اسراء و معراج دربارۀ مدارا و رواداری چه به ما میآموزد؟
جاستین توماس
واقعۀ سفر شبانۀ پیامبر اسلام از مکّه به بیتالمقدّس (اسراء) و عروجِ پیامبر اسلام به آسمانها (معراج) تأثیر ژرفی در دین اسلام داشت، چراکه در همین شب بود که نمازهای یومیه مقرّر شد. ماجرای اسراء و معراج به نحوی غیرمستقیم، جهان غرب را نیز متأثر ساخت. این واقعه در نگارش یکی از بزرگترین آثار ادبی غرب، یعنی «دوزخ» اثر دانته تأثیرگذار و الهامبخش بوده است.
اما متأسفانه این دست تحمّلناپذیریها محدود به یک دین، کشور یا زمان مشخّص نیست. امروز نیز تحمّلناپذیری و عدمرواداری مذهبی در حال افزایش است. تازهترین مطالعهای که مرکز پژوهشی پیو بر روی محدودیتهای جهانی در حوزۀ دین انجام داده حاکی از آن است که تحمّلناپذیری مذهبی در سراسر جهان در قالب خصومتهای اجتماعی یا محدودیتهای دولتی افزایش داشته است. خصومتهای اجتماعی معمولاً مشتمل بر آزار و اذیت گروههای مذهبی هستند و در قالب خشونتهای فیزیکی یا کلامی، اهانت به اماکن مقدّس و تبعیض خود را نشان میدهند.
یک روش برای مقابله با تحمّلناپذیری آن است که اطّلاعات خود را دربارۀ اعتقادات، مناسبتها و رفتارهای مذهبیِ پیروان ادیان دیگر افزایش دهیم. برای این منظور لازم است حسّ کنجکاوی، روشنفکری و محبّت را در وجود خود پرورش دهیم.
نباید به عنوان تحمل پذیری ، بی تفاوتی را رواج داد. بیتفاوتی در برابر درست و غلط ،بی تفاوتی در برابر خوب وبد ، بی تفاوتی در برابر توحید و شرک یا کفر ، بی تفاوتی در برابر راست و دروغ ، بیتفاوتی در برابر حق ونا حق ، ……بطور خلاصه تحمل کردن به معنای رفتار و عکس العمل عاقلانه است و بیتفاوتی به معنای از دست دادن حقیقت.