید، همین چیزهای عادی است که فرهنگ واقعی اینها نیست.
 
– علما نگران وضعیت فرهنگی نیستند، کسان دیگری هستند که هر کاری بکنیم، باز حرف می‌زنند.
 
– الان حکامی که در عربستان آمدند، خودشان را هم تحمل نمی‌کنند. خانواده حاکم را که خانواده عبدالله بودند، تقریبا همه را کنار گذاشتند و خانواده دیگری سرکار آمد…. بعضی از اختلافات ما عقیدتی و مذهبی است که وهابی‌ها خیلی با ما فرق می‌کنند. قرار من و ملک عبدالله این شده بود که یک کمیسیون مشترک علمایی داشته باشیم که در اختلافات، آنها به هر نتیجه‌ای رسیدند، همه متابعت کنند. یعنی به این آسانی در یک جلسه عمل شد. الان وضع آن‌گونه نیست. البته باز هم اگر بنا باشد که کاری از من ساخته باشد، انجام می‌دهم. دفعه قبل کار را انجام دادم، اما دولت احمدی‌نژاد اصلا اجرا نکرد و آنها هم دیدند که آن تصمیمات بایگانی شد.
 
– وضع منطقه دیگر تنها به ما بستگی ندارد. الان مساله‌ای است که امریکا و روسیه در مقابل هم صف کشیدند و صحبت از جنگ جهانی می‌کنند. یعنی تا این حد جلو رفتند. در یمن این همه کشور همراه عربستان شدند و مردم مظلومی را هر روز بمباران می‌کنند. بدون هیچ گناهی، جلسه عزاداری را بمباران می‌کنند، مدرسه را بمباران می‌کنند، یک کشور مسلمان که متولی حرم خداست، این کارها را با کشور همسایه می‌کند.
 
– فلسطین و حماس که آن‌گونه جنگ غزه را تحمل کرد و اسراییل را از پای درآورد، خواهان صلح شدند و الان از میدان رفتند و کاری برای فلسطین نمی‌کنند و اوضاع به آن صورت درآمده است. حزب‌الله در سوریه مشغول شده و نیروهایش گرفتاری پیدا کردند. الان شرایط منطقه خیلی بد است و ما داریم هزینه می‌کنیم. اگر ما نبودیم، وضع عراق خیلی خراب بود.
 
 
 
مرتضی جوادی‌آملی: جامعه‌ای حق دارد در زمینه‌های فرهنگی متنوع باشد
این روزنامه که در شماره امروز نظرات تعدادی از کارشناسان امور فرهنگی را در مورد سیدرضا صالحی‌امیری، گزینه پیشنهادی برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را به چاپ رسانده، در صفحه ۱۲ از قول مرتضی جوادی‌آملی، فرزند آیت‌الله جوادی آملی به این نکات اشاره داشته است:
 
– انتظار از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آگاهی بخشیدن به مقوله فرهنگ است، مردم را آگاه کند که دانش هنر، سینما، موسیقی، کنسرت‌ها یعنی چه؟
 
– گرچه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سعی دارد همه‌چیز مبتنی بر مبانی دینی باشد ولی بسیاری از نهادهای آزاد و برخاسته از افکار مختلف وجود دارد و یکی از چیزهای اثرگذار در فرهنگ، همین سلیقه‌ها و انتخاب‌هایی است که افراد بر حسب سن و شرایط اجتماعی و فرهنگی خود دارند و باید برای جامعه‌ای که در حد تنوع فراوان است، این حق را قایل شد که این زمینه‌های فرهنگی متنوع باشد.
 
 
 
 

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.