«زنان در قرآن؛ خوانشی رهاییبخش» تألیف اسماء لمرابت
در جهان امروز زنان مسلمان بین دو رویکرد و دو تعریف قرار گرفتهاند: رویکرد اسلام محافظهکاری و رویکرد لیبرال غربی. در این میانه زنان مسلمان تلاش دارند تا برای خود حقّ اظهارنظر به دست آورند تا بتوانند سرنوشت خود را تعیین کنند. آنها خواستار برابری و آزادیای هستند که خود قرآن برای آنها قائل است. اما به خاطر کمبود مفسّران زن و تکیۀ بیش از حد بر خوانشهایی که متعلّق به قرون پیش است، پیام قرآن مبنی بر برابری و آزادی زنان غالباً در تفاسیر مورد اجحاف قرار گرفته است. در این کتاب خانم اسماء لمبرابت از زنان تقاضا دارد که با تمرکز بر پیامهای معنوی و انسانی، خوانشی دوباره از قرآن کریم داشته باشند تا بتوانند زندگی خود را در جهت مثبت تغییر دهند.
نقد آقای شاه تاجامو دانشآموختۀ مطالعات اسلامی
امروز دین اسلام دینی زنستیز تلقّی میشود و به ناحق ادّعا میشود که این دین حقوق برابری برای زنان قائل نیست و آنان را مورد ظلم و تعدّی قرار میدهد. جهانیان، بهویژه جهان غرب زن مسلمان را موجودی عقبمانده و دِمُده قلمداد میکنند. اما سؤالی که در اینجا مطرح میشود آن است که آیا دین اسلام واقعاً نسبت به زنان مسلمان ظلم میکند؟ یا این که این تفاسیر متفاوت و تعصّبآمیزِ دین اسلام توسط اندیشمندان مرد است که گاهی تبعیضآمیز و برضدّ زنان مسلمان است؟ یا این دشمنان دین اسلام هستند که چنین اتّهاماتی را به دین وارد کردهاند؟
لمبرابت در کتاب به این پرسشها پاسخ میدهد و تأکید میکند که دین اسلام برای زنان حقوقی برابر و عادلانه قائل است. نابرابریهایی که بعضاً نسبت به زنان مشاهده میشود، حاصل تفاسیر تعصّبآلود تعدادی از علمای قدیمی و مردسالار است که بهناحق کلام الهی را توجیهی برای این نابرابریها قرار دادهاند. از طرف دیگر، اسلامهراسانی که به دنبال منافع خود هستند نیز چنین انگهایی به دین اسلام میزنند تا وجهۀ دین اسلام را تخریب کنند. لذا زن مسلمان قربانی بیعدالتی، سرکوب و تحقیر شده است. لمبرابت هم رویکرد محافظهکاران را نقد میکند و هم رویکرد اسلامهراسان غربی را.
کتاب به دو بخش تقسیم شده است؛ بخش اول «هنگامی که خداوند دربارۀ زنان سخن میگوید» عنوان دارد که مربوط به معرّفی بانوان قرانی است؛ بلقیس، ساره، هاجر، زلیخا، مریم، امّموسی و… خداوند نه تنها زنان را خوار نمیشمارد، بلکه این بانوان را به خاطر صفات برجستۀ انسانی مورد تحسین قرار میدهد و حتّی دیگران را دعوت به تبعیت و الگوگیری از بعضی از این بانوان میکند. بخش دوم کتاب نیز «هنگامی که خداوند با زنان تکلّم میکند» نام دارد.
در قسمت پایانیِ کتاب، نویسنده به مسائلی جنجالی مثل کتک زدن زنان، شهادت زنان، مسئلۀ ارث و تعدّد زوجات میپردازد و با نقل آیات مرتبطِ قرآنی، مردسالاران و اسلامهراسانی را که برای بیآبرو کردن اسلام دست به هر کاری میزنند رسوا ساخته است.
این کتاب برای زنانی که از حقوق خود غافلند و قربانی مردسالاران و اسلامهراسان واقع شدهاند کتابی ارزشمند است.
(ترجمه (از فرانسوی به انگلیسی) میریام فرانسوا سرا
تاریخ انتشار کتاب: 24 مه 2016
انتشارات کیوب پابلیشینگ
تعداد صفحات: 212)