نقش سطح تدیّن افراد در دیدگاه آنها نسبت به ترامپ
یکی از کارشناسان امور دینی دربارۀ ترامپ گفته است گمان نمیکنم دین و مذهب جایگاه پررنگی در زندگی ترامپ داشته باشد. سبک زندگی شخصی و رفتارهای ترامپ به گونهای است که سال گذشته تعدادی از رهبران مذهبی اکیداً با نامزدی وی در انتخابات ریاستجمهوری مخالفت میورزیدند.
افرادی که از سطح دیانت بالایی برخوردارند بیش از دیگران نسبت به عملکرد ترامپ رضایت دارند. رضایت از عملکرد ترامپ در بین متدیّنین امریکا 51% و در میان غیرمتدیّنین 32% است.
سطح اختلاف بین محبوبیت بوش و ترامپ در میان متدیّنین و غیرمتدیّنین نزدیک به هم است؛ برای بوش این رقم 18% و برای ترامپ 19% است. برای اوباما نیز این رقم 20% است، اما جهتِ آن معکوس است؛ بدان معنا که متدیّنین رضایت کمتری از عملکرد وی داشتهاند.
البته دیانت افراد ارتباط تنگاتنگی با گرایش حزبی آنها دارد. معمولاً امریکاییهایی که از سطح تدیّن بالایی برخوردار هستند دیدگاه مطلوبی نسبت به جمهوریخواهان ندارند و غیرمتدّینان نیز از دمکراتها گریزانند. لذا میتوان گفت بخش قابلتوجّهی از دلیل اختلافعقیدۀ مذهبی دربارۀ رؤسای جمهور مربوط به گرایشهای حزبی آنان است.
اگر جمهوریخواهان را جدا در نظر بگیریم، محبوبیت ترامپ در میان متدیّنین ناپدید میشود؛ در این صورت 89% جمهوریخواهانی که از سطح دیانت بالایی برخوردارند، از عملکرد ترامپ رضایت دارند. درصد رضایت افرادی که به لحاظ مذهبی میانه هستند 87% و نسبت رضایت افراد غیرمتدیّن نیز 86% میشود.
به طور کلّی محبوبیتِ ترامپ در میان متدیّنان ارتباطی به گرایشهای مذهبی شخصی وی یا سیاستهای او ندارد، بلکه صرفاً با گرایش حزبی وی در ارتباط است. معمولاً افراد مذهبی جمهوریخواه و لذا طرفدار ترامپ هستند.