طلب بخشش پاپ فرانسیس به‌خاطر همدستی کلیسا در قتل‌عام مردم رواندا

در سال 1994 در پی فوت جووینال هابیاریمانا رئیس‌جمهور رواندا، بین ماه آوریل تا ژوئیه افراطیانِ هوتو قریب به هشتصد هزار تن از توتسی‌ها و هوتوهای میانه‌رو را قتل‌عام کردند. یک گروه شبه‌نظامی موسوم به «اینتراهامو» پشت این کشتارها بود، آنها شهروندان معمولی را نیز ترغیب کردند تا به آنها بپیوندند. حتّی گاهی نظامیان هوتوها را وادار به کشتن همسایگانِ توتسی خود می‌کردند.

به گزارش دین‌آنلاین به نقل از گاردین، حدود دویست کشیش و راهبه (توتسی و هوتو) نیز بین کشته‌شدگان رواندا بوده‌اند. اما کشیشان و راهبه‌های دیگری نیز بودند که خود در خشونت‌ها دست داشتند. هزاران تن از مردم در کلیساهایی که به آنجا پناه برده بودند قصّابی شدند. تنها در روز پانزدهم اوت 1994، قریب به پنج هزار نفر در کلیسای کاتولیک نتاراما کشته شدند.

یکی از کشیشان دستور داد کلیسایش را با دو هزار توتسی‌ که به آن پناه برده بودند با بولدوزر زیر بگیرند. کشیشان دیگری نیز در کشتارها و تجاوزات صورت‌گرفته به زنان جوان نقش داشتند.


(پاپ فرانسیس به همراه پل کاگامه رئیس‌جمهور رواندا و همسرش)

با این اتّفاقات آبروی کلیسای کاتولیک با روابط سیاسی مدیدی که با طبقۀ حاکم هوتوها داشت به خطر افتاد. اسقف اعظم وینسنت نزنگیوما به مدت پانزده سال رئیس کمیتۀ حزب حاکم بود، حال آن که این کمیته سیاست‌های تبعیض‌آمیزی علیه توتسی‌ها اتّخاذ می‌کرد. وقتی کشتارها آغاز شد، اسقف اعظم به جای این که از وابستگی‌های سیاسی خود برای متوقّف ساختن خشونت‌ها استفاده کند، با بی‌اعتنایی تماشاچی صحنۀ قتل‌عام کشیشان و راهبان توتسی بود.

دو دهه پس از این قتل‌عام، واتیکان مدّعی شد که با این که روحانیان مرتکب جنایت‌های وحشتناکی شده بودند، کلیسا هیچ‌گونه مسئولیتی در این رابطه بر عهده نمی‌گیرد. پس از کشتارها نیز یک شبکۀ کاتولیک به کشیشان و راهبه‌هایی که در خشونت‌ها دست داشتند کمک کردند تا به اروپا فرار کنند و از چنگ قانون بگریزند.

در روز دوشنبه پاپ با رئیس‌جمهور رواندا در واتیکان دیدار داشت. پاپ فرانسیس اذعان داشت که بعضی از کشیشان و راهبه‌های کاتولیک در کشتارهای رواندا دست داشتند و از خداوند برای آنها طلب بخشش و مغفرت کرد. پاپ اظهار داشت که در آن دوره، گناهان و تقصیرات کلیسا و اعضای آن موجب تخریب وجهۀ مذهب کاتولیک شد. وی اکنون امیدوار است که این اعتراف متواضعانه نسبت به خطاهایِ پیشینِ کلیسا باعث شود مردم اتّفاقات تلخ گذشته را به فراموشی بسپارند و نسبت به آینده‌ای صلح‌آمیز امید و اعتماد داشته باشند.

بنا به اظهاریۀ کلیسا، پاپ از خداوند برای گناهان کلیسا و اعضای آن که مرتکب این خیانت‌ها شدند طلب بخشش و مغفرت کرده است.

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.