با روی کارآمدن ترامپ، جامعه فیلسوفان چه کارهایی باید انجام دهند؟
جاستین دبلیو
روز جمعه، بیستم ژانویۀ 2017 دورۀ ریاستجمهوری دونالد ترامپ، چهل و پنجمین رئیسجمهور امریکا به صورت رسمی آغاز خواهد شد.
اما متأسفانه واقعیت هولناک این است که او پیروز شده و ابراز وحشت، ترس، تأسّف، حیرت و خشم دیگر جایی ندارد. ناگزیر اکنون با این سؤال مواجه هستیم که «چه باید بکنیم؟». در اینجا منظور از «ما»، اعضای جامعۀ فیلسوفان حرفهای کشور است.
ما فلاسفه میتوانیم صدای خود را به گوش جمع کثیری از مردم برسانیم و آموزشهای بهتری در اختیار دانشجویان خود قرار دهیم.
سه موضوع در پیروزی ترامپ نقش داشت که فلاسفه و جامعۀ دانشگاهی ما میتوانند در درسها و سخنان خود برای عموم مردم به شکلی بیطرفانه به آنها بپردازند:
این سه موضوع به شرح زیر هستند:
یکی از نشانههای پرواضح و چشمگیر کمپین ترامپ بیاعتنایی آشکار وی به تخصّص و کارشناسی است. او معتقد است که همۀ سؤالها ساده و پاسخ دادن به آنها آسان است. ترامپ با کمال اعتمادبهنفس و بدون ذکر هرگونه تفاصیلی تضمین کرد که میتواند راهحلهای جانانهای برای مشکلاتی که معلوم بود خودش هم نمیفهمد چیست ارائه دهد و این خود میتوانست هشدار آشکار و نشانۀ روشنی از بیکفایتی وی باشد. وظیفۀ فلاسفه این است که به مردم نشان دهند اموری که در ظاهر امر ساده به نظر میرسند، با مقداری تأمل و اندیشه پی میبریم که کاملاً پیچیده هستند. این موضوع تقریباً دربارۀ همۀ حوزهها صدق میکند؛ بهویژه دربارۀ حکومت و چالشهای مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی که دولتها با آن مواجه هستند.
بیاعتنایی به عقل و منطق