آزمونی برای سنجش اطلاعات مردم دربارۀ دین اسلام
سایت کریستین ساینس مانیتور آزمون(کوئیز)ی درباره اسلام و خشونت بر روی صفحۀ اصلی خود قرار داده است که افراد میتوانند با شرکت کردن در آن اطلاعات خود را در این رابطه بسنجند. این کوئیز که حاوی هجده سؤالِ چندگزینهای است، توسّط خانم «حسنا حق» یکی از خبرنگاران سایت تهیه شده است.
در یکی از سؤالات آیۀ جنجالیِ «و هر جا به آنها دست یافتید، آنها را بکشید و از جایی که شما را از آن بیرون راندند بیرونشان کنید، چراکه فتنه از کشتن بدتر است» مطرح شده و در توضیحات ذکر شده که این آیه تنها در بافت تاریخی خود معنا پیدا میکند و هدف از آن صدور جواز به مسلمانان مدینه برای دفاع از خود در برابر مهاجمان و متجاوزان مکّه بوده است.
در سؤال دیگری ذهنِ پاسخدهندگان روشن میشود که از حملات تروریستی که مابین سالهای 1980 تا 2005 در خاک امریکا اتّفاق افتاد، تنها 6% موارد کار تروریستهای مسلمانان بوده و 42% حملات توسّط مردم آمریکای لاتین، 24% توسط گروههای چپ افراطی و 7% نیز توسط افراطیون یهودی صورت گرفته است.
یکی از سؤالات به معنا و مفهوم «فتوا» در اسلام میپردازد: فتوا یک حکم مذهبیِ اسلامی یا دیدگاه عالمانه دربارۀ مسائل شرعی دین اسلام است. در توضیح ذکر شده از زمانی که آیتالله (امام)خمینی به خاطر تألیف کتاب «آیات شیطانی» فتوایی علیه سلمان رشدی صادر کردند، معنای واژۀ فتوا در جهان اشتباه فهمیده شد. فتوا صرفاً صدور حکم اعدام نیست، بلکه دیدگاهی حقوقی یا حکمی مذهبی است که از جانب یک مقام برجستۀ مذهبی صادر میشود.
یکی از سؤالات سؤال جالبی است که آوردنِ متن آن در اینجا خالی از لطف نیست:
"کدام یک از جملات زیر دربارۀ جنگ و خشونت، آیهای از آیات قرآن است؟
2. من کوههایتان را با مردگان پر خواهم کرد. تپهها، درّهها و رودهایتان پر از کسانی خواهد شد که به ضرب شمشیر کشته شدهاند. برای همیشه شهرهای شما را خالی از سکنه و نابود خواهم کرد تا بدانید که من خدای شما هستم.
3. سپس شنیدم که خداوند به مردان دیگر گفت او را تا شهر دنبال کنید و هرکس را که بر روی پیشانی علامتی نداشت بکشید و به او رحم نکنید. همۀ آنها را اعم از پیر و جوان، زن و دختر و کودک بکشید.
4. هرکس در راه خدا بجنگد، سپس کشته شود یا پیروز شود، پاداش عظیمی برای او خواهد بود (پاسخ صحیح)"
در سؤالات بعدی پاسخدهنده اطلاعات خود را دربارۀ معنای واژههایی مثل «مدرسه»، «جهاد» و «شریعت» محک میزند.
در بعضی از سؤالات به پاسخدهندۀ ناآگاه اطلاع داده میشود که در دین اسلام جنگ برای مجازات جوامع گنهکار جایز نیست و جنگ برای دفاع، مبارزه با ظلم یا مدافعه از کسانی که به خاطر مسلمان بودنشان بالاجبار از خانههای خود بیرون رانده شدهاند جواز پیدا میکند.
همچنین به این واقعیت اشاره شده که طبق قوانین جنگی دین اسلام، مبارزان مسلمان اجازۀ کشتن زنان، کودکان، کهنسالان و کسانی را که در اماکن عبادی هستند ندارند. همچنین ذکر شده که از همان صدر اسلام، مسلمانان از سوزاندن دشمن، حمله به مجروحان جنگی، کشتن اسرا و مثله کردن اجساد دشمن منع شده بودند (اقدامات داعش جواز دینی ندارد).
در چند مورد از سؤالات به موضوع تروریسم اسلامی پرداخته شده و گفته شده داعشیها درصد بسیار اندکی (0.0063%) از مسلمانان را شکل میدهند و بزرگترین قربانیان تروریسم اسلامی خود جوامع مسلمان هستند.