جریمه ۴۶ هزاردلاری برای عزاداری تاسوعا
شرق در اولین شماره هفته از توصیه یکی از مراجع تقلید نجف درباره تساهل کارگزاران دولت با مردم نوشته و در کنار بازنشر گفتگوی یک فصلنامه با بشار اسد، از جریمه ۴۶ هزاردلاری برای عزاداری تاسوعا در استادیوم آزادی خبر داده است.
آیتالله اسحاق فیاض: بهکارگیری اجبار در ترویج حجاب مؤثر نیست
روزنامه شرق در صفحه ۱۹ به انعکاس روایت جابریانصاری از دیدار آیتالله آملیلاریجانی با آیتالله اسحاق فیاض، از مراجع تقلید حاضر در نجف پرداخته و نوشته است: «آیتالله فیاض در سخنان کوتاه و صمیمی خود با اشاره به مشکل بیحجابی و بدحجابی در ایران و گسترش فرهنگ حجاب در بسیاری از کشورهای اسلامی، برای بهبود وضعیت حجاب توجه به سه نکته را مورد تأکید قرار دادند: اول استفاده مناسب از ظرفیت رادیو، تلویزیون و رسانههای گروهی برای ترویج حجاب، دوم پرهیز از بهکارگیری زور و اجبار در امر ترویج حجاب که مؤثر نیست. سوم بازگشت علما و وعاظ به جایگاه تأثیرگذار سابق خود در تربیت دینی جامعه و پایاندادن به میدانداری دیگر اصناف به جای عالمان در مجالس و مجامع دینی.»
او همچنین نوشته است: «آیتالله همچنین با تأکید بر اینکه اسلام و تشیع، دین و مذهب اعتدال است، رفتار همراه با اعتدال و تساهل کارگزاران دولت با مردم را ضروری و مقتضای عدالت و طریقه درست حکومتداری دانستند و افزودند: اهتمام کارگزاران دولت نسبت به مردم، اعتماد آنان به حکومت را تقویت کرده و موجب بقا و استقرار حکومتها میشود.»
یک نماینده مجلس: نباید مسئولیت اشتباهات مسئولان در حیطه فرهنگ و اخلاق را نادیده گرفت
شرق در صفحه ۱ یادداشت طیبه سیاوشیشاهعنایتی، رئیس کمیته خانواده، ورزش و زنان در کمیسیون فرهنگى مجلس را به چاپ رسانده و با بیان اهمیت مدیریت فرهنگی در نظام خانواده، تعریف صحیح فرهنگ را امری ضروری میان مردم و حاکمیت دانسته است.
او که معتقد است بحثهای آزاد درباره مفاهیم و ابزارهای فرهنگی، جای خود را به تعاریف براساس بخشنامههای دولتی و گروهی و موردی داده، افزوده است: «در چنین فضای کلان فرهنگی، آشفتگی ذهنی و عقیدتی خانوادهها و فرزندانشان نیز کاملا درکشدنی است. اکنون چگونه میتوان در عصر جهانیسازی، خانواده را هم یکی از مهمترین کانونهای تربیتی و حفظ ارزشها دانست و هم براساس انتظارات حاکمیت بر سطح و نوع اختیارات فرهنگی این کانون اساسی اجتماعی و نیز منابع دستیافتنی آن محدودیت گذاشت؟»
در بخش دیگری از این یادداشت می خوانیم: «طرح بحث مدیریت فرهنگی خانواده در ایران بحثی غیرسازنده است؛ زیرا به غیر از موانع زیرساختی اقتصادی و اجتماعی، خانوادههای ایرانی در بُعد فرهنگی از اختیارات محدودی برخوردارند. بر اساس این نمیتوان و نباید مسئولیت اشتباهات مسئولان در حیطه فرهنگ و اخلاق در کشور را با طرح اینگونه مباحث نادیده گرفت.»
راه نجات، واکنش اجتماعی به بیاخلاقی است
این روزنامه در صفحه ۱ یادداشت «مسخ اخلاق، زیر نقاب قانون» نوشته سیدشهابالدین حسنزاده، مدیر امور تشکلهای سازمان نظام مهندسی استان تهران را منتشر ساخته و با اشاره به اینکه پایبندی به هنجارهای اخلاقی، نشانه بلوغ و سرآمدی یک انسان و شهروند است، افزوده است: «اما اشکال از آنجا آغاز می شود که روزنه های عدول از اخلاق حرفه ای و انسانی- با حفظ ظواهر قانونی- بهتدریج تبدیل به شاهراه هایی شده اند که قبح تردد در آنها ریخته شده و کمتر کسی است که از این مسیرها کسب منفعت نکرده باشد.»
او با اشاره به برخی موارد صوری گواهی شده توسط مهندسان، بازگشت به اخلاق را تنها راه جلوگیری از این قبیل امور دانسته و افزوده است: «این اخلاق است که باید فلسفه قانون را دریابد و به آن احترام بگذارد…. انتظار می رود اخلاق حرفه ای، این سوءاستفاده ها را در حداقل نگه دارد، ولی متأسفانه دقیقا عکس این انتظار محقق شده است و نمونههایی از این دست بسیارند.»
نگارنده که معتقد است چاره نهایی این وضع، تبدیلکردن هنجارهای اخلاقی به قوانین مدون نیست، راه نجات را واکنش اجتماعی به بیاخلاقی دانسته و آورده است: «جامعه مهندسی باید خود پا به میدان بگذارد و هویت و اخلاق حرفهای را درون خود احیا و ناقضان آن را متنبه کند. اگر در این کار تعلل شود و کار به دخالت دیگران برسد، کل کیان جامعه مهندسی آسیب می بیند و تر و خشک با هم می سوزد.»
بشار اسد: ارادت و محبت بزرگی میان من و مقام معظم رهبری وجود دارد
روزنامه شرق در صفحه ۷ به بازنشر گفتگوی فصلنامه مطالعات سیاست خارجی با «بشار اسد» پرداخته که در آن به این نکات اشاره شده است:
– سوریه نقطه تماس گسلهای زلزله در جهان عرب به شمار میآید، زیرا بیش از هر کشور دیگر عربی، از تنوع فرقهای، دینی و مذهبی برخوردار است. بنابراین بروز هرگونه خللی در این گسلها، زمینلرزهای پدید خواهد آورد که نتایج و بازتابها و پسلرزههای آن به سایر کشورهای منطقه سرایت خواهد کرد.
– اگر جنگ سوریه یک جنگ طایفهای بود، باید از زمان ظهور طوایف در ١۴ قرن پیش آغاز میشد و نه امروز. جنگ طایفهای در منطقه ما چه زمانی پدید آمد؟ این تقابل همزمان با پیروزی انقلاب ایران بهوجود آمد. جریان وهابیت که از سوی عربستان سعودی مدیریت میشود، پس از پیروزی انقلاب ایران مأموریت داشت با آن مقابله کند. کشورهای غربی بهویژه ایالات متحده آمریکا از توجه ملتها به انقلاب ایران و الگوگیری از آن احساس هراس کردند. بنابراین به عربستان سعودی دستور دادند در چارچوب رقابتهای مذهبی و فرقهای گام بردارد. بنابراین موضوع تقابل مذهبی کاملا با پیروزی انقلاب ایران ارتباط دارد و در همین چارچوب به آن دامن زدند و بهعنوان یک ابزار در کنار ابزارهای دیگر در سوریه به کار گرفته شد.
– روابط عربستان با رژیم صهیونیستی فقط از صورت پنهان خارج شده و به شکل علنی و آشکار درآمده است.
– بهلحاظ شخصی ارادت و محبت بزرگی میان من و مقام معظم رهبری وجود دارد. این ارادت هیچ ارتباطی به مسائل سیاسی ندارد، بلکه ریشه در سرشت و منش شخصیتی ایشان دارد. تواضع، فروتنی و احترامی که از آن برخوردارند، باعث میشود که نسبت به ایشان علاقه پیدا کرده و با او روابط شخصی برقرار کنید، حتی اگر این رابطه خارج از چارچوب سیاست باشد. نمیخواهم درباره ایشان مدیحهسرایی کنم زیرا روحیه ستایشگری ندارم، اما باید واقعیتها را بگوییم تا در تاریخ ثبت شود. ایشان حوادث سوریه را اینگونه بهروشنی میدید، از نظر شخصی و از منظر راهبردی، ایشان جایگاه بزرگی در سطح تاریخ منطقه برای خود احراز کردهاند.
جریمه ۴۶ هزاردلاری برای عزاداری تاسوعا
شرق در صفحه ۱۸ از جریمه ۴۶هزاردلاری ایران توسط فیفا به خاطر برگزاری مراسم عزاداری روز تاسوعا در استادیوم آزادی خبر داده و نوشته است: «در بازی مقابل کره جنوبی، فیفا به دلیل برگزاری مراسم مذهبی، قبل از شروع بازی و بین دو نیمه، استفاده از پهپاد در ورزشگاه و رفتار تماشاگران علیه کرهایها، علاوه بر یک هشدار جدی به تیم ملی فوتبال ایران، فدراسیون فوتبال را ۴۵ هزار فرانک سوئیس برابر ۴۶ هزار دلار جریمه کرده است.»
این روزنامه همچنین یادآور شده است که «مهدی تاج قبل از بازی مقابل کره جنوبی و بعد از بازی هم اعلام کرده بود که فیفا مطمئنا پس از بازی فدراسیون فوتبال ایران را به دلیل برگزاری مراسم سوگواری امام حسین(ع) جریمه خواهد کرد و حالا این اتفاق افتاده است.»
دیگر عناوین برگزیده «شرق» امروز:
سیدمهدی طباطبایی، عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت: وای به روزی که جامعه به سمت تحمیق برود./ امام سجاد(ع) میفرماید من تا آنجایی که توانستم در رفع احماق جامعه کوشیدم؛ نیامدم کاری کنم که مردم را شیعه و مسلمان کنم، بلکه سعی کردم نادانی مردم را از بین ببرم.
آیتالله مصباحیزدی: از زمانی که بحث پیادهشدن ولایت فقیه در جامعه مطرح شد، امام خمینی(ره) اظهار کردند که من به وسیله ولایتی که از سوی خدا به من داده شده، در دهان آمریکا میزنم و دولت تعیین میکنم.
پیروز مجتهدزاده: وقتی کاپیتولاسیون هست، یعنی حضور آن نیروها، قانونی است و بنابراین همانطور که افراد به وزارت دارایی میرفتند، به سفارت نیز میرفتند. میخواهم بگویم همانطور که افرادی را که به شاهعبدالعظیم پناهنده میشدند، نمیتوانید متهم بکنید که اینها شاهعبدالعظیم را میپرستند؛ نمیشود گفت پناهندگان سفارت انگلیس هم سرسپرده انگلیس هستند./ به نظر من میرزاکوچک به اندازه کافی بزرگی دارد و شما نیاز ندارید که دیگران را بکوبید تا میرزاکوچک را بزرگ کنید. میرزا متفکر بود، آزادیخواه بود و برابری و برادری را برای مردم خودش میخواست. ما احتیاج نداریم که رضاخان را بکوبیم تا میرزاکوچکخان را بزرگ کنیم.