مهندس بازرگان با حضور زنان در مجلس اول مخالف بود

اعتماد در این شماره از اما و اگرها در تفسیر کلمه رجال در اصل ۱۵ قانون اساسی نوشته و با تاکید بر لزوم بیمه شدن زائران اربعین، به معرفی کتابی از «ژولیا کریستوا» پرداخته است.

بازرگان با حضور تعدادی از زنان در مجلس اول مخالف بود
روزنامه اعتماد در سرمقاله امروز خود با عنوان «رجال سیاسی کی شامل زنان می‌شود؟» با اشاره به قصد شورای نگهبان در استفاده از نظرات و دیدگاه‌های صاحبنظران درباره معیارهای صلاحیت نامزدهای ریاست‌جمهوری، نوشته است: «در تفسیر کلمه رجال برخی معتقدند که منظور افراد شناخته‌شده است و انحصار در مرد بودن ندارد…. در این مورد به مذاکرات مجلس خبرگان قانون اساسی نیز استناد می‌شود که در این اصل ابتدا کلمه مرد بود و رای نیاورد و در نهایت رجال رای آورده است.»

نگارنده با قانونی دانستن حق تفسیر قانون اساسی توسط شورای نگهبان، در عین حال یادآور شده است که «در همان مجلس اول نیز برخی نمایندگان از جمله مرحوم مهندس بازرگان نسبت به حضور تعدادی از زنان در مجلس معترض بودند و نامه‌ای را خطاب به مرحوم امام (ره) نوشتند و برای اثبات ادعای خود وقایع سال ۱۳۴۲ را یادآوری کردند. ولی طبیعی بود که جامعه ایران در اول انقلاب چنین مساله‌ای را نمی‌پذیرفت، همچنان که مفروض گرفته بودند که رییس‌جمهور باید مرد باشد و کوششی برای تعبیر کلمه رجال به مفهومی غیرجنسیتی نکرد.»

این نوشتار در خاتمه با تاکید بر اینکه «تفسیر کلمه رجال در اصل ۱۱۵ بیش از آنکه یک اقدام لغت‌شناسی و فقهی و قانونی باشد، یک امر اجتماعی و سیاسی است» آورده است: «با افزایش حضور زنان در عرصه عمومی دیر یا زود این کلمه خالی از بار جنسیتی خواهد شد.»

زائرین اربعین را بیمه کنید
اعتماد در صفحه ۱ یادداشت قربانعلی قائمی، عضو حزب اعتماد ملی با عنوان «ضرورت گسترش چتر بیمه بر همایش عظیم راهپیمایی اربعین» را به چاپ رسانده و با اشاره به نزدیکی همایش عظیم عاشقان عدالت و مدافعان مظلومان جهان، تامین ایمنی مسافران کربلا و تامین امنیت غذایی و توجه به سلامت زایرین اربعین را ضرورتی اساسی و اجتناب ناپذیر دانسته است.

او که حضور رییس‌جمهور و هیات همراه در مرز شلمچه را بیانگر توجه دولت در این زمینه‌ها توصیف کرده، افزوده است: «به دولت تدبیر و امید پیشنهاد می‌شود به سازمان مرکزی بیمه، تکلیف کند که زمینه توافقی را فراهم کند و پوشش بیمه‌ای ویژه برای تامین ایمنی و امنیت و سلامتی زایرین در دستور کار سازمان بیمه مرکزی قرار گیرد، به‌طوری که شهروندان عزیزی که سفرشان را به قصد انجام یک فریضه دینی و وظیفه ملی انجام می‌دهند، به محض خروج از نقطه صفر مرزی، تحت پوشش‌های حمایتی «بیمه ویژه راهپیمایی اربعین» قرار گیرند.»

«سرپیچی» مهم‌ترین مفهوم جریان فلسفی معاصر
این روزنامه در صفحه ۷ به معرفی کتاب «علیه افسردگی ملی» اثر «ژولیا کریستوا» پرداخته و در بخشی از آن نوشته است: «این کتاب، پس از «ملت‌هایی بدون ملی‌گرایی» (شوند، ۱۳۹۵) دومین اثری است که به همت مهرداد پارسا در ماه‌های اخیر از این فیلسوف فرانسوی منتشر شده است و به ابعاد اجتماعی-سیاسی‌تر اندیشه او می‌پردازد. در این کتاب کریستوا از خلال بررسی جنبه‌های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی جنبش مه ۶۸ به یکی از مهم‌ترین مفاهیم جریان فلسفی معاصر یعنی مفهوم «سرپیچی» (revolt) می ‌پردازد و نشان می‌دهد که کاربست و ابقای آن تا چه اندازه می‌تواند برای سوژه‌های امروز اهمیت داشته باشد.»

در بخشی از این گزارش می خوانیم: «کریستوا با بازخوانی آگوستین اشاره می‌کند که سرپیچی، حرکتی است مربوط به واکاوی و بازجویی از خویشتن برای خطر کردن و شوراندن دایمی اموری چون خواست، حافظه و اندیشه. علاوه بر آگوستین، کریستوا رد این مفهوم را تا هگل، افلاطون و حتی فروید پی می‌گیرد و اشاره می‌کند که نزد همه این متفکران شکلی از سرپیچی وجود داشته که امکان بازنگری و خوداندیشی را فراهم می‌ساخته است….»

کتاب «علیه افسردگی ملی» در قالب هشت گفت‌وگو به اندیشه‌ها، مفاهیم و حتی تجربیات شخصی کریستوا در جریان سال‌های ۶۸ می‌پردازد و روایتی جذاب و خواندنی از ابعاد سیاسی و فلسفی تفکر او به دست می‌دهد.

حضرتی: امیدواریم کمتر شاهد توقیف فیلمی یا لغو کنسرتی باشیم
روزنامه اعتماد در صفحه ۹ نطق میان دستور الیاس حضرتی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی را منتشر ساخته و از قول او به این نکات اشاره کرده است:
– امیدوارم هیچ خبرنگاری به خاطر انتشار اخبار و تخلفات مسوولان موردبازخواست قرار نگیرد. اگر دنبال مبارزه با فساد و فحشا هستیم، که مثل تومور سرطان تمام وجود نظام را گرفته، باید جرات و جسارت را به خبرنگار و رسانه‌ها برگردانیم.

– هنوز عزم جدی برای نابودی جریان اسلام سلفی و تکفیری داعش در کشورهای عراق و سوریه وجود ندارد.

– یکی از نکات پیام امام خمینی(ره) در منشور برادری، رنگ عقیدتی دادن به اختلافات سیاسی است، امام‌خمینی تاکید می‌کند که با وجود اینکه برخی تلاش می‌کنند که به اختلاف سیاسی میان نیروهای انقلابی، رنگ عقیدتی بدهند، اما روشن است که این نیروهای سیاسی به نظام و کل ارزش‌های اسلامی آن معتقد هستند و در چارچوب نظام می‌اندیشند، این نکته از این نظر اهمیت دارد که ما شاهد حذف نیروهای زیادی از گردونه خدمت به مردم و کشور هستیم.

– امیدواریم با تغییرات پیش آمده کمتر شاهد توقیف فیلمی یا لغو کنسرتی باشیم و همچنان منتظر فعالیت دوستان هنرمندی هستیم که در چند سال اخیر بنابه دلایلی کمتر کار کردند یا کار کردند و جلوی آنها را گرفتیم.

دیگر عناوین برگزیده «اعتماد» امروز:

معاون روابط عمومی سپاه روح‌الله استان مرکزی: ۱۷ نفر از اعضای شبکه انحرافی «عرفان حلقه» توسط اطلاعات سپاه دستگیر شدند./ هفت نفر از مسترها و ۱۰ نفر از اعضای موثر این عرفان انحرافی با هماهنگی دستگاه قضا مورد ارشاد قرار گرفتند و از اعمال گذشته خود ابراز پشیمانی و ندامت کردند.

مدیرعامل ایساکو: برای بهبود هر چه بیشتر امدادرسانی به زایران عتبات عالیات، تعدادی از امدادگران عراقی را در ایران آموزش دادیم.

عاشور گل‌محمدی، ملی‌پوش سابق تیم بسکتبال: مسوولان برگزاری تورنمنت ترکمنستان هیچ مشکلی با حجاب بانوان ما نداشتند./ تورنمنت ترکمنستان نیمه رسمی بود اما بازیکنان ما مقابل ناظران فیبا بازی کردند و مهم این است که بانوان ما با حجاب اسلامی رقابت کردند.

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.