هشدار: چه کسانی بیش از همه در معرض پیوستن به داعش قرار دارند؟
آقای آدام دین، یکی از اعضای سابق یک گروه ممنوعۀ جهادی عنوان داشت کسانی که تازه به دین اسلام گرویدهاند، بیش از همه در معرض خطر پیوستن به گروههای افراطی مثل داعش قرار دارند، چراکه این افراد معمولاً تنها هستند و از یک گروه پشتیبان که جلوی شستشوی مغزی شدنشان را بگیرد بیبهرهاند.
آن موقع دین هیچ تصوّر نمیکرد گروهی که عضو آن شده یک گروه تروریستی باشد. خانوادۀ وی از فرهنگ اسلامی تبعیت میکردند، اما خیلی متدیّن نبودند و توانایی لازم برای مقابله با دیدگاههای او و ممانعت از پیوستن وی به جهادگرایان را نداشتند. به گفتۀ دین، در المهاجرون افراد خیلی قابلاعتماد به نظر میرسیدند و تنها دلیل پیوستن وی به گروه آن بود که در آن زمان هیچ ضدّروایتی وجود نداشت، لذا دین گمان کرده بود که راه درست همین است.
دین میگوید: "آنها از آیات و احادیث و نقلقولهایی استفاده میکردند که در آن زمان منطقی به نظر میرسید. مدّتی زمان برد تا بالاخره متوجّه شدم که دیدگاههای دیگری نیز در دین اسلام وجود دارد و نگرش المهاجرون بسیار افراطی است. من همچنان معتقدم که ما در بریتانیا هنوز روایت مخالف مستحکمی برای مقابله با روایت افراطیون نداریم و لازم است برای پیشگیری از پیوستن مردم به تفسیر افراطی داعش از دین اسلام، حتماً این روایت را در اختیار مردم قرار دهیم."
بسیاری از حملاتِ تروریستیِ تکروها در سراسر اروپا توسط تازهمسلمانان انجام شده و از ششهزار نفری که از سال 2011 تاکنون از اروپا به عراق و سوریه سفر کردهاند تا با داعش به مبارزه بپردازند نیز بسیاری تازه مسلمانان بودهاند!
تنها از بریتانیا 760 جهادگرا برای شرکت در جنگ رهسپار عراق و سوریه شدهاند که نیمی از آنها به بریتانیا بازگشته و بالغ بر پنجاه تن از آنها نیز کشته شدهاند.
آقای دین میگوید: "به نظر من تعداد افرادی که به دین اسلام گرایش پیدا کردهاند رو به افزایش است، چراکه از قضا مردم دارند از طریق اخبار با اسلام آشنا میشوند و اسلام تیتر اخبار را به خود اختصاص داده است. لذا مردم راجع به اسلام کنجکاو شدهاند."
(انجم چودری)
به گفتۀ وی، داعش دارد از این تمایلات به نفع خود سوءاستفاده میکند و شبکۀ بسیار پیشرفتهای برای جذب افراد و شستشوی مغزی در اختیار دارد و برای مقاصد شوم خود عمدتاً از رسانههای اجتماعی بهره میگیرد. داعش با کمک این شبکه ظرف مدّت کوتاهی همه جا را فرا گرفته است.
دین میافزاید شاید عجیب باشد، اما اگر در گوگل واژۀ اسلام را تایپ کنید، افراطیترین دیدگاهها را به شما نشان خواهد داد. سانسور و فیلترسازی نیز بیفایده است، چون بههرحال، داعشیها راههای دیگری پیدا خواهند کرد.
وی معتقد است دولت بریتانیا باید تلاش بیشتری انجام دهد تا جلوی گرایش دانشجویان به افراطیگری را بگیرد. بیش از 40درصد جهادگرایانِ خارجی دارای تحصیلات دانشگاهی هستند. داشتن سواد دانشگاهی به این معنا نیست که لزوماً فرد از مهارت تفکّر انتقادی نیز بهرهمند باشد. از طرف دیگر، تعداد فارغالتحصیلان رشتۀ فلسفه در میان نیروهای داعشی بسیار اندک است و دین لازم میداند که در دانشگاهها و مدارس بیشتر به تدریس فلسفه و تفکّر انتقادی پرداخته شود. او میگوید دولت باید از کسانی که دیدگاه جامعی از دین اسلام ارائه میدهند پشتیبانی کند و در حوزۀ رسانههای اجتماعی فعالتر به میدان آید.