شاهزادۀ سعودی: زنان عربستان نیاز ندارند که کسی به جای آنها حرف بزند
غربیها زنان سعودی را موجوداتی ستمدیده و شهروندانی طبقه دوم تلقّی میکنند که از حقّ رانندگی کردن محروماند، ناگزیرند در انظار عمومی خود را از سر تا به پا بپوشانند و برای سفر به خارج یا ازدواج کردن نیاز به اجازۀ ولیِ خود دارند. اما خانم لمیاء بنت ماجد آلسعود تأکید دارد که در عربستان جایگاه زنان به خوبی درک نشده است. ولیکن با وجود مشکلات و موانعی که بر سر راه آنها وجود دارد، زنان دارند بهتدریج موانع را برطرف میکنند و به پیشرفتهای چشمگیری در جامعه میرسند.
ماه گذشته این مجموعه کنفرانسی بینالمللی با موضوع توانمندسازی زنان برگزار کرد. چنین همایشی در مملکت فوقمحافظهکار سعودی پدیدهای نوظهور بود.
لسآنجلستایمز مصاحبهای با خانم بنت ماجد ترتیب داده که بخشهایی از آن را در اینجا آوردهایم:
آیا برگزاری کنفرانس توانمندسازی زنان ضرورتی داشت؟
این مناسبترین زمان برای برگزاری چنین همایشی در عربستان سعودی بود. ما میخواهیم توجّه همگان را معطوف به دستاوردها، پیشرفتها و جایگاه زنان سعودی کنیم. زنان نقش بسیار مؤثّری در جامعۀ سعودی دارند. زنان ما برای تحصیل و پیشرفت لزوماً نیازی به سفر به خارج از کشور ندارند و میتوانند با بهرهگیری از فرصتهای موجود در داخل کشور به موفّقیتهای خوبی دست پیدا کنند.
هدف از برگزاری کنفرانس آن بود که الگوهایی در اختیار نسل جدید قرار دهیم. ما گلچینی از زنانِ بسیار موفّق را در کنفرانس معرّفی کردیم تا به دختران کشورمان بگوییم که اگر به دنبال الگو میگردند، کافی است به زنان مسلمانِ کشور خودمان نگاه کنند. از طرف دیگر میخواستیم به دنیا بفهمانیم که دربارۀ وضعیت زنان سعودی اشتباه فکر میکنند.
آیا زنان سعودی خواهان ارزشهای غربی هستند؟ آیا مایلند نقشهای جنسیتی سنّتی تغییر کند؟
ما فرهنگ و سنّت و ذهنیتی داریم که به آن میبالیم و نقشهای جنسیتی ما نیز جزو همین سنّت هستند. ارزشهای غربی ارتباطی به ما ندارد.
با تصوّر رایج در غرب مبنی بر این که زنان سعودی ستمدیده و از حقوق خود محروم هستند چگونه برخورد میکنید؟
این تفکّرات واقعاً آزاردهنده هستند. حقیقتِ امر چیز دیگری است. ما زنان سعودی از حقوق بسیاری برخورداریم و در عرصۀ اجتماعی فعّال هستیم. حتّی 30% اعضای فعال مجلس الشّورا را زنان تشکیل میدهند.