کیهان برزگر: ورود ترکیه به مسئله ایرانی ـ عربی اشتباهی فاحش بود
اعتماد در شماره امروز به گفتگو با بهروز شعیبی پرداخته و در کنار انتشار سخنان تند و تیز ناصر نقویان، از جنجال عربستان سعودی درباره حمله موشکی به مکه نوشته است.
روزنامه اعتماد در صفحه ۸ گفتگوی الهام نداف با بهروز شعیبی کارگردان و بازیگر فیلم «سیانور» را منتشر ساخته و از فیلمی نوشته است که دورهای از تاریخ سازمان مجاهدین را بازتاب داده است.
شعیبی در این گفتگوی مفصل، به این نکات نیز پرداخته است:
– در حال حاضر چیزی که دامنگیر جامعه ما شده، دروغ است. خیلیها میگویند در حال حاضر معضل جامعه ما ریا است، اما من اسمش را دروغ میگذارم. به نظرم خود ریا هم زاییده دروغ است. در واقع ریا یعنی اینکه ما خودمان به خودمان دروغ بگوییم و از چیزی حرف بزنیم که باورش نداریم. اینکه ما برای چیزهایی که باور نداریم تعریف اعتقادی بسازیم. من فکر میکنم این دروغ در بخشی از زندگی ما قابل جبران است اما در حرفه ما که هر کاری میکنیم، دیگر دستمان به آن کار نمیرسد، غیرقابل جبران است.
– من در فیلم هایم به ایمان و اعتقاد آدمها طعنه میزنم. اینکه چقدر ایمان و اعتقاد باید درونی باشد و چقدر آدمها باید نسبت به خودشان مقید باشند تا اینکه بخواهند شعار اعتقادی بدهند. فکر میکنم قیود واقعی قیودی است که آدمها برای خودشان قایل میشوند نه برای دیگران. یعنی ایمان من زمانی خودش را نشان میدهد که برای خودم رعایتش کنم نه برای هموطن، همشهری و اهالی خانهام.
– در سریال «پرده نشین» یک روحانی در شرایط و بستر زمانیای قرار میگیرد که مجبور است زمینی که حوزه علمیه در آن به پا شده و وقفی است، به صاحبش برگرداند. اما ما از دریچه نگاه خودمان به این قصه نگاه کردیم. به هر حال هر کاری کنید روحانیت نماد مذهب و ارتباط معنوی آدمها است و فکر کردیم که چه بخشهایی از روحانیت را میتوانیم به تصویر بکشیم.
– یک بخش مهم شدن اخلاق برایم این است که هر چه جلوتر میرویم از اخلاق دورتر میشویم. من فکر میکنم این دور شدن ربطی به دوره و دولت خاصی ندارد و به خودمان برمیگردد. خدا را شکر در این دولت همه به یک ثبات روحی رسیدهاند و با آرامش خاصی زندگی میکنند. دور شدن از اخلاق به گسترده شدن دنیا و فضاهای ارتباطی ما مربوط است. مثلا فضای مجازی گسترده شده است و ما هم خیلی فرهنگ استفاده از آن را نداریم، اگر فرهنگ استفاده از فضای مجازی بخواهد جا بیفتد، فکر میکنم یک نسل باید فدا شود. این روزها اخلاق برای همهمان خیلی سوال است. من فکر میکنم مهمترین دریچه نزدیک شدن به آدمها دریچه اخلاق است.
– در «سیانور» ما اگر صحنه های خانه تقی شهرام را بسط و گسترش میدادیم، باید وارد گفتوگوی ایدئولوژیک بین این آدمها میشدیم. گفتوگوی ایدئولوژیک برای موضوعی که نخستین بار است دستمایه فیلمی قرار میگیرد و سالها از آن حرفی زده نشده، زیاد است. خیلی از نسل ما نمیدانند این بخش در تاریخ وجود دارد. برای همین خیلی محتاط بودیم فضای خانه تقی شهرام را بسط و گسترش ندهیم که خود این مساله فیلم دیگری میشد.
– صادق هدایت از آن دسته آدمهایی است که هیچوقت دروغ نگفته و بنا به مصلحت ادا در نیاورده است. او آدم ویژهای است. به نظرم یکی از عوامل دوگانگی امروز ما که درگیرش هستیم، این است که نسلی داریم که در دوران پهلوی به فرنگ رفته است. این نسل تفکرات مختلف را دید و به ایران برگشت تا دوباره در کشور خودش زندگی کند. این افراد در سفرشان به فرنگ فقط تخصص نگرفتند، اینها تفکرات دیگر را هم دیدند و وقتی برگشتند آموزه این را نداشتند که فضای سنتی و مذهبی واقعیت جامعهشان است و باید در چنین فضایی زندگی کنند، دچار دوگانگی شدند.
سیدمهدی طباطبایی: هاشمی برای رضای خدا صبر میکند/ شورای نگهبان خصوصا در دوران اخیر موفقیتی نداشته است
اعتماد در صفحه ۲ تازه ترین سخنان سیدمهدی طباطبایی، عضو جامعه روحانیت مبارز را منتشر ساخته و از قول او نسبت به حذف شدن یا بیاثر شدن تریبونهای حساس و موثر هشدار داده است. او گفته است : «نمیخواهم بیشتر توضیح دهم اما فعلا همین قدر بگویم که آنچه امروز در حال پیش آمدن است، نشان میدهد تریبونهای مهمی که برای اصل حکومت اسلامی مفید است با جناح بازی در حال ناکارآمد شدن است و مطمئن باشید اگر چیز دیگری جایگزین آن شود خطر آن برای حکومت علنی و واضح خواهد بود.»
طباطبایی در بخش های دیگری از سخنان خود به این نکات اشاره داشته است:
– هاشمی روش بسیار پخته و متینی دارد که کمتر به آن توجه میکنند. او فداکاری میکند و از هستی خودش هم میگذرد. آنجا که نظام خیلی لطمه نمیخورد، یک آرامشی دارد، حتی توهینی هم به او کردند برای رضای خدا ایشان صبر میکند. آقای هاشمی برای خودش حرمت قایل نیست برای نظام حرمت قایل است.
– من تذکری در باب دیانت و سیاست میدهم اینکه همیشه میگویند که تو بگو کاریت نباشد تو برو کارت نباشد. این خیلی مهم است، یعنی اگر زیادی توجه به اطراف کنی از حقیقت میمانی.
– من نظرم را در مورد آقای مصباح گفتهام. در مورد فعالیت سیاسی ایشان هم صریح حرفهایم را زدم اما آنچه به تحلیلگران سیاسی میتوانم بگویم این است که تا لحظه آخر ممکن است حرف این آقایان تغییر کند، معیار خاصی ندارند و البته اقتضای روحیه فلسفی ایشان هم همین است.
– در زمان انتخابات آقای احمدینژاد من تنها آخوندی بودم که اعلام کردم که احمدینژاد رجل سیاسی نیست.
– من هیچوقت در شورای نگهبان موفقیتی خصوصا دوران اخیر ندیدهام، یعنی از اول انقلاب شاید حدود دو الی سه دوره موفقیت دیده بودم اما از زمان آقای جنتی بررسی کنید ببینید نتایج و اثرات را بسنجید حتی حرفهای آقایان را در مورد کسانی که خودشان اختیار تایید یا رد آنها را داشتند، ببینید متوجه میشوید کاملا ناموفق بوده است. ضمن احترامی که به همه میگذارم اعتقادم این است که حتما شورای نگهبان براساس قانون باید بیاید نظر دهد نه براساس ذهنش.
نقویان: خشکسالی بخاطر حکم ناحق قاضی است نه بیحجابی
این روزنامه در صفحه ۳ از گلایههای تند و تیز حجتالاسلام ناصر نقویان در گفتگو با برنامه خط قرمز «آپارات» نوشته و در توصیف او آورده است: «مدتهاست که به سخنان تند و تیز، به ویژه در دایره نقد نگاه تنگ نظرانه به دین و عملکرد روحانیت معروف شده است. یکی از جملههای معروفش این است که «ما طلبهها به جای استفاده از زبان قوم از زبان قم استفاده میکنیم». سخن از ناصر نقویان، استاد حوزه و دانشگاه است که به خاطراین لحن صریح و انتقادیاش از ممنوع التصویری در صدا و سیما تا احضار به دادگاه ویژه روحانیت را از سر گذرانده است….»
نقویان در این گفتگو که فعلا کلیپ کوتاهی از آن منتشر شده، به این نکات پرداخته است:
– الان تلویزیون ما چهل سال است که یک ۲۴ ساعت هم دست از نشان دادن یک روحانی و طلبه برنداشته است. خب پس مردم باید کشته مرده روحانیت باشند! اما مردم دغدغهشان این است که مسوولان خبر دارند ما چه میکشیم؟
– امام حسین میتوانست مدینه باشد و به صورت فردی نهی از منکر کند. مثلا بگوید: «خانم حجابت را حفظ کن» یا «آقا در بازار دروغ نگو» یا و…
– ما از علی(ع) میگوییم، میگویند حاج آقا ما کجا امیرالمومنین علی کجا! چرا مثالهای اینطوری میزنید. از خوبیهای غرب میگوییم، میگویند از کشورهای فسق و فجور تعریف میکنید، ما اصلا ماندهایم چه خاکی بر سر کنیم.
– عدهای میگویند چون بیحجابی شده است، باران نمیآید. در حالی که امام صادق حدیثی دارد که میفرماید چون قاضی حکم ناحق میدهد باران نمیآید.
کیهان برزگر: ورود ترکیه به مسئله ایرانی ـ عربی اشتباهی فاحش بود
روزنامه اعتماد در صفحه ۶ دومین بخش از گفتگوی سارا معصومی با کیهان برزگر، استاد روابط بینالملل را به چاپ رسانده و از قول او، ورود ترکیه به مساله ایرانی – عربی را اشتباهی فاحش دانسته و بر این اعتقاد است که «ایران و سعودی بالاخره با هم کنار میآیند.»
او در بخش هایی از این مصاحبه گفته است:
– درجه تنش بین ایران و عربستان در یکی دو سال اخیر به حد بیسابقهای رسیده و مجموعهای از مسائل ایدئولوژیک از جمله به چالش کشاندن نظامهای سیاسی و مشروعیت مذهبی دو طرف و رقابتهای ژئوپولتیک منطقهای در بحرانهای منطقهای در سوریه، عراق، بحرین و یمن را شامل میشود.
– تهدید فوری برای ایران و عربستان، ظهور افراطگرایی و تروریسم داعش و گسترش بیثباتی به کل منطقه است که تاثیرات منفی زیادی بر فعالیتهای اقتصادی، افزایش شکافهای قومی و مذهبی و مسائل مربوط به امنیت انرژی بینالمللی داشته است.
– بلوکسازی سعودیها چندان قوی نیست و بیشتر بر یک جبر طبیعی و ضرورت تداوم در روابط بین عربستان و سایر کشورهای کوچک حوزه خلیج فارس صورت گرفته است. مثلا سعودیها یک ائتلاف اسلامی برای مبارزه با داعش درست کردهاند و سایر کشورهای منطقه برای قرار گرفتن در بلوک سنی یا بهتر بگوییم حفظ رژیمهای خود به آن پیوستهاند تا از صحنه عقب نمانند. اما این الزاما نشان از قدرت سعودیها نیست.
بازیهای عربستان سعودی با کارت ائتلافهای موقت
این روزنامه در صفحه ۱۱ به موضوع جنگ عربستان در یمن پرداخته و در بخشی از آن زیر عنوان «حامیان انصارالله شریک حمله به مکه» نوشته است: «بازیهای عربستان سعودی با کارت ائتلافهای موقت در سازمان همکاریهای اسلامی همچنان ادامه دارد. روز گذشته، سازمان همکاری اسلامی در بیانیه پایانی نشست خود درباره ادعای حمله انصارالله به مکه، اعلام کرد: کسانی که از انصارالله حمایت تسلیحاتی به عمل آورند، شریک حمله به مکه هستند.»
در بیانیه پایانی این نشست آمده است: «ما هدف قرار دادن مکه از سوی حوثیها و علی عبدالله صالح و کسانی را که آنها را به سلاح و موشک مجهز میکنند، محکوم میکنیم.» سازمان همکاری اسلامی در ادامه بیانیه جانبدارانه خود حمله به مکه را «تجاوز به حرمت اماکن مقدس در عربستان و اقدامی تحریکآمیز برای جریحهدار کردن احساسات مسلمانان جهان و دلیل مخالفتشان با تصمیمات جامعه جهانی درباره یمن» دانست.
دیگر عناوین برگزیده «اعتماد» امروز:
آیتالله هاشمیرفسنجانی: دنیا الان خطرات محیطزیستی را با تمام وجود لمس میکند. گاهی تا خطرات جدی نشود، به فکر نمیافتیم که به تعبیر ائمه(ع) ما، هر وقت بلاها متراکم شد و پشت سر هم آمدند، منتظر رفع بلا باشید، چون مردم به فکر چاره میافتند.