بحران سلامت روان را باید با ترویج دوبارۀ معنویت مرتفع ساخت

رویگردانی مردم بریتانیا از دین و معنویت این جامعه‌ را به سمت مادّی‌گرایی کشانده و باعث افزایش بیماری‌های روحی‌روانی در میان جوانان این کشور شده است. بریتانیا در چنگال بحران سلامت روان گرفتار شده و میلیون‌ها تن از مردم دچار اضطراب و ناامیدی شده‌اند.

به گزارش دین‌آنلاین به نقل از روزنامه اینترنتی ایندیپندنت در یادداشتی به قلم هسنت لائیس آورده است: دلایل پیچیده‌ای برای این آشوب و اضطراب درونی وجود دارد، اما اغلب به این واقعیت توجّه نمی‌شود که یکی از عوامل اصلیِ بروز بیماری‌های روانی و فروپاشی خانواده‌ها خلأ معنوی، مصرف‌گرایی و مادّی‌گرایی سیری‌ناپذیر ما است.

نویسنده در ادامه افزوده است: مطالعات نشان می‌دهد که بین مادّی‌گرایی و ضعف سلامت روان ارتباط علّت و معلولی وجود دارد. افراد مادّی‌گرا بیشتر مستعدّ بروز اختلافات خانوادگی و از هم پاشیده شدن پیوندهای دوستی هستند. اما مردمی که هدف آنها ارضای لذّت‌های آنی‌شان است و معنا و مفهومِ وجودی برای زندگی قائل نیستند، وجود خود را مجموعه‌ای از داشته‌هایشان تلقّی می‌کنند. تمام درک آنها از زندگی منحصر به داشتن اتومبیل لوکس، خانه و زندگی پرتجمّل و ترفیع شغلی است.

نویسنده روزنامه اینترنتی ایندیپندنت پیش‌بینی کرده است: اگر مردم بریتانیا به معنویت روی بیاورند، در این صورت است که می‌توانند خود را از چنگال جاذبۀ خانمان‌برانداز مادّی‌گرایی برهانند.

او نوشته است: خانم ترزا می، نخست‌وزیر بریتانیا قول داده تا تسهیلات سلامت روان این کشور را سامانی دوباره بخشد، ظاهراً او از این واقعیت غافل است که این سبک زندگی سکولاری است که دارد بریتانیایی‌ها را از درون نابود می‌کند.

این نویسنده اظهار داشته است: من معتقدم دلیل این که ما این چنین بی‌وقفه در پی ثروت‌اندوزی هستیم آن است که در درونمان میل و اشتیاق والاتری وجود دارد که برای ارضای آن تلاش می‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه مصرف‌گرایی تنها مقصّر نیست، آورده است: سیستم آموزشی نیز در این معضل نقش دارد. استرسی که به خاطر امتحانات به دانش‌آموزان وارد می‌شود می‌تواند منجر به بروز اختلالات سلامت روان شود. نظام آموزشی ما به یک رقابت تبدیل شده؛ به‌ندرت دانش‌آموزی را می‌بینیم که انگیزه‌ای درونی برای یادگیری داشته باشد. انگیزۀ دانش‌آموزان عمدتاً رقابت، نمرۀ خوب آوردن یا ورود به دانشگاه‌های معتبر است تا بدین ترتیب بتوانند شغل بهتری برای خود دست و پا کنند. صورت‌ظاهر این روال مشکلی ندارد، اما اگر عمیق‌تر نگاه کنیم می‌بینیم که این رقابت از همان کودکی آغاز شده است.

هسنت لائیس به رسانه‌های اجتماعی نیز اشاره کرده و نوشته است: رسانه‌های اجتماعی نیز در شکل‌گیری سبک زندگی خودمحورانه نقش دارند. اپیدمی سلفی گرفتن و به رخ کشیدن دارایی‌هایمان ما را سخت گرفتار خود کرده، در حالی که این کار هم موجب انزجار دیگران از ما می‌شود و هم از ترس عمیق ما از شکست خوردن پرده برمی‌دارد. خانم گالومب، دکتر روان‌شناس می‌گوید از برنامه‌های اسنپ‌چت که تصاویر ما را زیباتر جلوه می‌دهد گرفته تا اطلاعات شخصی‌ای که برای خودنمایی در رسانه‌های اجتماعی به اشتراک می‌گذاریم، همۀ این کارها را می‌کنیم تا نشان دهیم چقدر مرفّه و خوشبخت هستیم، حال آن که همۀ اینها گویای نومیدی درونی ماست.

این نویسنده ایندیپندنت در تحلیل پایانی خود آورده است: مادّی‌گرایی افراطی باعث می‌شود احساس کنیم نسبت به ما بی‌عدالتی شده، چون نمی‌خواهیم از رقابت با دیگران عقب بمانیم. اما معنویت باعث می‌شود درک کنیم وجود ما چیزی فراتر از داشته‌هایمان است. مادامی که از معنویات غافل هستیم و فرهنگ خودمحوری بر جامعه‌مان حاکم است، افزایش بودجۀ خدمات بهداشت روان کمک چندانی به ما نخواهد کرد.

مطالب مرتبط
منتشرشده: 4
  1. تمام اینها فقط آثاری از یک بیماری اساسی است . این آثار روانی نتیجه ای از یک خلا اعتقادی و سر در گمی ، پوچی و بی هدفی است. درمان آین بیماری با تلقین نمودن کلمه معنویت امکان پذیر نیست . باید با دیدن و درک نشانه ها و آثار مهربانی خدا که مارا خلق نموده و هوشمند ساخته و زندگی را برایمان امکان پذیر نموده است ، اهداف خود را مشخص نماییم .

  2. شرافت

    تأثیر معنویت بر سلامت را جهانی کنیم

    http://iqna.ir/fa/news/3770423 (خیز گزازی ایکنا )

    تأثیر معنویت بر سلامت را جهانی کنیم
    http://www.ghatreh.com/news/nn45424857/ ( خبرگزای قطره )

    http://www.mokhbernews.ir/Home/ShowNewsInfo/10732950 ( خبر مخبر)

    https://khabarfarsi.com/u/63223093 (خبر فارسی )

    (https://shia.shafaqna.com/FA/AL/2030290 ( Shia News

    – شیعه نیوز مدی
    http://www.ch-iran.org/ ( شبکه خانه خیرین ایران )

    https://monitor.shafaqna.com/FA/AL/538545 مهندسی بهداشت محیط

    http://www.behdashtmohit.com/%D9%85%D9%85%D8%AD%DB%8C%D8%B7/

    اخلاق عرفان

    تأثیر معنویت بر سلامت را http://akhlagh.porsemani.ir/content/جهانی کنیم
    کانون خبرنگاران نبأ ــ به‌ تازگی در مجامع علمی مسئله «عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت» سر از خاک بیرون آورده که البته قادر به تبیین سلامت معنوی نیست؛ دلیل آن هم احتمالاً سردمداری بهداشت جهانی از سوی کسانی است که توان برنامه‌ریزی برای این مقوله را ندارند؛ بنابراین این وظیفه برعهده دیندارانی است که بتوانند ابعاد سلامت معنوی را جهانی کنند.

    تأثیر معنویت بر سلامت را جهانی کنیم

    محمد شرافت، کارشناس بهداشت و فعال مدنی در حوزه سلامت معنوی، در گفت‌و‌گو با خبرنگاران ایکنا، نبأ؛ تصریح کرد: نقطه ضعف بزرگ مدیریت سلامت در جهان امروز این است که تنها جامعه پزشکی را مسئول سلامت مردم در نظر می‌گیرد و از خیل عظیم عوامل مؤثر بر سلامت چشم‌پوشی کرده است.
    محمد شرافت با پرداختن به ورود معنویت به سلامت، اظهار کرد: بعد معنوی چه در جایگاه‌های فردی و چه در ابعاد جمعی جای خود را در مستندات علمی سلامت پیدا کرده و این در حالی است که این امر هنوز عملی نشده است.
    او افزود: به‌ تازگی در مجامع علمی مسئله «عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت» نیز سر از خاک بیرون آورده که البته قادر به تعریف و تبیین سلامت معنوی نیست. دلیل آن هم احتمالاً سردمداری سلامت بهداشت جهانی از سوی کسانی است که ابعاد معنوی و اثرات آن را بر سلامتی خوب نشناخته و توان برنامه‌ریزی برای این مقوله را ندارند؛ بنابراین این وظیفه برعهده دیندارانی قرار می‌گیرد که بتوانند ابعاد سلامت معنوی را در جامعه به‌ خوبی روشن و آن را جهانی کنند.
    این فعال مدنی در ادامه گفت: سلامت معنوی بعد فراموش‌شده بهداشت جهانی است؛ قطعاً همه ما شاهد توکل و توسل بیماران به ذات حق تعالی و معصومین(ع) بوده‌ایم، اما قادر به ارائه مستند علمی درباره تأثیر این امر بر بیمار نیستیم و یا در کل از میزان و اهمیت تأثیر اعتقادات مذهبی و معنوی بر سلامت بی‌اطلاعیم؛ این نقصان امروز بیش از همیشه در ساختار مدیریت سلامت نمایان شده است؛ به‌ طوری‌ که نیازمند اقدامی کارشناسانه و عملی با مشارکت جمعی حوزه‌های علمیه در سراسر جهان، جامعه پزشکی و تمام افراد مطلع و آگاه در این زمینه هستیم.
    محمد شرافت با بیان اینکه معنویت در تسکین و درمان آلام و دردهای روحی و جسمی انسان مؤثر است، گفت: شاهد توکل و توسل بیماران به ذات حق تعالی و معصومین‌ (سلام ا… علیهم الاجمعین) بوده‌ایم و بسیار شنیده‌ایم که بیماران آگاهانه و با اعتقاد همه چیز را به حضرت حق واگذار و از او طلب شفا می‌کنند. اما اگر از ما بپرسند چه جایگاهی برای شفای بیماران در ابعاد معنوی قایل هستیم، تقریباً باید اذعان کنیم که مستند علمی برای آن‌ها تهیه نکرده‌ایم و اصولاً نمی‌دانیم و یا نمی‌توانیم از میزان تأثیر اعتقادات مذهبی و معنوی بر سلامت مطلع شویم و آن را به‌ کار گیریم.

    او توضیح داد: این نقصان امروز بیش از همیشه در ساختار مدیریت سلامت نمایان شده است. به همین جهت دنیای پیشرفته پیش‌قراول بهره‌گیری از این ابعاد شفابخش شده‌ و شاهد مقالات متعددی از جهان غرب و یا کشورهای پیشرفته آسیایی به‌ ویژه ژاپن و هندوستان در این زمینه هستیم.

    شرافت با تأکید بر ضرورت اقدامی علمی، کارشناسی و عملی برای جلب توجه جامعه جهانی به مقوله سلامت معنوی گفت: این اقدام به کار جمعی با مشارکت، همیاری و هم‌افزایی کارشناسان علوم پزشکی، علوم انسانی، مدرسین حوزوی و همکاری حوزه‌های علمیه ایران با جهان اسلام و نیز مشارکت صداوسیما، دانشگاه‌های علوم پزشکی، دانشگاه‌های علوم انسانی، مؤسسه بین‌المللی مطالعات اسلامی و همراهی سازمان جهانی بهداشت WHO نیاز دارد.

    فاطمه حاجی‌حیدری

    + نوشته شده در دوشنبه سوم دی ۱۳۹۷ ساعت 10:58 توسط مهندس محمد شرافت

  3. مهندس شرافت

    تأثیر معنویت بر سلامت را جهانی کنیم

درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.