شگفتی نیویورک تایمز از سکوت آشکار بعضی کشورهای مسلمان در برابر فرمان ترامپ
فرمان اجرایی دونالد ترامپ مبنی بر ممانعت از ورود شهروندان هفت کشور اسلامی به ایالات متّحده با مخالفتهای گستردهای در سطح جهان روبهرو شده است. آلمانیها، انگلیسیها، فرانسویها، کاناداییها و حتّی بعضی از سناتورهای جمهوریخواهِ واشنگتن علناً ابراز نارضایتی و مخالفت کردند، اما از قاهره و ریاض که کانون جهان اسلام به شمار میرود، هیچ صدایی برنیامد!
سران سیاسی ایران و عراق این اقدام را بهشدّت محکوم ساختند و عهد کردند که تلافی کنند. اما سکوت و بیاعتنایی کشورهایی مثل عربستان و مصر حاکی از فقدان همبستگی و عدمقطعیت از نحوۀ جهتگیری سیاست خارجۀ ترامپ است.
نبود وحدت از یک مشکل قدیمی نشأت میگیرد؛ سران کشورهای اسلامی به ظاهر از امت اسلام حمایت میکنند، اما سایقۀ آنها عمدتاً منافع ملّی خودشان است. این کشورها بین خشم مردم خود و خشمی که ممکن است از جانب رئیسجمهور آمریکا متوجّه آنها شود ماندهاند.
ترامپ با سیسی رئیسجمهور مصر روابط نزدیکی برقرار کرده است و او را فردی فوقالعاده خوانده است و قصد دارد اخوانالمسلمین را که دشمن قسمخوردۀ سیسی است یک سازمان تروریستی معرّفی کند.
در شب یکشنبه ترامپ تأکید کرد که این سیاست جدید به منزلۀ ممنوعسازی ورود مسلمانان نیست. وی در روز جمعه هدف خود از این حرکت را جلوگیری از ورود افراطیون به آمریکا اعلام کرد و سه بار به حملات یازده سپتامبر اشاره داشت. اما نام عربستان سعودی که وطنِ پانزده تن از نوزده تروریست یازده سپتامبر بود در فهرست کشورهای محروم شده دیده نمیشود! پاکستان هم همینطور! این گویای وجود روابط عمیق اقتصادی و امنیتی بین ایالات متّحده و عربستان است. ضمناً شایان ذکر است که سازمان ترامپ هشت شرکت را در عربستان به ثبت رسانده که مشغول هتلسازی در جدّه هستند.