آیا مسجد لیبرال برلین به فعالیت خود ادامه خواهد داد؟

در روز جمعه، شانزدهم ژوئن سیران آتِش، خانم مسلمان ترک‌تبار انقلاب کوچکی را در جهان اسلام آغاز کرد و نخستین مسجد لیبرالی را تحت عنوان مسجد ابن‌رشد-گوته در برلین افتتاح کرد. خانم آتش در حالی که حجاب بر سر ندارد، خود امامت‌جماعت مسجد را عهده‌دار شده و خطبۀ نمازجمعه را نیز می‌خواند.

به گزارش دین‌آنلاین، درب این مسجد رو به همگان اعم از سنی، شیعه، علوی، صوفیه و دیگر فرق اسلامی و حتّی هم‌جنس‌گرایان باز است؛ تنها چیزی که ورود آن ممنوع است ورود بانوان برقع‌پوش و نقاب‌زده است. در اینجا زنان و مردان به صورت مختلط و با پوشش‌های مختلف و حتّی بی‌حجاب در کنار هم نماز می‌خوانند.

سیران آتش که یک وکیل و در عین حال فعّال حوزۀ حقوق زنان است، در توصیف خود از اصول بنیادین مسجد می‌گوید: "تعریف ما از اسلام لیبرالی آن است که ما برخلاف مسلمانان ارتدوکس و محافظه‌کار، اعتقاد نداریم که مطالب قران حتماً باید به‌طور کلمه‌به‌کلمه به قرن بیست و یکم منتقل شود. ما از خود می‌پرسیم مقصود این آیات در آن زمان چه بوده و کدام بخش‌ها برای قرن بیست و یکم قابل‌ترجمه و توجیه‌پذیر است… ما می‌خواهیم نشان دهیم که دین اسلام دینی صلح‌طلب، عرفانی و معنوی است." او مدّعی است که با این اقدام می‌خواهد اسلام را از سیطرۀ افراطیون برهاند و از نیک‌نامی دین اسلام دفاع کند.


(جمعیت حاضر در مسجد در اولین نمازجمعه)

وی عهد کرده که با وجود فتوای مخالف مقامات مصر و تعرّض مقامات مذهبی ترکیه پروژۀ خود را ادامه دهد. آتش در پاسخ به فتوایی که علمای دانشگاه الازهر در مخالفت با ادامۀ کار مسجد صادر کرده‌اند می‌گوید: "این مخالفت باعث می‌شود احساس کنم کاری که دارم انجام می‌دهم کار درستی است."

در روز افتتاح مسجد جمعیت زیادی به مسجد آمدند و نمازجمعه به امامت‌جماعت مشترکِ یک خانم و یک آقا برگزار شد. اما جمعۀ هفتۀ بعد سالن مسجد به‌نحوقابل‌ملاحظه‌ای خلوت‌تر بود و تنها هفت نفر (به جز مسئولین مسجد) در مسجد حضور به هم رساندند. آتش می‌گوید "بسیاری از نمازگزارانی که هفتۀ قبل به مسجد آمده بودند این هفته از ترس این که به خود یا خانواده‌شان اتّهامی وارد شود از آمدن منصرف شدند."


(جمعیت نمازگزاران در دومین نمازجمعه)

او می‌گوید هر روز سیصد ایمیل به دستش می‌رسد که او را به ادامۀ کار تشویق می‌کنند، اما در مقابل هر روز سه هزار ایمیلِ پر از نفرت نیز دریافت می‌کند که در بعضی از آنها او را تهدید به مرگ کرده‌اند.

در روز دوشنبه «دارالافتاء المصریه» که یک مؤسسۀ اسلامی دولتی است بیانیه‌ای صادر کرد و اعلام داشت که عملکرد مسجد ابن‌رشد-گوته مبنی بر نماز خواندنِ مختلط زن و مرد با احکام اسلام مغایرت دارد و نقض ارزش‌های اسلامی راه مناسبی برای مبارزه با افراطی‌گری نیست. دپارتمان حقوقی دانشگاه الازهر مصر نیز پایه‌گذاری این مسجد لیبرالی را از اساس مردود خواند.

سازمان اسلامی «دیانت» ترکیه می‌گوید عملکرد این مسجد جدید با اصول و روش چهارده قرنۀ دین اسلام همخوانی ندارد و این آزمون و خطاها جز محرومیت و تخریب دین اسلام راه به هیچ‌جا نخواهد برد.

حتّی بعضی از رسانه‌های ترکیه آتش را به ارتباط با جنبش فتح‌الله گولن متّهم کرده‌اند. هرچند آتش منکر چنین ارتباطی است و می‌گوید تفسیر گولنی‌ها از دین اسلام بیش از حد محافظه‌کارانه است.

مطالب مرتبط
منتشرشده: 4
  1. به نظرم این اقدام خوبی برای سازگاری ی دین و اصول دنیای مدرن است با تشکر از سایت وزین دین انلاین

    1. اگر بی حجابی معنای مدرن بودن است ، پس حیوانات از همه مدرن تر هستند.!!!!!!!

      1. رها

        نمی دانم شما چرا از این حرفهای کلیشه ای خسته نمی شوید !
        حجاب در اکثر کشورهای اسلامی ، به خصوص در ایران ، تبدیل به موضوعی سیاسی-نمادین شده . در مورد حجاب دیدگاه های متفاوتی وجود دارد . به مقالات مرحوم احمد قابل مراجعه کنید ، و یا به تفسیر خانم فاطمه مرنیسی ، پژوهشگر فمینیست مسلمان ، در کتاب “زنان پرده نشین و نخبگان جوشن پوش” (متن کامل کتاب را بخوانید) .
        فاطمه صادقی ، دختر آیت الله خلخالی ، می گوید من از چند تن از علما و فقها در مورد وجوب حجاب پرسیدم ، و آنها گفتند وجوب و اجباری در کار نیست ، بلکه امری عرفی است ، ولی انها جرات نمی کنند علنا چنین چیزی را به زبان بیاورند .

        1. حجاب یکی از شرایط مصونیت انسان از افراد بیمار و راه جلو گیری از سرایت بیماریهای روانی در جامعه است.

درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.